Από 22 Σεπτεμβρίου τα διορθωμένα εκκαθαριστικά

Του Κώστα Τσάβαλου

Στον επανακαθορισμό του ύψους των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η ρύθμιση

που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Σταδιακά από την Παρασκευή το βράδυ αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων, με την παλιά όμως εκκαθάριση και χωρίς τις όποιες εκπτώσεις που προκύπτουν από τις διορθώσεις, για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.

Η διαδικασία αφορά ουσιαστικά την αποτύπωση των έξι δόσεων με τις οποίες θα αποπληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ.Η πρώτη δόση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελευταία (έκτη) δόση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 27 Φεβρουαρίου. Τα ποσά των δόσεων με τη νέα εκκαθάριση θα αρχίζουν να εμφανίζονται από τις 22 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.Οι δόσειςΠιο αναλυτικά οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των δόσεων είναι οι εξής:*1η δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.*2η δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.*3η δόση έως τις 28 Νοεμβρίου 2014.*4η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.*5η δόση έως τις 30 Ιανουαρίου 2015.*6η δόση έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νέα εκκαθάριση θα γίνει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα προκύψει το νέο ποσό που θα πληρώσουν όσοι εμπίπτουν στις διορθώσεις. Πρόκειται για:- Oσους έχουν οικόπεδα εντός οικισμού, αλλά εκτός αντικειμενικών τιμών. Σε αυτούς θα υπάρξει σημαντική μείωση του φόρου και των αντίστοιχων δόσεων, σε σχέση με τα ποσά που είχαν κληθεί να καταβάλουν κατά την πρώτη εκκαθάριση.- Oσους έχουν διατηρητέα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία ή έργα τέχνης, καθώς στην έκπτωση που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες τους θα συμπεριληφθεί και η αξία του οικοπέδου.-

Oσους έχουν ακίνητα στην Κεφαλονιά, καθώς λόγω των ζημιών από τον σεισμό, το νησί απαλλάσσεται από τον φόρο.Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση για όσους έχουν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα που είχαν κομμένο το ρεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Τον ίδιο μήνα θα ανοίξει και η εφαρμογή για να δοθούν οι απαλλαγές σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω.

Η πρώτη δικαστική αμφισβήτηση για τον ΕΝΦΙΑ Της Μαρίας ΔήμαΑντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι, για να ξεκινήσει οποιαδήποτε δίκη που αφορά ακίνητο, πρέπει να προσκομιστεί πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων της τελευταίας πενταετίας ή ότι ο διάδικος έχει απαλλαγή από αυτόν. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική αμφισβήτηση που δέχεται ο ΕΝΦΙΑ, έστω και αν η απόφαση αφορά παρεπόμενη διάταξη, καθώς οι δικαστές κρίνουν ότι η επίμαχη διάταξη στερεί από τον πολίτη το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, «ο δικονομικός φραγμός» που τίθεται με την επίμαχη διάταξη (προσκόμιση βεβαίωσης ΕΝΦΙΑ) «σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας υπό το φως των σημερινών δυσχερών οικονομικών συνθηκών, που βιώνουν οι πολίτες που φέρουν το βάρος αυτών, ουσιαστικά στερεί αυτούς της απλής δυνατότητας προσφυγής στο δικαστήριο… η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας, παράλληλα προς υφιστάμενους άλλους φόρους, δεν πρέπει να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και δεν πρέπει να εξαρτά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τις συγκεκριμένες φορολογικές του υποχρεώσεις…Σε διαφορετική περίπτωση θα ελλοχεύει ο κίνδυνος ο υπερχρεωμένος ιδιοκτήτης να μην είναι σε θέση να προσκομίσει το επίμαχο πιστοποιητικό και η εμπράγματη αγωγή του με την οποία ζητεί να προστατεύσει το δικαίωμα της κυριότητάς του, που του παρέχει άμεση, απόλυτη και καθολική εξουσία πάνω στο ακίνητο, θα πρέπει να μην εκδικασθεί για λόγους μη ουσιαστικούς».

Πώς ζεις με 8,59 ευρώ την μέρα;Σε απόγνωση βρίσκεται Αθηναίος δικηγόρος λόγω ΕΝΦΙΑ, αφού σε προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζει ότι καταστρέφεται από την υπερφορολόγηση που δέχεται, εξαιτίας της οποίας είναι υποχρεωμένος να ζήσει με μόλις 8,59 ευρώ την ημέρα. Ο προσφεύγων δικηγόρος ζητά από το ΣτΕ να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ που του στάλθηκε, ενώ παράλληλα προσβάλλει και το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος. Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι από το ετήσιο εισόδημα του περασμένου έτους, λόγω των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων που δέχθηκε, του απέμειναν μόνο 3.136,69 ευρώ. Δηλαδή πρέπει να επιβιώσει με 8,59 ευρώ την ημέρα, χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί καν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης.Φυσικά δεν γίνεται λόγος για την εξόφληση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ (φως, νερό, τηλέφωνο) ή για τη συντήρηση αυτοκινήτου ή τη μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο δικηγόρος υπογραμμίζει ότι η υπερφορολόγηση που δέχεται τον οδηγεί «στην οικονομική εξαθλίωση και στην καταστροφή».

http://www.efsyn.gr/

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001