• Ν. Ανδρουλάκης και Ν. Χουντής μιλούν από το Στρασβουργο
  • Γιώργος Κύρτσος και Σωτήρης Ζαριανόπουλος μιλούν για το μέλλον του ενεργειακού λεκανοπεδίου
  • Παπαδημούλης και Μαριάς για το
  • Ολομέλεια Στρασβουργο
  • Επιτυχημένος για ακόμα μία χρονιά ο χορός της ΕΡΑΔΥΜ
  • “7 Ημέρες Flashback” Σάββατο 13-12-2018
  • Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων
  • Νέο σύστημα εξέτασης υποψήφιων οδηγών
  • Ευρεία σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης για τον μικρό Αλέξανδρο (φωτογραφίες)
  • Κλειστά τα Δημοτολόγια για μια εβδομάδα λόγω Μητρώου Πολιτών

kozni.tv g2

PAFILIS 11 2016 WB 836x182 ANIM

ACSORIZONTIO

Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης: 20 Μαρτίου | Παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της γενικής υγείας και της ευεξίας.

Οι στοματικές παθήσεις πλήττουν

3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού καθιστώντας την την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα.

Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας. (35-44 ετών).

Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες δαπάνες για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη εκτιμήθηκαν σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου ή των αναπνευστικών παθήσεων.

Στην Ελλάδα της κρίσης η στοματική υγεία είναι αποκλεισμένη από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος πάροχος υγειονομικών υπηρεσιών, δεν παρέχει οδοντιατρική περίθαλψη και οι Έλληνες πολίτες πραγματικά ματώνουν οικονομικά στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν οδοντιατρικές υπηρεσίες. Αυτό οδηγεί αρκετές φορές τους συμπολίτες μας στην παραμέληση της στοματικής τους υγείας και στην αναζήτηση φθηνών αμφιβόλου ποιότητας οδοντιατρικών αποκαταστάσεων είτε εντός είτε στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή μας. Η πολιτεία και οι εκπρόσωποι της οφείλουν να δουν το πρόβλημα και να δώσουν λύσεις.

Οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος και έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθηση μας μέχρι το σχολείο και την εργασία. Οδηγούν σε διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο, και μπορούν να καταλήξουν πέρα από την κακή ποιότητα ζωής και σε κινδύνους αυτής της ίδιας της ζωής.

Μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής μας υγείας, εάν από νωρίς υιοθετήσουμε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, αποφύγουμε τους παράγοντες κινδύνου και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας για τακτικό έλεγχο.

ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΙΛΑΜΕ, ΓΕΛΑΜΕ, ΓΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΦΙΛΑΜΕ.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001