ΚΚΕ: Το Σάββατο τα εγκαίνια του νέου Μουσείου - Μνημείου για τον ΔΣΕ στη Θεοτόκο Ιωαννίνων - Αναχωρήσεις λεωφορείων από τη Δυτική Μακεδονία
Το Σάββατο 19 Αυγούστου τα εγκαίνια του νέου Μουσείου – Μνημείου για τον ΔΣΕ στη Θεοτόκο Ιωαννίνων.
Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος
{1} Μ' αγνάντι στη Γύφτισσα και το Ταμπούρι του Σμόλικα, κάτω ακριβώς από τη Μαύρη Ράχη του Γράμμου, το νέο Μουσείο - Μνημείο για τον ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος έχει ειδική αποστολή να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς του αγώνα από τα χωριά της περιοχής |
«Ένα χρέος εκπληρώνεται αυτές τις μέρες. Στην καρδιά του Γράμμου, στο χωριό Θεοτόκος, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα εγκαινιάσει Μουσείο και Μνημείο για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας». Και η ώρα αυτή ήρθε. Το Σάββατο, 19 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου - Μνημείου. Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το νέο αυτό Μουσείο - Μνημείο στη Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου χώρων μνήμης για τη δράση του ΔΣΕ.
Αποδίδει ξεχωριστή τιμή στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον ΔΣΕ.
Το Μουσείο - Μνημείο στήθηκε χάρη στην προσφορά του χώρου και του σπιτιού από την οικογένεια Ζούνη (Αποστόλης, Βασίλης, Νίκος, παιδιά του Χρήστου και της Ελένης Ζούνη) και την εθελοντική δουλειά δεκάδων φίλων και συντρόφων.
Για την κατασκευή του Μνημείου, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τη μετασκευή του σπιτιού της οικογένειας Ζούνη ώστε να λειτουργήσει ως Μουσείο, εργάστηκαν δεκάδες σύντροφοι.
{3} Στον περίβολο του Μουσείου - Μνημείου και σε μαρμάρινες πλάκες θα αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά της περιοχής |
Για την συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας στην κατασκευή του μουσείου - μνημείου:
«Στις πολύμηνες εργασίες για την ανέγερση του Μνημείου και τη δημιουργία Μουσείου αφιερωμένου στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας στο χωριό Θεοτόκος Κόνιτσας συμμετείχαν από την Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας με προσωπική εργασία δεκάδες μέλη του Κόμματος και οπαδοί. Η όλη προσπάθεια λειτούργησε διαπαιδαγωγητικά τόσο στους ίδιους όσο και στην υπόλοιπη Κομματική Οργάνωση, με αποτέλεσμα να εκφραστεί και από άλλους συντρόφους και οπαδούς προθυμία να συμβάλουν στην κατασκευή του. Εχει δημιουργηθεί επίσης ανάλογο κλίμα στις τάξεις της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας για τη μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση των εγκαινίων, ώστε να γνωρίσουν από κοντά μια σημαντική περιοχή όπου έδρασε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας και να δουν συνολικά το έργο.
Καθοριστικά συνέβαλαν με προσφορές πρώτων υλών και οικοδομικών εργαλείων (πλακάκια, είδη υγιεινής, κόλλες, χρώματα, υδραυλική εγκατάσταση, ξυλεία, διάφορα οικοδομικά υλικά) κομματικά μέλη, οπαδοί, αλλά και άνθρωποι με μικρούς δεσμούς με το Κόμμα, οι οποίοι όμως αναγνωρίζουν το ρόλο και τη δράση του στην κοινωνία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο τα έξοδα του έργου.
Η σημασία και ο όγκος της δουλειάς επέβαλαν στο Γραφείο της ΕΠ να διαθέσει ακόμα και στελέχη πρώτης γραμμής για πολλές μέρες, συνειδητά, αφήνοντας πίσω επείγουσες και σημαντικές κομματικές υποχρεώσεις. Διαφορετικά δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πολύπλοκο και απαιτητικό έργο.
{2} Μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου μνημείων για τον ΔΣΕ, το Μουσείο - Μνημείο στην Θεοτόκο βρίσκεται σε άμεση «συνομιλία» με το κεντρικό Μνημείο για τον ΔΣΕ που υπάρχει ήδη στο χωριό Κεφαλοχώρι |
Η διάρκεια των εργασιών κράτησε περίπου 4 μήνες σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχές, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες - καύσωνες). Οι τακτικές εναλλαγές, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, των συντρόφων που συγκροτούσαν την ομάδα εργασίας καθιστούσε αδύνατη τη σταθερότητα της ομάδας και επέβαλλαν καθημερινές πολύωρες μετακινήσεις με τις ευνόητες συνέπειες σε κόστος, χρόνο και κούραση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι καθημερινές αποστάσεις ήταν 250 χιλιόμετρα (πηγαινέλα).
Ο βασικός κορμός των συντρόφων που σήκωσαν το κύριο βάρος των εργασιών αφιέρωσε συνολικό χρόνο εργασίας περίπου 1,5 - 2 μήνες, χωρίς γκρίνια, πάντα με χαμόγελο και διάθεση προσφοράς, σε πολύ ευχάριστο και συντροφικό κλίμα.
{4} Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο βοηθά τον επισκέπτη να παρακολουθήσει την κίνηση των μαχητών του ΔΣΕ στην περιοχή. Εδώ, τμήμα του ΔΣΕ στην πορεία του από τη θέση Σταυρός προς το Πληκάτι |
Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, στις συνθήκες που περιγράφηκαν και με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα φάνταζε αδύνατη αν δεν υπήρχαν η πίστη στην υλοποίηση του σκοπού και το ολοκληρωτικό δόσιμο των συντρόφων. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η εθελοντική προσφορά όλων όσοι συμμετείχαν με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν απέσπασε τα θετικά σχόλια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικά, έφτασε στα αυτιά μας η απορία - με στοιχείο θαυμασμού - για το αν υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που να αφιερώνονται ολόψυχα σε ένα σκοπό χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος. Και βέβαια δεν έλειψαν οι συχνές επισκέψεις περαστικών στο χώρο, που ανταποκρίνονταν θετικά στην απόφαση του ΚΚΕ για την ανέγερση του Μνημείου και τη δημιουργία του Μουσείου. Όλοι τους εξέφραζαν θαυμασμό για τον σύντροφο Χρήστο Ζούνη και την οικογένειά του.
Αφήνουμε, εσκεμμένα τελευταία, τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του χωριού που έγιναν στην κυριολεξία ένα μαζί μας και στήριξαν την προσπάθειά μας.
Θα ήταν όχι απλά παράλειψη, αλλά ατόπημα, αν δεν κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στο πολυαγαπημένο μας ζευγάρι συντρόφων Κώστα και Αφροδίτης Ζούνη, που χωρίς τη δική τους στήριξη θα ήταν πολύ δύσκολη συνολικά η δουλειά μας. Η βοήθειά τους ήταν πολύπλευρη και καθοριστική. Εκφράστηκε με:
1. Συμμετοχή στις οικοδομικές εργασίες
2. Προσφορά εργαλείων και άλλων μέσων
3. Καθαριότητα και τάξη στο εργοτάξιο. Ο σύντροφος Κώστας Ζούνης, με τις εύστοχες παρατηρήσεις του και την προσωπική του διαρκή κίνηση και έγνοια για την υλοποίηση των εργασιών, είχε πραγματικά πολύτιμη συμβολή.
4. Το κύριο όμως ήταν η ανεκτίμητη προσφορά τους στη διατροφή μας επί τέσσερις μήνες. Η συντρόφισσα Αφροδίτη Ζούνη μεριμνούσε καθημερινά για τις ανάγκες μας αυθόρμητα. Τα φαγητά της, τα γλυκά της και οι καφέδες της ήταν μια πραγματική όαση μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δουλεύαμε. Από κοντά μαζί της και η συντρόφισσα Βάγια, είχε και αυτή τη συνεισφορά της.
Ηταν προσφορά ανιδιοτελής και κομμουνιστική, από αγνούς απλούς ανθρώπους που επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τους γνήσιους και βαθείς δεσμούς του Κόμματός μας με τον απλό λαϊκό άνθρωπο. Η Ιστορία του Κόμματος είναι γεμάτη από παρόμοια παραδείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς και βοήθειας από το λαό σε κάθε στιγμή και φάση της ηρωικής δράσης του. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και στις μέρες μας που το σύστημα καλλιεργεί τον ατομισμό, την ιδιοτελή προσφορά και την αποστροφή σε καθετί οργανωμένο και συλλογικό από την πλευρά του Κόμματος».
Αναχωρήσεις λεωφορείων από τη Δυτική Μακεδονία για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στο Γράμμο
Κοζάνη – 7:30 πμ από την Κεντρική Πλατεία (τηλ. 6943.969.145)
Πτολεμαΐδα – 7:30 πμ από το Δημαρχείο (τηλ. 6988.772.489)
Γρεβενά – 9:00 πμ από την Πλατεία Λαχαναγοράς (Ρολόι) (τηλ. 6947.423.402)
Καστοριά – 8:30 πμ από τον παλιό Μασούτη (τηλ. 6936.189.983)