kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

IMG 9335

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

spartakosBanner2

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Παρουσίαση υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» στην Π.Ε. Γρεβενών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Αγαπητοί φίλοι των ΜΜΕ σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας για αυτή την συνέντευξη τύπου που αφορά την παρουσίαση των περισσοτέρων υποψηφίων

που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο μας στην Π.Ε. Γρεβενών.

Είναι άνθρωποι γνωστοί και με σημαντική δράση στην τοπική κοινωνία που αποφάσισαν να δώσουν τον αγώνα με το συνδυασμό μας, εκτιμώντας πως πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας γιατί μόνο έτσι  θα καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος.

Ξεκίνησα μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αλλά όπως ξέρετε δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω, ούτε ανακάλυψα ξαφνικά τα προβλήματα που βιώνουν τα Γρεβενά και όλη η Δυτική Μακεδονία.

Τέσσερα χρόνια τώρα μόνο η δική μας φωνή ακουγόταν σ’ όλη την Περιφέρεια και μόνο εμείς φωνάζαμε πως εξ αιτίας συγκεκριμένων λαθών και παραλείψεων βρεθήκαμε στη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε ο τόπος.  

Για να βγούμε απ’ αυτή την ύφεση μόνο ένας τρόπος υπάρχει.

Ένα συγκροτημένο Σχέδιο που θα μας βάλει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξής.

Κι αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με λόγια του αέρα, με θολές υποσχέσεις και πλήρη άγνοια των πραγματικών προβλημάτων της περιοχής.

Χρειάζεται ένα Σχέδιο για την Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειάς, που  θα πατάει γερά σε 4 επιμέρους Σχέδια Ανάπτυξης για κάθε Περιφερειακή ενότητα.

Αυτό συμβολίζει το νέο μας σήμα. Ένα λουλούδι που σχηματίζεται ισομερώς από τέσσερα πέταλα. Ένα λουλούδι που χάνει αμέσως την μορφή του αν ένα πέταλο λείπει.

Εδώ και χρόνια μιλάμε συνεχώς με τους ανθρώπους της Περιφέρειας και όλοι μαζί συνδιαμορφώνουμε το νέο σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ξέρουμε ότι μόνο αν η Περιφέρεια γίνει ξανά ένα εργοτάξιο και στα χωράφια δουλεύουν σαν ένα μελίσσι οι άνθρωποι θα έχουμε μέλλον. Αν Εγνατία, κάθετοι άξονες και αεροδρόμια φέρνουν εδώ, τουρίστες, φοιτητές, μαθητές, ερευνητές και εργαζόμενους  αντί απλά να μας προσπερνάν, έχουμε ελπίδα.

Αν αξιοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, τότε θα μπορούμε να δούμε να απλώνεται παντού ένα εργοτάξιο που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους και κυρίως για τα παιδιά μας, αυτή τη μορφωμένη και άξια γενιά που σήμερα αναγκάζεται να αναζητεί την τύχη του στο εξωτερικό.

Πριν μιλήσουμε όμως για σχέδιο, ας θυμηθούμε πως έχει η κατάσταση σήμερα. 

 Θα θυμάστε πως εδώ είπαμε για τα 230εκ ευρώ που χάθηκαν από το ΕΣΠΑ και προειδοποιούσαμε ότι είμαστε τελευταίοι στην αξιοποίησή του, και για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που απεντάχθηκαν και δεν προχωρούσαν.

Εδώ σε αυτή την αίθουσα προειδοποιούσαμε για την μεγάλη καθυστέρηση του νέου ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Η πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση ότι η Δυτική Μακεδονία είναι τελευταία στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ με ποσοστό μόλις 8,2% δυστυχώς μας επιβεβαιώνει.

Όπως επιβεβαιώθηκε και η τραγική απώλεια των 231εκ€ το 2015 από το προηγούμενο ΕΣΠΑ

Οι χαμένοι πόροι αποτυπώθηκαν στα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ με την δραματική απώλεια πλούτου της Περιφέρειας.

Από το 2014 στο 2016, μέσα σε τρία  χρόνια η Δυτική Μακεδονία έχασε το 14% του ΑΕΠ της  έχασε δηλαδή 617 εκ € από τον πλούτο της. Την μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ από όλες τις Περιφέρειες με τον ΜΟ της Χώρας να είναι για το ίδιο διάστημα -0,7% .

Την ίδια περίοδο από το 2014 – 2016 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ  οι άνεργοι στη Δυτική Μακεδονία αυξήθηκαν κατά 5.500 και η περιφέρεια  βρέθηκε στην πρώτη θέση της ανεργίας στην ΕΕ. Η ανεργία των νέων έφτασε σε ποσοστά τραγικά που άγγιξαν το 70%.

Όσοι ζουν στην πραγματική οικονομία καταλαβαίνουν ότι οι εξελίξεις που ακολούθησαν το 2017 έως και το 2019 θα επιδεινώσουν ακόμα χειρότερα αυτά τα ποσοστά.  

Η φτώχεια η ανεργία  και η οικονομική κατηφόρα που ζούμε, συνδέετε άμεσα  με την συνολική αποδόμηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια.

Η ΠΕ Γρεβενών όπως και οι άλλες ΠΕ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τα Γρεβενά σέρνουν και αυτά το χορό των χαμένων ευκαιριών και μετρούν αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες και αρνητικές επιδόσεις
Το 2015 -2016  απεντάχθηκαν έργα 49εκ ευρώ. Και μέσα σε αυτά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του δρόμου για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας 12,3εκ€ και το οραματικό έργο του αστεροσκοπείου στον  Όρλιακα 8,3εκ€  το Μουσείο της Μηλιάς, η μελέτη σύνδεσης της Δεσκάτης με τα Γρεβενά, ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου, η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων της Δεσκάτης, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στη Σμίξη, Σαμαρίνα,  Κηπουρειό,  Πριόνια, Πηγαδίτσα, Σιταρά, το Κέντρο διημέρευσης των ΑΜΕΑ στα Γρεβενά κ.α 

Ο πυρήνας του χειμερινού τουρισμού, ο τουρισμός της Βασιλίτσας καταποντίζεται και οι επιχειρήσεις γύρω από το χιονοδρομικό έχουν κλείσει μετά την καταστροφική απόφαση να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες γύρω από το χιονοδρομικό.

Αλλά και οι υποδομές που θα στήριζαν το τουριστικό προϊόν δεν προχώρησαν.

Δεν έγινε τίποτε για την βελτίωση του δρόμου Γρεβενά – Βασιλίτσα και τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού.

Το Αστεροσκοπείο στον Όρλιακα δεν επανεντάχθηκε, όπως και το Παλαιοντολογικό Μουσείο της Μηλιάς. Το Γεωπάρκο ΤΙΘΥΟΣ δεν ξεκίνησε ως έργο παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να ξεκινήσει. Τα Γεφύρια βρίσκονται ακόμη στην καταγραφή, όπως και τα Μονοπάτια.

Γι αυτό στον Τουρισμό ούτε ένας δείκτης δεν βελτιώθηκε. Τελευταίοι στις πληρότητες των ξενοδοχείων, τελευταίοι στις αφίξεις, τελευταίοι στις διανυκτερεύσεις, τελευταίοι στα έσοδα από τον Τουρισμό πανελλαδικά.

Στην ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ δεν πήγε στις επιχειρήσεις. Το ΤΑΔΥΜ έμεινε ανενεργό και μαζί με τα γενικότερα προβλήματα, την  συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας,  τα απαγορευτικά επιτόκια, τα φορολογικά και φοροασφαλιστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2017, αποτελειώνουν και τις πιο υγιείς επιχειρήσεις που στάθηκαν όρθιες στην κρίση. Όπως ακριβώς έγινε με τους αγρότες, με τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Ε65 είναι ακόμη στα χαρτιά σε αντίθεση με το Νότιο τμήμα που και χρηματοδότηση εξασφάλισε και ξεκίνησε η κατασκευή του.

Το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ δεν έφτασε σε Δεσκάτη και Γρεβενά και έμεινε μόνο στα χαρτιά. Η υπόσχεση για τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου που θα ξεκινούσαν το 2019 έμεινε στον αέρα

Τα Γρεβενά να μην έχουν πάρει φέτος ούτε καν τα ξύλα που δικαιούνται οι κάτοικοι στα χωριά που είναι δίπλα στο δάσος

Στον Αγροτικό Τομέα τα ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ παραμένουν στάσιμα και μισοτελειωμένα. Η Δυτική Μακεδονία είναι τελευταία στις αρδευόμενες εκτάσεις. Όμως ούτε ένα νέο έργο της ΔΜ δεν έχει ενταχθεί στο τρέχον ΠΑΑ. 

Δεν προχώρησε το μεγάλο αρδευτικό της Κνίδης αλλά και συνολικά τα αρδευτικά στα Γρεβενά είναι στάσιμα με αποτέλεσμα ο νομός να έχει το χαμηλότερο ποσοστό αρδευόμενης γεωργικής γης από τις τέσσερις ΠΕ μόλις 9,4% (έναντι 23,3% της ΠΕ Καστοριάς, 23,6% της ΠΕ Κοζάνης και 36,8% της ΠΕ Φλώρινας) και 3 φορές λιγότερο από το ΜΟ της Περιφέρειας 22% (στοιχεία ΕΣΥΕ 2009)

Η Αγροδιατροφική σύμπραξη έμεινε στα χαρτιά

Τα Γρεβενά χάνουν  από το 2017 μέχρι σήμερα 7εκ€ και θα χάνουν 2.5εκ€/χρόνο από τα βιολογικά.

Η κτηνοτροφία έχασε σχεδόν το 70% της  εξισωτικής αποζημίωσης και οδηγείται στον αφανισμό

Όμως το χρόνο δεν μπορούμε να τον φέρουμε πίσω

Σήμερα το θέμα δεν είναι το τι χάθηκε αλλά τι μπορεί να γίνει  να μη χαθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Ας σκεφθεί ο καθένας στις επερχόμενες εκλογές αν θα επιλέξει για μια ακόμη φορά έναν άνθρωπο που δεν ξέρει αλλά που ούτε και ήθελε να αναλάβει την τύχη της Περιφέρειας στα χέρια του.

Η Περιφέρεια χρειάζεται δομικές αλλαγές και μεγάλες επενδύσεις για να αλλάξει ρυθμούς.

Ο κάθετος άξονας, ο Ε65, η σιδηροδρομική σύνδεση το αεροδρόμιο, τα αρδευτικά, οι τουριστικές υποδομές σε λίμνες και χιονοδρομικά, χρειάζονται κεφάλαια που ξεπερνούν το ΕΣΠΑ

Όμως η κρίση στην EE ανέδειξε  νέες πολιτικές. 

Οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν  μέχρι το 2030 από το περίφημο σχέδιο Γιούνκερ μπορούν να χρηματοδοτήσουν το  απαιτούμενο και αναγκαίο εξισορροπητικό shock στην οικονομία μας.

Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια  μας δεν έχει καρπωθεί τα οφέλη από αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην ΕΕ.

Η πολιτική της  ηγεσία ήταν ανίκανη να διαβάσει  τα πολιτικά και οικονομικά  μηνύματα, όπως αποδεικνύεται από την παντελή απουσία μας από αυτή την αναπτυξιακή ευρωπαϊκή πίτα..

Εμείς εκεί θα βρούμε τους πόρους που χρειάζεται η οικονομία μας γιατί αυτόν τον δρόμο τον γνωρίζουμε.

Έχουμε τη ΓΝΩΣΗ, και με πολύ ΔΟΥΛΕΙΑ θα τους διεκδικήσουμε και θα τους φέρουμε στο τόπο μας.

Τις πηγές πλούτου της Περιφέρειάς μας  που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη, επίσης τις ξέρουμε.

Και ο πλούτος για τα Γρεβενά «πατάει» σε στο ΔΙΠΟΛΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ στο πλαίσιο της ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ που πρέπει να δημιουργήσουμε στην Περιφέρεια.

Τα Γρεβενά για εμάς είναι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ των χιονοδρομικών, της Βάλια Κάλντα, και των περιοχών Natura, του Αλιάκμονα και των λιμνών, των μουσείων και των γεοτόπων, του βιότοπου της καφέ αρκούδας, του εναλλακτικού φυσιολατρικού τουρισμού και όλα αυτά παντρεμένα με αγροδιατροφή και περιήγηση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Τα Γρεβενά ήταν και πρέπει να ξαναγίνουν η καρδιά του χειμερινού τουρισμού της Περιφέρειας και μαζί με το χιονοδρομικό του Πισοδερίου στη Φλώρινα να ανακτήσουν το τουριστικό μερίδιο της αγοράς που σήμερα φεύγει στο γειτονικό Μπάνσκο.

Προϋπόθεση γι αυτό είναι το Χιονοδρομικό να περάσει σε άλλη επιχειρησιακή μορφή σε σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Και με σύμπραξη να γίνουν ο δρόμος Γρεβενών Βασιλίτσας, και επενδύσεις σε τεχνητή χιόνωση,  νέα lift  και νέες πίστες και νέες επενδυτικές δραστηριότητες με εργαστήρια για πρόσθετη ενασχόληση γύρω από το χιονοδρομικό.

Το τουριστικό πακέτο στα Γρεβενά πρέπει να συμπεριλάβει  ένα βαρύ Επενδυτικό πρόγραμμα

  • Το αστρονομικό πάρκο στον Όρλιακα,
  • Το παλαιοντολογικό μουσείο στη Μηλιά
  • τον εναλλακτικό τουρισμό γύρω από τον Αλιάκμονα και την Βάλια Κάλντα
  • το Γεωπάρκο Δυτικής Μακεδονίας με καρδιά το τμήμα του γεωπάρκου της ΤΙΘΥΟΣ που πρέπει να συνδεθεί με τα Μετέωρα σε ένα ενιαίο τουριστικό και εκπαιδευτικό προϊόν

και κυρίως να συνδεθεί με την ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ και την ΕΣΤΙΑΣΗ στον ορεινό όγκο

Οι υποστηρικτικές μεγάλες επενδύσεις για να δημιουργηθεί αυτό το αναπτυξιακό δίπολο είναι.

1ο Να βελτιωθεί η πρόσβαση με το μεγάλο Διευρωπαικό Δίκτυο Ε65 και να συνδεθεί η Δεσκάτη με τα Γρεβενά

2ο Να γίνει ο τουριστικός άξονας Γρεβενά – Βασιλίτσα

3ο Να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας:

  • με ολοκλήρωση των μισών αρδευτικών και με το νέο αρδευτικό της Κνίδης
  • Να προχωρήσει η ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ και η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ των προϊόντων της με τη δημιουργία Περιφερειακού φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων
  • Να στηριχθούν οι ΤΟΕΒ με δράσεις για βελτίωση αρδευτικών δικτύων, μείωση κόστους ενέργειας με ΑΠΕ, εκσυγχρονισμό δικτύων, σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, έξυπνη γεωργία
  • Να ορισθούν ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και να προχωρήσουν τα έργα ΑΝΑΔΑΣΜΩΝ
  • Να δημιουργηθούν ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • Να αντιμετωπισθούν ριζικά οι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • Να διαπραγματευτούμε τα βιολογικά προϊόντα και τις εξισωτικές αποζημιώσεις και το νέο ΠΑΑ προς όφελος της δικής μας Περιφέρειας
  • Να προχωρήσει η κατασκευή ενός πρότυπου κτηνοτροφικού  πάρκου Δεσκάτης
    • Την εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος για την τυποποίηση, μεταποίηση και προώθηση  προϊόντων
    • Την παροχή ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα  με εγγύηση από τον τοπικό πόρο  για τις Π.Ε. Κοζάνης  - Φλώρινας και από το ΠΑΑ για τις Π.Ε. Καστοριάς – Γρεβενών

4ο  να ενισχυθούν οι ΜΜΕ με ένα Επιχειρηματικό Επενδυτικό shock

  • Να ενεργοποιηθούν και να αυξηθούν τα εργαλεία ρευστότητας για χαμηλότοκα  επενδυτικά και δανειακά κεφάλαια, εγγυήσεις και Κεφάλαιο Κίνησης για να δώσουν ανάσα ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο.
  • Να στηριχθούν με ειδικό σχέδιο οι εξαγωγικές επιχειρήσεις τις Περιφέρειας
  • Να δημιουργήσουμε έναν Περιφερειακό φορέα στήριξης των παραγωγικών κλάδων που θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη

5ο ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ. Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα επιχειρείται να εμφανιστεί θετική καθώς αριθμητικά στα Γρεβενά από ένα Τμήμα που φιλοξενούσε η πόλη μέχρι σήμερα πλέον θα φιλοξενεί τρία. Όμως με μπαλώματα δεν δημιουργείται Πανεπιστήμιο.

Αν θέλουμε να δούμε το θέμα της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σοβαρά, τότε είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα δεν είναι αριθμητικό. Ή καλύτερα δεν είναι μόνο αριθμητικό.

Ζητήματα όπως ικανοποιητική ακαδημαϊκή λειτουργία, η βιωσιμότητα των Τμημάτων, τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης πρέπει να αποτελούν αυτονόητες παραμέτρους.

Η στοιχειώδης λογική λέει ότι οι Πανεπιστημιακές Σχολές για να λειτουργούν προς όφελος της Γνώσης και σύμφωνα με την ορθή Ακαδημαϊκή πρακτική, πρέπει τα Τμήματά τους να είναι χωρικά ενωμένα σε ένα ενιαίο σύνολο.

Γι αυτό το μεγάλο στοίχημα για τα Γρεβενά  είναι να κατοχυρώσει ένα αίτημα για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης Σχολής στα Γρεβενά και να θωρακίσει τα νεοσύστατα τμήματα με σύγχρονες υποδομές.

Συνολικά πρέπει να προχωρήσει η σύσταση νέων εδρών και αγγλόφωνων τμημάτων που θα προσελκύουν για φοιτητές άλλων χωρών κυρίως των Βαλκανικών.

6ο Για να υπάρξει όμως Τουρισμός και Πανεπιστήμιο στα Γρεβενά πρέπει η πόλη να γίνει ελκυστική. Τα Γρεβενά χρειάζονται μια ριζική αστική ανάπλαση κυρίως στο κέντρο και την παραποτάμια περιοχή.

7ο Στήρξη του τομέα Υγείας Πρόνοιας

ü   εξοπλισμένα ιατρεία στη πρωτοβάθμια υγεία

ü  Ο Εκσυγχρονισμός και εξοπλισμός του  Νοσοκομείου για παροχή νοσοκομειακής φροντίδας με επάρκεια σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

ü  Οι προνοιακές υποδομές

ü  οι υποδομές για ΑΜΕΑ. Κέντρα ημερήσιας φροντίδας και υποδομές ημιαυτόνομης διαβίωσης των ΑΜΕΑ.

Και κλείνω με το βασικότερο κρίκο αυτής της αλυσίδας για την ανάπτυξη.

Την οργάνωσή της ίδιας της Περιφέρειας σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια με περιορισμένη Διοικητική Δομή,  περισσότερο αποκεντρωμένη, ποιο αποτελεσματική και λιγότερο κοστοβόρα ικανή να φέρει την ανάπτυξη.

Οι διαδικασίες συγκρότησης και οργάνωσης μιας αποτελεσματικής διοίκησης, εφαρμόζονται στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες. Στην  Ελλάδα ακόμα διστάζουμε να απελευθερώσουμε τη διοίκηση από τα πλοκάμια της εκάστοτε  πολιτικής ηγεσίας. Ξεκινώντας από τη Περιφέρεια θα διαχωρίσουμε στο μέτρο του δυνατού, τις πολιτικές από τις διοικητικές λειτουργίες.

Εμείς αυτό το πλαίσιο βάζουμε στη συζήτηση για το ΜΕλΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ και της ΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Για κάθε ένα από αυτά τα σημεία ανοίξαμε έναν ουσιαστικό διάλογο με πολίτες και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας.

Από τη Δεσκάτη και τα Γρεβενά έως τα ορεινά Γρεβενά και τη Σαμαρίνα, συνεχίζουμε αυτό το διάλογο προτείνουμε και ακούμε αναζητούμε λύσεις και δυνατότητες.

Λύσεις για να μην φύγουν και οι λίγοι νέοι που έχουν απομείνει.

Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται δουλειές για να μείνουν στον τόπο τους

Όποιος θέλει να κερδίσει την ψήφο των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων το πρώτο που υπόσχεται είναι πως μόλις εκλεγεί το βασικό του μέλημα θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το θέμα όμως δεν είναι η πρόθεση που έχει κάθε υποψήφιος. Αν θέλει δηλαδή. Θέλει!

Το μέγα ζητούμενο είναι αν μπορεί.

Και αυτό είναι το πολύ δύσκολο.

Ναι, είναι πολύ δύσκολο, αν δεν έχεις συγκεκριμένο σχέδιο, την κατάλληλη γνώση και δεν στρωθείς να δουλέψεις για να πετύχεις.

Ναι, είναι πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο, αν υπόσχεσαι μαγικές λύσεις ή πως το πρόβλημα θα στο λύσουν κάποιοι άλλοι.

Αν δούμε τι έγινε επί της θητείας Καρυπίδη θα καταλάβουμε γιατί η ανεργία αντί να μειωθεί αυξήθηκε.

Τα  εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν στέρησαν θέσεις εργασίας.

Θέσεις σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της τοπικής μας οικονομίας.

Θέσεις που θα γεννούσαν πλούτο για τους πολλούς και θέσεις για ακόμα περισσότερους εργαζόμενους.

Γιατί χάθηκαν αυτά τα χρήματα;

Από έλλειψη σχεδίου, γνώσης και επειδή ο κ. Καρυπίδης περίμενε από την Κυβέρνηση να του δώσει λύσεις.

Το άσχημο πως ο κ. Κασαπίδης που διεκδικεί τη θέση του κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, όπως φάνηκε στην πρόσφατη τοποθέτηση του μπροστά στον Πρόεδρο του κόμματος του.

Περιμένει τις λύσεις από την επόμενη Κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, και φυσικά ν’ ανοίξουν οι κάνουλες του κράτους και να ρέει χρήμα.

Ποιο χρήμα; Αυτό που δεν υπάρχει στα κρατικά ταμεία;

Άρα, πού οδηγούμαστε;

Για να φτιάξουμε δουλειά για τους νέους και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, χρειάζεται δουλειά!

Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που κάποιος πρέπει να τα γνωρίζει, να μπορεί να τα διαβάσει σωστά και να κάνει τις κατάλληλες προτάσεις.

Η Ευρώπη έχει χρήμα και το διαθέτει αν πειστεί για τη σοβαρότητα και την αρτιότητα του σχεδίου που θα προτείνεις.

Δεν θα σου δώσει ποτέ χρήματα επειδή είσαι ο «κολλητός» ή ο «εκλεκτός» της όποιας Κυβέρνησης, αλλά αν είσαι οργανωμένος, μελετημένος, σοβαρός και έτοιμος να αξιοποιήσεις ό,τι πάρεις.

Και μπορούμε να πάρουμε πολλά για τον τόπο.

Με δουλειά, πολύ δουλειά, με πάρα πολύ δουλειά.

Έτσι όμως θα ξανανοίξουμε το δρόμο για την ανάπτυξη, έτσι θα δημιουργήσουμε ξανά θέσεις εργασίας.

Χρόνια τώρα ασχολούμαι με τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τα ξέρω γιατί τα δούλεψα, αλλά ποτέ δεν σταματάω να τα μελετώ και να ενημερώνομαι γιατί πολλά αλλάζουν και αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Όταν μιλάω με τους νέους μ’ αρέσει ν’ ακούω τις ιδέες τους, αλλά πάω κοντά τους πάντα έτοιμη να τους προτείνω κάτι συγκεκριμένο.

Δεν είμαι παντογνώστης, ούτε έχω κάποιο μαγικό ραβδί.

Υπόσχομαι μόνο ένα πράγμα.

Θα δουλέψουμε για να ανοίξουν οι δουλειές που τόσο έχουμε ανάγκη.

Θα πετύχουμε γιατί ξέρουμε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.    

Η δική μας δύναμη είναι

Η ΓΝΩΣΗ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Αυτά είναι τα τρία σημεία που μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα πετύχουμε

Εμείς δεν κάνουμε ένα κομματικό κάλεσμα. Εμείς απευθύνουμε προσκλητήριο σε ανθρώπους που βάζουν πάνω από όλα τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ανθρώπους που έχουν την ικανότητα και τη θέληση να δουλέψουν σκληρά

Σε αυτό το κάλεσμα έχουν ήδη ανταποκριθεί άνθρωποι από όλους τους χώρους και γιαυτό κάνουμε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο

Γιατί το ζητούμενο δεν είναι από πού προέρχεται μια υποψηφιότητα αλλά που απευθύνεται.  Ποια προοπτική δίνει στην κοινωνία και τον τόπο

Και εμείς  προοπτική θέλουμε να δώσουμε.

Να ζωντανέψουμε την οικονομία για να δημιουργήσουμε πλούτο που θα φέρει δουλειές για τα παιδιά μας. Για να μείνουν στον τόπο τους και ίσως να καταφέρουμε να γυρίσουν πίσω και τα παιδιά που έφυγαν.

Η  υποψηφιότητα μου δεν ήρθε με χρίσμα, ούτε με «διορισμό» και γιαυτό είναι απαλλαγμένη από δεσμεύσεις που επιβάλλουν θέσεις, υποψηφίους και απαγορεύουν τη διαφωνία σε εντολές άνωθεν. Οι δεσμεύσεις μας είναι μόνο απέναντι στους πολίτες

Αισιοδοξώ ότι θα πετύχουμε γιατί κάτι που πάντα με βοήθησε όταν αναμετρήθηκα με μεγάλα προβλήματα είναι ότι δεν είμαι πολιτικός καριέρας ούτε εξαρτήσεις έχω, ούτε φοβάμαι το πολιτικό κόστος και τις σκληρές αποφάσεις.

Η πείρα μου από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η συνεργασία μου με άλλες Περιφέρειες άλλων Χωρών   μού έμαθε να σέβομαι τους κανόνες συνεργασίας και να αξιοποιώ την γνώση όπου την βρίσκω

Τα σημερινά αδιέξοδα χρειάζονται ανθρώπους που μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους .

Πάνω από όλα χρειάζεται ανθρώπους που μπορούν να κάνουν  την προσωπική τους υπέρβαση για να υπηρετήσουν ένα μεγάλο στόχο. Και τέτοιος στόχος είναι η σωτηρία του τόπου μας και ο αγώνας για να μείνουν τα παιδιά μας στο τόπο τους.

Αυτούς τους ανθρώπους έχω σήμερα δίπλα μου και τους ευχαριστώ από την καρδιά μου που αποδέχθηκαν την πρόταση που τους απηύθυνα να δώσουμε μαζί αυτό τον αγώνα και θέλω να σας τους παρουσιάσω

Γραφείο Τύπου

 

Σύντομο βιογραφικό υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Γρηγόρης Γιαννόπουλος:

Είναι Περιφερειακός Σύμβουλος. Διετέλεσε Πρόεδρος στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Άνθρωπος της αγοράς και του επιχειρείν είναι διευθυντικό στέλεχος σε εταιρεία τροφίμων,τομέα στον οποίον εργάστηκε επί σειρά ετών.

Ασχολείται με τον αθλητισμό και είναι διαιτητής του Βόλεϊ .

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών.

 

Θεόδωρος Θεοδώρου:

Είναι Περιφερειακός Σύμβουλος. Διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.

Είναι Ενεργό Μέλος του Δ.Σ: της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών και Αναπληρωματικό Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας.

Διετέλεσε Τοπικός Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Σπηλαίου Γρεβενών την περίοδο 1998-2002.

Διετέλεσε Γραμματέας του Σωματείου Δασεργατών Νομού Γρεβενών, Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Σπηλαίου Γρεβενών, μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού Τρικώμου Γρεβενών, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Γρεβενών με την ονομασία ΄΄Ελίχρυσος΄΄, μέλος του Σωματείου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ορεινής Περιοχής Ν. Γρεβενών

Είναι Επιχειρηματίας στον κλάδο της Εστίασης και παραγωγός αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Είναι παντρεμένος με την Βασιλική Μπακάλη και έχει δυο κόρες.

 

Κώστας Καναβός:

Είναι Περιφερειακός Σύμβουλος. Διετέλεσε Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος και αντιδήμαρχος στον πρώτο Καποδιστριακό Δήμο.

Ενεργό μέλος της κοινωνίας των Γρεβενών υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον Γυμναστικό Σύλλογο Γρεβενών με αποκορύφωμα την άνοδο των ομάδων ανδρών και γυναικών στην Α2 κατηγορία.

Έχει σπουδές στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ευρώπης.

Εργάζεται στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, στην Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών και είναι προϊστάμενος του τμήματος της Γραμματειακής και Διοικητικής Υποστήριξης. Κατέχει πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας του ΕΣΠΑ, καθώς και πιστοποιητικό διαχείρισης καταστάσεων κινδύνων.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

 

Χρυσόστομος Παυλίδης:  

Είναι  Πρόεδρος στον αγροτικό συνεταιρισμό Γρεβενών πρώην  ΕΑΣ. Είναι μέλος στο Δ.Σ. της ΣΑΣΟΕ και της Διεπαγγελματικής Κρέατος.

Διετέλεσε Αντιδήμαρχος και για οκτώ χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Γρεβενών.

Από το 1986 μέχρι σήμερα ανελλιπώς ασχολείται με τα κοινά του τόπου του συμμετέχοντας σε αθλητικούς και σε πολιτιστικούς συλλόγους.

Από το 1986 ζει μόνιμα στη Μυρσίνη Γρεβενών και ασχολείται επαγγελματικά με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Έχει αποφοιτήσει από τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Πρόσφατα έγινε  παππούς και έχει  έναν  εγγονό τον Ιάσονα.

 

Ελένη Σαρουσαββίδου:

Ασχολήθηκε ως χοροδιδάσκαλος σε ποντιακά χορευτικά τμήματα.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με τμήματα ακαδημιών του βόλεϊ γυναικών.

Γεννήθηκε στη Γερμανία και είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης επιχειρήσεων και εργάστηκε σε δυο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του Μονάχου. Ομιλεί άπταιστα τη γερμανική γλώσσα. Η αγάπη της για τα Γρεβενά, την έκανε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής της.

Είναι παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Ντίγκο (vatolakkiotis.gr) και έχουν δυο παιδιά.

 

Γιάννης Τσιουτσιούμης:

Είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και ενεργό μέλος του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας ΣΥΣΜΕΔ, ΠΟΕΣ και ΕΣΠΕΗΠ.

Γεννήθηκε στη Δεσκάτη από βιοπαλαιστές γονείς, ο πατέρας οικοδόμος συνταξιούχος  και η μητέρα αγρότισσα.

Τελείωσε το Λύκειο Δεσκάτης και συνέχισε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, στον τομέα Δομικών Κτιριακών Έργων. 

Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).