kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

«Κανονικότητα» είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Να τελειώνουμε με όλες τις πολιτικές που μας γονατίζουν, με το παραμύθι της κυβέρνησης περί «κανονικότητας»

και «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», αλλά και στα περί «ανάπτυξης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω» της ΝΔ, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιούλη στον Εύδηλο της Ικαρίας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νησί. Υπογραμμίζοντας ότι «κανονικότητα» είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν.

Στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: 

«Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να πουλήσει στο λαό το παραμύθι της “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”, που θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής, την καθημερινότητα των πολιτών και από την άλλη η ΝΔ κοροϊδεύει ότι αυτή μπορεί να πετύχει διπλάσια ανάπτυξη, να βάλει λιγότερους φόρους και εισφορές, να φέρει πολλές επενδύσεις και νέες δουλειές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διαχειριστεί για λογαριασμό του κεφαλαίου την επόμενη μέρα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, τη φάση της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δήθεν “δίκαιη” ανάπτυξη και η ΝΔ με την “ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω” κοροϊδεύουν το λαό ότι μπορεί να παίρνει ανάσες μέσα στην ασφυξία της εκμετάλλευσης, ότι μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος καπιταλισμός όπου και τα κέρδη των ομίλων θα αυγαταίνουν και οι εργαζόμενοι θα ευημερούν.

Ας μας πουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σήμερα, στον 21ο αιώνα, σε ποια χώρα του κόσμου εφαρμόζεται το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης για όλους και όλες; Σε ποια χώρα του κόσμου η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι κοινωνικά δίκαιη, δεν αφήνει κανέναν πίσω, είναι για όλους; Δεν υπάρχει πουθενά. Και ξέρετε γιατί;

Γιατί το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι μόνο ταξικό, εκμεταλλευτικό, άδικο, αλλά και βαθιά σάπιο, γερασμένο, γι' αυτό και γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και άδικο.

Ας αφήσουν, λοιπόν, αυτά που ξέρουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που στήνουν το γνωστό δικομματικό καβγά, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να κρύψουν τις ευθύνες των κυβερνήσεών τους.

Κι εδώ στην Ικαρία, οι κάτοικοι ξέρουν πολύ καλά πως όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, έχει ονοματεπώνυμο και είναι η αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Βέβαια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν λόγο παραπάνω να περηφανεύεται, γιατί, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας, εκεί που απέτυχαν οι τρεις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η δική του κυβέρνηση πέτυχε. Και έχει δίκιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέτυχε να βγάλει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ως ο πιο καλός ο μαθητής!

Και τώρα έχει το θράσος να κοροϊδεύει ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια. Πώς γίνεται βέβαια να βγαίνουμε από τα μνημόνια και να παραμένουν σε ισχύ οι νόμοι των μνημονίων, ο λαός να φορτώνεται με ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2022 και το 2060, να έχουν ήδη ψηφίσει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αυτό μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει.

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας βλέπει μόνο αυτά που θέλει να δει, συνεχώς βαυκαλίζεται ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην, ότι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιτευχθεί.

Δεν αμφισβητούμε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κάποιους ασταθείς και μικρούς ρυθμούς -προς το παρόν- ανάκαμψης, που εμφανίζονται φέτος.

Μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης, με απανωτά αντιλαϊκά μέτρα, ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, είναι λογικό κι επόμενο να έχουμε ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Με τέτοια άγρια φοροληστεία, συνεχείς μειώσεις συντάξεων, κοινωνικών δαπανών είναι λογικό να πιάνονται οι στόχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ.

Η χώρα αναπτύσσεται μόνο για τους λίγους, την πλουτοκρατία, με το λαό να περιμένει να πέσει κανένα ψίχουλο από τα τραπέζια της κερδοφορίας της.

Οπωσδήποτε αυτά τα χρόνια η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει, αφού σήμερα μία θέση δουλειάς με συγκροτημένα δικαιώματα έχει μοιραστεί ανάμεσα σε 2 και 3 εργαζόμενους που δουλεύουν με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Σήμερα, όσοι νέοι δουλεύουν, δεν ξέρουν τι θα πει συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν ξέρουν τι θα πει ένσημο, κοινωνική ασφάλιση.

Ξέρουν, όμως, πως δε θα βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν, πως πρέπει να κάνουν δυο και τρεις δουλειές του ποδαριού για να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, ξέρουν πως δε θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη ποτέ.

Και ενώ η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει κατά παραγγελία του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, του ΣΕΤΕ και των λοιπών ενώσεων του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί ξανά, όπως έκανε πριν εκλεγεί στην καρέκλα της εξουσίας, ψεύτικες προσδοκίες, αρχίζει ξανά να μοιράζει φρούδες ελπίδες.

Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής, την καθημερινότητα των πολιτών;

Μήπως εννοεί ότι θα αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά και αποφασιστικά, για παράδειγμα οι σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά στις υγειονομικές υποδομές και υπηρεσίες του νησιού, οι οποίες βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας;

Μήπως πρόκειται να λειτουργήσουν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία;

Να καλυφτούν τα σοβαρά κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό;

Να καλυφτούν και οι εννέα θέσεις ειδικευμένων γιατρών που προβλέπονται για το κέντρο υγείας του Εύδηλου;

Ή να έχουν μόνιμο γιατρό τα αγροτικά ιατρεία στο Μαγγανίτη, στο Καρκινάγρι, στις Ράχες;

Μήπως το ΕΚΑΒ στο νησί πρόκειται να δουλέψει σε 24ωρη βάση για να καλύψει όλα τα περιστατικά;

Τα ερωτήματα δεν έχουν τελειωμό. Μόνο που απαντήσεις δεν παίρνουμε από τους κυρίους της κυβέρνησης.

Τι εννοεί, αλήθεια, η κυβέρνηση όταν λέει ότι τώρα, μετά το δήθεν τέλος των μνημονίων, θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του λαού;

Μήπως θα λυθεί το σοβαρό πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών;

Μήπως πρόκειται να εξασφαλιστεί με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με τον Πειραιά, και από τα δύο λιμάνια του νησιού σε πάγια βάση, να μην διακοπεί η σύνδεση του νησιού με την Βόρεια Ελλάδα;

Ή μήπως πρόκειται να υποχρεωθούν οι εφοπλιστές να ναυλώνουν πλοία για την Ικαρία και τα άλλα νησιά;

Τι πρόκειται να αλλάξει στην καθημερινότητα των Ικαριωτών;

Μήπως πρόκειται επιτέλους να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές που έχει ανάγκη το νησί;

Οι επαρχιακοί δρόμοι, τα λιμάνια του;

Όχι μόνο οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες γνωρίζουν πως η Επαρχία της Ικαρίας, αποτελεί ίσως την πλέον αδικημένη περιοχή της χώρας μας στον τομέα της υλοποίησης έργων υποδομών.

Μήπως επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ότι θα στηριχτεί η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία στο νησί;

Μήπως πρόκειται να παρθούν μέτρα ώστε να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και εδώ στην Ικαρία με βασικούς στόχους την κάλυψη των αναγκών του νησιού με ασφαλή και καλής ποιότητας τρόφιμα, τη διασφάλιση εισοδήματος για αξιοπρεπή διαβίωση των κτηνοτρόφων, την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας;

Ή μήπως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν οι κτηνοτροφικές καλλιέργειες, πράγμα που σημαίνει ριζική αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων όλων των αγροτικών προϊόντων;

Και ο τελευταίος κτηνοτρόφος στο νησί γνωρίζει πως για να μπορέσει να επιβιώσει χρειάζεται αλλαγή του τρόπου επιδότησης για τα αιγοπρόβατα, ο οποίος να συνδέεται με την παραγωγή και να αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά.

Χρειάζεται θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών που εξασφαλίζουν εγχώριες υγιεινές και σχετικά φθηνότερες ζωοτροφές.

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων.

Να νομιμοποιηθούν οι σταβλικές εγκαταστάσεις με την προϋπόθεση ότι δε θα χρησιμοποιηθούν σαν αφορμή για τον αποχαρακτηρισμό δασών.

Χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός τους με την ένταξή τους στα σχέδια βελτίωσης.

Σαφής οριοθέτηση των βοσκοτόπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και θεσμοθέτηση τιμών παρέμβασης που να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.

Άμεση κατασκευή και λειτουργία σφαγείου και την στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νησιού.

Εξοπλισμός που να εξασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών των ζώων.

Ασφάλιση ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους από αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό.

Και ένα σωρό άλλα ζητήματα απαραίτητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική παραγωγή, ειδικότερα για την παραγωγή συνολικά του νησιού επειδή παράγει υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα που συμβάλλουν σημαντικά στη διατροφική ανεξαρτησία και διατροφική επάρκεια του λαού μας, χρησιμοποιεί σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της σαν ζωοτροφές, αξιοποιεί άγονες χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί απασχολεί σημαντικό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Με το σύνθημα “επιστροφή στην κανονικότητα”, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εννοεί επιστροφή στην καπιταλιστική κανονικότητα, όπου τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

“Επιστροφή στην κανονικότητα” για την κυβέρνηση σημαίνει τα νέα παιδιά να δουλεύουν με 300 ευρώ χωρίς ασφάλιση, οι συνταξιούχοι να επιβιώνουν με συντάξεις πείνας, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να πασχίζουν να βγάλουν τη χρονιά, οι αυτοαπασχολούμενοι να ζουν με τη θηλιά των χρεών.

Και αυτή την επιστροφή στην καπιταλιστική κανονικότητα την περιγράφουν ήδη οι αντιλαϊκές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Τι ζητάνε για πάρτη τους;

Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιδότηση των εισφορών για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες.

Αύξηση της ευελιξίας των επιχειρήσεων.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και του ωραρίου.

Μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για το περιβόητο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον», στο οποίο ορκίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Αυτές είναι οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, που βρίσκονται πίσω από όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχει ήδη ψηφίσει και συνεχίζει να προωθεί ασταμάτητα η κυβέρνηση:

  • Επίθεση διαρκείας στις συντάξεις για τη «βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων».

  • Χτύπημα της κυριακάτικης αργίας και νόμοι για την ενίσχυση της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου για την «αύξηση της ευελιξίας των επιχειρήσεων».

  • «Αναπτυξιακοί» και άλλοι νόμοι για την «παροχή φορολογικών κινήτρων» και για άλλα δωράκια στην εργοδοσία, την ίδια ώρα που απογειώνεται η φοροληστεία σε βάρος του λαού...

Να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι.

Το μεγαλύτερο μνημόνιο διαρκείας είναι οι ίδιες οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις οποίες υλοποιεί κατά γράμμα η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ στην ίδια ρότα βρίσκονται και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που θέλουν πάλι να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του νέου χαλίφη.

Όμως θέλουμε να τελειώνουμε με όλες τις πολιτικές που μας γονατίζουν. Είτε αυτές υλοποιούνται από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν ανεχόμαστε πλέον τα πλοία να δένουν στον Εύδηλο και στον Άγιο Κήρυκο μόνο όταν συμφέρει τους εφοπλιστές.

Δεν ανεχόμαστε η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία να είναι μόνιμα στο απόσπασμα.

Δεν ανεχόμαστε ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος, όπως τώρα ο όμιλος Μυτιληναίου, να κατασκευάζει ένα γιγαντιαίο αιολικό πάρκο όπου 110 ανεμογεννήτριες θα καταλάβουν και θα εκτείνονται σχεδόν σε όλη την κορυφογραμμή, χωρίς φυσικά κανείς από τους κυβερνώντες, παλιούς και νέους, να νοιάζεται αν θα καταστραφεί η φυσιογνωμία του νησιού.

Καμιά τέτοια καπιταλιστική επένδυση δεν έχει στόχο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού και γενικότερα τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά μόνο να εξασφαλίσει κέρδη για τον επιχειρηματία που θα κάνει την επένδυση.

Χώρια που τώρα με τον "Κλεισθένη 1", της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι δημοτικές αρχές, όπως εδώ η αγωνιστική δημοτική αρχή της Ικαρίας, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πιο ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο.

Μιλάμε για ένα νέο πακέτο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση, στη βάση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά δήμους και Περιφέρειες στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, στην ανταποδοτικότητα και επιχειρηματικότητα, στη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, ώστε να ανοίγονται νέα κερδοφόρα πεδία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ, φίλες και φίλοι, για να περιγράψουμε, το πώς θα είναι η καπιταλιστική Ελλάδα μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο, γιατί θα είναι ίδια κι απαράλλαχτη με την προηγούμενη.

Μια χώρα που ματώνει και θα πληγώνει το λαό της, την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους επαγγελματίες, τους ψαράδες, το επιστημονικό δυναμικό της, τη νεολαία, για να διασφαλίσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, να υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι το όραμα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων όπως το Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί ρόλο μπαλαντέρ στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Κι ας στήνουν τους γνωστούς καβγάδες, κι ας βάζουν μεταξύ τους ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Τελευταία μάλιστα ανταλλάσουν αλληλοκατηγορίες για το ποιος αβαντάρει τον εθνικισμό, την ακροδεξιά.

Η ΝΔ, στηρίζοντας εθνικιστικά συλλαλητήρια, ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, μπας και πάρει πίσω τις ψήφους που έχασε.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Μαζί με αυτές τις δυνάμεις καλλιέργησαν το κλίμα της αντιδραστικής οπισθοδρόμησης στα διάφορα συλλαλητήρια των φασιστικών συνθημάτων «εξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα», μαζί φωτογραφίζονταν με τους ναζιστές της ΧΑ στο Καστελόριζο.

Ποιον κοροϊδεύουν, λοιπόν;

Και βέβαια κανένας καβγάς δεν μπορεί να κρύψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στηρίζουν την περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, δηλαδή το στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για μεγαλύτερη γεωστρατηγική εμπλοκή για να πάρει μέρος στη μοιρασιά της λείας και των αγορών στην ευρύτερη περιοχή, ματώνοντας το λαό.

Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμμετέχει -και μάλιστα ως σημαιοφόρος– στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ!

Μετατρέπει την Ελλάδα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο με την επέκταση κι αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα.

Αναπτύσσει «στρατηγικές συνεργασίες» με κράτη - δολοφόνους, όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δολοφονεί καθημερινά τον Παλαιστινιακό λαό.

Κοροϊδεύει λέγοντας ότι οι δολοφόνοι των λαών, ΝΑΤΟ – ΕΕ, εγγυώνται την ειρήνη και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφησυχάζει τον λαό μας, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, κρατά ομήρους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, χωρίς καμία δικαιολογία, αμφισβητεί δικαιώματα κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες.

Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης διεκδικεί μερίδιο από το πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών με θύματα τους λαούς.

Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ως σημαιοφόρος στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με προοπτική την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πρόσφατη μάλιστα συμφωνία με την ΠΓΔΜ αυτό ακριβώς το στόχο προωθεί. Για να μπάσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Γι' αυτό και δεν αποτελεί λύση για τους λαούς, όχι μόνο της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά συνολικά των Βαλκανίων.

Και η λεγόμενη “ευρωτλαντική ολοκλήρωση” στα Βαλκάνια, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη, αλλά ανοίγει δρόμους για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Προχωρά στη συμφωνία των Πρεσπών, κατ' εντολή των Αμερικάνων, των Γερμανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφήνοντας τα σπέρματα της διαίρεσης των λαών, αναβίωσης επικίνδυνων εθνικισμών εκατέρωθεν των συνόρων, ενσωμάτωσης σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή του έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας.

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, πως δεν είναι λίγο πράγμα για τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν δώσει χρόνια τώρα "γη και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές, που έχουν προσπαθήσει χρόνια τώρα να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι τα γεράκια του ΝΑΤΟ μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, να βλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ να αριστεύει στο μάθημα “ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού» και να παίρνει αυτός τη σημαία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τα δικά τους χέρια.

Όλα αυτά τα κόμματα -και τα σημερινά κυβερνώντα και τα χτεσινά- δεν λένε κουβέντα για το γεγονός ότι, ενώ η χώρα ανήκει σε δυο μεγάλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν έχει εξασφαλισμένα τα σύνορά της, ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη μέλη του, ότι θεωρεί το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Τώρα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά, να σκεφτεί τι κέρδισε και τι κερδίζει ο λαός μας από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, από τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο με βάσεις, στρατηγεία, αεροδρόμια, με βάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και πυρηνικά.

Τι κέρδισε ο λαός από τη μετατροπή της χώρας σε βάση του ΝΑΤΟ για τις επιδρομές, τις επιθέσεις, τους πολέμους και τους σφαγιασμούς των λαών!

Πέρα από την επικίνδυνη εμπλοκή-συμμετοχή της Ελλάδας στο μακέλεμα άλλων λαών με τους οποίους δεν έχει να χωρίσει τίποτα.

Κι αν ορισμένοι επιμένουν να λένε “ότι αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ, θα είχαμε χειρότερα”, μάλλον θέλουν να κρύψουν τα χειρότερα που έχει κάνει το ΝΑΤΟ και αυτά που χτες αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής και με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης που συνιστούν μεταξύ άλλων και στενότερη πολεμική συνεργασία με την ΕΕ.

Προφανώς πρόκειται για συνέχεια στην πολεμική προετοιμασία με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως ήδη έχουν αποφασίσει σε προηγούμενες Συνόδους του ΝΑΤΟ.

Αυτά είναι τα χειρότερα, και είναι τα επικίνδυνα σχέδια στα οποία μας έχουν μπλέξει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι συμμαχίες τους με τους ιμπεριαλιστές και ειδικά η σημερινή που δείχνει μάλιστα ιδιαίτερη προθυμία.

Να λοιπόν γιατί τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις και τα ξένα στρατηγεία, για να επιστρέψουν ΤΩΡΑ όλοι οι στρατιωτικοί από τις αποστολές εκτός συνόρων.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Σήμερα, το 2018, το να ζούμε όλοι σε μια κανονική χώρα, σημαίνει να απολαμβάνουμε όλοι τον πλούτο που εμείς παράγουμε.

Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη, ο λαός μας, με τη δουλειά τους δημιουργούν.

Για να δουλεύουμε με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά και με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.

Κι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί αυτή η χώρα δεν είναι “ψωροκώσταινα”, έχει μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες.

Η χώρα μας είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές, σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, αιολικό και υδάτινο δυναμικό.

Είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους, αποθέματα χρυσού, βωξίτη, νικελίου, χαλκού.

Διαθέτει σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή.

Πάνω απ' όλα, διαθέτει πολυάριθμο, ειδικευμένο εργατικό τεχνικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό επιστημόνων.

Στο πλαίσιο βέβαια του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού, είναι αδύνατο να αξιοποιούνται ολοκληρωμένα οι παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού.

Αυτή η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί, αν απαλλαγεί απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι παράγεται καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές.

Προϋπόθεση για φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, το λαό.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στην αγροτική παραγωγή.

Η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στο πλαίσιο ενός πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας».

 

 

 

Να τελειώνουμε με όλες τις πολιτικές που μας γονατίζουν, με το παραμύθι της κυβέρνησης περί «κανονικότητας» και «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», αλλά και στα περί «ανάπτυξης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω» της ΝΔ, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιούλη στον Εύδηλο της Ικαρίας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νησί. Υπογραμμίζοντας ότι «κανονικότητα» είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν.

Στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: 

«Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να πουλήσει στο λαό το παραμύθι της “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”, που θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής, την καθημερινότητα των πολιτών και από την άλλη η ΝΔ κοροϊδεύει ότι αυτή μπορεί να πετύχει διπλάσια ανάπτυξη, να βάλει λιγότερους φόρους και εισφορές, να φέρει πολλές επενδύσεις και νέες δουλειές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διαχειριστεί για λογαριασμό του κεφαλαίου την επόμενη μέρα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, τη φάση της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δήθεν “δίκαιη” ανάπτυξη και η ΝΔ με την “ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω” κοροϊδεύουν το λαό ότι μπορεί να παίρνει ανάσες μέσα στην ασφυξία της εκμετάλλευσης, ότι μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος καπιταλισμός όπου και τα κέρδη των ομίλων θα αυγαταίνουν και οι εργαζόμενοι θα ευημερούν.

Ας μας πουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σήμερα, στον 21ο αιώνα, σε ποια χώρα του κόσμου εφαρμόζεται το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης για όλους και όλες; Σε ποια χώρα του κόσμου η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι κοινωνικά δίκαιη, δεν αφήνει κανέναν πίσω, είναι για όλους; Δεν υπάρχει πουθενά. Και ξέρετε γιατί;

Γιατί το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι μόνο ταξικό, εκμεταλλευτικό, άδικο, αλλά και βαθιά σάπιο, γερασμένο, γι' αυτό και γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και άδικο.

Ας αφήσουν, λοιπόν, αυτά που ξέρουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που στήνουν το γνωστό δικομματικό καβγά, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να κρύψουν τις ευθύνες των κυβερνήσεών τους.

Κι εδώ στην Ικαρία, οι κάτοικοι ξέρουν πολύ καλά πως όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, έχει ονοματεπώνυμο και είναι η αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Βέβαια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν λόγο παραπάνω να περηφανεύεται, γιατί, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας, εκεί που απέτυχαν οι τρεις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η δική του κυβέρνηση πέτυχε. Και έχει δίκιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέτυχε να βγάλει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ως ο πιο καλός ο μαθητής!

Και τώρα έχει το θράσος να κοροϊδεύει ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια. Πώς γίνεται βέβαια να βγαίνουμε από τα μνημόνια και να παραμένουν σε ισχύ οι νόμοι των μνημονίων, ο λαός να φορτώνεται με ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2022 και το 2060, να έχουν ήδη ψηφίσει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αυτό μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει.

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας βλέπει μόνο αυτά που θέλει να δει, συνεχώς βαυκαλίζεται ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην, ότι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιτευχθεί.

Δεν αμφισβητούμε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κάποιους ασταθείς και μικρούς ρυθμούς -προς το παρόν- ανάκαμψης, που εμφανίζονται φέτος.

Μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης, με απανωτά αντιλαϊκά μέτρα, ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, είναι λογικό κι επόμενο να έχουμε ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Με τέτοια άγρια φοροληστεία, συνεχείς μειώσεις συντάξεων, κοινωνικών δαπανών είναι λογικό να πιάνονται οι στόχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ.

Η χώρα αναπτύσσεται μόνο για τους λίγους, την πλουτοκρατία, με το λαό να περιμένει να πέσει κανένα ψίχουλο από τα τραπέζια της κερδοφορίας της.

Οπωσδήποτε αυτά τα χρόνια η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει, αφού σήμερα μία θέση δουλειάς με συγκροτημένα δικαιώματα έχει μοιραστεί ανάμεσα σε 2 και 3 εργαζόμενους που δουλεύουν με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Σήμερα, όσοι νέοι δουλεύουν, δεν ξέρουν τι θα πει συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν ξέρουν τι θα πει ένσημο, κοινωνική ασφάλιση.

Ξέρουν, όμως, πως δε θα βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν, πως πρέπει να κάνουν δυο και τρεις δουλειές του ποδαριού για να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, ξέρουν πως δε θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη ποτέ.

Και ενώ η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει κατά παραγγελία του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, του ΣΕΤΕ και των λοιπών ενώσεων του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί ξανά, όπως έκανε πριν εκλεγεί στην καρέκλα της εξουσίας, ψεύτικες προσδοκίες, αρχίζει ξανά να μοιράζει φρούδες ελπίδες.

Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής, την καθημερινότητα των πολιτών;

Μήπως εννοεί ότι θα αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά και αποφασιστικά, για παράδειγμα οι σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά στις υγειονομικές υποδομές και υπηρεσίες του νησιού, οι οποίες βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας;

Μήπως πρόκειται να λειτουργήσουν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία;

Να καλυφτούν τα σοβαρά κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό;

Να καλυφτούν και οι εννέα θέσεις ειδικευμένων γιατρών που προβλέπονται για το κέντρο υγείας του Εύδηλου;

Ή να έχουν μόνιμο γιατρό τα αγροτικά ιατρεία στο Μαγγανίτη, στο Καρκινάγρι, στις Ράχες;

Μήπως το ΕΚΑΒ στο νησί πρόκειται να δουλέψει σε 24ωρη βάση για να καλύψει όλα τα περιστατικά;

Τα ερωτήματα δεν έχουν τελειωμό. Μόνο που απαντήσεις δεν παίρνουμε από τους κυρίους της κυβέρνησης.

Τι εννοεί, αλήθεια, η κυβέρνηση όταν λέει ότι τώρα, μετά το δήθεν τέλος των μνημονίων, θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του λαού;

Μήπως θα λυθεί το σοβαρό πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών;

Μήπως πρόκειται να εξασφαλιστεί με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με τον Πειραιά, και από τα δύο λιμάνια του νησιού σε πάγια βάση, να μην διακοπεί η σύνδεση του νησιού με την Βόρεια Ελλάδα;

Ή μήπως πρόκειται να υποχρεωθούν οι εφοπλιστές να ναυλώνουν πλοία για την Ικαρία και τα άλλα νησιά;

Τι πρόκειται να αλλάξει στην καθημερινότητα των Ικαριωτών;

Μήπως πρόκειται επιτέλους να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές που έχει ανάγκη το νησί;

Οι επαρχιακοί δρόμοι, τα λιμάνια του;

Όχι μόνο οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες γνωρίζουν πως η Επαρχία της Ικαρίας, αποτελεί ίσως την πλέον αδικημένη περιοχή της χώρας μας στον τομέα της υλοποίησης έργων υποδομών.

Μήπως επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ότι θα στηριχτεί η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία στο νησί;

Μήπως πρόκειται να παρθούν μέτρα ώστε να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και εδώ στην Ικαρία με βασικούς στόχους την κάλυψη των αναγκών του νησιού με ασφαλή και καλής ποιότητας τρόφιμα, τη διασφάλιση εισοδήματος για αξιοπρεπή διαβίωση των κτηνοτρόφων, την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας;

Ή μήπως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν οι κτηνοτροφικές καλλιέργειες, πράγμα που σημαίνει ριζική αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων όλων των αγροτικών προϊόντων;

Και ο τελευταίος κτηνοτρόφος στο νησί γνωρίζει πως για να μπορέσει να επιβιώσει χρειάζεται αλλαγή του τρόπου επιδότησης για τα αιγοπρόβατα, ο οποίος να συνδέεται με την παραγωγή και να αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά.

Χρειάζεται θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών που εξασφαλίζουν εγχώριες υγιεινές και σχετικά φθηνότερες ζωοτροφές.

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων.

Να νομιμοποιηθούν οι σταβλικές εγκαταστάσεις με την προϋπόθεση ότι δε θα χρησιμοποιηθούν σαν αφορμή για τον αποχαρακτηρισμό δασών.

Χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός τους με την ένταξή τους στα σχέδια βελτίωσης.

Σαφής οριοθέτηση των βοσκοτόπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και θεσμοθέτηση τιμών παρέμβασης που να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.

Άμεση κατασκευή και λειτουργία σφαγείου και την στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νησιού.

Εξοπλισμός που να εξασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών των ζώων.

Ασφάλιση ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους από αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό.

Και ένα σωρό άλλα ζητήματα απαραίτητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική παραγωγή, ειδικότερα για την παραγωγή συνολικά του νησιού επειδή παράγει υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα που συμβάλλουν σημαντικά στη διατροφική ανεξαρτησία και διατροφική επάρκεια του λαού μας, χρησιμοποιεί σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της σαν ζωοτροφές, αξιοποιεί άγονες χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί απασχολεί σημαντικό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Με το σύνθημα “επιστροφή στην κανονικότητα”, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εννοεί επιστροφή στην καπιταλιστική κανονικότητα, όπου τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

“Επιστροφή στην κανονικότητα” για την κυβέρνηση σημαίνει τα νέα παιδιά να δουλεύουν με 300 ευρώ χωρίς ασφάλιση, οι συνταξιούχοι να επιβιώνουν με συντάξεις πείνας, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να πασχίζουν να βγάλουν τη χρονιά, οι αυτοαπασχολούμενοι να ζουν με τη θηλιά των χρεών.

Και αυτή την επιστροφή στην καπιταλιστική κανονικότητα την περιγράφουν ήδη οι αντιλαϊκές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Τι ζητάνε για πάρτη τους;

Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιδότηση των εισφορών για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες.

Αύξηση της ευελιξίας των επιχειρήσεων.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και του ωραρίου.

Μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για το περιβόητο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον», στο οποίο ορκίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Αυτές είναι οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, που βρίσκονται πίσω από όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχει ήδη ψηφίσει και συνεχίζει να προωθεί ασταμάτητα η κυβέρνηση:

  • Επίθεση διαρκείας στις συντάξεις για τη «βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων».

  • Χτύπημα της κυριακάτικης αργίας και νόμοι για την ενίσχυση της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου για την «αύξηση της ευελιξίας των επιχειρήσεων».

  • «Αναπτυξιακοί» και άλλοι νόμοι για την «παροχή φορολογικών κινήτρων» και για άλλα δωράκια στην εργοδοσία, την ίδια ώρα που απογειώνεται η φοροληστεία σε βάρος του λαού...

Να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι.

Το μεγαλύτερο μνημόνιο διαρκείας είναι οι ίδιες οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις οποίες υλοποιεί κατά γράμμα η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ στην ίδια ρότα βρίσκονται και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που θέλουν πάλι να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του νέου χαλίφη.

Όμως θέλουμε να τελειώνουμε με όλες τις πολιτικές που μας γονατίζουν. Είτε αυτές υλοποιούνται από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν ανεχόμαστε πλέον τα πλοία να δένουν στον Εύδηλο και στον Άγιο Κήρυκο μόνο όταν συμφέρει τους εφοπλιστές.

Δεν ανεχόμαστε η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία να είναι μόνιμα στο απόσπασμα.

Δεν ανεχόμαστε ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος, όπως τώρα ο όμιλος Μυτιληναίου, να κατασκευάζει ένα γιγαντιαίο αιολικό πάρκο όπου 110 ανεμογεννήτριες θα καταλάβουν και θα εκτείνονται σχεδόν σε όλη την κορυφογραμμή, χωρίς φυσικά κανείς από τους κυβερνώντες, παλιούς και νέους, να νοιάζεται αν θα καταστραφεί η φυσιογνωμία του νησιού.

Καμιά τέτοια καπιταλιστική επένδυση δεν έχει στόχο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού και γενικότερα τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά μόνο να εξασφαλίσει κέρδη για τον επιχειρηματία που θα κάνει την επένδυση.

Χώρια που τώρα με τον "Κλεισθένη 1", της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι δημοτικές αρχές, όπως εδώ η αγωνιστική δημοτική αρχή της Ικαρίας, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πιο ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο.

Μιλάμε για ένα νέο πακέτο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση, στη βάση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά δήμους και Περιφέρειες στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, στην ανταποδοτικότητα και επιχειρηματικότητα, στη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, ώστε να ανοίγονται νέα κερδοφόρα πεδία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ, φίλες και φίλοι, για να περιγράψουμε, το πώς θα είναι η καπιταλιστική Ελλάδα μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο, γιατί θα είναι ίδια κι απαράλλαχτη με την προηγούμενη.

Μια χώρα που ματώνει και θα πληγώνει το λαό της, την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους επαγγελματίες, τους ψαράδες, το επιστημονικό δυναμικό της, τη νεολαία, για να διασφαλίσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, να υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι το όραμα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων όπως το Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί ρόλο μπαλαντέρ στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Κι ας στήνουν τους γνωστούς καβγάδες, κι ας βάζουν μεταξύ τους ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Τελευταία μάλιστα ανταλλάσουν αλληλοκατηγορίες για το ποιος αβαντάρει τον εθνικισμό, την ακροδεξιά.

Η ΝΔ, στηρίζοντας εθνικιστικά συλλαλητήρια, ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, μπας και πάρει πίσω τις ψήφους που έχασε.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Μαζί με αυτές τις δυνάμεις καλλιέργησαν το κλίμα της αντιδραστικής οπισθοδρόμησης στα διάφορα συλλαλητήρια των φασιστικών συνθημάτων «εξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα», μαζί φωτογραφίζονταν με τους ναζιστές της ΧΑ στο Καστελόριζο.

Ποιον κοροϊδεύουν, λοιπόν;

Και βέβαια κανένας καβγάς δεν μπορεί να κρύψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στηρίζουν την περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, δηλαδή το στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για μεγαλύτερη γεωστρατηγική εμπλοκή για να πάρει μέρος στη μοιρασιά της λείας και των αγορών στην ευρύτερη περιοχή, ματώνοντας το λαό.

Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμμετέχει -και μάλιστα ως σημαιοφόρος– στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ!

Μετατρέπει την Ελλάδα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο με την επέκταση κι αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα.

Αναπτύσσει «στρατηγικές συνεργασίες» με κράτη - δολοφόνους, όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δολοφονεί καθημερινά τον Παλαιστινιακό λαό.

Κοροϊδεύει λέγοντας ότι οι δολοφόνοι των λαών, ΝΑΤΟ – ΕΕ, εγγυώνται την ειρήνη και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφησυχάζει τον λαό μας, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, κρατά ομήρους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, χωρίς καμία δικαιολογία, αμφισβητεί δικαιώματα κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες.

Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης διεκδικεί μερίδιο από το πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών με θύματα τους λαούς.

Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ως σημαιοφόρος στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με προοπτική την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πρόσφατη μάλιστα συμφωνία με την ΠΓΔΜ αυτό ακριβώς το στόχο προωθεί. Για να μπάσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Γι' αυτό και δεν αποτελεί λύση για τους λαούς, όχι μόνο της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά συνολικά των Βαλκανίων.

Και η λεγόμενη “ευρωτλαντική ολοκλήρωση” στα Βαλκάνια, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη, αλλά ανοίγει δρόμους για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Προχωρά στη συμφωνία των Πρεσπών, κατ' εντολή των Αμερικάνων, των Γερμανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφήνοντας τα σπέρματα της διαίρεσης των λαών, αναβίωσης επικίνδυνων εθνικισμών εκατέρωθεν των συνόρων, ενσωμάτωσης σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή του έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας.

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, πως δεν είναι λίγο πράγμα για τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν δώσει χρόνια τώρα "γη και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές, που έχουν προσπαθήσει χρόνια τώρα να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι τα γεράκια του ΝΑΤΟ μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, να βλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ να αριστεύει στο μάθημα “ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού» και να παίρνει αυτός τη σημαία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τα δικά τους χέρια.

Όλα αυτά τα κόμματα -και τα σημερινά κυβερνώντα και τα χτεσινά- δεν λένε κουβέντα για το γεγονός ότι, ενώ η χώρα ανήκει σε δυο μεγάλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν έχει εξασφαλισμένα τα σύνορά της, ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη μέλη του, ότι θεωρεί το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Τώρα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά, να σκεφτεί τι κέρδισε και τι κερδίζει ο λαός μας από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, από τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο με βάσεις, στρατηγεία, αεροδρόμια, με βάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και πυρηνικά.

Τι κέρδισε ο λαός από τη μετατροπή της χώρας σε βάση του ΝΑΤΟ για τις επιδρομές, τις επιθέσεις, τους πολέμους και τους σφαγιασμούς των λαών!

Πέρα από την επικίνδυνη εμπλοκή-συμμετοχή της Ελλάδας στο μακέλεμα άλλων λαών με τους οποίους δεν έχει να χωρίσει τίποτα.

Κι αν ορισμένοι επιμένουν να λένε “ότι αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ, θα είχαμε χειρότερα”, μάλλον θέλουν να κρύψουν τα χειρότερα που έχει κάνει το ΝΑΤΟ και αυτά που χτες αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής και με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης που συνιστούν μεταξύ άλλων και στενότερη πολεμική συνεργασία με την ΕΕ.

Προφανώς πρόκειται για συνέχεια στην πολεμική προετοιμασία με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως ήδη έχουν αποφασίσει σε προηγούμενες Συνόδους του ΝΑΤΟ.

Αυτά είναι τα χειρότερα, και είναι τα επικίνδυνα σχέδια στα οποία μας έχουν μπλέξει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι συμμαχίες τους με τους ιμπεριαλιστές και ειδικά η σημερινή που δείχνει μάλιστα ιδιαίτερη προθυμία.

Να λοιπόν γιατί τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις και τα ξένα στρατηγεία, για να επιστρέψουν ΤΩΡΑ όλοι οι στρατιωτικοί από τις αποστολές εκτός συνόρων.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Σήμερα, το 2018, το να ζούμε όλοι σε μια κανονική χώρα, σημαίνει να απολαμβάνουμε όλοι τον πλούτο που εμείς παράγουμε.

Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη, ο λαός μας, με τη δουλειά τους δημιουργούν.

Για να δουλεύουμε με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά και με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.

Κι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί αυτή η χώρα δεν είναι “ψωροκώσταινα”, έχει μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες.

Η χώρα μας είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές, σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, αιολικό και υδάτινο δυναμικό.

Είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους, αποθέματα χρυσού, βωξίτη, νικελίου, χαλκού.

Διαθέτει σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή.

Πάνω απ' όλα, διαθέτει πολυάριθμο, ειδικευμένο εργατικό τεχνικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό επιστημόνων.

Στο πλαίσιο βέβαια του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού, είναι αδύνατο να αξιοποιούνται ολοκληρωμένα οι παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού.

Αυτή η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί, αν απαλλαγεί απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι παράγεται καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές.

Προϋπόθεση για φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, το λαό.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στην αγροτική παραγωγή.

Η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στο πλαίσιο ενός πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).