Αραχωβίτης: «Εγκρίθηκαν έξι αρδευτικά στην Δυτική Μακεδονία». Ανάμεσά τους και η πολυαναμενόμενη επέκταση του αρδευτικού Μεσοβούνου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Θετικά μέτρα, ύψους 1 δισ. ευρώ, παίρνει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα για τη στήριξη των αγροτών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο

ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Πρόκειται για δυο βασικά προγράμματα που ολοκληρώθηκαν και αφορούν στις υποδομές στον αγροτικό τομέα και στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και βιολογικής κτηνοτροφίας.

«Το βασικό, το πρώτο και κύριο είναι ότι ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα του Μέτρου 431 που ήταν οι υποδομές σε αρδευτικά δίκτυα στη χώρα και καταφέρνουμε και εντάσσουμε αυξάνοντας τον προϋπολογισμό στα 448 εκατομμύρια ευρώ- ενώ ο αρχικός ήταν 180 εκατ. ευρώ- έτσι ώστε να εντάξουμε 31 έργα συγχρηματοδοτούμενα και ένα έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εδώ μιλάμε ότι βρίσκονται έργα, τα οποία για πολλές δεκαετίες ήταν είτε στα χαρτιά ή ήταν έργα τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί και δεν είχαν καταστεί λειτουργικά για πάρα πολλά χρόνια», επεσήμανε ο κ. Αραχωβίτης.

Μέσα στα αρδευτικά αυτά συμπεριλαμβάνονται έξι στην Δυτική Μακεδονία, εκ των οποίων τα τρία ανήκουν στην ΠΕ Φλώρινας, δυο στην ΠΕ Καστοριάς και ένα στην ΠΕ Κοζάνης. Πρόκειται για:

-          Το αρδευτικό δίκτυο Παροριού Φλώρινας

-          Τα αρδευτικά δίκτυα Τριανταφυλλιάς Α Φάση

-          Το αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών Φλώρινας

-          Τον εκσυγχρονισμός – Επέκταση Αρδευτικού δικτύου Μεσοβούνου Δήμου Εορδαίας Κοζάνης

-          Το αρδευτικό δίκτυο Γέρμα Καστοριάς

-          Και το αρδευτικό δίκτυο και φράγμα Διποταμίας Καστοριάς

«Εμείς ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα, αυτό σημαίνει ότι ωριμάσαμε τα έργα (...) Το υπουργείο έτρεξε τα τελευταία χρόνια για να μαζέψει, να ολοκληρώσει τις μελέτες για να τα καταστήσει έτοιμα για να χρηματοδοτηθούν. Αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα (...) γιατί πλέον η χώρα ετοιμάζει τις υποδομές της στον αγροτικό τομέα και προετοιμάζεται και για την κλιματική αλλαγή, γιατί το νερό θα είναι το πρώτο ζητούμενο τα επόμενα χρόνια (...)» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.

                Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ακόμη πως κανείς δεν μπορεί να «κατηγορήσει» το υπουργείο για έλλειψη διαλόγου και ανέφερε πως «διάλογος γίνεται και στο υπουργείο και στην έδρα του αγρότη. Πρόσφατα είχα περιοδεία στην Ημαθία όπου συναντηθήκαμε με αγρότες, με φορείς των αγροτών. Το ίδιο έγινε και στη Φλώρινα και στην Πιερία, το ίδιο έγινε και στην Πέλλα, συνεχείς συναντήσεις για να λύνουμε ζητήματα. Μακάρι κάποια στιγμή να λέγαμε ότι έχουμε λύσει τα πάντα. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί, πάντα θα υπάρχουν ζητήματα στον αγροτικό τομέα. Ωστόσο αυτό που οφείλουμε να κάνουμε σαν Πολιτεία είναι να ακούμε τα προβλήματα, να λύνουμε ένα - ένα τα ζητήματα και να χαράσσουμε πολιτική για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

                Ο κ. Αραχωβίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Δυτική Μακεδονία και στις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή μέσα στο 2019, τονίζοντας πως ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα και όσες ζημιές δεν μπορούσαν να καλυφθούν, αναζητήθηκαν λύσεις με έξτρα χρηματοδότηση και χρησιμοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων για να αποζημιωθούν οι αγρότες. Ταυτόχρονα εξήγγειλε και την αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, παραδέχτηκε πως είναι απαρχαιωμένος και πως πρέπει να επικαιροποιηθεί. «Ο μέσος χρόνος εξόφλησης (των αποζημιώσεων σε αγρότες από τον ΕΛΓΑ) είναι γύρω στους οκτώ μήνες και σήμερα, Πέμπτη 23 Μαΐου ο ΕΛΓΑ έχει προγραμματίσει μια μεγάλη πληρωμή με ότι είναι έτοιμο προς πληρωμή για το 2018 για ζημίες που είχαμε υπόλοιπα του 2018, προχωρά η πληρωμή, η κατάθεση των ποσών σήμερα. Επίσης σήμερα ο ΕΛΓΑ εξοφλεί ένα πρόγραμμα ΠΣΕΑ για ζημιές που υπήρχαν και στο φυτικό κεφάλαιο των προηγούμενων ετών και κατατίθενται τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Είναι μια πληρωμή συνολικά πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όπως βλέπετε οι διαδικασίες πλέον έχουν επιταχυνθεί γιατί ο οργανισμός δουλεύει πιο συστηματικά. Παρά τον όγκο των ζημιών που έχουμε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.

www.kozani.tv - με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

 

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001