kozani tv new banner 2019 red 1398x134PIX

PAFILIS 11 2016 WB 836x182 ANIM

banners new ekloges stena Ioannidis

banners new ekloges stena Maloytas 001

bannertv

banners new ekloges stena Plakentas

123

banner 825x127

Το Ράδιο Τραπεζούντα Βοστώνης φιλοξενεί τον Αλέξανδρο Ακριτίδη και τον Χάρη Ακριτίδη ! (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Θεοχάρης Ακριτίδης γεννήθηκε το 1961 στο χωριό Μεσόβουνο του Νομού Κοζάνης, ένα αμιγές ποντιακό χωριό με κάτοικους Απεσλήδες από την περιοχής Σεβάστειας. Το χωριό του παππού του λέγεται Σάργερη (Κεμίν) το οποίο το επισκέπτηκε το 2013. Δυστηχώς, η πρώτη προσφυγική γενιά εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Οκτώβρη του 1941 και δεν τους γνώρησε. Η επόμενη γενιά άρχισε από το μηδέν, φτώχεια μεγάλη. Απο μικρός έκανε καπνά, δούλεψε σε μηχανουργεία σε κουμπίνα μαζί με τον πατέρα του. Κοιμόντουσαν κάτω από τα αστέρια στο κάμπο της Λάρισας.

Μέχρι τα 15 του, δεν φανταζόταν οτι θα τραγουδούσε διότι είχε μεγάλο κόμπλεξ, το οποίο το δημιούργησε ο δάσκαλος του. Στο δημοτικό, δεν τον έβαζε σε χορωδίες στο επιτάφιο λόγω της μπάσας φωνής του. Θεωρούσε ότι ακούγεται σαν παραφωνία! Οταν κατέβηκε στην Πτολεμαϊδα και πήγε στην τεχνική σχολή, έκανε παρέα με τον Χρήστο Ακριτίδη. Μαζί μεγαλώσαν στο χωριό, αλλά στην πόλη πήγαινα σπίτι του τα βράδια εκεί που νοίκιαζε. Τότε μάθαινε ο Χρήστος ακκορτεόν. Τα τραγούδια που έπαιζε τα ήξερα και άρχισε να τραγουδάει μαζί του. Ο ένας έκανε εξάσκηση στο όργανο και ο άλλος μάθαινε πως μπαίνει και που να σταματάει στο τραγούδι. Δεν είχε στο μυαλό του να βγει στον κόσμο μπροστά.

Ο Χρήστος λοιπόν δούλευε με το συγκρότημα που είχε ο πατέρας του, ο Δημήτρης Ακριτίδης “Μήτσον” στη λύρα, ο Κοσμάς Ακριτίδης στο κλαρίνο, και ο Χρήστος Ουζουνίδης στα τύμπανα. “Ο Χαρούλης τραγουδάει” είπε ο Χρήστος στην ορχήστρα, και τον προτείναν τα Χριστούγεννα του 1978 να πάει μαζί τους σ' ένα χορό στο Κάτω Γραμματικό της Έδεσσας. Είχε πολύ τρακ, έτρεμε το χέρι του αλλά τα έλεγε αυτά που ήξερε. Μετά, τον δώσανε και συγχαρητήρια. Έτσι πήρε το “βάπτισμα”.

Μέχρι να πάει φαντάρος δούλευε μαζί τους και ταυτόχρονα έκανε και μερικά μαθήματα κιθάρας με τον δάσκαλο του Φαίδων Γεωργίτσης, ο οποίος τον πήρε σε λαϊκό μαγαζί. Ταίριαζε η φωνή του με τον Γαβαλά, και μπήκε και στο χώρο της λαϊκής μουσικής. Την δεκαετία του 1980 δούλευε σε μαγαζιά όπως τον “Πόντο”, το “Κορτσόπον”, στις “Αναμνήσεις” στην Πτολεμαϊδα, και στην Βέροια στον “Ξεριζωμό” και στο “Φάρο”. Στην συνέχεια άρχισε να ασχολείται και με τον ποντιακό στίχο, αφού μέχρι 13 χρονών μιλούσε συνέχεια ποντιακά. Με τα λίγα ελληνικά που ήξερε άρχισε να γράφει στίχους αλλά και μελωδίες.

Το 1988 πήγε στον Μπάμπη Κεμανετζίδη με μια κασέτα με τα τραγούδια του να δει πως μπορεί να τα ηχογραφήσει. Το αποτέλεσμα ήτανε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο “Ο Διγενής”. Ομως νιώθει τύψεις γιατί έχασε τα δικαιώματα των τραγουδιών λόγω άγνοιας, και ειδικά στο τραγούδι “Οσοι αγαπούν” γιατί ήτανε μουσική του συγχωριανού του Λάζαρου Παπαδόπουλου (ο Χάστον), στο οποίο έπρεπε να μπει το όνομα του τιμής ένεκεν. Ο Λάζαρος πρότεινε τον Θεοχάρη να πάει Αμερική στο Νορουάλκ, αλλά δεν μπόρεσε λόγω υποχρεώσεων. Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον Χρήστο Ασφαλτίδη, πάντα παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας από ποντιακά μέχρι δημοτικά και λαϊκά. Μια φορά θυμάται σε χορό στην Καστοριά ήρθε ο Χρύσανθος μαζί με τον Δημήτρη Κούγιουμτζίδη και τους άκουγε πως παίζανε. Οταν ανέβηκε ο Χρύσανθος, ο Θεοχάρης κατέβηκε από την ορχήστρα, πιστεύωντας οτι ο Χρύσανθος δεν ήθελε κιθάρα λόγω παράδοσης. Αφού τελείωσε τα επιτραπέζια τραγούδια και μπήκε στα ρυθμικά κομμάτια για χορό, κάτι δεν τον γέμιζε. “Ο κιθαρίστας που εν;” Πάει ο Θεοχάρης και του λέει “εγώ είμαι”. Απαντάει ο Χρύσανθος “δέβα παίξον”!

Το 2008 κυκλοφόρησε το δίσκο “Πόντου Γενεάν” μαζί με τοπικούς μουσικούς. Ενας από αυτούς, ο Διονύσης Παυλίδης στη λύρα, είναι συνεργάτης του για πολλά χρόνια, και βοήθησε τον γιο του τον Αλέξανδρο στο ξεκινημά του.

Τώρα πλέον πιστεύει ότι την σκυτάλη την έχουν οι νέοι, και εύχεται το ποντιακό τραγούδι να ακούγεται για πολλά χρόνια ακόμα.

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1996. Με παρότρυνση απο τον πατέρα του, αλλά και με δική του θέληση, ξεκίνησε γύρω στα 10 του αρμόνιο σε ωδείο της Πτολεμαϊδας. Σε ηλικία 16 χρονών άρχισε μαθήματα λύρας στον Διονύση Παυλίδη. Μέσω της λύρας προέκυψε και το τραγούδι, αλλά και από ακούσματα που είχε από τον πατέρα του. Παρακολούθησε και κάποια μαθήματα Βυζαντικής μουσικής, ως και μαθήματα λύρας στον Παναγιώτη Ασλανίδη. Σπούδασε στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΤΕΙ Σίνδου). Σήμερα συνεργάζεται μαζί με τον Διονύση Παυλίδη και με τον Τριαντάφυλλο Ταρατσίδη.

Το Ράδιο Τραπεζούντα Βοστώνης ευχαριστεί θερμά τον κ. Θεοχάρη Ακριτίδη και τον κ. Αλέξανδρο Ακριτίδη για την συμπαράσταση τους και την συμμετοχή τους!

Radio Trapezounta Boston

 

 

www.kozani.tv - www.ptolemaida.tv

 

 

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001