Διεθνής αποδοκιμασία για την λογοκρισία της Ε.Ε σε Έλληνες σκιτσογράφους - Κι όμως, Έλληνας αρθρογράφος υποστηρίζει τους «ιεροεξεταστές»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πανευρωπαϊκή τείνει να γίνει η αντίδραση σε ξεκάθαρη περίπτωση λογοκρισίας, στην οποία υπέπεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεση γελοιογραφία.

Τα μέσα ενημέρωσης διερωτώνται με έκπληξη για το σκεπτικό με το οποίο λογοκρίθηκε η έκθεση, που ετοιμάζει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος έχει καταστήσει μέσα από τις δηλώσεις του τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο, πως «δεν θα αποδεχθούμε τη λογοκρισία. Η έκθεση θα γίνει. Είτε μέσα, είτε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο».

Μεταξύ άλλων, για «αβάσιμη απόφαση» έκανε λόγο η ιταλική Corriere della Sera, φιλοξενώντας σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε πως «εάν αυτό δεν είναι λογοκρισία, τότε δεν ξέρω τι είναι».

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT έκανε λόγο για «βίαιη οργουελική λογοκρισία», ενώ η γαλλική Humanite, της οποίας ο  διευθυντής και ευρωβουλευτής Patrick Le Hyaric, συνδιοργανώνει την έκθεση, δημοσίευσε μεγάλο αφιέρωμα για την υπόθεση.

Η σουηδική κρατική τηλεόραση ανέφερε πως «το δικαίωμα στην καλλιτεχνική έκφραση καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης αποτελεί μέρος των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ - και αυτή η αυθαίρετη απόφαση το παραβιάζει».

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός σκιτσογράφος, Rupert Besley, απέστειλε επιστολή στην κοσμήτορα, Catherine Bearder, ζητώντας εξηγήσεις. O Besley έγραψε πως δεν βρίσκει καθόλου προσβλητικά ή εμπρηστικά τα σκίτσα που θα εκτίθεντο, τα όποια είχε δει όταν οι Έλληνες σκιτσογράφοι κάλεσαν στην Αθήνα τους Βρετανούς συναδέλφους τους για μία αντίστοιχη έκθεση στον απόηχο του brexit. Στην επιστολή ανέφερε, πως στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία προσπάθεια παρέμβασης στο περιεχόμενο, ενώ κάλεσε την κοσμήτορα να ανακαλέσει την απόφασή της στην περίπτωση που δεν μπορεί να προσφέρει σαφείς αιτιολογίες.

Στην Catherine Bearder, όμως, απάντησαν με νέα σκίτσα τους οι Έλληνες σκιτσογράφοι που λογοκρίθηκαν. Δείτε τα σκίτσα που δημιούργησαν:

Μάλιστα, η Λέσχη Ελλήνων Σκιτσογράφων σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «μια απλή παρατήρηση των λογοκριμένων σκίτσων οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν υπάρχει υποψία... φιλοναζιστικού περιεχομένου σε κάποια από τις γελοιογραφίες, αλλά, απεναντίας, δύο από αυτές στρέφονται εχθρικά εναντίον του ναζισμού επισημαίνοντας τον κίνδυνο αναβίωσής του στην Ευρώπη». Παράλληλα, σημείωσε ότι η έκθεση με τους Βρετανούς συναδέλφους τους, Sweet Europe, θα πραγματοποιηθεί και στην Ρόδο, από την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται, πως ο Στέλιος Κούλογλου απέστειλε ήδη στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, επιστολή, ζητώντας του να παρέμβει και να ανακαλέσει την απόφαση της κοσμήτορος ώστε να πραγματοποιηθεί η έκθεση, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις πραγματικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελευθερία του Λόγου. «Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να επιλέξει εάν θα σταθεί με την κοσμήτορα ή με τη δημοκρατία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του.

H κοινή γνώμη καταδικάζει αλλά ... δεν ρώτησε τον Ηλία Κανέλλη και Τα Νέα

Μοναδική εξαίρεση στην χωρίς αστερίσκους καταδική της εξόφθαλμης λογοκρισίας αποτέλεσε άρθρο στην εφημερίδα τα «Νέα », το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ... συγχαίρει την απόρριψη των 12 σκίτσων Ελλήνων γελοιογράφων.  Ο αρθρογράφος Ηλίας Κανέλλης υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για λογοκρισία αλλά αξιολόγηση των σκίτσων: «προφανώς, αυτό που συνέβη δεν είναι λογοκρισία αλλά, κάτι τρομερό στον πολιτικό χώρο όπου κινείται ο ευρωβουλευτής, αξιολόγηση - ενός είδους αξιολόγηση. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να φιλοξενεί γουρούνι στο σακί. Μια κοσμήτορας, με συναίσθηση του ρόλου της, επέλεξε να αποκλείσει από την έκθεση γελοιογραφίες πολιτικά στρεψόδικες, αφελείς, ισοπεδωτικές. Εικόνες στην πλειονότητά τους μπρουτάλ, που ταυτίζουν την Ευρώπη με τους ναζί ή που θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας χώρος όπου το ευρώ των κερδοσκόπων πιέζει τους λαούς ή ότι αφήνει τους πρόσφυγες στην τύχη τους…»

ΠΗΓΗ: www.alfavita.gr

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

music art banner 230x230