Γ. Κασαπίδης: Ερώτηση σχετικά με την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης καυσόξυλων στους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Εμπορίου Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης καυσόξυλων στους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Εμπορίου Εορδαίας ζητά με σχετική ερώτησή του

ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης.

Σε προηγούμενη επίσκεψη, εδώ και καιρό, του βουλευτή στο Εμπόριο Εορδαίας, οι κάτοικοι εξέφρασαν έντονα παράπονα για τη μη διάθεση καυσόξυλων στους δικαιούχους κατοίκους. Παρόλο που η χειμερινή περίοδος είχε μπει για τα καλά, η αρμόδια υπηρεσία δεν είχε δώσει τη σχετική άδεια για τη διάθεση καυσόξυλων στο χωριό.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, οι ενέργειες που προβλέπονται από σχετική υπουργική απόφαση έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα είτε αφορούν το Εμπόριο είτε άλλους οικισμούς. Έτσι ώστε έγκαιρα οι κάτοικοι των οικισμών να λάβουν τα καυσόξυλα για τις ανάγκες του χειμώνα.

Ωστόσο η σχετική διαδικασία με υπαιτιότητα των κυβερνώντων, δυστυχώς, δεν έχει ολοκληρωθεί, την ώρα που τα 5/6 της χειμερινής περιόδου έχουν διανυθεί.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:      Περιβάλλοντος & Ενέργειας  

                                     κ. Γεώργιο Σταθάκη

Θέμα: Για ποιο λόγο δεν έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα καυσόξυλα για κάλυψη ατομικών αναγκών στους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Εμπορίου Εορδαίας.

Με υπουργική απόφαση κάθε χρόνο καθορίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τη διάθεση καυσόξυλων, για την κάλυψη ατομικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων των δημοτικών κοινοτήτων. Τα καυσόξυλα παράγονται ή δεσμεύονται από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούν έγκαιρα τον ανάλογο προγραμματισμό για το σκοπό αυτό.

 Πολλοί οικισμοί και χωριά της περιφέρειας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατοικούνται από ηλικιωμένους – συνταξιούχους. Η χρήση καυσόξυλων αποτελεί την αποκλειστική επιλογή για τη θέρμανσή τους, δεδομένων και των οικονομικών δυσχερειών αυτών.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι απαραίτητες ενέργειες οφείλουν να ολοκληρωθούν από τις υπηρεσίες εμπρόθεσμα, ώστε έγκαιρα να προμηθευτούν οι κάτοικοι των οικισμών τα καυσόξυλα για τις ανάγκες του χειμώνα. 

Αυτό δυστυχώς δε συνέβη για ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Κοινότητας Εμπορίου Εορδαίας. Μισοί περίπου κάτοικοι της κοινότητας δεν έχουν λάβει καθόλου καυσόξυλα, ενώ ήδη διανύουμε τον τρίτο μήνα του χειμώνα.

Επειδή η θέρμανση αποτελεί στοιχειώδη ανάγκη για την επιβίωση  των πολιτών ορεινών περιοχών,

Επειδή η χρονοκαθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης κρίνεται αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι οδεύουμε στο τέλος της χειμερινής περιόδου,

Επειδή η τοπική δασική υπηρεσία έγκαιρα κίνησε τις προβλεπόμενες από μέρους της διαδικασίες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιους λόγους δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα και  στο σύνολό της η διαδικασία διάθεσης καυσόξυλων σε κατοίκους οικισμών; Ποιος ευθύνεται για αυτή την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία;
  2. Τι σκοπεύετε να πράξετε για την έστω και καθυστερημένη διάθεση καυσόξυλων στους κατοίκους της Κοινότητας Εμπορίου Εορδαίας; 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001