kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών και η συζήτηση της στη βουλή

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

Περνάμε στη δεύτερη με αριθμό 109/15-10-2019

επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών».

Κύριε Δελή, έχετε δύο λεπτά στη διάθεσή σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η σημερινή ερώτηση θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί συνέχεια μιας άλλης που είχαμε συζητήσει εδώ πριν από δέκα περίπου μέρες για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης.

Η ερώτησή μας σήμερα αφορά στο ζήτημα των μετεγγραφών των φοιτητών. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και βασανίζει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε εδώ ότι και φέτος οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές γίνονται με καθυστέρηση, αφού το σύστημα υποβολής των αιτήσεων άνοιξε στις 16 του Οκτώβρη και θα λειτουργεί μέχρι τις 27 του Οκτώβρη, αρκετές μέρες δηλαδή έως πολλές μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Μέχρι να κριθεί, εν τω μεταξύ, αυτή η αίτησή τους, αυτοί οι φοιτητές που αιτήθηκαν τη μετεγγραφή τους, δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε πάσο, ούτε σε σίτιση, ούτε σε συγγράμματα, ενώ τις περισσότερες φορές -φαντάζομαι πως το γνωρίζετε- με ευθύνη, βεβαίως, των ιδρυμάτων και των διοικήσεων των τμημάτων, αποκλείονται ακόμα και από αυτή την παρακολούθηση των μαθημάτων, ακόμα και από τα εργαστήρια.

Θυμίζουμε εδώ ότι όλη αυτή η διαδικασία με τις καθυστερήσεις και τους αποκλεισμούς είχε τα προηγούμενα χρόνια οδηγήσει αρκετούς από αυτούς τους φοιτητές που αιτήθηκαν μετεγγραφή να χάσουν τελικά το χειμερινό εξάμηνο των σπουδών τους. Ελπίζουμε -και απαιτούμε, ταυτόχρονα- αυτό να μην επαναληφθεί και φέτος.

Για άλλη μια φορά, δηλαδή, κύριε Υπουργέ, τι παρακολουθούμε, τι βλέπουμε; Την ίδια απαράδεκτη κατάσταση, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές -και οι παλιοί και οι νέοι- με ελάχιστες θέσεις στις εστίες. Τα στοιχεία λένε ότι μόνο εννέα στους εκατό φοιτητές δικαιούνται δωμάτιο στις εστίες και αυτό συνήθως είναι μέσα σε άθλιες συνθήκες. Έχουν να αντιμετωπίσουν πανάκριβα, αλλά και δυσεύρετα ενοίκια πια. Με λίγα λόγια, έχουν να αντιμετωπίσουν πανάκριβες σπουδές.

Αυτοί, ασφαλώς, είναι και οι λόγοι που τροφοδοτούν το φαινόμενο των χιλιάδων αιτήσεων μετεγγραφής των φοιτητών.

Σας ρωτούμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τι μέτρα θα πάρετε, έτσι ώστε, κατ’ αρχάς, να ολοκληρωθούν άμεσα και το ταχύτερο δυνατόν οι μετεγγραφές                       -προσέξτε, όμως- με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, όχι με αυτά που έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και που συνεχίζετε εσείς. Θυμίζουμε εδώ την τροπολογία που είχε καταθέσει τον Γενάρη στη συζήτηση για το ΕΚΠΑ σε ένα από αυτά τα νομοσχέδια του κ. Γαβρόγλου, όπου λέγαμε ότι το εισοδηματικό κριτήριο θα πρέπει να είναι 25.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Το δεύτερο που σας ρωτούμε είναι τι θα κάνετε για να μη χάσει κανένας φοιτητής το εξάμηνό του ή το εργαστήριό του, λόγω καθυστερήσεων των μετεγγραφών.

Το τρίτο που σας ζητούμε -και προσέξτε, γιατί αυτό έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα- είναι τι θα κάνετε, κύριε Υπουργέ, για να γίνουν επιτέλους οι αντιστοιχίσεις των τμημάτων που προέκυψαν από τις λεγόμενες «πανεπιστημιοποιήσεις» και αυτό να το κάνετε άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς βέβαια προσχήματα. Τι θα κάνετε για να καταργηθεί το πλαφόν των μετεγγραφών για φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες ανέργων, από πολύτεκνες οικογένειες ή που έχουν προβλήματα αναπηρίας; Δεν μπορεί όλοι αυτοί να υπόκεινται σε πλαφόν και σε εισοδηματικά κριτήρια. Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και αυτό το ίδιο το πλαφόν του 15%, που έχει μπει και που έχει γενικευτεί -νομίζω και με δική σας ευθύνη, εννοώ της Κυβέρνησής σας- θα πρέπει να σταματήσει.

Με λίγα λόγια, εν κατακλείδι -και ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε- σας ρωτούμε τι θα κάνετε, έτσι ώστε να παρθούν μέτρα για αυτό που λέμε, για την ουσιαστική, την πραγματική αναβάθμιση των σπουδών, για τη στήριξη των προγραμμάτων σπουδών, δηλαδή τι θα κάνετε, κύριε Υπουργέ, για να χρηματοδοτήσετε, να δώσετε λεφτά στην ανώτατη εκπαίδευση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των μετεγγραφών.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε, κύριε Δελή.

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειος Διγαλάκης.

Κύριε Διγαλάκη, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Δελή, ομολογουμένως η ερώτησή σας είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και χαίρομαι, γιατί με αυτόν τον τρόπο μου δίνεται η ευκαιρία να πούμε μερικά πράγματα για τις μετεγγραφές με τον πιο επίσημο τρόπο, εδώ, στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Θα ήθελα, λοιπόν, εκτός από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσατε, να ενημερώσουμε και τους πολίτες για το τι συνέβη φέτος στις μετεγγραφές. Πρώτα απ' όλα θέλω να αναφέρω ότι η διαδικασία των μετεγγραφών ξεκίνησε έγκαιρα φέτος, στις 16 Οκτωβρίου, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια και αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ομαλά.

Μέχρι στιγμής, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου μπαίνουν οι φοιτητές και υποβάλλουν αιτήσεις για μετεγγραφή, έχουν υποβληθεί έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα μία αιτήσεις και έχουν οριστικοποιηθεί οι πέντε χιλιάδες τετρακόσιες σαράντα πέντε απ’ αυτές. Αυτό αφορά τις μοριοδοτούμενες αιτήσεις. Για τις μετεγγραφές αδελφών έχουν γίνει δύο χιλιάδες πεντακόσιες τριάντα μία αιτήσεις, από τις οποίες έχουν οριστικοποιηθεί οι δύο χιλιάδες τριάντα τέσσερις. Τα στοιχεία είναι από σήμερα το πρωί.

Όσον αφορά τις κατ' εξαίρεση μετεγγραφές, για να λύσουμε διάφορα προβλήματα, φέτος η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά τις μετεγγραφές των προηγούμενων κατηγοριών και θα γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να επισπευσθεί η όλη διαδικασία.

Για όλα αυτά θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες εργάστηκαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα πολλά προβλήματα που κληρονομήσαμε και να κάνουν, επίσης, τις απαιτούμενες προσαρμογές για τις αυξημένες απαιτήσεις διαλειτουργικότητας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την ΑΑΔΕ, αλλά και το ακαδημαϊκό διαδίκτυο την «G.U. NET», οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα που κάναμε για διαλειτουργικότητα με τα συστήματά τους.

Αναφορικά τώρα με τα ερωτήματά σας, θα ξεκινήσω από την αναφορά που έχετε στην ερώτησή σας ότι η Κυβέρνησή μας αυστηροποίησε τα κριτήρια που αφορούν στο δικαίωμα αίτησης των μετεγγραφών. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι το πλαίσιο το οποίο εφαρμόζεται κληροδοτήθηκε σε εμάς από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς συνειδητά επιλέξαμε να μην κάνουμε «κοπτοραπτική», να μην το αλλάξουμε αυτό το πλαίσιο τη στιγμή που είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες του μηχανογραφικού, των εγγραφών, των βάσεων. Δεν θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό το πλαίσιο ξαφνικά. Εξάλλου, αυτό θα δημιουργούσε πιθανόν και θέματα ακυρότητας μετεγγραφών και προσφυγών. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε.

Εμείς, λοιπόν, στο πλαίσιο του διαλόγου, τον οποίο έχουμε ξεκινήσει με την ακαδημαϊκή κοινότητα και εταίρους, σκοπεύουμε να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των μετεγγραφών ως προς το πιο δίκαιο, το πιο αντικειμενικό, χωρίς όμως να θίγουμε και το επίπεδο σπουδών, προκαλώντας υπερκορεσμό στα ΑΕΙ του κέντρου και αποψιλώνοντας τα περιφερειακά ιδρύματα.

Αναφορικά με τα θέματα που θίγετε περί προβλημάτων στις αντιστοιχίες, γνωρίζετε καλά ότι υπόλογη είναι η προηγούμενη ηγεσία, η οποία λίγες μέρες πριν τις εκλογές –και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου 2019- προχώρησε και εξέδωσε την αντιστοίχιση των τμημάτων. Μάλιστα, με δικό τους νόμο –και συγκεκριμένα την παράγραφο 13 του άρθρου 21 του ν. 4332- ο Υπουργός Παιδείας οφείλει το αργότερο την 30η Μαΐου να δημοσιεύει σε ΦΕΚ αυτές τις αντιστοιχίες. Έγινε, λοιπόν, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μηχανογραφικό.

Αυτές οι αντιστοιχίσεις δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων, γιατί μαζί με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει τη στιγμή που ξεκινάνε τα μηχανογραφικά, καθορίζει ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία των υποβολών των μηχανογραφικών.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και στην ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στην έκφραση «διαδικασίες ρουτίνας ως προς τις μετεγγραφές». Αυτή μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και ουσιαστικά δηλώνει την άγνοια, γιατί όταν νομοθετείς με προχειρότητα, χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψιν σου το σύνολο των επιπτώσεων των σχετικών διατάξεων και κάνεις πρόχειρες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με λαθεμένο και πρόχειρο τρόπο, όλα αυτά δημιουργούν τα προβλήματα τα οποία εμείς βρήκαμε μπροστά μας.

Είχαν τις αυταπάτες ότι μπορεί να δίνεις απλά εντολές και ακολούθως οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα πανεπιστήμια θα υλοποιήσουν τις στρεβλές σου νομοθετικές σου ρυθμίσεις, χωρίς προβλήματα, το οποίο δεν είναι αληθές.

Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι τα εξής: Όσον αφορά τις διατάξεις των ν. 4559, 4589 και 4610, αυτά τα νομοθετήματα που είναι οι συγχωνεύσεις πανεπιστημίων ΤΕΙ, απαγόρευαν τις μετεγγραφές των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ σε όσους είναι από το δεύτερο έτος και πάνω. Τους φοιτητές, λοιπόν και τις οικογένειές τους ταλαιπώρησαν με αυτές τις πολιτικές και με αυτά τα πρόχειρα νομοθετήματα.

Τώρα όσον αφορά τις διαδικασίες ρουτίνας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά προβλήματα διαλειτουργικότητας που αντιμετωπίσαμε. Πρώτα από όλα, δεν είχε προετοιμαστεί το σύστημα μετεγγραφών, ώστε να προβλέπει τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις γονέων που απαιτούσε διαλειτουργικότητα με την ΑΑΔΕ. Δεν υπήρχε διαλειτουργικότητα με σχολές εποπτείας άλλων λειτουργιών. Δεν προέβλεψαν τα μεγάλα ζητήματα διαλειτουργικότητας που προκλήθηκαν με τις συγχωνεύσεις των φοιτητών των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια και την ένταξή τους στα φοιτητολόγια, τα ηλεκτρονικά μητρώα δηλαδή των πανεπιστημίων αυτών.

Για όλα αυτά, λοιπόν, δεν είχε υπάρξει καμία μελέτη. Όλα αυτά κληθήκαμε να τα αντιμετωπίσουμε. Τα αντιμετωπίσαμε, τις πρώτες μέρες υπεύθυνα, χωρίς να μας ενδιαφέρουν μικροπολιτικές τακτικές και πιέσεις. Εργαστήκαμε, βρήκαμε λύσεις στα προβλήματα. Και γι’ αυτό το λόγο οι μετεγγραφές ξεκίνησαν φέτος την ίδια εποχή που ξεκίνησαν και πέρσι.

Τώρα κάποια άλλα θέματα. Κύριε Δελή, προτείνεται να καταργηθεί το πλαφόν του 15%. Προφανώς, αγνοείτε τις απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που καθορίζουν συγκεκριμένο πλαφόν στις μετεγγραφές. Να δούμε μαζί ένα σενάριο. Για παράδειγμα στην Ιατρική Αθήνας όπου εισάγονται εκατόν εξήντα πέντε φοιτητές, να μετεγγραφούν εκατό φοιτητές από τις υπόλοιπες ιατρικές της Ελλάδας. Τι πιστεύετε; Μπορεί να παρέχει η συγκεκριμένη Σχολή ποιοτική εκπαίδευση;

Ρεαλιστική και υπεύθυνη πολιτική είναι αφενός να εξασφαλίζεις διευκολύνσεις στους φοιτητές και τις οικογένειες τους και οι μεταγραφές είναι ένας τρόπος, αλλά παράλληλα να διασφαλίσεις και το επίπεδο σπουδών που παρέχει το κάθε πανεπιστήμιο.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.

Ορίστε, κύριε Δελή, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Η ερώτηση μας, ασφαλώς, κύριε Υπουργέ, και είναι επίκαιρη, η απάντησή σας όμως, η μέχρι τώρα απάντηση σας είναι απογοητευτική, γι’ αυτούς που μας ακούνε, για τους φοιτητές που έχουν την ανάγκη της μετεγγραφής.

Αποδεικνύει ότι και η δική σας πολιτική είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Διότι, ξέρετε, κύριε Υπουργέ; Η απόρριψη των μετεγγραφών χιλιάδων φοιτητών -γιατί εκεί οδηγούμαστε και φέτος με μαθηματική ακρίβεια και με δύο κόφτες πια σε λειτουργία, όπως θα πω παρακάτω- που τις έχουν ανάγκη, κατά τη γνώμη μας, συνιστά ένα σοβαρό, πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αφού το κόστος των σπουδών αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό ταξικό εμπόδιο, για πολλούς και έναν ανυπέρβλητο ταξικό φραγμό, έτσι ώστε να μπορέσουν να μορφωθούν.

Και εσείς τι κάνετε απέναντι σε αυτό το ζήτημα; Την ίδια στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν -επίσημα στοιχεία, δημοσιευμένα- ότι πολλοί φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους από το πρώτο κιόλας ακόμα έτος, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το δυσβάσταχτο κόστος των σπουδών, η Κυβέρνησή σας, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αυστηροποιεί -και επιμένουμε να το λέμε, κύριε Υπουργέ- τώρα ακόμα περισσότερο το δικαίωμα της μετεγγραφής με την έννοια -και το εξήγησα στην πρωτολογία μου- ότι γενικεύεται και επεκτείνεται το πλαφόν του 15%, του οποίου η εφαρμογή, αν θέλετε, είχε μία μεγαλύτερη ελαστικότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Και σαν να μην έφτανε αυτό -γιατί αυτός είναι ο πρώτος κόφτης, ο μεγάλος, το πλαφόν- έρχεται και ένας δεύτερος κόφτης. Φέτος, έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της μη αντιστοίχισης των νέων Τμημάτων. Βεβαίως, εσείς το ρίξατε, το αποδώσατε αυτήν την ευθύνη όλη στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Προεδρικό Διάταγμα που έπρεπε να βγει τον Μάιο κ.λπ..

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Νομίζω ότι εάν πραγματικά θέλετε, τότε μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Έχετε στα χέρια σας όλα τα νομοθετικά εργαλεία, έτσι ώστε να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα και να αντιστοιχηθούν τα νέα Τμήματα, λόγω των «πανεπιστημιοποιήσεων» -τέλος πάντων, μέσα σε πάρα πολλά εισαγωγικά η λέξη «πανεπιστημιοποίηση»- με τα παλιότερα και να μπορούν, οι φοιτητές αυτοί να αιτηθούν μετεγγραφής.    

Ξέρετε, υπάρχουν τμήματα τα οποία προέρχονται από πρώην ΤΕΙ με επιστημονικά αντικείμενα ίδια ή και αντίστοιχα άλλων τμημάτων, που στην πράξη δεν έγιναν ποτέ πανεπιστήμια, όπως αποδεικνύεται, αφού δεν αντιστοιχίζονται σε κανένα άλλο πανεπιστημιακό τμήμα. Έχουμε και φαινόμενα –είναι κάτι που το έμαθα σήμερα και θα το ανακοινώσω σ’ αυτήν την Αίθουσα- και περιπτώσεις όπως μια φοιτήτρια από την Πάτρα που αν και ανήκει σε πολύτεκνη οικογένεια, λόγω ακριβώς αυτής της μη αντιστοίχισης των τμημάτων, υποχρεώνεται, χωρίς να μπορεί, να παρακολουθεί μαθήματα της σχολής της στο Διδυμότειχο, από την Πάτρα, δηλαδή, να πάει στο Διδυμότειχο.

Ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία αυτών των φοιτητών και των οικογενειών τους νομίζω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλος, είναι απερίγραπτος και τελικά όλη αυτή η πολυδιαφημισμένη «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ σαν την άλλη, την αλησμόνητη του ΠΑΣΟΚ του 2001, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμα μεγαλύτερη πολυκατηγοριοποίηση των τμημάτων και των σπουδών, με σκοπό τι άλλο; Το φθηνό, ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό.

Εσείς, η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να μην τους ψηφίσατε αυτούς τους νόμους, αλλά τους εφαρμόζετε μια χαρά. Γιατί; Διότι είναι και στη δική σας στρατηγική. Άλλωστε οι νόμοι αυτοί του κ. Γαβρόγλου στην πραγματικότητα ήταν μια επαναλειτουργία του σχεδίου «Αθηνά» με άλλους όρους. Συνεχίζεται γιατί βρίσκεται μέσα και στη δική σας εκπαιδευτική πολιτική, μόνο που αυτήν την πολιτική την πληρώνουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Γι’ αυτό και σας ζητάμε τώρα, κύριε Υπουργέ, να βρείτε τον τρόπο έτσι ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα με τις αντιστοιχίσεις, γιατί δεν μπορούν οι φοιτητές να πληρώνουν τους δικούς σας σχεδιασμούς.

Επιπλέον, επειδή το υπονοήσατε, απορρίπτουμε και τη λογική που θεωρεί τους φοιτητές κάτι σαν βάρος για τις σχολές και τα τμήματα. Δεν μπορεί –λέει- όλοι να μαζευτούν κάπου. Εάν υπάρχει ανάγκη; Εάν δεν μπορούν να σπουδάσουν; Απορρίπτουμε αυτήν τη λογική που διακινείται και από το Υπουργείο μ’ έναν πλάγιο τρόπο, αλλά και από πολλές σχολές και διοικήσεις τμημάτων.

Εν πάση περιπτώσει, να σας προτείνουμε και κάτι; Κόψτε λίγα από τα δισεκατομμύρια που δίνετε στους νατοϊκούς εξοπλισμούς –που δεν είναι και λίγα- κόψτε λίγα από τα εκατομμύρια που δίνετε στα αναπτυξιακά πακέτα, κόψτε λίγα από τα εκατομμύρια που δίνετε στην ανακεφαλαιοποίηση. Επιστρέψτε, κύριε Υπουργέ, τα αποθεματικά των πανεπιστημίων που ενθυλάκωσε το ελληνικό δημόσιο πριν από μερικά χρόνια, έτσι ώστε πραγματικά να αναβαθμιστούν οι σπουδές, να έλθουν περισσότεροι καθηγητές, να μπορέσουν και οι σχολές να ανταποκριθούν στο πράγματι μεγαλύτερο βάρος που θα έχουν από τις μετεγγραφές.

Εν πάση περιπτώσει, συνεχίζοντας, αν θέλετε, και την προηγούμενη κουβέντα μας για τη φοιτητική στέγη, δώστε, κύριε Υπουργέ, και ένα στεγαστικό επίδομα στο ύψος του ενοικίου σ’ αυτούς τους φοιτητές, μιας που όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορούν να κτιστούν αύριο φοιτητικές εστίες. Κάντε τα όλα αυτά. Σας το ζητάμε εμείς, αλλά σας το ζητάνε και θα σας το ζητάνε όλο και πιο έντονα και οι φοιτητές με τους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε, κύριε Δελή.

Κύριε Διγαλάκη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, μπαίνουν πολλά ζητήματα, οπότε παρακαλώ λίγο για την κατανόησή σας ως προς τον χρόνο.

Γνωρίζετε ότι πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση στα πανεπιστήμια 12,5 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες. Θα ήθελα να προσθέσω μερικά στοιχεία. Στον προϋπολογισμό του 2019 έχουν εγγραφεί πιστώσεις 40 εκατομμύρια ευρώ για επιχορήγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για ενίσχυση οικογενειών με τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας, πιστώσεις 56 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν επιχορήγηση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας και άλλα 78 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν επιχορήγηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Όσον αφορά το διδακτικό προσωπικό, έχουν δοθεί 150 θέσεις ΔΕΠ στα ιδρύματα που προέκυψαν από συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και πρώην ΤΕΙ, άλλες 500 θέσεις ΔΕΠ σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και παράλληλα πρόσθετες 280 θέσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και άλλες θέσεις που αφορούν επίσης έκτακτο διδακτικό προσωπικό.

Για το θέμα των εστιών έχουμε συζητήσει σε προηγούμενη ερώτησή σας και θα παραπέμψω στην απάντηση που είχα δώσει εκεί.

Θα ήθελα να τονίσω ξανά το εξής: Σας είπα στην πρωτολογία μου ότι δεν άλλαξε τίποτα στο θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως και δεν θα μπορούσε να αλλάξει.

Θέσατε θέμα αντιστοίχισης, ότι δηλαδή θα μπορούσαμε να έλθουμε τώρα να αλλάξουμε τις αντιστοιχίσεις τμημάτων.

Αυτό, κύριε Δελλή, δεν γίνεται, γιατί όταν ένας φοιτητής κάνει τη δήλωση σε ποια τμήματα, σε ποιες σχολές θέλει να πάει, λαμβάνει υπ’ όψιν του και τις αντιστοιχίες των τμημάτων. Αν, λοιπόν, εσύ έρθεις εκ των υστέρων και αλλάξεις αυτές τις αντιστοιχίσεις, θα είναι ευάλωτο όλο το πλαίσιο σε προσφυγές και αιτήσεις ακυρότητας, γιατί ο κάθε υποψήφιος -και με το δίκιο του- θα έρθει να σου πει ότι «εγώ κύριε, όταν υπέβαλα το μηχανογραφικό μου τον Ιούλιο, δεν ήξερα ότι μπορεί να υπάρχουν αυτές οι αντιστοιχίσεις και θα μπορούσα να πάρω μεταγραφή στο ένα ή το άλλο τμήμα».

Τέλος, συγχέετε το θέμα της πανεπιστημιοποίησης ενός τμήματος με τις αντιστοιχίσεις τμημάτων. Η ουσιαστική πανεπιστημιοποίηση είναι αυτή που έχεις τα μέσα και το επίπεδο εκείνο σπουδών που θα αναβαθμίσει την ποιότητα σπουδών σε ένα τμήμα. Αυτό δεν γίνεται στοιβάζοντας σε ένα τμήμα που έχει, για παράδειγμα, εργαστηριακές ασκήσεις και εκεί που μπορεί να εξυπηρετήσει εκατό φοιτητές, να του βάλεις διακόσιους, γιατί αυτό που θα πετύχεις σαν αποτέλεσμα θα είναι να μην εκπαιδεύσεις κανέναν από τους διακόσιους και να κοροϊδέψεις και τους διακόσιους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ.

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).