Σας αρέσει ο σολομός; Διαβάστε τι εντόπισαν επιστήμονες και ξανασκεφτείτε το

Το έγκυρο Γαλλικό περιοδικό διατροφής: «60 εκατομμύρια καταναλωτές» σε συνεργασία με βιολόγους και άλλους επιστήμονες επιχείρησε να διαπιστώσει τι περιέχουν οι συσκευασμένες φέτες σολομού που καταναλώνονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι οι φέτες δεν είναι τόσο «καθαρές» αφού εντόπισαν σε αυτές βαρέα μέταλλα, φάρμακα και… παρασιτοκτόνα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 23 φέτες σολομού ελεύθερης αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, κατεψυγμένου και φρέσκου και όπως γράφει το περιοδικό, τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι άκρως απογοητευτικά: «Ανάμεσα στους σολομούς ιχθυοκαλλιέργειας βρέθηκαν ίχνη από πέντε διαφορετικά εντομοκτόνα σε μικρές ποσότητες, αν και όχι σε όλα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν και μολύνσεις βιολογικού τύπου, πιθανότητα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος» .

Σε άλλα δείγματα οι επιστήμονες εντόπισαν να υπάρχουν στις φέτες σολομού, μεγάλες ποσότητες αρσενικού. Ενώ σε εκείνους τους σολομούς ιχθυοκαλλιέργειας, βρήκαν υψηλές ποσότητες εθοξυκίνης μιας ουσίας η οποία χορηγείται σε σολομούς μαζί με την τροφή τους για να μεγαλώσουν και να βαρύνουν γρηγορότερα.

 

Η ουσία αυτή βρέθηκε στις 6 από τις 18 φέτες σολομού που αναλύθηκαν. Επίσης βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα και άλλες χημικές ουσίες όπως τα πολυχλωρομπιφενίλια (PCB) τα οποία ήταν κάτω από το επιτρεπτό όριο, αλλά υπήρχαν. Όμως άνω των ορίων βρέθηκε η ουσία ασταξανθίνη. Μια ουσία που δίνει το έντονο πορτοκαλί χρώμα στο σολομό.

Πάντως οι επιστήμονες ανακάλυψαν και μια θετική πλευρά σε σχέση με τους σολομούς ιχθυοκαλλιέργειας. Δεν εντόπισαν κανένα είδος αντιβιοτικών σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που κατά το παρελθόν υπήρχε έντονα και απασχολούσε τους βιολόγους.

 

Το περιοδικό αναφέρει ότι, πέντε δείγματα άγριου σολομού βρέθηκε ότι το ψάρι ήταν πραγματικά άγριο, δίχως συντηρητικά και άλλες ουσίες, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο σολομός εάν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις είναι πράγματι ωφέλιμος για τον οργανισμό μας.

http://www.invitromagazine.gr

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001