kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

IMG 9335

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

spartakosBanner2

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

29-30 Ιουνίου: Διήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ "Παύλος Φύσσας" στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!

Αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση και αγώνας απέναντι στον φασισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Στις 29-30 Ιουνίου η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Πτολεμαΐδας διοργανώνει 2ήμερο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ «Παύλος Φύσσας». Ένα διήμερο αυτοοργάνωσης και αντιφασιστικών συζητήσεων, μουσικών εκδηλώσεων και παιδικής ψυχαγωγίας, φαγητού, ποτού και εναλλακτικών ενημερώσεων και δράσεων. Πρόκειται για την πιο μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται στην πόλη. 

Και όχι τυχαία. Ζούμε σε μια περίοδο που η Δεξιά επιστρέφει και η φασιστική Ακροδεξιά αποθρασύνεται και κλιμακώνει τις επιθέσεις με τα τάγματα εφόδου. Που το ελληνικό κεφάλαιο με το ΝΑΤΟ οξύνουν τις εντάσεις στα Βαλκάνια και το Αιγαίο, παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού. Που η ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής, του Βελόπουλου και των άλλων αντίστοιχων ομάδων έπιασε πάνω από 15% στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Λίγους μήνες πριν στην πόλη μας οι τοπικοί φασίστες προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν κάτω από την «πατριωτική» προβιά των «Πτολεμαίων Μακεδόνων», ενώ λίγες μέρες πριν στην Αιανή Κοζάνης τραμπούκοι επιτέθηκαν στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενεί η τοπική ομάδα της ΑΡΣΙΣ. Πρόκειται για έναν κοινωνικό κανιβαλισμό που προωθείται συνειδητά από τα αφεντικά με στόχο να επιβληθεί γενικό σιωπητήριο και να δημιουργηθεί μια κοινωνία φοβισμένων ανθρώπων που θα έχουν μόνιμα σκυμμένο το κεφάλι και θα λένε «δεν γίνεται τίποτα». Γιατί η αλήθεια είναι ότι ακόμα φοβούνται μην ξεσηκωθούμε και απειλήσουμε το σύστημα που με τόση φροντίδα προστατεύουνε.

Η ιστορία διδάσκει. Αν δεν καταφέρουμε να δυναμώσουμε τις ιδέες και τις δυνάμεις της αλληλεγγύης και της αντίστασης, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επικρατήσει ο κοινωνικός κανιβαλισμός και η φασιστική τρομοκρατία. Μια κοινωνία που θα τρώμε τις σάρκες ο ένας του άλλου για να χορταίνουμε τις τσέπες τους, ενώ αυτοί θα μένουν στο απυρόβλητο. Οι εκπρόσωποι του συστήματος επιδιώκουν να φτιάξουν έναν κόσμο όπου όλοι θα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την καταπίεση και την αδικία, το χτύπημα των ελευθεριών και δικαιωμάτων μας, τις εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα και τη μαζική εξαθλίωση, μια κοινωνία που θα είναι έτοιμη να πολεμήσει τους γειτονικούς λαούς ανά πάσα στιγμή για συμφέροντα που αφορούν το 1% των καπιταλιστικών παρασίτων και των παρατρεχάμενών τους.

Πρέπει να αντισταθούμε, να μην τους το επιτρέψουμε, να τους ανατρέψουμε! Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία προσπαθεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση στην περιοχή μας. Μέσα από τις πρώτες πετυχημένες δράσεις μας ήδη έχουμε συμβάλει την αποσυσπείρωση των φασιστών και τον περιορισμό της δράσης τους. Η δύναμή μας είναι η στήριξη του απλού δημοκρατικού κόσμου και γι αυτό συνεχίζουμε επιχειρώντας τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ που φιλοδοξούμε να καθιερωθεί. Ενός φεστιβάλ που αφιερώνεται στον Παύλο Φύσσα, δολοφονημένο από τους εγκληματίες Ναζί της Χρυσής Αυγής, αλλά που κύριο στόχο έχει να συγκεντρώσει μεγαλύτερες δυνάμεις του αντιφασιστικού κινήματος για να δοθούν οι επόμενες μάχες από καλύτερες θέσεις, για να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί από φασίστες, για να εκμηδενίσουμε τις φασιστικές επιθέσεις, για να συμβάλουμε στην εξαφάνιση των φασιστικών πυρήνων στην περιοχή μας. 

Το βάρος της διοργάνωσης σηκώνεται από απλούς πολίτες που αφιερώνουν συστηματικά τον ελεύθερο χρόνο τους στη διοργάνωση ανάλογων δράσεων, που όχι μόνο δεν έχουν συμφέροντα ή χορηγούς αλλά βάζουν και από το υστέρημά τους. Είμαστε άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά έχουν κάτι κοινό: δεν γουστάρουν να ζουν σε μια πόλη με φασισμό, ρατσισμό και εθνικισμό, που θέλουν να δυναμώσουν το μήνυμα για μια άλλη κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας, αντίστασης, ελευθερίας. Πραγματοποιούμε συνελεύσεις κάθε βδομάδα και συνδιαμορφώνουμε ισότιμα την Πρωτοβουλία χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύουμε ότι μόνο με μαζική δράση των απλών ανθρώπων μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Θέλουμε να γνωριστούμε με νέο κόσμο, να συζητήσουμε για το ποιοι είμαστε και πώς λειτουργούμε, για να οργανώσουμε τις επόμενες συνελεύσεις και δράσεις μας ακόμα περισσότεροι και περισσότερες.

Το φεστιβάλ γίνεται επίσης με στόχο την οικονομική ενίσχυση των 14 αντιφασιστών της περιοχής μας που συνεχίζουν να διώκονται άδικα επί 6 χρόνια, για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Π.Φύσσα. Μετά από την πρωτόδικη αθώωσή τους, ο Εισαγγελέας ανακίνησε την υπόθεση και ξαναδικάζονται από το Εφετείο. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση, κανέναν μόνο του να εξοντωθεί οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά από τις δυνάμεις καταστολής, καμία μόνη της απέναντι στην εκδικητικότητα του κράτους , που εξαντλείται σε αγωνιστές του κινήματος ενώ κάνει πλάτες σε μεγάλα συμφέροντα και φασίστες.

Καλούμε τους συμπολίτες μας και όχι μόνο να συμμετάσχουν και να στηρίξουν μαζικά (με την παρουσία τους, με τη διάδοση του φεστιβάλ αλλά και οικονομικά) για να στεφθεί άλλη μια δράση μας με επιτυχία. 

Τέλος καλούμε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής να έρθουν στο φεστιβάλ, για να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε, να φάμε και να πιούμε μαζί, να μας πούνε για τις εμπειρίες τους, να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί απέναντι στον ρατσισμό και τον φασισμό, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Η πάλη για τα δικαιώματα μιας μειονότητας είναι πάλη για τα δικαιώματα όλων. Δεν μπορεί κανείς μας να είναι ελεύθερος όταν δίπλα του υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στα προσφυγόπουλα της Αιανής, που κάποιοι φασίστες του χωριού τραμπούκισαν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι μέσα στη μαύρη περίοδο που διανύουμε, οι περισσότεροι αντιστεκόμαστε και καταφέρνουμε να παραμείνουμε άνθρωποι. Άντρες, γυναίκες, εργαζόμενες ή άνεργοι, ΛΟΑΤ ή στρέιτ, μετανάστες και πρόσφυγες ή ντόπιοι, όλοι και όλες έχουμε ίσα δικαιώματα και κοινό συμφέρον να παλέψουμε μαζί απέναντι σε όσους προσπαθούν να μας διαιρέσουν για να διαιωνίζουν την εκμετάλλευση και καταπίεση όλων μας!

 

Το πρόγραμμα του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ «Παύλος Φύσσας» στο Παλιό Στρατόπεδο Πτολεμαΐδας.

Σάββατο 29 Ιουνίου

11πμ-2μμ: Δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία παιδιών.

Παιχνίδι με κλόουν, ξυλοπόδαρο και εθελοντές-ντριες που έχουν αρκετή εμπειρία από παιδική απασχόληση, φύλαξη παιδιών, πάρτυ κλπ. Το πρόγραμμα παιχνιδιών ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης συντέθηκε και θα συντονιστεί από την Ελένη Ελληνίδου, βασίζεται σε αρχές παιδοψυχολογίας, εκφραστικής θεραπείας και children coaching και αποτελείται από 5 παιχνίδια που συνδυάζουν μουσική, έκφραση και κίνηση, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της καλύτερης αναγνώρισης του συναισθήματος των παιδιων, της πιο ολοκληρωμένης έκφρασης του, της ενσυναίσθησης, δηλαδή της ικανότητας να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να τα νιώθουν μπαίνοντας στη θέση τους και της έκφρασής της ως μέσο κατανόησης, της συνεργασίας με διαφορετικούς ανθρώπους, της συναισθηματικής τους αυτοπεποίθησης και όλα αυτά μέσω της διασκέδασης και του παιχνιδιού.

 

5-6.30μμ Ιστορικό Σεμινάριο για τον φασισμό.

Τι είναι ο φασισμός, πώς γεννήθηκε, πώς συγκροτείται, ποιος είναι ο ρόλος του, πώς αντιμετωπίζεται. Ιστορικά παραδείγματα πετυχημένων και αποτυχημένων μεθόδων αντιφασιστικής πάλης, διερεύνηση θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Συμπεράσματα για το σήμερα.

 

6.30-8μμ Ανοιχτή συζήτηση για τον Κοινωνικό Κανιβαλισμό.

Ή αλλιώς για το «διαίρει και βασίλευε». Είναι βασικό συστατικό της στρατηγικής ελέγχου των απλών ανθρώπων από την καπιταλιστική εξουσία και τους κρατικούς θεσμούς. Προσπαθούν συστηματικά να στρέψουν τη μια μερίδα των καταπιεσμένων απέναντι στην άλλη για να μένουν πάντα στο απυρόβλητο οι καταπιεστές. Ο φασισμός εκπροσωπεί την πιο ακραία εκδοχή του κοινωνικού κανιβαλισμού, τον δρόμο όμως στον φασισμό τον ανοίγει ο καπιταλισμός που μοιράζεται μαζί του αυτή τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε». Ποια η απάντησή του αντιφασιστικού κινήματος;

 

Ποίηση-Απαγγελία:

Τα ποιήματα που θα απαγγελθούν ανήκουν στην ανέκδοτη ποιητική συλλογή "Ίσα και Ανόμοια" και έχουν γραφτεί από την Ελένη Ελληνίδου. Έχοντας κυρίως υπαρξιακό και ψυχολογικό υπόβαθρο υπάγονται σε μια ευρύτερη ιστορία: της Σελήνης και τού Κόσμου, 2 οντοτήτων που παίρνουν διάφορες μορφές στο χωροχρόνο και αλληλεπιδρούν με ασυνήθιστους τρόπους. Ο λόγος: δεν είναι ετερώνυμα που έλκονται, είναι Ίσα και Ανόμοια. Σχηματίζουν έτσι ένα απομονωμένο ζεύγος, το απόλυτο δυναμικό καθώς έλκονται και απωθούνται ταυτόχρονα. Στη Συλλογή βλέπουμε στο πρώτο μέρος τα γεγονότα πριν έρθει ο Κόσμος στο προσκήνιο: την απόρριψη της Σελήνης την αποξένωση, τη μοναξιά, την αναζήτηση του εαυτού και της φύσης της, και στο δεύτερο τα βλέπουμε αφού έρθει ο Κόσμος, το πώς αλληλεπιδρούν σε γαλήνη και ένταση, το πώς αλληλοσυμπληρώνονται, απωθούνται διαστροφικά, δημιουργούν το περιβάλλον που θα ήθελαν ή και το καταστρέφουν, σταθερά το πώς αποδέχονται και κατανοούν ο ένας τον άλλο και εν συνεχεία τελικά τους εαυτούς τους και τον κόσμο τους με κ μικρό.

 

Ενημέρωση για τα αδέσποτα 

Οι ECO-FRIENDLYHANDMADESTUFF είναι μια εθελοντική ομάδα που φτιάχνει κοσμήματα στοχεύοντας στην ιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων της περιοχής, τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες τους. Είναι αρκετά εμφανές ότι η Πτολεμαΐδα είναι μια πόλη γεμάτη αδέσποτα, πράγμα που ενοχλεί αρκετούς κατοίκους. Λύση δεν είναι οι φόλες, αλλά οι στειρώσεις τους.

 

Στον χώρο θα υπάρχει η δυνατότητα Ανταλλαγής ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης θα υπάρχει Bazar βιβλίου και κοσμημάτων από τις ecofriendlyhandmadestaff, όχι για κερδοσκοπικούς λόγους, αλλά για την ενίσχυση του φεστιβάλ, του αντιφασιστικού κινήματος, τις ανάγκες της εθελοντικής ομάδας για τα αδέσποτα ζώα κλπ. Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί κείμενο από κάποιους από τους διωκόμενους αντιφασίστες. Κανένας-καμία μόνος του/μόνη της απεναντι στην κρατική καταστολή και τους φασίστες!

Στον χώρο υπάρχει η επίσης η δυνατότητα για ελεύθερο camping.

 

8μμ-1πμ Συναυλία για όλα τα γούστα με τους:

Σολαχίδη (Έντεχνο)

Cousins (Acoustic Covers)

Sween Means Conscious (Hip Hop)

Χάλια Μαύρα (Hip Hop)

Adreeft (Grunge Alternative)

Άδειες Μέρες (Rock)

Aptallica Psycho Version (φολκλόρ garage-πάντρεμα με ρεμπέτικο)

Στράφι (Punk)

 

Κυριακή 30 Ιουνίου

11πμ-12.30μμ Συζήτηση με την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης είναι μια σπουδαία εθελοντική ομάδα που πρωταγωνιστεί στο κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης στην Κοζάνη. Απαρτίζεται από δεκάδες πολίτες, δουλεύει και παίρνει αποφάσεις μέσα απο συνελεύσεις, χρηματοδοτείται μέσα από τις ίδιες τις δράσεις της (παζάρια, συναυλίες, δωρεές κ.α.) και όχι από κρατικούς φορείς. Οργανώνει δωρεάν διδασκαλία ελληνικών, ξένων γλωσσών και πληροφορικής, στηρίζει συστηματικά πρόσφυγες, μετανάστες και Ρομά, οργανώνει την ανταλλαγή και επανάχρηση ειδών πρώτης ανάγκης, προσπαθεί να λύσει απλά καθημερινά προβλήματα των φτωχών ανθρώπων (όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να τα λύσουν αλλιώς, ενώ το κράτος συνήθως αδιαφορεί), συμμετέχουν ενεργά στο αντιφασιστικό αντιρατσιστικό κίνημα της Κοζάνης και άλλα πολλά για τα οποία θα έχουμε την χαρά και την τιμή να μας ενημερώσουν στο Φεστιβάλ.

 

12.30-2μμ Συζήτηση με εκπροσώπους της ΒΙΟΜΕ 

Η ΒΙΟΜΕ (Bιομηχανική Μεταλλευτική) είναι εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη που έκλεισε το 2011 με απόφαση του εργοστασιάρχη, ο οποίος μάλιστα άφησε τους εργαζόμενους απλήρωτους για καιρό. Έκλεισε είπαμε; Ψέματα. Οι 70 εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργίες, αποφάσισαν μέσα από συνελεύσεις την αυτοδιαχείριση και επαναλειτουργία του εργοστασίου και μέχρι σήμερα τα έχουν καταφέρει, με τη συμπαράσταση του ελληνικού και διεθνούς κινήματος και της τοπικής κοινωνίας. Το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο παράγει προϊόντα καθαρισμού. Θα έρθουν εργάτες-εκπρόσωποι της ΒΙΟΜΕ, θα μας μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και θα μας διαθέσουν τα προϊόντα τους.

 

2-5μμ Συλλογική Κουζίνα και λαϊκό γλέντι

Θα φέρει ο καθένας κι η καθεμιά φαγητό από το σπίτι του/της και θα φτιάξουμε έναν πλούσιο μπουφέ για να φάμε όλοι μέχρι να σκάσουμε! Πρόσφυγες από το Πακιστάν, που διαμένουν στον ξενώνα Αιανής με τη στήριξη της ΑΡΣΙΣ, θα έρθουν για να μας προσφέρουν να δοκιμάσουμε ασιατικό fast food! Παράλληλα θα υπάρχει άφθονο ποτό. Το φαγητό δεν θα έχει υποχρεωτικό αντίτιμο (όποιος πεινάει τρώει ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του!), αλλά θα ζητάμε προαιρετική ενίσχυση για τα έξοδα του φεστιβάλ, με ελεύθερη συνεισφορά. Την ίδια ώρα πραγματοποιηθεί ρεμπέτικο-λαϊκό γλέντι με τους Ιάκωβο Μωυσιάδη και Γιάννη Παληό.

 

5-6μμ Εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας 

Φιλοσοφική ανάλυση της Φυσικής Καλλιέργειας, Εργαστήρι παρασκευής σβώλων, κλάδεμα και φύτεμα δέντρων.

 

6-7.30μμ Παράσταση αφήγησης παραμυθιών με συνοδεία μουσικής

Ο τίτλος της παράστασης αφήγησης: ''Σαν το στάρι σπέρνεται στον κόσμο η αλήθεια κι απ' τον καθάριο σπόρο του φυτρώνουν..παραμύθια" 

Αφήγηση-Διασκευή Παραμυθιών : Μαριάννα Γκουσδουβά 

Η Μαριάννα Γκουσδουβά (Παραμυθία) Είναι δέκα χρόνια στην αυτοοργανωμένη θεατρική ομάδα Facta Non Verba, στην οποία έχει παρακολουθήσει μαθήματα Θεατρικού Εργαστηρίου (Υποκριτική, Ιστορία Θεάτρου, Ενεργοποίησης Φωνής και Σώματος), έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις της ομάδας ως ερασιτέχνης ηθοποιός . Η αγάπη της για τη φροντίδα της παιδικής ματιάς σε κάθε στάδιο της ανθρώπινης ύπαρξης , την οδήγησε σε μονοπάτια που συνδέουν και αποσυνδέουν την τέχνη με τη θεραπεία. Κάποιο από αυτά είναι η αφήγηση ιστοριών , μύθων και παραμυθιών .Πραγματοποιεί Παραστάσεις Αφήγησης Παραμυθιών για Μικρά και Μεγάλα παιδιά , σε σχολεία, θεατρικούς χώρους , φεστιβάλ , σε παρέες και γιορτές.

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).