Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Ν. Εγγονόπουλο (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πραγματοποιήθηκε στις 16-3-2019 στην εναλλακτική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Ν. Εγγονόπουλο με διοργανωτές τους:

Ταξιδευτές του θεάτρου, Υπερρεαλιστική ομάδα Θεσ/νίκης, Σύνδεσμο φιλολόγων και Συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο.

Η Νατάσα ΧασάικιοΪλη και ο Αντώνης Χαριστός, με το πάθος του νέου για την τέχνη, μας παρουσίασαν το πολιτιστικό σύμπαν του Εγγονόπουλου και πώς αυτό έφερε την ανατροπή στη ζωή της εποχής του μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και πώς το ίδιο μπορεί να αποτελέσει φάρο και οδηγό για τη δική μας. Η Ελένη Μπενίση με την πολύχρονη εμπειρία της, τη μεστωμένη σκέψη και τον καθαρό λόγο, πάντρεψε αριστοτεχνικά την ποίηση και τη ζωγραφική στο έργο του Εγγονόπουλου, επικεντρώνοντας στη γυναίκα με δύο φράσεις: H ποίησή του ζωγραφίζει τη γυναίκα και η ζωγραφική του γράφει ποίηση γι’ αυτήν.

Το πλήρες βιογραφικό από την Ολυμπία Τσικαρδάνη έφερε κοντά μας το πρόσωπο του ποιητή και την πορεία της ζωής και του έργου του.

Τον λόγο των εισηγητών και την εικόνα συμπλήρωσαν οι φωνές και η κίνηση των παιδιών της ομάδας, που πρόσφεραν μια ανάγνωση που ταίριαζε στα ποιήματα του Εγγονόπουλου. Άπλωσαν στον χώρο την ατμόσφαιρα και το βάθος τους αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του χώρου.

Η μουσική, τέλος, σκόρπισε στον χώρο το δικό της άρωμα με μελοποιημένη ποίηση του υπερρεαλιστή Νίκου Γκάτσου.

Το κοινό, που μας τιμά σταθερά, ενώθηκε αβίαστα μαζί τους και έτσι η βραδιά είχε κάτι από τη σκέψη και το όνειρο του υπερρεαλισμού, άφησε απ’ έξω τη σκληρή πραγματικότητα, την οποία θα μας βοηθάει να τη βλέπουμε πιο καθαρά και -γιατί όχι- να την υπερβαίνουμε μέσα στην καθημερινότητά μας.

Ευχαριστώ θερμά όλους για τη συμβολή τους στην πραγμάτωση της εκδήλωσης και την ευκαιρία της εμπειρίας:

Τους εισηγητές, τα παιδιά της ομάδας, το voice ensemble της music art, τον Παναγιώτη Ζάχο για το φωτισμό και τον ήχο, την Ελένη Γερούση για το video, την Αναστασία Δημητριάδη για τη φωτογραφία και το ΔΗΠΕΘΕ για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.

Κοζάνη, 18 -3- 2019

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001