kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

«Το Ισραήλ θλίβεται βαθύτατα για την απώλεια αμάχων»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Θλιβόμαστε βαθύτατα για την απώλεια αμάχων στη Γάζα, όμως η ευθύνη τελικά βαραίνει τη Χαμάς, μια καλά οπλισμένη τρομοκρατική οργάνωση, η οποία επιμένει να χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα.

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

 
Η εφημερίδα σας έχει δημοσιεύσει αρκετά σχόλια που συγκρίνουν τις πρόσφατες εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα.Ανάμεσα σε αυτά, συγκαταλέγονται άρθρα των Καθηγητών Εύης Βουλγαράκη-Πισίνα (Η εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος) και Ευάγγελου Αυδίκου (Το καλοκαίρι που μας πληγώνει στη Γάζα) τα οποία δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την Τρίτη (5.8.2014).Αυτές οι συγκρίσεις, είτε γίνονται καλόβουλα ή κακόβουλα, είναι άκρως προσβλητικές και μειώνουν ένα γεγονός μοναδικών ιστορικών διαστάσεων – τη συστηματική και προμελετημένη σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, μια χώρα που βίωσε από πρώτο χέρι τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, όπου περισσότεροι από 60.000 Ελληνες Εβραίοι στοιβάχτηκαν και στάλθηκαν στους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια των Ναζιστικών Στρατοπέδων θανάτου.Με μεγάλη θλίψη βλέπουμε αυτές τις διαστρεβλωτικές και συκοφαντικές συγκρίσεις να συμβαίνουν σε μια χώρα όπου επιζώντες του Ολοκαυτώματος περπατούν ακόμα ανάμεσά μας.Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση «Παρυφή Προστασίας» στη Λωρίδα της Γάζας για να προσπαθήσει να σταματήσει τις επίμονες προσπάθειες της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, να σκοτώσει αθώους Ισραηλινούς πολίτες με τις επανειλημμένες και αδιάκριτες ρίψεις ρουκετών μέσα στο Ισραήλ.
 
Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πρέπει να είναι αυτονόητο και έχει αναγνωριστεί ξεκάθαρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και δεκάδες άλλες χώρες.Επιπλέον, το Ισραήλ έχει πράξει τα μέγιστα για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας επανειλημμένως τους πολίτες της Λωρίδας για επικείμενες ισραηλινές επιδρομές εναντίον στόχων της Χαμάς. Δυστυχώς, η Χαμάς όχι μόνο αποθηκεύει και εκτοξεύει τις ρουκέτες σε κατοικημένες περιοχές -όπως σχολεία, καταφύγια και νοσοκομεία– αλλά προτρέπει τον πληθυσμό της να αγνοήσει τις ισραηλινές προειδοποιήσεις.Το Ισραήλ θλίβεται βαθύτατα για την απώλεια αμάχων στη Γάζα, όμως η ευθύνη τελικά βαραίνει τη Χαμάς, μια καλά οπλισμένη τρομοκρατική οργάνωση, η οποία επιμένει να χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα.Πράγματι, η Χαμάς είναι αυτή που καλεί σε γενοκτονία. Εχει απορρίψει την ειρηνευτική διαδικασία και μοναδικός στόχος της είναι η καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ.
 
Το καταστατικό της κάνει ρητή έκκληση για την εξόντωση των Εβραίων.Η σύγκρουση του Ισραήλ με μια καλά οπλισμένη εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να συγκριθεί με το Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο προμελετημένο έγκλημα στην ανθρώπινη ιστορία. Η σύγκριση αυτή δεν είναι μόνο εσκεμμένα διαστρεβλωτική, αλλά εγείρει υποψίες για εκείνους που χρησιμοποιούν το πρόσχημα της αντι-ισραηλινής κριτικής για την προώθηση του μίσους κατά των Εβραίων και του αντισημιτισμού.Θα εκτιμούσαμε πολύ την αυτούσια δημοσίευση της παρούσας επιστολής προκειμένου να δοθεί στους αναγνώστες σας όχι μόνο μια πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση στη Γάζα, αλλά για το πώς η διαστρεβλωτική κριτική των ισραηλινών ενεργειών μπορεί ορισμένες φορές, ηθελημένα ή μη, να οδηγήσει στην προώθηση σκοτεινότερων πολιτικών ιδεολογιών.
 
Με εκτίμηση,Τάμμυ Μπεν-Χάιμ
Επιτετραμμένη……………………………………………………………….
 
AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΗ
 
Γιατί δεν λέτε την αλήθεια;Αξιότιμη κυρία Επιτετραμμένη,
 
Σε λάθος εφημερίδα (και διευθυντή) στείλατε την επιστολή σας, επικαλούμενη δήθεν συγκρίσεις ανάμεσα σε όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και το Ολοκαύτωμα. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» γνωρίζει πολύ καλά το έγκλημα της συστηματικής εξόντωσης των Εβραίων και έχει τιμήσει τη μνήμη τους με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα. Είμαστε από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας μας στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του ρατσισμού, του φασισμού και της επανεμφάνισης του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Δεν έχουμε δει, ωστόσο, καμιά επιστολή σας στον πρωθυπουργό και το κόμμα του για τις κορυφαίες θέσεις που εμπιστεύτηκαν σε αμετανόητους οπαδούς του ρατσισμού, σε τσεκουράτους υποστηρικτές του αντισημιτισμού και σε ντελάληδες των «Πρωτοκόλλων των σοφών της Σιών». Μήπως τα ανταλλάγματα που πήρε η κυβέρνησή σας, «εμφανή και μη», είναι τόσο σημαντικά που απαλύνουν τη θλίψη σας;Εξίσου καλά γνωρίζουμε, όμως, να ξεχωρίζουμε, να αποκαλύπτουμε και να στιγματίζουμε τη βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική μιας κυβέρνησης που δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό και δεν σέβεται κανένα κανόνα διεθνούς δικαίου. Ισχυρίζεστε στην επιστολή σας ότι δίνετε μια «πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση στη Γάζα» και το μόνο που διαπιστώνουμε είναι ότι επαναλαμβάνετε μονότονα τα προπαγανδιστικά συνθήματα της κυβέρνησής σας, νομίζοντας ότι θα πείσετε τους ενήμερους αναγνώστες μας. Δεν θα σας ακολουθήσουμε στη λογική του μίσους και της αντεκδίκησης, στην αριθμητική των επιδρομών σας, των ρουκετών τους, των σηράγγων και των βομβών.Γιατί δεν τολμάτε να μιλήσετε για την πολιτική ουσία του ζητήματος; Γιατί στην επιστολή σας δεν υπάρχει η λέξη «Παλαιστίνη»; Γιατί κρύβετε την αλήθεια; Η κυβέρνησή σας είναι μια στρατιωτική κατοχική δύναμη στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεστε ως στρατός κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και 47 ολόκληρα χρόνια και όχι μόνο αρνείστε να αποχωρήσετε, αλλά τα εποικίζετε συνεχώς με εκατοντάδες παράνομες πόλεις και εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους για να διαιωνίσετε την κατοχή τους.
 
Παραπληροφορείτε τον κόσμο γράφοντας για «ειρηνευτική διαδικασία», όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι τις συμφωνίες του Οσλο, που υπέγραψε με τους Παλαιστίνιους το 1993 ένας γενναίος Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Ιτζχάκ Ράμπιν -τον οποίο δολοφόνησε ένας ακροδεξιός συμπολίτης σας- τις υπονόμευσαν και τις ακύρωσαν οι διάδοχοί του, με αποκορύφωμα τον σημερινό πρωθυπουργό σας, Μπ. Νετανιάχου, έναν άνθρωπο που ποτέ δεν πίστεψε στην ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών.Κυρία Επιτετραμμένη,Κατανοώ τον άχαρο ρόλο σας να προσπαθείτε να υποστηρίξετε την πολιτική μιας βαθιά αντιδημοκρατικής κυβέρνησης, που χάνει συνεχώς ακόμη και την υποστήριξη παραδοσιακών φίλων της σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλήθεια, δεν σας προβληματίζει ότι κορυφαία φιλελεύθερα και συντηρητικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας αποστασιοποιούνται από τα εγκλήματα που διαπράττει η κυβέρνησή σας στη Γάζα; Να γνωρίζετε, πάντως, ότι η προπαγάνδα έχει όρια. Δεν μπορείτε επ’ άπειρον να παρουσιάζετε ως τρομοκράτες έναν ολόκληρο λαό, ούτε να μεταμφιέζετε ένα ζήτημα αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας σε υποτιθέμενη θρησκευτική σύγκρουση ανάμεσα σε ακραίους φανατικούς ισλαμιστές και σε φιλειρηνικούς πολίτες του κράτους σας. Κάποια στιγμή θα υποχρεωθείτε να απαντήσετε ευθέως γιατί δεν αναγνωρίζετε το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος σε αυτό το ελάχιστο 22% του εδάφους της ιστορικής Παλαιστίνης, το οποίο τους απέμεινε. Κάποια στιγμή θα αναγκαστεί η κυβέρνησή σας να απολογηθεί στον ίδιο τον ισραηλινό λαό γιατί δεν δεχθήκατε την «ειρηνική λύση των δύο κρατών», που πρότειναν πριν από 12 χρόνια όλα τα αραβικά κράτη, στο πλαίσιο συνολικής ειρήνης του Ισραήλ με όλο τον αραβικό κόσμο.Ελπίζω ότι κάποια στιγμή οι πραγματικά φιλειρηνικοί πολίτες του Ισραήλ -ανεξάρτητα από εθνική ή θρησκευτική καταγωγή- θα καταφέρουν να αναδείξουν μια ηγεσία η οποία θα αποδεσμευτεί από την αδιέξοδη πολιτική της καταδυνάστευσης ενός άλλου λαού. Μια ηγεσία που, αναγνωρίζοντας τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ισραήλ, θα θελήσει να διαπραγματευτεί μια οριστική λύση με τους Παλαιστίνιους.
 
Γιατί μια χώρα που κατέχει ξένα εδάφη δεν είναι ελεύθερη ούτε η ίδια.Απορρίπτω, λοιπόν, κατηγορηματικά τους υπαινιγμούς που διατυπώνετε και σας διαβεβαιώνω ότι εμείς θα παραμείνουμε ακλόνητοι στις θέσεις αρχής που υποστηρίζουμε: ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και πλήρης αλληλεγγύη στους δύο λαούς στην υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους. Για να μη θρηνούμε νεκρά παιδιά σε καμιά πλευρά.
 
Με την προσήκουσα τιμή
 
Νικόλας Βουλέλης
διευθυντής
 
ΟΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ
 
Η στοχοποίηση της άλλης άποψης δεν συνάδει με την ιστορική παρακαταθήκη του ΟλοκαυτώματοςΧαίρομαι για την ανάγκη που ένιωσε η κ. Τάμμυ Μπεν-Χάιμ, επιτετραμμένη στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, να καταθέσει την άποψή της σχολιάζοντας όσα διατυπώθηκαν σε άρθρο μου στην Εφημερίδα των Συντακτών για τα τεκταινόμενα στη Γάζα. Συνεχίζοντας τον διάλογο επισημαίνω:1. Συμφωνούμε-και οι δυο- ότι οι απώλειες παιδιών εξαιτίας των βομβαρδισμών προκαλούν θλίψη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σκοτώνει παιδιά, γιατί σκοτώνει το μέλλον ενός έθνους.2. Σέβομαι απολύτως τη μνήμη των Εβραίων που θυσιάστηκαν στα απάνθρωπα κολαστήρια. Θεωρώ δε το Ολοκαύτωμα ανθρωπιστική τραγωδία και γι’ αυτό ιστορική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας.3. Η ανάλυση των γεγονότων με όρους συνωμοσιολογίας δεν ανήκει στον δικό μου τρόπο σκέψης. Αφετηρία μου είναι η ακαδημαϊκή και δημοκρατική μου συνείδηση.4. Η δαιμονοποίηση της διαφορετικής άποψης και η στοχοποίηση των εκφραστών της δεν συνάδουν με την ιστορική παρακαταθήκη του Ολοκαυτώματος και τα δημοκρατικά ιδεώδη.5.Το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπάρχει ως κράτος. Το ίδιο και η Παλαιστίνη. Ας βρεθεί λύση με ειρηνικά μέσα. Φτάνουν οι ανθρωποθυσίες.
Ευάγγελος Αυδίκος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 
Η απάντηση επιβεβαιώνει την εργαλειοποίηση του ΟλοκαυτώματοςΗ απάντηση της επιτετραμμένης της πρεσβείας του Ισραήλ, κυρίας Μπεν-Χάιμ στο άρθρο μου, είναι μια πολύ ευγενική και συνάμα τυπική τοποθέτηση που ενώ στόχο έχει να διαμαρτυρηθεί ή και να ανασκευάσει, τελικώς αναδεικνύει πώς ακριβώς εργαλειοποιείται το Ολοκαύτωμα για τη φίμωση κάθε κριτικής έναντι της πολιτικής του Ισραήλ σήμερα στη Γάζα.Κάθε κριτική στάση στην ισραηλινή πολιτική και στα εγκλήματα πολέμου που σήμερα διαπράττονται στη Γάζα κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αντισημιτική, και ο δημοσιοποιών μια τέτοια γνώμη οφείλει να δίνει διαπιστευτήρια για την ταυτότητά του και τις προθέσεις του. Δίπλα ή πίσω από τα άλλα, λογικοφανή επιχειρήματα, ελεγχόμενα επίσης με λογική μεθοδολογία, όπως το επίσημο στερεότυπο ότι «η ευθύνη τελικά βαραίνει τη Χαμάς, μια καλά οπλισμένη τρομοκρατική οργάνωση [sic], η οποία επιμένει να χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα», οικοδομείται μεθοδικά και συστηματικά ένα συναισθηματικό επιχείρημα ανυπολόγιστης αξίας: η επίκληση στο υπέρμετρο της αδικίας που συντελέστηκε σε βάρος των Εβραίων στο παρελθόν. Μπροστά στο υπέρμετρο αυτής της αδικίας θολώνει ο ανθρώπινος νους, και η ευθυκρισία δίνει τη θέση της στη συναισθηματική χειραγώγηση, με την κατασκευή μιας αενάως διωκόμενης συλλογικής συνείδησης.Συμμερίζομαι όχι μόνο τη διαπίστωση της κυρίας Μπεν-Χάιμ αλλά και την ανησυχία της για την αύξηση του αντισημιτισμού. Τα αίτια όμως δεν μπορεί να εντοπίζονται στην κριτική αρθρογραφία προς τις στρατιωτικές και πολιτικές επιλογές του κράτους του Ισραήλ, αλλά στην επιλογή της υπέρμετρης βίας που ασκεί το τελευταίο, την εναλλαγή στη θέση θύματος και θύτη, στο έλλειμμα νηφαλιότητας και αυτοπεποίθησης στην αντιμετώπιση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, που δεν είναι ασύνδετα με την τραυματική βίωση του παρελθόντος στο παρόν.Πενήντα χρόνια ήδη αυτού του φαύλου κύκλου είναι παραπάνω από αρκετά. Η πολιτική ελίτ του Ισραήλ και η στρατιωτική του βιομηχανία συνεχίζει ακάθεκτη προσμετρώντας οφέλη και ζημίες. Η ισραηλινή όμως κοινωνία θα είναι θύμα στο διηνεκές, όσο και αν πιστεύει ότι θυσιάζει τον αντίπαλο στον βωμό του δίκιου της.Μέχρι πού; Μέχρι την ολοσχερή εξόντωση, τη γενοκτονία του αντιπάλου; Οσο οι Παλαιστίνιοι εξοντώνονται κατά εκατοντάδες και χιλιάδες, κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος παρατηρητής. Γιατί δεν υπάρχει ο χρόνος γι’ αυτό. Η διεθνής κοινή γνώμη ζητάει από το Ισραήλ αλλαγή πλεύσης ΤΩΡΑ.
 
Εύη Βουλγαράκη-Πισίνα
Δρ Θεολογίας, εκπαιδευτικός, συγγραφέας
 

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).