Ο Χρήστος Ντάγκαλας και ο Μάκης Σεβίλογλου την Πέμπτη 23 Μαΐου στο "the RESTO BAR" στην Κοζάνη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα “Απόψε στ’ όνειρό μου…. Παράθυρο ανοιχτό” Χρήστος Ντάγκαλας - Μάκης Σεβίλογλου

Γιάννης Δανίτσας

Την Πέμπτη 23 Μαΐου στο “the RESTO BAR” στην Κοζάνη

Ο Χρήστος Ντάγκαλας και ο Μάκης Σεβίλογλου, ξεκινούν έναν διάλογο «αλά παλαιά και αλά καινούργια», με βάση τις παραδοσιακές φόρμες των Γρεβενιώτκων δημοτικών τραγουδιών.

Το ντέφι και το κλαρίνο, συνομιλούν με την κιθάρα και το κοντραμπάσο.

Το χθες συναντά το σήμερα…. ατενίζοντας από ψηλά την Γρεβενιώτικη Πίνδο, αυτή τη θάλασσα από βουνά που στέκει στην πλατωσιά του απέραντου.

Ο Χρήστος Ντάγκαλας, ο πιο σπουδαίος εν ζωή, δημοτικός τραγουδιστής των Γρεβενών, συναντά τον νεότερό του Μάκη Σέβιλογλου, που συνδέει με δεξιοτεχνία την παράδοση με το σήμερα.

Μια συνάντηση που τιμά το ιδιαίτερο, αλλά αδικημένο δημοτικό τραγούδι του ορεινού όγκου των Γρεβενών, γεμάτο αλήθεια, όση και ο τόπος που το αφορά… μια συνάντηση «φόρος τιμής» σε εκείνους που μας έχουν «κεράσει» χρόνια τώρα μνήμες, αγάπη για τους τόπους μας, τα τραγούδια και τους ωραίους, καθαρούς ανθρώπους.

Μαζί τους οι μουσικοί:

Γιάννης Δανίτσας-Κλαρίνο

Μάριος Μακρής –ακουστική κιθάρα

Τέλης Αντωνίου-Κοντραμπάσο

Σπύρος Τζιάτζιος-ντέφι

 

Χρήστος Ντάγκαλας

Γεννήθηκε στο χωριό Ιτέα του νομού Γρεβενών, το 1950. Ο αδερφός της μητέρας του, Δημήτριος Γιαννούλας, ήταν αυτός που πρώτος τον μύησε στον κόσμο της μουσικής, ενώ πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο κλαρινίστας Γιώργος Τζάτζος από το χωριό Κνίδη. Σε μικρή ηλικία, λίγο μετά το δημοτικό, πήγε στα Γρεβενά αποφασισμένος να γίνει μουσικός. Έμαθε λαούτο και με τον καιρό καλλιέργησε τη φωνή του και καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τραγουδιστές του δημοτικού τραγουδιού της περιοχής Γρεβενών. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην περιοχή Γρεβενών αλλά και στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει δουλέψει και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Αμερική, Ισραήλ) ψυχαγωγώντας τους Έλληνες ομογενείς. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του δημοτικού τραγουδιού, όπως τον Αλέκο Κιτσάκη, το Στέλιο Μπέλλο, τη Φιλιώ Πυργάκη, τη Σοφία Κολλητήρη. Επίσης δούλεψε μαζί με πολλούς από τους «μεγάλους» καλλιτέχνες των Γρεβενών όπως τον Γιώργο Αδάμο, τον Βαγγέλάκο Κασιάρα, τον Σάκη Φασούλα, τον Βαγγελάκο Γκιουλέκα, τον Ζήση Κασιάρα, τον Γιώργο Στάμο, τον Κώστα Τσιοτίκα, τον Αποστόλη Κασιάρα, τον Κώστα Ζέρβα, τον Τάκη Τζήμα, τον Γιάννη Μπούκο , τον Δημήτρη Μπουζιαλή. Κυρίως βέβαια συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον σπουδαίο δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Γκιουλέκα. Έχει ηχογραφήσει αρκετούς δίσκους και εκατοντάδες τραγούδια και συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε όλη τη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Πίνδο.

 

Μάκης Σεβίλογλου

Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1967. Γιος οικονομικών μεταναστών, έζησε εκεί ως το 6ο έτος της ηλικίας του. Τις πρώτες δύο τάξεις του δημοτικού τις έβγαλε στη γενέτειρα των γονιών του, την Παλιουριά Γρεβενών, και κατόπιν, ως και σήμερα, κατοικοεδρεύει στην Κοζάνη, με μια διακοπή περίπου 10 ετών, για σπουδές και στρατιωτική θητεία. Εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος από το 1993 – 2000 στη ΙΖ’ εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, ενώ παράλληλα εργαζόταν και ως μουσικός. Το 2001 γνωρίζεται με τη Χαρούλα Αλεξίου και το 2003 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία, με το τραγούδι «θα μεγαλώνουμε μαζί», που τραγουδήθηκε από την ίδια στο album της «Ως την άκρη του ουρανού σου». Το 2006 συνθέτει και γράφει στίχους στα μισά τραγούδια του album της ίδιας ερμηνεύτριας «Βύσσινο και νεράντζι». Το 2008 εκδίδεται από την «ΕΣΤΙΑ Haris

productions», σε παραγωγή της Χαρούλας Αλεξίου και πάλι, η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία, με τίτλο «Γλυκό μεθύσι». Το 2010 κυκλοφορεί από την ολλανδική Penguin Records η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Άγκυρες» και το 2011 από την Kyklos Records, το ζωντανά ηχογραφημένο DVD από περιοδεία του στην Ολλανδία το 2010.

 

Δισκογραφικά και ενίοτε στη σκηνή έχει συνεργαστεί, εκτός από τη Χαρούλα Αλεξίου, με τους: Δημήτρη Μητροπάνο, Λιζέτα Καλημέρη, Μανόλη Λιδάκη, Βασίλη Καρρά, Πίτσα Παπαδοπούλου, Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Παπανικολάου και τους στιχουργούς, Γιώργο Κορδέλα, Φωτεινή Λαμπρίδη και Δημήτρη Κίτσιο. Επίσης μελοποίησε Κώστα Καρυωτάκη και Κατερίνα Γώγου. Έχει γράψει μουσική για παιδικό θέατρο και ντοκυμανταίρ ιστορικού ενδιαφέροντος.

 

 

 

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001