Μια συνέντευξη από τη «Σκόνη του Χρόνου»...

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συντάκτης: Σωτήρης Μανιάτης

Στις 24 Ιανουαρίου του 2012 ένα δυστύχημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας

 

ταινίας του, «Η άλλη θάλασσα», έκοβε το νήμα της ζωής του αξέχαστου Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ είχε θέμα το τραγικό πεπρωμένο των θυμάτων της ελληνικής κρίσης.

Ο Έλληνας δημιουργός είχε βρεθεί το 2011 στην Κύπρο για να αναζητήσει χώρους για τα γυρίσματα της «Άλλης Θάλασσας» αλλά και για την προβολή της προηγούμενης ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου» κι έδωσε μια συνέντευξη στο ΡΙΚ. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του βραβευμένου διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου ανέβασε στην ιστοσελίδα του την εκπομπή «Παρασκήνιο» του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) με τη συνέντευξή του, μόλις έναν χρόνο πριν από τον πρόωρο θάνατό του.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ - ΕΡΤ με την Μαρία Αγγελίδου στην έρευνα και την παρουσίαση  και τη Σοφία Μουαΐμη  στην σκηνοθεσία. Στη συνέντευξη, που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει για την ταινία του «Η Σκόνη του Χρόνου» και ταυτόχρονα φωτίζει θέματα του κινηματογραφικού του κόσμου και πτυχές της κινηματογραφικής του δημιουργίας.

Η «Σκόνη του Χρόνου» αποτέλεσε τη δεύτερη ταινία της τριλογίας, η οποία παρακολουθεί τις σχέσεις και τα βιώματα των ηρώων στη δίνη των μεγάλων ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει για το σενάριο και τα χρονικά όρια της συγκεκριμένης ταινίας, και περιγράφει την εμπειρία του από τα γυρίσματα στις χώρες του εξωτερικού, τη Ρωσία και το Καζακστάν. Αναφέρεται ακόμη, στην ιδέα που στάθηκε η αφορμή για την τριλογία και στο ρόλο του αρχαίου δράματος στις ταινίες του.

Περιγράφοντας την έννοια της «καταγωγικής αναφοράς» στους μύθους, ανατρέχει στην πρώτη του ταινία την «Αναπαράσταση» (1970), αντιπροσωπευτικό δείγμα του προσωπικού του ύφους. Εξηγεί τη σχέση του με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που αναπτύσσει σε πολλά από τα έργα του, καθώς και για ποιο λόγο συγκεκριµένοι µύθοι, όπως αυτός των Ατρειδών, επανέρχονται στην καλλιτεχνική δηµιουργία του. Γίνεται, τέλος, αναφορά στη δραματουργική χρήση του χρόνου στις ταινίες του, με τον ίδιο να αποκαλύπτει στοιχεία της κινηματογραφικής του γραφής. Παρεμβάλλονται πλάνα από τα γυρίσματα της ταινίας «Η Σκόνη του Χρόνου» (2008).

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αναφέρεται στα προσωπικά βιώματα της νεανικής του ηλικίας κατά την περίοδο του Εμφυλίου, τα οποία συμπεριέλαβε στις ταινίες του. Συζητώντας για τη «Σκόνη του Χρόνου», ταινία με χαρακτηριστικό της στοιχείο τις πολλαπλές αναδρομές στο παρελθόν, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει για τη μεγάλη Ιστορία, το ρόλο της στη διαμόρφωση της προσωπικής ιστορίας και για τη σημασία της έννοιας του χρόνου.

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για τη συνεργασία του με τη συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου αλλά και για τη σχέση που ο ίδιος αναπτύσσει με τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στις ταινίες του. Αφηγείται, την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο, την απόφασή του να γίνει σκηνοθέτης και θυμάται περιστατικά από τη φοίτησή του στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Γαλλίας. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες του «Η Σκόνη του Χρόνου», «Ο Θίασος» (1975), «Ο Μεγαλέξαντρος» (1980) και «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984).

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001