Γνωρίστε το χωριό, όπου όλοι οι κάτοικοί του, έχουν άνοια.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πριν από πολλά χρόνια, η μητέρα της Υβόνης van Amerongen, πέθανε. Η άνοια είχε καταστρέψει τον εγκέφαλο της και δεν θυμόταν κανένα και τίποτε. Η Υβόνη, γιατρός στην Ολλανδία, αποφάσισε ότι δεν αξίζει

ένας τέτοιος θάνατος σε κανένα.

μακέτα του χωριού

μακέτα του χωριού

 

Επί 20 ολόκληρα χρόνια η Υβόνη έτρεχε, συγκέντρωνε χορηγίες, μάζευε χρήματα, έβρισκε ανθρώπους να την βοηθήσουν οικονομικά και πριν από λίγο καιρό αγόρασε ένα ολόκληρο χωριό που είχε ερημωθεί λίγο έξω από το Άμστερνταμ. Το χωριό Hogewey. Με τη βοήθεια και άλλων εθελοντών που οι δικοί τους έπασχαν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αναπαλαίωσαν και έφτιαξαν τα σπίτια και τα μαγαζιά και εκεί δημιουργήθηκε ένα χωριό αποκλειστικά και μόνο για άτομα που πάσχουν από άνοια και αλτσχάιμερ.

Το χωριό καλύπτει μια έκταση ίση με 10 γήπεδα ποδοσφαίρου και εκτός από τα σπίτια, διαθέτει πλατείες, καταστήματα, ένα θέατρο και ένα ταχυδρομείο. Ολόκληρος ο χώρος είναι περιφραγμένος και υπάρχει μόνο μια μεγάλη θύρα, εισόδου και εξόδου. Στο χωριό ζουν φυσικά και εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι φίλοι και η οικογένειες των πασχόντων μπορούν όχι μόνο να επισκεφτούν τους ανθρώπους τους, αλλά και να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας τους.

μέχρι και κομμωτήριο έχει

μέχρι και κομμωτήριο έχει

Όπως αναφέρει και το CNN, στο χωριό παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο. Οι ασθενείς μπορούν να λειτουργούν όχι σαν ασθενείς αλλά σαν άνθρωποι. Έχουν μια κανονική καθημερινότητα, κάνουν τις δουλειές τους, ψωνίζουν, πηγαίνουν βόλτες, στέλνουν γράμματα από το ταχυδρομείο, ενώ χρειάζονται λιγότερα φάρμακα, τρώνε καλύτερα δεν χάνουν την όρεξη τους, ζουν περισσότερο καιρό και είναι περισσότερο ευτυχισμένοι.

δεν χρησιμοποιούνται χρήματα αλλά τα ψώνια τα κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι με τη βοήθεια του προσωπικού

δεν χρησιμοποιούνται χρήματα αλλά τα ψώνια τα κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι με τη βοήθεια του προσωπικού

 

Οι εργαζόμενοι στο χωριό είναι 250 (γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό στα καταστήματα) ενώ δεν χρησιμοποιείται πουθενά χρήμα. Αφού οι ασθενείς με άνοια συχνά έχουν προβλήματα με τα οικονομικά θέματα. Πλέον το Υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας ενέταξε το χωριό στην πλήρη χρηματοδότηση και οι συγγενείς των ασθενών πληρώνουν ελάχιστα χρήματα. Βέβαια οι θέσεις για κάποιον να βάλει τον συγγενή του είναι περιορισμένες.

διαθέτει και ταχυδρομείο

διαθέτει και ταχυδρομείο
 

Δημοφιλή νέα...

Διαβάστε επίσης...

x

PAFILIS 001