Ο Δημήτρης Γληνός εξόριστος στη Σαντορίνη (του Δημήτρη Πράσσου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δημήτρης Γληνός, υπήρξε ένας από τους μεγάλους των ελληνικών γραμμάτων. 

Διανοούμενος με διεθνή εμβέλεια, αγωνίστηκε για το γλωσσικό και εκπαιδευτικό ζήτημα

και η η “Πατρίς ευγνωμονούσα” τον έστειλε δύο φορές εξορία. Μία στον Άη Στράτη, μαζί με τον Κώστα Βάρναλη και άλλους “αντεθνικώς δρώντες” και μία στη Σαντορίνη.

Μέσα στην πλήρη απομόνωση που του είχε επιβάλλει το φασιστικό καθεστώς Μεταξά συνέγραψε στον Πύργο-Καλλίστης, ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Τη θρυλική “Τριλογία του Πολέμου” που αν και ημιτελής, αποτέλεσε σταθμό για την ελληνική παιδεία του 20ου αιώνα. Με τον υπότιτλο “Μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης”, περιγράφει επίσης τη ζωή του στο νησί, το φόβο και τη δυσπιστία των κατοίκων, αλλά και την ομορφιά του τοπίου.

 Το 1939 κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του , αρρώστησε βαριά και η δικτατορία Μεταξά φοβούμενη τη λαϊκή κατακραυγή και την παγκόσμια διαμαρτυρία (80.000 γάλλοι άνθρωποι των γραμμάτων ζήτησαν την απελευθέρωσή του), τον μεταφέρει στην Αθήνα υπό αυστηρή επιτήρηση. Εκεί συνέταξε την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ. Πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 1943. Μάχιμος, μέχρι τη στερνή πνοή του.

Έρευνα επιμέλεια: Dimitris Prassos

Δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στη Σαντορίνη  

Και ένα σχόλιο: 

gerasimos iakovidis
Ο Γληνός δεν πήγε μόνο εξορία Σαντορίνη και Αη Στρατη. «Επισκέφθηκε» επίσης την Ανάφη και την Ακροναυπλία. Στη δεύτερη περίπτωση , στις φυλακές τις Ακροναυπλίας, πρωτοστάτησε και δημιούργησε ομάδες εξορίστων που αυτομορφώνονταν κάτω από την καθοδήγηση του . Ήταν επίσης και κομμουνιστής. Μέλος του ΚΚΕ από το 1933 έως το θάνατο του.

ΠΗΓΗ: kokinokamini.blogspot.gr

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001