• Σε...Εθνική Οδό περπατούν οι φοιτητές του Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής
  • Ομαλοποιήθηκε η λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής
  • Φιλανθρωπική Vespo-βόλτα από το Vespa Club Κοζάνης
  • Η εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνης
  • Εγκαίνια της ΙΕΕΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στο ΕΒΕ Κοζάνης
  • Το μήνυμα του Ν. Σαρρή για τις εκλογές στο ΕΒΕ Κοζάνης
  • Πρόσληψη συγγενικού προσώπου στη ΔΕΗ για θάνατο σε εργατικό δυστύχημα
  • Στην κορυφή της Ευρώπης ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού
  • Το μήνυμα του Ο. Γιγαντίδη για τις εκλογές στο ΕΒΕ Κοζάνης

kozni.tv g2

PAFILIS 11 2016 WB 836x182 ANIM

pantelidis banner long new

ΠΓΔΜ - Νίκολα Ντιμιτρόφ: Διερευνητική, κατά πάσα πιθανότητα, για τον Μάθιου Νίμιτς η συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιήσει την πρώτη έπειτα από πολύ καιρό συνάντηση με τους διαπραγματευτές

της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ (11 και 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες), για να διερευνήσει τις προθέσεις και για να συζητήσει τη μορφή και τη δυναμική της διαδικασίας, ανέφερε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση επαφίεται στον ίδιο τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να εκτιμήσει αν και πότε θα καταθέσει πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας.

«Είναι θέμα δικής του εκτίμησης. Θα δούμε» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Εξήγησε ότι η κατάθεση ή όχι πρότασης αφορά μία τεχνική της διαπραγμάτευσης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάθεση πρότασης μπορεί να προκαλέσει θετική δυναμική, ενώ άλλες φορές μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, ιδίως όταν ένα από τα μέρη θεωρήσει ότι η πρόταση που κατατέθηκε βρίσκεται πολύ μακριά από τις θέσεις του, με αποτέλεσμα να την απορρίψει και να έχει έναν περισσότερο αμυντικό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σε ερώτηση σχετικά με τις "κόκκινες γραμμές", με τις οποίες η ΠΓΔΜ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο προβλήματα σχετικά με τις "κόκκινες γραμμές". Το πρώτο είναι ότι η δημόσια ανακοίνωση "κόκκινων γραμμών" -όχι μόνο στο θέμα του ονόματος, αλλά σε κάθε διαμάχη- περιορίζει δραστικά τα περιθώρια της πλευράς που τις ανακοινώνει να μετακινηθεί από τις θέσεις της. Το δεύτερο πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι ότι αν ο ίδιος ανακοίνωνε δημόσια τις "κόκκινες γραμμές" της ΠΓΔΜ, ουσιαστικά θα ήταν σαν να ανακοινώνει δημόσια στην ελληνική πλευρά την τελική γραμμή της χώρας.

"Πολύ δύσκολα μπορείς να έχεις μία επιτυχή διαπραγμάτευση, όταν υπάρχει ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω της κοινής γνώμης", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι πιο σημαντικό είναι να στέλνονται διακριτικά μηνύματα. Ως τέτοιο, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε το γεγονός πως η ΠΓΔΜ έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας πρέπει να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης και ότι αν η ΠΓΔΜ αισθάνεται να απειλείται "σε σχέση με το 'ποιοι είμαστε'", τότε δεν θα υπάρξει λύση.

Τέλος, ερωτηθείς αν η διαδικασία επίλυσης του θέματος της ονομασίας ολοκληρωθεί με δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αυτό αποτελεί προγραμματική θέση όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001