Ο βρετανικός στρατός στρατολογεί καθηγητές να ερευνήσουν νέες μεθόδους ψυχολογικού πολέμου και χειραγώγησης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα του Παπαδομανωλάκη Παναγιώτη.

Σύμφωνα με έγγραφα του Πανεπιστημίου του Cambridge

που έχουν δημοσιευθεί από την φοιτητική εφημερίδα Varsity, ο βρετανικός στρατός θέλει να αναπτύξει «ενημερωτικές δραστηριότητες και εμβάθυνση, αμυντική δέσμευση και στρατηγικές επικοινωνίες».

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ήταν από τα θεσμικά όργανα που είχαν επιλεγεί από τους υπαλλήλους του Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας (DSTL), καθώς ζήτησε από έναν εταίρο να δαπανήσει σχεδόν 70 εκατομμύρια λίρες για χρηματοδότηση ενός έργου γνωστού ως ερευνητική ικανότητα για τις ανθρώπινες και κοινωνικές επιστήμες (HSSRC) , εξετάζοντας πώς οι τέχνες, οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι κοινωνικές επιστήμες μπορούν να διαμορφώσουν στρατιωτικές στρατηγικές και στρατηγικές ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των «ψυχολογικών ενεργειών». Το γενικό συμβούλιο των σχολών του Cambridge ενέκρινε την προσφορά για χρηματοδότηση τον Ιούνιο του 2018 με δεκάδες ακαδημαϊκους του Κέιμπριτζ να εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι στην προσφορά, συμπεριλαμβανομένων ειδικών σε κλάδους όπως η αρχιτεκτονική, η ψυχιατρική, η νευροεπιστήμη και η κοινωνιολογία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται πρόγραμμα Ανθρώπινων Κοινωνικών Επιστημών (HSSRC), περιελάμβανε τη «στοχοθετημένη χειραγώγηση της πληροφορίας σε εικονικούς και φυσικούς τομείς για να διαμορφώσει συμπεριφορές και πεποιθήσεις στον γνωστικό τομέα», σύμφωνα με μια παρουσίαση του Υπουργείου Άμυνας το 2017.

Διαρροή εγγράφων έδειξε Cambridge είχε εισέλθει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας υποβολής προσφορών για να στεγάσει το πρόγραμμα, να γίνει ένας από τους τέσσερις τελικούς υποψηφίους.

«Δεν πιστεύουμε ότι ο ρόλος ενός δημόσιου πανεπιστημίου είναι να εμπλέκει προσωπικό σε ένοπλες συγκρούσεις ενεργώντας ως προμηθευτής συμβατικής έρευνας στο Υπουργείο Άμυνας», γράφουν οι ακαδημαϊκοί στην ανοιχτή επιστολή.

Το πρόγραμμα HSSRC, όπως είπαν, αφορούσε ιδιαίτερα, διότι τα αποτελέσματα και οι μέθοδοι του δεν θα ήταν διαθέσιμα για έλεγχο από άλλους ακαδημαϊκούς.

Η έρευνα αυτή θα περιλαμβάνει «τη δοκιμή, την τελειοποίηση και την επικύρωση λειτουργικών εννοιών, εργαλείων, τεχνικών και μεθόδων που θα επιτρέψουν την ανάλυση του κοινού για τον προγραμματισμό των κατάλληλων δραστηριοτήτων, τη συγχρονισμένη παράδοση αυτών των δραστηριοτήτων [και] μέτρηση της αποτελεσματικότητάς τους».

Ένας εκπρόσωπος του Κέιμπριτζ δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο δεν είχε πια υποψηφίους για τη σύμβαση HSSRC, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για το γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει σε τόσο μεταγενέστερο στάδιο. Ο Simon Schaffer, καθηγητής της ιστορίας και της φιλοσοφίας της επιστήμης στο Cambridge, δήλωσε ότι χαιρέτισε την απόσυρση, αλλά ανησυχεί ότι δεν είχε συζητηθεί ευρύτερα στο πανεπιστήμιο.

Οι ακαδημαϊκοί κάλεσαν το Πανεπιστήμιο να μην αναζητήσει μελλοντική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος HSSRC ή παρόμοιων προγραμμάτων. Ένας εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε τέτοια δέσμευση.

ΠΗΓΗ: www.antipolemikos.gr

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001