kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Η Σαβίνα Γιαννάτου στο TVXS: «Ιδιαίτερα επικίνδυνος ο εθνικισμός»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είτε τη φέρνει κανείς στο μυαλό του να τραγουδά το «Χρυσαλιφούρφουρο» της Λιλιπούπολης, είτε τραγούδια της Μεσογείου και των Βαλκανίων με τους Primavera en Salonico, η φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές, αλλά και πιο αγαπημένες, που έχουν περάσει ποτέ από το ελληνικό μουσικό στερέωμα.

Με τέσσερις δεκαετίες μουσικής δημιουργίας στις πλάτες της και αμέτρητες συνεργασίες με σημαντικότατους εγχώριους καλλιτέχνες της γεννιάς της, η Σαβίνα Γιαννάτου τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την ιστορική δισκογραφική εταιρεία ECM, του γερμανού παραγωγού Manfred Eicher.

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου η Σαβίνα Γιαννάτου θα εμφανιστεί για μια ξεχωριστή συναυλία στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς, με στόχο την ενίσχυση του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας». Στο πλευρό της θα βρίσκεται ο συνθέτης και πιανίστας, Σπύρος Μάνεσης.

 


-Την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς, θα εμφανιστείτε για μια μοναδική συναυλία με το συνθέτη και δεξιοτέχνη στο πιάνο, Σπύρο Μάνεση, για την ενίσχυση του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας». Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή και τι σημαίνει για εσάς το να συνεισφέρετε στην ενίσχυση του έργου του Συνδέσμου;
Το TVXS μίλησε με την καλλιτέχνιδα για την επερχόμενη συναυλία της, το μουσικό της έργο, αλλά και για τη σημασία της πολυπολιτισμικής δημιουργίας ως όπλο απέναντι στο σκοτάδι του φασισμού.

Συμμετείχα για πρώτη φορά πρόπερσι στην Σίφνο σε αντίστοιχη συναυλία του Συνδέσμου η οποία είχε μεγάλη επιτυχία. Ταυτόχρονα διοργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο εργαστήρια μουσικής με πολύ καλούς μουσικούς.

Τα παιδιά των νησιών είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση στη μουσική, στην τέχνη γενικότερα. Καμμιά φορά δεν υπάρχει καν ένα πιάνο σε ολόκληρο νησί, κυρίως στο Αιγαίο, που δεν έχει τη μουσική παράδοση του Ιονίου. 

 


Επίσης  γνωρίζω  την Τζουλιέττα Καρόρη (παραγωγό του Τρίτου προγράμματος), η οποία δραστηριοποιείται  ως μέλος του Συνδέσμου,  και της οποίας την μητέρα, Φραγκίσκη Καρρόρη, γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε συνεργαστεί με το Τρίτο Πρόγραμμα από παλιά, και η οποία, στην σταδιοδρομία της ως μουσική παραγωγός, έδωσε όλη της την ενέργεια στον σκοπό αυτόν, δηλαδή στην βοήθεια στους νέους ανθρώπους να μορφωθούν και να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά. Υπάρχει δηλαδη μία ιστορία πίσω από τον Σύνδεσμο  και άρα και μία εμπιστοσύνη ως προς την κατεύθυνση και τους στόχους που θέτει. Τη συναυλία αυτήν με τον Σπύρο Μάνεση θα επαναλάβουμε στην Σίφνο στις 7 Ιουλίου, σε διοργάνωση του Συνδέσμου. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι γιατί κατάγομαι και από την Κάλυμνο, και βλέπω την τεράστια προσπάθεια του Ωδείου εκεί να συνεργαστεί με μουσικούς που δεν κατοικούν στο νησί, για να διδάξουν όσα παιδιά ενδιαφέρονται. Υπάρχει πολύ μεγάλη άγνοια επίσης στους γονείς, οι οποίοι είναι αβοήθητοι όσον αφορά τα της τέχνης.  Έτσι η διοργάνωση μουσικών εργαστηρίων, δηλαδή η κατά καιρούς μετακίνηση των μουσικών προς τα νησιά για να δώσουν μαθήματα στα παιδιά, γίνεται η μόνη λύση. Αυτό προσπαθεί ο Σύνδεσμος και το θεωρώ σημαντικό.

-Τι ρόλο έχει παίξει το νησιώτικο στοιχείο και η θάλασσα για τη δική σας καλλιτεχνική δημιουργία ανά τα χρόνια;

Κατάγομαι από 2 νησιά. Κάλυμνο  και Κεφαλλονιά. Η θάλασσα υπάρχει  υποσυνείδητα παντού όσον αφορά την καλλιτεχνική δημιουργία σε μένα. Δεν μπορώ να το αναλύσω όμως. Υπάρχει και με γοητεύει πάντα η θάλασσα. Το γιατί δεν το ξέρω. 

 
 
 

-Ξεκινήσατε την καριέρα σας στο χώρο της μουσικής σε μια περίοδο όπου ανθούσε το πολιτικό τραγούδι. Αλήθεια, υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα πολιτικό τραγούδι, κι αν ναι, τότε ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζετε και ποιοι είναι για εσάς οι εκφραστές της νέας γενιάς;

Θίγετε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για μένα. Εξαιτίας της άνθισης του πολιτικού τραγουδιού στη Μεταπολίτευση,  όταν ήμουν δεκαπέντε χρόνων πάνω κάτω, παραλίγο να μην ασχοληθώ καθόλου με το τραγούδι και την μουσική.

Η επικρατούσα άποψη κάποιων φίλων στο περιβάλλον μου  ήταν ότι μόνο αν μπορείς να προσφέρεις στο λαό θα άξιζε να ασχοληθείς με την μουσική (εγώ ήθελα τότε να γίνω συνθέτης). Και κατά την γνώμη τους, για να προσφέρεις θα έπρεπε να μπορείς να συνθέτεις σαν τον Μίκη Θεοδωράκη. Αλλιώς θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί κανείς με κάτι πιο πρακτικό στη ζωή του για να είναι χρήσιμος κοινωνικά.

Από την μία μέρα στην άλλη εγκατέλειψα την ιδέα της μουσικής σταδιοδρομίας. Δεν είχα σχέση με την  μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία πάντα μεν με συγκινεί και γι' αυτό ακριβώς δεν την τραγουδάω, αλλά  πόρρω απέχει από ό,τι είμαι  εγώ. Μεταπήδησα από το κλασσικό στο πρακτικό τμήμα στο σχολείο, με σκοπό να δώσω στο πολυτεχνείο μπας και γίνω λίγο πιο χρήσιμη! Κατάφερα τελικά να μπω στο Οικονομικό της Νομικής για να βρω μια δουλειά και να επιβιώσω.

Ευτυχώς η Λένα Πλάτωνος μου ζήτησε να τραγουδήσω τα τραγούδια της και, έστω και αργά, στα δεκαεννιά μου, επανήλθα στη μουσική ως τραγουδίστρια.

Λοιπόν, το πολιτικό τραγούδι δεν με ενδιαφέρει. Σε όποιον ταιριάζει το υπηρετεί και το τραγουδάει, σε όποιον δεν ταιριάζει, μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία μουσικά, συναισθηματικά, ουσιαστικά, όταν είναι αληθινός με τον εαυτό του. Αυτό πιστεύω για την στρατευμένη τέχνη γενικά, για όλες τις περιόδους της ιστορίας και για  όλους τους τόπους της υφηλίου. 

-Από τις δεκάδες μουσικές συνεργασίες που είχατε σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής σας πορείας, ποια θεωρείτε ότι είναι αυτή που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της, τόσο ως προς την προσωπική σας εξέλιξη, όσο και αναφορικά με την εικόνα που έχει σχηματίσει το κοινό για εσάς;

Σίγουρα η συνεργασία μου με την Λένα Πλάτωνος, τόσο για μένα όσο και για το κοινό, τουλάχιστον όσον αφορά την Λιλιπούπολη κατ’αρχάς, αλλα επίσης και τον δίσκο «Καρυωτάκης 13 τραγούδια». Αν αναφερθώ όμως σε έργα ή δίσκους, θα σας έλεγα τα «Νανουρίσματα», σε ενορχήστρωση και παραγωγή Νίκου Κυπουργού.

Νομίζω ότι εξαιτίας αυτού του δίσκου, που πολλοί έκαναν ή και κάνουν ακόμα δώρο σε οικογένειες όταν αποκτούν μωρά, έχω μπει χωρίς να το θέλω στο υποσυνείδητο πάρα πολλών ανθρώπων διαφορετικών γενεών. Πολλά μωρά έχουν κοιμηθεί με την δική μου φωνή κι’ ελπίζω αυτό να μην τους φέρνει εφιάλτες στην ενήλικη ζωή τους, όταν  χωρίς να ξέρουν καν ποια είμαι ακούν κατά τύχη ένα τραγούδι με την φωνή μου.

Τώρα, όσον αφορά την δική μου μουσική και προσωπική εξέλιξη, είναι σίγουρα η συνεργασία μου με τον Σπύρο Σακκά, που έγινε και δάσκαλός μου, με τον κοντραμπασίστα Peter Kowald όσον αφορά την free jazz, και με τον Νίκο Μαμαγκάκη, που μου εμπιστεύτηκε τους κεντρικούς ρόλους σε δύο από τις όπερές του χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα μπορώ καν να κινηθώ επί σκηνής. Του οφείλω το ότι αναγκάστηκα να «παίξω».  Δεν θα το επιχειρούσα ποτέ από μόνη μου. 

 
 
 

-Για την κυκλοφορία πολλών από τους δίσκους σας συνεργαστήκατε με δισκογραφικές εταιρίες του εξωτερικού, με πιο πρόσφατη, και μεγάλης καλλιτεχνικής σημασίας, την ECM του Manfred Eicher. Θεωρείτε πως υπήρξε διαφορά στον τρόπο που δουλέψατε με αυτές, σε σχέση με τις αντίστοιχες εγχώριες εταιρίες; Τι κρατάτε με το πέρασμα του χρόνου από τις συνεργασίες αυτές;

Η ECM διαφέρει σε σχέση με την εταιρεία Λύρα, με την οποία συνεργάστηκα πάρα πολλά χρόνια, στο ότι θέλει να ελέγχει τελείως το υλικό. Από την μουσική, τον ήχο, μέχρι το εξώφυλλο. Έχει μία πολύ συγκεκριμμένη αισθητική που αφορά όλους τους καλλιτέχνες της. Και μόνο βλέποντας το εξώφυλλο του δίσκου καταλαβαίνεις οτι πρόκειται για παραγωγή της ECM.

Στη Λύρα υπήρχε αρκετή ελευθερία, και την ευθύνη της παραγωγής πολύ συχνά την είχε ο καλλιτέχνης. Άλλη διαφορά είναι το ότι οι δίσκοι της ECM ηχογραφούνται σχεδόν live στο στούντιο. Σε τρεις μέρες η εγγραφή και ίσως και το τελικό remix έχει τελειώσει. Στην Λύρα, όπως και στις περισσότερες ελληνικές εταιρείες, η παραγωγή στο στούντιο μπορούσε να κρατήσει και μήνες, αν χρειαζόταν. Είναι άλλη η διαδικασία του στούντιο και άλλη της «ζωντανής ηχογράφησης». Υπάρχουν προτερήματα και μειονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις.  

-Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα για εσάς η «Λιλιπούπολη», στην οποία και συμμετείχατε στα πρώτα σας καλλιτεχνικά βήματα; 

Πολύ. Δεν ξέρω πότε θα ξεπεραστεί η «Λιλιπούπολη»... 

 
 
 
 
 
 

-Ως συνθέτρια, με ποιο τρόπο δουλεύετε; Μπαίνετε στη διαδικασία να γράψετε μουσική όταν ξέρετε εξ αρχής το project το οποίο θα «ντυθεί» μουσικά, ή είναι μάλλον μια πιο αυθόρμητη διαδικασία;

Όσες φορές έφτιαξα μουσική για θέατρο, μιλούσα κατ’ αρχάς με τον σκηνοθέτη, έβλεπα πρόβες, τις βιντεοσκοπούσα και μετά έφτιαχνα ό,τι έφτιαχνα, το ξανασυζητούσα, το διόρθωνα εάν χρειαζόταν… Εάν φτιάξω κάτι για μένα, που δεν είναι παραγγελία, τότε ναι, είναι μία αυθόρμητη διαδικασία. 

-Μιλώντας για αυθορμητισμό, είναι γνωστό ότι στις συναυλίες σας έχετε μια έντονη διάθεση αυτοσχεδιασμού. Είναι εξοικειωμένο το κοινό, τόσο το εγχώριο, όσο και το διεθνές, σε αυτού του είδους τη δημιουργία, που ξεφεύγει από τα στενά όρια της ήδη υπάρχουσας δισκογραφικής σας δουλειάς;

Κάποιοι είναι εξοικειωμένοι και κάποιοι όχι. Εάν αυτοσχεδιάσω μέσα σε κάποια πλαίσια που ο ακροατής μπορεί να σχηματίσει τις δικές του «αναφορές» γι’ αυτό που ακούει, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και αν δεν έχει ξανακούσει κάτι τέτοιο.

Πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν μπορεί να «πιαστεί» από κάπου, ακούγοντας τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Και δεν μπορεί να είναι σαφές πότε συμβαίνει αυτό στο κοινό και πότε όχι. Είναι πάντα ρίσκο το να αυτοσχεδιάζεις, αλλά είναι πάρα πολύ ευχάριστο ρίσκο. 

-Η μουσική σας πορεία ανά τα χρόνια χαρακτηρίζεται από ένα έντονο διεθνιστικό, πολυπολιτισμικό στοιχείο. Μπορεί να σταθεί για εσάς αυτού του είδους η μουσική και η καλλιτεχνική δημιουργία εν γένει ως ένα ισχυρό αντίδοτο, σε μια περίοδο όπου η ακροδεξιά ρητορική και τα νεοναζιστικά μορφώματα ανά τον κόσμο κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία;

Σίγουρα ένα τέτοιο ρεπερτόριο, με τραγούδια από χώρες που δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, είναι αντίθετη στον εθνικισμό.  Σίγουρα σε κάποιες περιόδους βοηθάει. Ακούν οι ακροατές μία οικεία μελωδία σε άλλες γλώσσες, νοιώθουν οτι άλλοι λαοί έχουν πιθανόν ίδια συναισθήματα όταν ακούν το ίδιο τραγούδι μ’αυτούς. Άκουσα μία ακροάτρια να λέει μετά από συναυλία μου ότι για πρώτη φορά άκουσε την βουλγάρικη γλώσσα χωρίς να την αισθάνεται απειλητική. Αντίθετα ένας φίλος Κύπριος μου ζήτησε να μην τραγουδάω το κυπριακό τραγούδι δίπλα με το τούρκικο. Δεν το άντεχε. 

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα παραδοσιακά τραγούδια διαφόρων χωρών, το έκανα επειδή με γοήτευε το μακρινό και το άγνωστο. Μου άρεσαν οι ήχοι που δεν μου ήταν οικείοι. Ήταν σαν μία εξερεύνηση και υπήρχε και κάτι το εξωτικό σ’όλο αυτό. Το σε τι θα μπορούσε να χρησιμεύει εκτός από την ευχαρίστηση, δεν το σκέφτηκα ποτέ. Μου άρεσαν οι διαφορετικοί τρόποι τραγουδίσματος, τα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα. Μόνο όταν άρχισαν να τοποθετούνται οι δημοσιογράφοι σε σχέση με την όποια πολιτική προέκταση είχε μία τέτοια επιλογή, μπήκα κι εγώ σ’αυτόν τον προβληματισμό. Και φυσικά έμαθα πάρα πολλά διαβάζοντας, κάθε φορά που επρόκειτο να ηχογραφήσω μία συλλογή με τέτοια τραγούδια. Είτε της Θεσσαλονίκης, είτε της Μεσογείου.

Αυτό που με έχει χαροποιήσει τελευταία είναι οτι έχω συναντήσει ανθρώπους που μου είπαν ότι ο δίσκος «Άνοιξη στη Σαλονίκη», με τα ισπανοεβραϊκά τραγούδια της Θεσσαλονίκης, ήταν η αφορμή για να μάθουν το παρελθόν της πόλης στην οποία ζούσαν. Αυτό δεν θα μπορούσα να το φανταστώ.

 
 
 

-Μιλώντας για διεθνισμό, πως σχολιάζετε τον πολιτικό χειρισμό και τη μιντιακή κάλυψη του Μακεδονικού ζητήματος που επέστρεψε στην επικαιρότητα, αλλά και τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που οργανώθηκαν με αυτή την αφορμή; 

Την μιντιακή κάλυψη δεν μπορώ να την σχολιάσω, γιατί δεν έχω σφαιρική εικόνα. Διαβάζω συνήθως αυτά που δεν θα με κάνουν έξω φρενών... Πιστεύω πάρα πολύ στις φωνές της κοινής λογικής που υπάρχουν σε διαφορετικά κόμματα και τολμούν να πούν κάποια πράγματα με τ’ όνομά τους. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια μου φαίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα και εκτιμώ πολύ τους πολιτικούς που μπόρεσαν να διαχωριστούν απ’ αυτά, ιδιαίτερα του «συντηρητικού» ή «δεξιού» χώρου που θα είχαν ίσως τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά τις ψήφους. 

Αναρωτιέμαι πως θα κοπάσει όλο αυτό. Θα έπρεπε μέσα στα χρόνια να είχε γίνει μία πολύ πιο σωστή πληροφόρηση στον κόσμο σε σχέση με το θέμα των δύο κρατών. Βρισκόμαστε ίσως στο ίδιο σημείο που ξεκινήσαμε όταν προέκυψε για πρώτη φορά. Και δυστυχώς βλέπει κανείς την ίδια εικόνα και στις δύο χώρες.  Μόνο τα χρώματα αλλάζουν. Μπλε εδώ, Κόκκινο εκεί.

-Σε τι ρυθμούς θα κινηθείτε και τι υλικό θα παρακολουθήσει το κοινό την Παρασκευή, στη μουσική σας συνάντηση με το Σπύρο Μάνεση;

Θα παίξουμε τραγούδια από Μεσόγειο και Βαλκάνια σε διασκευή του Σπύρου Μάνεση, και στο δεύτερο μέρος τραγούδια της Λένας Πλάτωνος και του Μάνου Χατζιδάκι. 

-Ποια είναι τα επόμενά σας επαγγελματικά σχέδια;

Στις 29 Ιουνίου θα παίξω με την πιανίστα Joana Sa στην Λισαβόνα. Θα γίνουν λίγες συναυλίες με τους Primavera en Salonico το καλοκαίρι στην Ελλάδα, επίσης θα συνεργαστώ με την Ελένη Καραΐνδρου τον Αύγουστο και στις 13 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσω στο Φεστιβάλ Ultima στο Όσλο, τις «Πλανόδιες Ιστορίες», ένα μουσικό κομμάτι που έφτιαξα  για την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2013. Αφορά την επικοινωνία, την περιπλάνηση, την μετανάστευση. Σε μεγάλο μέρος βασίζεται σε συνεντεύξεις που πήρα τότε, από μετανάστες, και τις συμπλήρωσα φέτος με μαρτυρίες εθελοντών από τη Χίο, την Κάλυμνο, τη Λέσβο, όσον αφορά τις αφίξεις των προσφύγων απο το 2015 και μετά στα νησιά. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, γιατί πρόκειται για μουσικό κομμάτι που σαν πρώτη ύλη έχει τον πραγματικό λόγο, την ομιλία των ανθρώπων αυτών. Η μουσική είναι στο πρώτο πλάνο αλλά το νόημα πρέπει να ακουστεί. Για να δούμε. Θα συμμετάσχουν η τραγουδίστρια Unni Løvlid απο την Νορβηγία, και η Λάμια Μπεντίουι από την Τυνησία.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης θα εμφανιστούν στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς την Παρασκευή 8 Ιουνίου.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ.

Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς.

Εισιτήριο: 10 ευρώ

Πληροφορίες - Κρατήσεις: Τηλ.: 210 3252012

web: www.filoitounisiou.gr

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σελίδα Facebook: www.facebook.com/filoitounisiou

 

https://tvxs.gr

 

 

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).