«Φωτιά» στα επικουρικά ταμεία

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε βάρος των Ταμείων, προάγγελος των σαρωτικών μέτρων που θα έρθουν το φθινόπωρο, οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

1. Από 1/1/2015 καταργούνται οι «φόροι υπέρ τρίτων», με τους οποίους χρηματοδοτούνται φορείς - τομείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση προχωράει στην κατάργησή τους με το επιχείρημα ότι «είναι άδικοι» και ότι «τους εκμεταλλεύονταν αυτοί που είχαν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους», όπως διαρρέονταν από κυβερνητικά στελέχη μετά την τελευταία συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.
Αυτό που δε λένε είναι ότι οι λεγόμενοι φόροι υπέρ τρίτων αντικαθιστούσαν την εργοδοτική εισφορά στα Ταμεία των κλάδων για τους οποίους ισχύουν. Δηλαδή, ήταν μέτρο που συνέφερε την εργοδοσία. Τώρα που καταργούνται, η κυβέρνηση δεν τους αντικαθιστά με εργοδοτικές εισφορές, γεγονός που θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στα Ταμεία, ανοίγοντας το δρόμο για νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων.
Από τους συνολικά 199 «φόρους υπέρ τρίτων», οι 93 σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία και αποφέρουν έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ το χρόνο σε 24 ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μεταξύ αυτών, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ, στον ΕΔΟΕΑΠ, στο ΝΑΤ, στο Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων και Εθνικής Αμυνας. Μόνο για τα επικουρικά και μετοχικά ταμεία δικηγόρων, μηχανικών, ένστολων, αρτοποιών και χημικών, η κατάργηση υπολογίζεται πως θα επιφέρει απώλειες 470 εκατ. ευρώ.
Η κατάργηση των «φόρων υπέρ τρίτων» θα πλήξει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω Ταμεία: Ταμείο Νομικών, Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Πρόνοιας Επικουρικής Ασφάλισης Ιπποδρομιών, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών, ΤΑΔΚΥ, Ταμείο Πρόνοιας Κληρικών, Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, Επικουρικό Ταμείο Αρτοποιών.
 
2. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, «από την 1/1/2015 οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν».
Η αλλαγή αυτή θα συμπιέσει προς τα κάτω τις παροχές των ασφαλισμένων και συγκεκριμένα το ύψος του εφάπαξ (θα καθορίζεται με το νέο μαθηματικό τύπο), αλλά και των συντάξεων, καθώς τα Ταμεία αυτά υπάγονται στη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και υπόκεινται στις μειώσεις που ανακοινώνει κάθε τρίμηνο το ΕΤΕΑ.
 
3. Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργών, η οποία θα εκδοθεί μέχρι τις 31/10/2014, με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει «συντελεστής βιωσιμότητας», ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ).
Αυτό σημαίνει αναπροσαρμογή προς τα κάτω των παροχών που δίνουν αυτά τα Ταμεία σήμερα, προκειμένου να διασφαλίζεται μηδενικό έλλειμμα κάθε χρόνο. Μέχρι τις 30 Νοέμβρη κάθε έτους, το αρμόδιο ΔΣ θα αποφασίζει την εφαρμογή της προσαρμογής για το επόμενο οικονομικό έτος, που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο οι περικοπές θα μεγαλώνουν.
 
4. Από 1/1/2015 σε όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τον υπολογισμό του εφάπαξ, που σημαίνει μειώσεις με το νέο μαθηματικό τύπο.
Τα Ταμεία αυτά έχουν τη δυνατότητα μέχρι 31/12/2014, μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης. Παύουν δηλαδή να λειτουργούν σαν επικουρικά ταμεία και προσαρμόζονται στους όρους με τους οποίους λειτουργούν τα επαγγελματικά ταμεία, με μειωμένες παροχές και συντάξεις.
 
Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη, 30/7/2014
Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001