Ανεργία στα όρια του μη αναστρέψιμου
Τα νούμερα που παρουσίασαν οι επικεφαλής 13 Εργατικών Κέντρων κατά τη συνέντευξη Τύπου εν όψει ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ακυρώνουν την κυβερνητική προπαγάνδα για τα οφέλη
στην (εποχική) απασχόληση από την τουριστική άνοδο.
Επιδημία η ανεργία, έχει εξαπλωθεί εδώ και χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, φέρνοντας φτώχεια και απελπισία στα νοικοκυριά. Με ποσοστό πάνω από 40% σε Μακεδονία και Θράκη, τα κατά τόπους εργατικά κέντρα κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, ανατρέποντας τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Χθες, στη συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ εν όψει ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, οι ηγεσίες 13 Εργατικών Κέντρων ανέφεραν ότι -σε πολλές περιπτώσεις- η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50% του ενεργού εργατικού δυναμικού, ακόμη και στην «καλή» (λόγω εποχικής αοασχόλησης) περίοδο του καλοκαιριού, με τον τουρισμό και τη μεταποίηση στα εξαγώγιμα φρούτα. Σχεδόν «τυχερές» είναι οι περιοχές όπου η ανεργία είναι κοντά στο 30%.
Στοιχεία-σοκ
Τα στοιχεία που έδωσαν οι συνδικαλιστές ήταν τραγικά, αλλά και τρανταχτά:
*Στα Γιαννιτσά, μια περιοχή που βασίζεται και στην αγροτική παραγωγή, οι άνεργοι ξεπερνούν το 50%, σύμφωνα με την πρόεδρο του εκεί Εργατικού Κέντρου, Θεανώ Ζουρνατζίδου. Από 12.500 άτομα εργατικό δυναμικό, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 6.240 κι απ’ αυτούς οι 3.554 γυναίκες. Μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου, που θα κλείσουν διαλογητήρια και συσκευαστήρια, η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 60%.
*«Αλλο πράγμα να εργάζεσαι και άλλο να πληρώνεσαι…», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, Γιώργος Ιωαννίδης, υποστηρίζοντας ότι μεγάλη γαλακτοβιομηχανία κάνει προσλήψεις, υπό τον όρο οι εργαζόμενοι να παραμείνουν απλήρωτοι για τρεις μήνες και από τον τέταρτο ν’ αρχίζουν να πληρώνονται με έναντι! Εν τω μεταξύ, η ανεργία ξεπερνάει το 50%, καθώς η ΠΓΔΜ έχει διαλύσει την τοπική αγορά. «Ο κόσμος περνάει τα σύνορα για ψώνια, ακόμη και για τσιγάρα», υπογράμμισε, ενώ τα γειτονικά καζίνα αποτελούν ανοιχτή πληγή, όπου πολλοί αγρότες πηγαίνουν και «ακουμπούν» τις επιδοτήσεις…
*Σε Πέλλα και Ημαθία, που έβλεπαν λίγο φως από το ροδάκινο και τις εξαγωγές στη Ρωσία, το εμπάργκο τσάκισε ολοσχερώς μια περιοχή, όπου η ανεργία ξεπερνάει το 40%, μετά τη διάλυση της κλωστοϋφαντουργίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Παύλο Δραγώνα, οι χαμηλές τιμές στο ροδάκινο δεν καλύπτουν ούτε τα ραντίσματα.
*Στις Σέρρες η ανεργία κορυφώνεται με το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών, Αλκης Απιδόπουλος, υποστήριξε ότι τα επίσημα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ κρύβουν στην ουσία το πρόβλημα, διότι δεν μετρούν τους μικροεπαγγελματίες, αγρότες και περιστασιακά απασχολουμένους. Στις Σέρρες η ανεργία βρίσκεται στο 42%-43%, με τις βιοτεχνίες να έχουν φύγει στη Βουλγαρία και τις τοπικές μικρές εταιρείες να προτείνουν απασχόληση με 500-600 ευρώ.
*Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Εδεσσα, με την ανεργία κοντά στο 30% και την τοπική αγορά να υποφέρει αφού οι κάτοικοι περνάνε στη γειτονική Βουλγαρία ακόμη και για να πάνε στο φαρμακείο ή και στο κομμωτήριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Εδεσσας, Μιχάλη Ζούμπο.
*Στη Δράμα η ανεργία ξεπερνάει το 50%, η βιομηχανική περιοχή έχει μόνο κουφάρια και δεν υπάρχει στον νομό ούτε μία μεγάλη επιχείρηση που να απασχολεί πάνω από 100 άτομα προσωπικό. Η μαύρη εργασία οργιάζει, ενώ κατά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Γιώργο Σαβρίδη, «οι άνεργοι δεν πηγαίνουν πια στον ΟΑΕΔ να σφραγίσουν τις κάρτες τους, γιατί δεν περιμένουν κάτι…».
*Στη Ροδόπη, η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 45%-48%, ενώ στις Σάπες αγγίζει το 60%. «Κάποτε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής λειτουργούσαν 99 επιχειρήσεις και κάθε μέρα έμπαιναν στην περιοχή 17.000 εργαζόμενοι. Τώρα δουλεύουν λιγότερες από 10 εταιρείες που απασχολούν 700 άτομα. Με το κλείσιμο της “Σέλμαν” χάθηκαν 150 θέσεις εργασίας. Από όσους έμειναν να δουλεύουν, το 90% είναι 8-9 μήνες απλήρωτοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης, Παντελής Μαγαλιός.
*Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης και Καστοριάς, Θανάσης Τολιόπουλος και Γιώργος Μαλέας αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στον κλάδο της γούνας που είχε δώσει κάποια ανάσα πριν από το ρωσικό εμπάργκο. Τώρα όμως… Στον νομό Καστοριάς η ανεργία ξεπερνάει το 40%. Από τις 14.500 ενεργού πληθυσμού, οι 6.600 είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Στην Κοζάνη η ανεργία φτάνει το 35-36%, ενώ οργιάζει η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία.
* Στη Φλώρινα η ανεργία είναι πάνω από 35%, ενώ στους νέους φτάνει το 65%. Οσοι νέοι εργάζονται βρίσκουν συνήθως κάποια προσωρινή δουλειά με τα προγράμματα βραχείας απασχόλησης. Οπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Σιάγκος, τα σχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ» θα περιθωριοποιήσουν περαιτέρω τον νομό.
*Για το φαινόμενο της μετανάστευσης μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εβρου, Απόστολος Γκικούδης. «Το μόνο που ευδοκιμεί στον Εβρο είναι το στρατόπεδο μεταναστών. Η τοπική αγορά έχει συρρικνωθεί, πάνε για ψώνια στις γειτονικές χώρες και -τώρα που έκλεισε και το εργοστάσιο της ζάχαρης στην Ορεστιάδα- η ανεργία θα πάει πολύ πάνω από το 40% που είναι σήμερα», δήλωσε.
*Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στη Χαλκιδική, λόγω του τουρισμού, όπου όμως η ανασφάλιστη εργασία είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Θόδωρο Αδαλή, η ανεργία βρίσκεται στο 20%.
*Για τη «φτωχομάνα» Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα της ανεργίας, μίλησε στο τέλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Η ανεργία -τόνισε- είναι κοντά στο 32%, δηλαδή ένας στους τρεις είναι άνεργος. Μόνον από τον κλάδο της ένδυσης χάθηκαν συνολικά 83.000 θέσεις εργασίας, ενώ προϊόντα που άλλοτε έδιναν εισόδημα στον αγροτικό κόσμο αλλά και στη μεταποίηση, όπως ο καπνός και τα τεύτλα, έχουν χάσει κάθε δυναμική. Δύσκολα τα πράγματα και στη χαλυβουργία, με μειώσεις θέσεων εργασίας και μισθών. Την ίδια ώρα, η πόλη αναμένει δυσμενείς εξελίξεις σε ΕΛΒΟ και λιμάνι…
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών