kozanitvbanner1363x131pix

MediaHome834p

banner 728x90 PJC 4

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Θεοφύλακτος προς Βαρδινογιάννη: "Θα πληρωθούν τα δάνεια του MEGA;" (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: "Αυτή η ερώτηση ... υπερβαίνει τον εαυτό μου (!!!) "

Ακολουθεί το βίντεο και τα πρακτικά της εξέτασης του Γιάννη Βαρδινογιάννη, από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης, Γιάννη Θεοφύλακτο.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Στην Αθήνα σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 11.39΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ξεκινάει η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Σήμερα είναι μαζί μας ο κ. Βαρδινογιάννης. Καλημέρα σας.
…………………..
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Θεοφύλακτος, για οκτώ λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βαρδινογιάννη, ακούω τις απαντήσεις σας σε αυτά τα ερωτήματα, όπως το τελευταίο του συναδέλφου. ΤΕΛΙΚΑ, -θέλω να το ξεκαθαρίσετε- όπως είπατε για το Mega ότι πλήρωνε τους φόρους του, ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ Mega ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ; Γιατί είναι τώρα στον αέρα ένα μεγάλο ποσό δάνειων. Θα πληρωθούν τουλάχιστον στο ποσοστό της συμμετοχής σας;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): ΑΥΤΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ. Δεν ξέρω αν θα πληρωθούν. Τι να σας πω; Η απάντηση είναι δεν γνωρίζω αν θα πληρωθούν. Ελπίζω να πληρωθούν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είστε στο 20% της επιχείρησης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω. Η εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί και να πληρωθούν. Αν πιάσει ξανά το κανάλι να λειτουργεί μπορεί και να πληρωθούν. Δεν μπορώ να σας πω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το ρωτάω γιατί – το είπαν και αρκετοί συνάδελφοι- ότι τελικά αυτά χρεώνονται στις τράπεζες και μέσω της ανακεφαλαιοποίησης τελικά τα επωμίζεται το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Για να ολοκληρώσω, έχετε ένα επιχειρηματικό εύρος, και εσείς και άλλοι επιχειρηματίες που πέρασαν από εδώ, που ξενίζει λίγο να ακούγεται ότι κάποια ποσά δεν ξέρουμε τι θα γίνουν και τελικά θα καταλήξουν στο να περικόπτονται οι επικουρικές συντάξεις ή να πληρώνουμε όλοι ΕΝΦΙΑ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Είμαστε εδώ για να κάνουμε μια συζήτηση και για να διερευνηθεί ένα θέμα. Το θέμα είναι, αν το γνωρίζω καλά, αν δανειοδοτήθηκαν κανάλια στο παρελθόν έξω από την τραπεζική πρακτική. Αυτό ήταν το θέμα. Τώρα όταν κάποια κανάλια παίρνουν δάνεια τη συγκεκριμένη εποχή, που δικαιούνται να πάρουν δάνεια –δεν νομίζω ότι ήταν παράνομο-, και μετά άλλαξαν οι συνθήκες της αγοράς και τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που συμβαίνει σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, για να ξέρουμε τι λέμε.

Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν, αν μια επιχείρηση έχει βρεθεί να είναι υπερδανεισμένη διότι οι συνθήκες της αγοράς τη φέρανε σε αυτό το σημείο. Γιατί αυτό το σημείο ήρθε και δεν ήρθε από καμία ευθύνη από καμία…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν υπήρχε μια μεγαλύτερη χαλαρότητα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Θεωρώ ότι κάποια στιγμή, μέχρι το 2010, υπήρχε ένα τραπεζικό σύστημα που χρηματοδοτούσε διάφορες επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και μέσα ενημέρωσης. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω, πλην των δικών μου μέσων, αν αυτά ήταν μέσα στα πλαίσια της συνήθους τραπεζικής πρακτικής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Λέτε, δεν μπορείτε να κρίνετε αν ήταν στη συνήθη τραπεζική πρακτική.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Εγώ μπορώ να κρίνω για τα δικά μου. Να σας πω τι γίνεται σε άλλα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Απαντήσατε, ας πούμε, στα δικά σας ότι η εγγύηση ήταν οι μετοχές της ίδιας της εταιρείας. Είναι κάτι αυτό που συνηθίζεται σε άλλες επιχειρήσεις;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη δύο λεπτά, είναι πολύ λογικό να έχεις τις μετοχές της ίδιας εταιρείας. Αν το πάρουμε δε και έτσι λίγο υπερβατικά, αν δοθήκαν 75 εκατομμύρια για να πάρει κάποιος μια άδεια το 2016, πόσο αξίζει ένα κανάλι πρώην αδειούχο με έναν τζίρο και κόσμο και μια φήμη είκοσι πέντε ετών; Αξίζει 150-200 εκατομμύρια; Δεν ξέρω. Άρα, λοιπόν, μου λέτε πράγματα τα οποία είναι υποθετικά.

Να απαντήσω, λοιπόν. Επειδή μέχρι το 2010 όλοι ζούσαμε σ’ αυτή τη χώρα θεωρώντας ότι όλα είναι τέλεια και ξυπνήσαμε μια μέρα και δεν ήταν τέλεια, μέχρι τότε οι τράπεζες, για να λειτουργούν και να έχουν την κερδοφορία που είχαν, δάνειζαν χρήματα σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό που αξίζει να μελετηθεί -και είμαι υπέρμαχος αυτής της έρευνας- είναι εάν προ του 2010 ή πρόσφατα δίνονταν δάνεια για άλλους σκοπούς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Έτσι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Ή εάν έπαιρναν δάνεια οι επιχειρήσεις και έκαναν κάτι άλλο ή εάν ήταν παράνομες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Έτσι. Ένα είναι αυτό.

Δεύτερον, κύριε Βαρδινογιάννη…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Από τη στιγμή που δεν είναι παράνομο, εάν ένας οργανισμός έρθει σε σημείο να πτωχεύσει, όποιος και αν είναι αυτός ο οργανισμός, πτωχεύει, διότι οι συνθήκες της αγοράς τον έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση. Η δική μας προσπάθεια ήταν και παραμένει να μην πτωχεύσει. Όταν, λοιπόν, έχουμε δώσει 85 εκατομμύρια, εάν θυμάμαι καλά τα τελευταία χρόνια για να συντηρηθεί ένα κανάλι, από τα οποία τα περισσότερα, τα 75 εκατομμύρια πήγαν στις τράπεζες, η εγγύηση ή μη εγγύηση περιττεύει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Απαντήσατε ότι καλώς έγινε ο διαγωνισμός, αλλά διαφωνείτε με τον αριθμό των αδειών, είστε υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Εγώ είπα, πάντως, συγκεκριμένα πράγματα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Περιμένετε να σας ρωτήσω, να διατυπώσω την ερώτηση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, αλλά μη μου αλλάζετε αυτά που είπα, διότι θα έχουμε θέμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Να διατυπώσω την ερώτησή μου. Είπατε τον προβληματισμό σας, που έγκειται στον αριθμό των αδειών, γιατί πιστεύετε ότι η αγορά είναι ελεύθερη κλπ. Με δεδομένο, όμως, ότι βρισκόμαστε μετά το 2010 που η διαφημιστική πίτα και γενικώς η αγορά στο συγκεκριμένο χώρο συρρικνώθηκε πάνω από 50%, ίσως και 70% και βάλε, πώς θα χρηματοδοτηθούν οι παραπάνω εταιρείες, τα πέντε, τα έξι ή τα δεκαπέντε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που λένε κάποιοι; Γιατί ο φόβος της Κυβέρνησης –και ο δικός μας, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- είναι ότι θα χρηματοδοτηθούν με δάνεια τα οποία θα είναι δανεικά και αγύριστα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι τα καινούργια κανάλια…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δηλαδή, εάν κάποιος επιχειρηματίας πει «θα ανοίξω ένα κανάλι, αλλά θα δανειστώ και θα βάλω εγγύηση τις μετοχές» και μετά πέσει έξω, ευχαριστούμε πολύ, αλλά να μην έχουμε ξανά το ίδιο σκηνικό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Θεωρώ, λοιπόν, ότι ένα κανάλι το οποίο ξεκινά σήμερα βεβαίως και μπορεί να δανειοδοτηθεί, αλλά χρειάζονται οπωσδήποτε και πολλά κεφάλαια που πρέπει να μπουν στο κανάλι, για να αρχίσει μια καινούργια επιχείρηση και συνήθως οι τράπεζες δανειοδοτούν ένα ποσοστό των κεφαλαίων που βάζεις.

Δεν είμαι τραπεζίτης, ούτε πρόκειται να κάτσω να βγάλω τη φόρμουλα που χρειάζεται, για να δανειοδοτηθεί ένα καινούργιο κανάλι. Άρα, τι μπορώ να πω μετά βεβαιότητος; Ότι υπάρχει ένα τοπίο. Δεν είπα ότι καλώς έγινε ο διαγωνισμός, είπα ότι θα έπρεπε να είχε γίνει κάποιος διαγωνισμός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ε, αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Και θα έπρεπε αυτή η κατάσταση, η οποία έχει όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, και τα πανελλαδικής εμβέλειας και τα τοπικά σε μια κατάσταση αναμονής είκοσι πέντε χρόνια τώρα, να μην υπάρχει. Άρα, λοιπόν, η θεωρία ότι σωστά πρέπει να μπει μια τάξη είναι απόλυτα λογική και απόλυτα σωστή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Συμφωνούμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Θεωρώ ότι ο διαγωνισμός δεν ήταν ό,τι πιο πετυχημένο στην κατάσταση που είναι και η χώρα οικονομικά και τα κανάλια με τις δυσκολίες που έχουν. Δεν ευνόησε μια σωστή, ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο. Αυτό θέλω να πω, διότι και με αυτόν τον τρόπο είναι σε αδιέξοδο αρκετοί επιχειρηματίες και θα έρθουν και άλλοι επιχειρηματίες σε αδιέξοδο, όταν γίνουν τα τοπικής εμβέλειας και προχωράμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Απαντήσατε σε αρκετές ερωτήσεις συναδέλφων ότι αποκλείεται να υπάρχει θέμα παρεμβάσεων στα δάνεια, να υποχρεώνεται ο καναλάρχης να στηρίζει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα, επειδή αυτό φρόντισε να δανειοδοτηθεί. «Δεν υπάρχει», είπατε, «εγώ δεν ξέρω κάτι τέτοιο, το αποκλείω».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν γνωρίζω κάτι, δεν το αποκλείω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν το αποκλείετε. Δεν το γνωρίζετε. Εγώ δεν θα αναφερθώ σε δηλώσεις επιχειρηματιών που πέρασαν από εδώ, οι οποίοι είπαν ότι είναι κάτι αυτονόητο στην πιάτσα, μιλώντας έτσι, αλλά είχε υποπέσει στην αντίληψή σας δήλωση πρώην Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, που είχε πει ότι «επειδή δεν συνέβαλα στο να δοθεί δάνειο στον ΔΟΛ, αμέσως άλλαξε τακτική εναντίον μου και έγινε εχθρικός»; Το θυμάστε; Πρέπει να ήταν το 2012.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Ούτε εφημερίδες διαβάζω ούτε παρακολουθώ τις δηλώσεις των πολιτικών. Με συγχωρείτε. Κάτι έχει πάρει το αυτί μου, αλλά εάν πέφτει ένας πρωθυπουργός, επειδή μια εφημερίδα τον «βαράει», υπάρχει θέμα. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το είχατε ακούσει πάντως. Ήταν ένα μεγάλο συγκρότημα και για να ειπωθεί κάτι τέτοιο, φαντάζομαι…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έπεσε ένας πρωθυπουργός από μια εφημερίδα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν είπα έπεσε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ, κύριε Θεοφύλακτε.

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).