• Ο Ν. Παούνης για την κατάληψη του Αφρίν από τους Τούρκους
  • Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
  • Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Κοζάνη
  • ΟΙ Πολιτικές πτυχές της Μάχης του Φαρδύκαμπου στη Σιάτιστα
  • Συνάντηση για τη διάσωση του γεφυριού Σβόλιανης
  • Η Μάχη του Φαρδύκαμπου στο επίκεντρο
  • Άμεση αλλαγή της οικονομίας της περιοχής εκτός ΔΕΗ
  • Εκδήλωση για τα σκάνδαλα στην υγεία από την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης
  • Τα

Το θεατρικό έργο ''Τα πιάτ κι αλλάζομεν'' από τον πολιτιστικό σύλλογο Μεσοβούνου «Κρέμιτσα» στις 21 - 22 & 28 Φεβρουαρίου στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το θεατρικό έργο  ''Τα πιάτ κι αλλάζομεν'' τοποθετείτε την μεταπολεμική περίοδο, στην κοινότητα Μεσόβουνου  «ΚΡΕΜΙΤΣΑ» όταν η κοινωνία αγωνίζεται να βγει νικητής σε ένα περιβάλλον καθόλου εύφορο.

Ο συγγραφέας του έργου προβάλλει δύο θέματα. Αυτό το θέμα της εγκατάστασης στη ελληνική γη, την κήρυξη του δεύτερου παγκοσμίου πόλεμου που οδήγησε στην εκτέλεση των 157 ανδρών στις 23 Οκτωβρίου 1941 κατοίκων, των 112 γυναικόπαιδων στις 24 Απριλίου του 1944.

Γεγονότα που επέφεραν την απελπισία, την φτώχεια, τον αφανισμό ενός ολόκληρου ανθούντος χωριού, που τελικά  οδήγησαν  οικογένειες και νέους να ξενιτευτούν, τόσο στο εξωτερικό όσο και την  ενδοχώρα. Επιστρέφουν και προσπαθούν να παντρέψουν πολύ δύσκολα παραδόσεις και έθιμα με τον σύγχρονο πολιτισμό. Από την άλλη διυλίζουν το θέμα του κωμικού με φράσεις και φραστικές ακρότητες. Μέσα από ποντιακές παροιμίες, ποντιακές λέξεις της πρώτης γενιάς, παρουσιάζουν περιστατικά και γεγονότα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων Μεσοβουνιωτών με μια δραστική και μοναδική προφορά ομιλίας, και έναν εσωτερικό κόσμο αυθορμητισμού, σε αληθινά και άλλοτε φανταστικά συμβάντα. Σε πρόσωπα αληθινά και άλλοτε φανταστικά προσφέροντας στον θεατή συναισθήματα που μιλούν στην καρδιά του, λακτίζοντας μέσα του την νοσταλγία, τη ζωή, τους ανθρώπους, την κίνηση ενός χωριού που φεύγει από τα μάτια τους με γρηγοράδα.

Σας περιμένουμε στο πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας Την Τετάρτη  

21, την Πέμπτη 22 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου με ώρα έναρξης 7:30 μ.μ.

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τον Δήμο Εορδαίας για την υποστήριξή τους.

Το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Μεσοβούνου «Κρέμιτσα» & η θεατρική ομάδα

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001