Γ. Κασαπίδης: Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τους άταφους πεσόντες κατά το έπος 1940 – 41 στη Β. Ήπειρο

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σε συνέχεια κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας Ελλάδος – Αλβανίας για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των «άταφων»

πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών κατά το έπος του 1940 στο Αλβανικό μέτωπο, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης κατέθεσε εκ νέου επίκαιρη ερώτηση.

Με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του στο περιθώριο των επαφών που έλαβαν χώρα στην Κρήτη πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο βουλευτής Κοζάνης ζητά να ενημερωθεί εάν το εθνικό αυτό ζήτημα ετέθη  ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Δεδομένου ότι μια πράξη ύψιστης ηθικής σημασίας, όπως ο ενταφιασμός των 7.976 πεσόντων Ελλήνων μαχητών, που συνάδει με πανάρχαιες και θεμελιώδεις αρχές του έθνους μας, παραμένει ανεκπλήρωτη, ο βουλευτής Κοζάνης θέτει εκ νέου το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο για την οριστική αντιμετώπιση της εθνικής μας αυτής εκκρεμότητας.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό:           Εξωτερικών

                                       κ. Νίκο Κοτζιά

 ΘΕΜΑ: οι άταφοι πεσόντες κατά το έπος 1940 – 41 στη β. Ήπειρο

Το 2010 κυρώθηκε Συμφωνία από το ελληνικό και το αλβανικό Κοινοβούλιο για δύο στρατιωτικά Κοιμητήρια, στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα.

Το 2012 συνήλθε η Μικτή Επιτροπή και εκπόνησε κανονισμό για την υλοποίηση της Συμφωνίας με τη δέσμευση να συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Έκτοτε όμως και μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε καμία απόφαση.

Η Μικτή Επιτροπή συνήλθε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2016 και μετά από δύο συνεδριάσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφάσισε να συνεδριάσει στα Τίρανα στις αρχές του 2017, για την εκταφή των πεσόντων από πρόχειρους τάφους σε συγκεκριμένους χώρους και να γίνει ο ενταφιασμός στα στρατιωτικά Κοιμητήρια.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες, στο περιθώριο των επαφών, που έλαβαν χώρα στην Κρήτη, πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ως υπουργός είχατε συνάντηση με τον ομόλογο σας της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι.

Ερωτάσθαι:

 1. Συνήλθε η Μικτή Επιτροπή στα Τίρανα μετά από πρόσκληση της αλβανικής πλευράς και τι αποφάσισε; Αν δε συνήλθε σε ποιες ενέργειες προέβη ή πρόκειται να προβεί η Κυβέρνηση;

 2. Συμπεριλήφθηκε και η αποκατάσταση της εκκρεμότητας για τους άταφους πεσόντες κατά το Έπος 1940 – 41 στη Β. Ήπειρο μεταξύ των προαπαιτούμενων που θέσατε για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την συνάντησή σας στην Κρήτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας  Ντ. Μπουσάτι;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001