Το ρεπορτάζ του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Εντείνονται οι διεργασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

 

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση του «market test»

για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης. Σχεδόν 140 εταιρείες απ' όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού, έχουν λάβει τον φάκελο με τα στοιχεία των μονάδων που πρόκειται να πωληθούν και ήδη, μέχρι στιγμής, «ένα μέρος από αυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, μέχρι το Μάρτη αναμένεται να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, με δεδομένο ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Πάντως, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στη μονάδα της Μεγαλόπολης, αλλά και ερωτήματα που αφορούν την τροφοδοσία λιγνιτικού καυσίμου στη μονάδα «Μελίτη» στη Φλώρινα. Την ίδια στιγμή, προκύπτει εκ νέου το «σενάριο» που ήθελε εγχώριους ενεργειακούς ομίλους να απέχουν από το διαγωνισμό, με σκοπό αυτός να κηρυχθεί «άγονος», ώστε σε δεύτερη φάση να προκηρυχθούν μαζί με λιγνιτικές μονάδες και το πολυπόθητο «φιλέτο» των υδροηλεκτρικών.

Στο μεταξύ, χτες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την αμερικανική «General Electric», στους τομείς συντήρησης, μίσθωσης, διάγνωσης βλαβών και επιδιόρθωσης σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για βιομηχανική χρήση, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με προοπτική επέκτασης της συνεργασίας τους και σε άλλες περιοχές. Να σημειώσουμε ότι η «GE» είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε και τη γαλλική εταιρεία «ALSTOM».

ΠΗΓΗ: www.rizospastis.gr

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001