kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Συνεχίζονται οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνεχίζονται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, οι εργασίες του 11ου Συνεδρίουτης ΚΝΕ, οι οποίες ολοκληρώνονται την Κυριακή 21 Δεκέμβρη, με την εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.  

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 18 Δεκέμβρη, με την προβολή βίντεο με τη δράση της Οργάνωσης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γραμματέας του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου, Θοδωρής Χιώνης, για την παρουσίαση της εισήγησης του ΚΣ προς το 11ο Συνέδριο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), Νίκος Παπαδημητρίου.

Σύσσωμο το Πολιτικό Γραφείο και πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν στην έναρξη των εργασιών του 11ου συνεδρίου της ΚΝΕ.

Η αποφασιστικότητα πως η νεολαία του ΚΚΕ συνεχίζει μαχητικά στο δρόμο του σοσιαλιστικού αύριο χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών και τα συνθήματα των νέων κομμουνιστών που υποδέχθηκαν με αυτό τον τρόπο τους καλεσμένους από μαζικούς χώρους. Η αίθουσα συνεδρίων ασφυκτικά γεμάτη από σύνεδρους, από αντιπροσωπείες ξένων αδερφών οργανώσεων που η ΚΝΕ αναπτύσσει κοινή δράση, από ανθρώπους που δεν ανταποκρίθηκαν θετικά μόνο στην πρόσκληση για τον 11ο συνέδριο αλλά και στο προσκλητήριο για αγώνα σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης, ψυχαγωγίας και φυσικά στο Φεστιβάλ της Οργάνωσης.

Το ενδιαφέρον συνέδρων και προσκεκλημένων κέντρισε η έκθεση που λειτουργεί στο χώρο του Συνεδρίου με εκθέματα από τη δράση του ΔΣΕ, όπως επίσης και το βιβλιοπωλείο.  

Παρουσιάζοντας την εισήγηση του ΚΣ, ο Θ. Χιώνης είπε μεταξύ άλλων:

«Σύντροφοι και συντρόφισσες, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του 11ου Συνεδρίου και παρατηρητές, σύντροφοι και συντρόφισσες της αντιπροσωπείας του Κόμματος, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Να καλωσορίσουμε τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών και των Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο, την αντιπροσωπεία της ΠΟΔΝ που μας τιμούν με την παρουσία τους. Η ΚΝΕ, όπως πάντα, το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη συνεργασία, την ενίσχυση της κοινής δράσης και του συντονισμού των Κομμουνιστικών Νεολαιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις Κομμουνιστικές Νεολαίες και Οργανώσεις που δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες. (...)

Χαιρετίζουμε τη δίκαιη απελευθέρωση των τριών Κουβανών που κρατούνταν στις φυλακές των ΗΠΑ, που γέμισε χαρά τις οικογένειές τους, το ίδιο κι εμάς. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες, ούτε επαναπαυόμαστε. Το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού δεν έγινε πιο ανθρώπινο. Στη τακτική του από παλιά χρησιμοποιεί και το "μαστίγιο" και το "καρότο". (...)

Η προσυνεδριακή διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η συγκυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση διαγωνίζονταν για το ποιος έχει πιο "ρεαλιστικό και κοστολογημένο" πρόγραμμα. Δίνοντας διαβεβαιώσεις ουσιαστικά ότι εργάζονται συστηματικά για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, παρουσιάζοντας ως "ρεαλισμό" την υποταγή στους στόχους της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, εκπαιδεύοντας τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία στη σύγχρονη εξαθλίωση.

Με αφορμή τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ημερομηνία των εκλογών, η αντιπαράθεσή τους οξύνθηκε για το ποιος είναι καλύτερος διαπραγματευτής του δυσβάσταχτου χρέους, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την "κοινωνική συνοχή", δηλαδή την υποταγή του λαού και της νεολαίας στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τα εκβιαστικά διλήμματα, οι παρεμβάσεις παραγόντων της ΕΕ και οικονομικών κέντρων, που αξιοποιεί η ΝΔ, έχουν στόχο κυρίως το λαό, άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένος στον αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης. Ο διπολικός καυγάς είναι γνωστός από παλιά. Υπηρετεί ιδεολογικά και πολιτικά το σύστημα. Δίνουν εξετάσεις στην ΕΕ, διαπιστευτήρια στις αγορές, προσπαθούν να πείσουν -ο καθένας με το δικό του μείγμα- κατηγορώντας τον άλλο, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερότητα και ομαλότητα για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν, να στρατεύσουν λαϊκό κόσμο στη μία ή στην άλλη εκδοχή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Η νεολαία μαζί με τον εργαζόμενο λαό δεν πρέπει παθητικά να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Το Κόμμα μας δεν ψήφισε ούτε θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το πρόσωπο, γιατί είναι ένας αντιλαϊκός θεσμός από τη φύση του. Το ΚΚΕ έδωσε το στίγμα ώστε να μην υπάρξει αναστολή της λαϊκής παρέμβασης και κινητοποίησης, κόντρα στα ψευτοδιλήμματα, τους εκβιασμούς, τις αυταπάτες, την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Tο μοναδικό κριτήριο που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των σπουδαστών και μαθητών, των λαϊκών οικογενειών, αυτό που χρειαζόμαστε για την επόμενη μέρα είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Για να μην εξαπατήσουν λοιπόν πάλι το λαό, τώρα ΚΚΕ δυνατό. Γιατί είναι η μοναδική εγγύηση για να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από την ΕΕ και από τους επιχειρηματίες. Γιατί δεν δέχεται να γίνει το αγωνιστικό άλλοθι σε καμία κυβέρνηση εντός των τειχών της ΕΕ και του σάπιου συστήματος. Γιατί το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει και να οργανώσει την αντίσταση, τον αγώνα των εργαζομένων, των νέων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που μπαίνει μπροστά για να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη. Για να ανοίξουμε το δρόμο για τη μοναδική λύση υπέρ του λαού και της νεολαίας, για να ικανοποιηθούν επιτέλους οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, να κατακτήσουμε τη λαϊκή ευημερία με λαϊκή εξουσία.

Η ΚΝΕ φτάνει στο 11ο Συνέδριό της με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Με την πείρα από τη θετική πορεία της Οργάνωσής μας, στις νέες σύνθετες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την καπιταλιστική κρίση. Μετράμε βήματα. Όμως δεν μας αρκούν. Γινόμαστε πιο απαιτητικοί με τον εαυτό μας ως νέοι κομμουνιστές. Είμαστε σήμερα πιο ώριμοι. Έχουμε στη φαρέτρα μας τις επεξεργασίες του ΚΚΕ:

- Το νέο Πρόγραμμα και Καταστατικό του Κόμματος, την επεξεργασία σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής.

- Τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα.

- Την εξαγωγή διδαγμάτων από τη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος.

Έτσι μελετήσαμε τις Θέσεις μας για το 11ο Συνέδριο. Με βάση αυτή την πείρα συζητήσαμε στις ΟΒ και στις Συνδιασκέψεις. Έτσι θα συνεχίσουμε και αυτές τις μέρες, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.

Η δημοσίευση των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου στις 6 Σεπτέμβρη αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από την Οργάνωση που βρισκόταν σε πλατιά εξόρμηση και δράση για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ -"Οδηγητή". Στη συνέχεια συνεδρίασαν οι Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ 2 φορές, για παρουσίαση των Θέσεων και για συζήτηση μαζί με την εκλογοαπολογιστική διαδικασία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΝΕ συμφωνούν και υπερψήφισαν τις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, που περιλαμβάνουν και το σχέδιο για το νέο Καταστατικό, στη βάση των οποίων έγινε μια πλούσια και ζωντανή συζήτηση.

Στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο από τις σελίδες της εφημερίδας μας, του "Οδηγητή", πήραν μέρος 114 μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, συμβάλλοντας με σκέψεις, προβληματισμούς, με την πείρα τους.

Έγινε σοβαρή προσπάθεια από τα μέλη της Οργάνωσης να μελετήσουν τις Θέσεις. Η συμφωνία είναι ουσιαστική. Εκφράζει ότι έχουν γίνει ορισμένα διακριτά βήματα στις Οργανώσεις μας για την αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος για το σοσιαλισμό, ανάπτυξη της ιδεολογικής δουλειάς, έχει αποκτηθεί μια σχετικά νέα πολιτική και αγωνιστική πείρα.

Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε, οι εκτιμήσεις, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις, που έγιναν, αποτελούν ένα πλούσιο υλικό. Έγινε σημαντική προσπάθεια να βαθύνει η συζήτηση πάνω στο βασικό θέμα του Συνεδρίου: Το πώς δηλαδή η ΚΝΕ δυναμώνει, με πρωτοπόρα λειτουργία και δράση, αποκτώντας την ικανότητα και την προετοιμασία να δρα μέσα στη νεολαία, σε όλες τις συνθήκες, ως νεολαία του ΚΚΕ. Το επίπεδο και το περιεχόμενο της συζήτησης στις περισσότερες Οργανώσεις Βάσης και Συνδιασκέψεις, η καθαρή ανάδειξη των ελλείψεων και των αδυναμιών μας φανερώνουν ότι οι απαιτήσεις της καθοδηγητικής δουλειάς μεγάλωσαν.

Μαζί με την εσωοργανωτική συζήτηση τα μέλη της ΚΝΕ δυνάμωσαν την ολόπλευρη παρέμβαση, για να αντιμετωπιστεί το κλίμα αναμονής και αυταπατών, να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή, νεανική αντίσταση και πάλη, να οργανωθεί η αντεπίθεση για την ανάκτηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Δράσαμε μαχητικά για την ενημέρωση, την οργάνωση, την κινητοποίηση της νεολαίας, την προετοιμασία και τη συμμετοχή στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, στην πανελλαδική απεργία, σε κλαδικές και σε δεκάδες άλλες κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, συσκέψεις. (...)

Αποδείχθηκε και με αυτόν τον τρόπο ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάζουμε την πλούσια εσωοργανωτική συζήτηση με το να είμαστε στις πρώτες γραμμές του αγώνα, ότι η ΚΝΕ μπορεί σε κάθε φάση να είναι Οργάνωση μάχης, ιδεολογικά εξοπλισμένη, με πρωτοπόρα δράση. (...)

Το 2018, χρονιά διεξαγωγής του επόμενου Συνεδρίου της ΚΝΕ, συμπληρώνονται 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ, 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Με τις αποφάσεις λοιπόν του 11ου Συνεδρίου να θέσουμε υψηλούς στόχους, που να ανταποκρίνονται σε στόχους προϋπάντησης αυτών των μεγάλων ημερομηνιών για την ίδια την ύπαρξή μας ώστε το 2018:

  • Να έχουμε ΚΝΕ ακόμα πιο δυνατή, ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ατσαλωμένη. Με ανέβασμα της εσωοργανωτικής μόρφωσης, με άνοδο της μελέτης, της επαφής με το βιβλίο. Με πλούσια, δραστήρια εσωοργανωτική ζωή και λειτουργία, με ενιαία θέληση και δράση.
  • Με ΟΒ παντού, σε όλους τους χώρους όπου δουλεύει, δρα, μορφώνεται, κατοικεί η νεολαία. Στην πλειοψηφία των Λυκείων, των ΕΠΑΛ, των Σχολών και Τμημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στους χώρους Μαθητείας και Κατάρτισης, σε τόπους δουλειάς και επιχειρήσεις, στις πόλεις, τις εργατικές - λαϊκές συνοικίες και τα χωριά.
  • ΚΝΕ ριζωμένη, με την πρωτοπόρα δράση των μελών και των φίλων της, μέσα στα εργατικά σωματεία, στις Επιτροπές Αγώνα, στα μαθητικά συμβούλια, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις Λαϊκές Επιτροπές, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, συνολικά στις μαζικές οργανώσεις και φορείς που μπορούν να ενεργοποιούν, να συσπειρώνουν τη νεολαία.
  • ΚΝΕ με πλούσια ενδιαφέροντα, που προωθεί το λαϊκό πολιτισμό, την πολύπλευρη μορφωτική δραστηριότητα, με ικανότητα συσπείρωσης νέων δημιουργών. Δραστήρια στην άθληση, στα αθλητικά κέντρα, μαζί με τους νέους αθλητές και τους νέους που αθλούνται.
  • Πρωτοπόρα Οργάνωση που ενημερώνει και παλεύει σταθερά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τη ναρκωκουλτούρα. Που πρωτοστατεί στην πάλη ενάντια στις ιδεαλιστικές αντιλήψεις, στις μεταφυσικές δοξασίες, στη νάρκωση του μυαλού και της ψυχής των νέων. Που παλεύει κατά της αποξένωσης και της διαδικτυακής εξάρτησης που αποκοιμίζουν και παροπλίζουν τη θέληση για συλλογική δράση.
  • Νεολαία που θα έχει στη φροντίδα της και τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού που έχουν αγωνίες για το σχολείο τους, την οικογένειά τους, για όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Όλη αυτή η 4ετία είναι κρίσιμη. Οι δυσκολίες και οι αντιθέσεις για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης στο πλαίσιο του συστήματος, τα σημάδια μιας αναιμικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, αλλά και νέας στασιμότητας στην Ευρωζώνη, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι πολεμικές εστίες και το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου φανερώνουν ότι ο καπιταλιστικός κόσμος είναι "καζάνι που βράζει". Όλα αυτά δίνουν ευκαιρίες και δυνατότητες για να προβάλουμε τη στρατηγική του Κόμματός μας, σε συνδυασμό με τη δράση μας να κερδίζει έδαφος η αναγκαιότητα να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, η αναγκαιότητα της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. (...)

Επιδιώκουμε να απλώσουμε μια πλατιά και συνδυασμένη ιδεολογική, μορφωτική, πολιτιστική και ιστορική δραστηριότητα που θα συνδυάζει ιστορικές στιγμές, την ιστορική πείρα του Κόμματος και του εργατικού - λαϊκού κινήματος με βάση το τι θέλουμε να προωθήσουμε σήμερα. Δίνοντας ζωντανά στους νέους και στις νέες που μας ενδιαφέρουν ότι: Το ΚΚΕ βαδίζει προς τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, αγώνων και θυσιών, παραμένοντας "το πιο νέο κόμμα", με τις πιο ανατρεπτικές, τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες. Πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα. Ότι η 50χρονη δράση της ΚΝΕ είναι αναντικατάστατη, έχει βάλει τη σφραγίδα της στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση, την οργάνωση και πάλη των νέων στη χώρα μας.

Συνολικά επιδιώκουμε να μπουν πιο ορμητικά οι νέοι στους ταξικούς αγώνες, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, στον αγώνα για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία. Εδώ βρίσκεται το μέλλον μας, εδώ υπάρχει ελπίδα. (...) 

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση γέμισε όλη τη χώρα με νέα προβλήματα, με φτώχεια, μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Οι νέοι και οι νέες, τα παιδιά των οικογενειών των εργατών, των ανέργων, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων που έβαλαν λουκέτο, των αγροτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αγροτική παραγωγή, ζουν, βιώνουν οι ίδιοι, όπως και τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, τι εστί καπιταλιστική βαρβαρότητα. Στριμώχνονται στις ουρές της ανεργίας που τα ποσοστά της τρομάζουν ακόμα και τα αστικά επιτελεία. Αντιμετωπίζουν την εργασιακή περιπλάνηση, τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλιστη δουλειά. Έρχονται αντιμέτωποι με τους ταξικούς φραγμούς και τις δυσκολίες για να μορφωθούν. Μεγάλωσε ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο και τις σπουδές τους. Αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι σπουδαστές και οι νέοι πτυχιούχοι που εγκαταλείπουν τη χώρα. Επεκτάθηκαν οι άστεγοι, οι υποσιτισμένοι. Επεκτάθηκε η μάστιγα των ναρκωτικών, η πολιτιστική υποβάθμιση, η καταστροφή του περιβάλλοντος. Όλα αυτά δεν είναι μερικά ή μεμονωμένα γεγονότα. Αφορούν όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες. Είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός συστήματος που σαπίζει, ενός συστήματος παρασιτικού και βαθιά αντιδραστικού σε όλες του τις εκδηλώσεις. (...)

H πείρα των αγώνων του ταξικού κινήματος σημάδεψε την περίοδο από το προηγούμενο Συνέδριο, μαζί με τις δυσκολίες που γεννά ο αρνητικός συσχετισμός, η μαζική ανεργία, η κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, η συντηρητική αναδίπλωση, ο ρεφορμισμός και ο οπορτουνισμός. (...)

Η πείρα που έχουμε κερδίσει είναι πολύτιμη, είναι το έδαφος για να δυναμώσει η δράση μας τα επόμενα χρόνια, να αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας. (...) 

Με μεγαλύτερη οξύτητα μπαίνει σήμερα η ανάγκη της ανασύνταξης, ώστε να μη γίνεται το κίνημα υπηρέτης της αστικής κυβερνητικής εναλλαγής, αλλά παράγοντας για την ανατροπή. Απαιτεί από εμάς να γίνουμε πιο ικανοί στην οργάνωση και την καθοδήγηση των αγώνων της νεολαίας για τα δικαιώματά της, για τη συμμετοχή της στην ταξική πάλη. Αναπτύσσοντας την ικανότητά μας να συζητάμε και να κερδίζουμε νέες μάζες που βλέπουν γενικά εχθρικά το σύστημα, αλλά δεν έχουν κερδηθεί σήμερα με τη γραμμή ρήξης και ανατροπής του.

Με τη δύναμη του προσωπικού παραδείγματος, της αγωνιστικής, μαχητικής στάσης, της ανυποχώρητης δράσης, με την υπεροχή των ιδεών μας, με την όλο και μεγαλύτερη ικανότητα συσπείρωσης νέων να συμβάλουμε ώστε να δυναμώνει το κύρος του Κόμματος και της ΚΝΕ. (...)

Θέλει συνεχή προσπάθεια για να αποκτιούνται κριτήρια ώστε να μην ταυτίζει ο νέος το δικαίωμα στη δουλειά με την κερδοφορία του εργοδότη, να σκέφτεται όχι με το τι μπορεί να του δώσει η εργοδοσία, αλλά με το πώς αξίζει να ζει με βάση τις δυνατότητες και την ανάπτυξη της παραγωγής. Απαιτείται γι’ αυτό δουλειά με υπομονή, χωρίς βιασύνες. Η δράση μας να εμπνέει, να προσελκύει νέους στη συμμετοχή στον αγώνα, στις μαζικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται καλή γνώση των εξελίξεων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, το πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή των νέων εργαζομένων και τη στάση τους απέναντι στον αγώνα. (...)

Είναι σύνθετο ζήτημα η συμμετοχή των ανέργων στην πάλη. Επιβεβαιώνεται ότι απαιτεί ευκινησία στις μορφές οργάνωσης και κατά κλάδο και στον τόπο κατοικίας. Έχουμε πλέον μία καλύτερη πείρα από την πρόσφατη προσπάθεια να συγκροτηθούν δεκάδες Επιτροπές Ανέργων, να αναβαθμιστεί το περιεχόμενο λειτουργίας και δράσης τους, να αξιοποιηθούν στέκια σε γειτονιές, από την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, της πάλης για την προστασία των οικογενειών τους. (...)

Η κατάσταση σε πολλές σχολές Κατάρτισης είναι εκρηκτική και απαιτεί αποφασιστική παρέμβαση της ΚΝΕ και των σωματείων. Διαμόρφωση σχεδίου αγωνιστικών πρωτοβουλιών για το περιεχόμενο των σπουδών, το κόστος και τις ελλείψεις, τους όρους πρακτικής και την προοπτική των σπουδαστών στον κλάδο που σπουδάζουν. Η σταθερότητα σε έναν τέτοιο σχεδιασμό είναι όρος για την οργάνωση της πάλης, για την ενίσχυση των σπουδαστικών συμβουλίων, το συντονισμό τους, τη σύνδεσή τους με το εργατικό κίνημα. (...)

Στα σχολεία δουλεύουμε ώστε να οργανώνεται η δραστηριότητα, η συζήτηση και η ανάπτυξη της πάλης σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Ξεκινώντας από εκεί που υπάρχουν κνίτες και φίλοι της Οργάνωσης, αξιοποιώντας τα 15μελή και τα 5μελή σαν μορφή συλλογικής και αγωνιστικής δράσης μέσα σε κάθε σχολείο. Για τη μαζικοποίηση των αγώνων, την κατεύθυνση της πάλης, να μην είναι ευάλωτοι σε προσπάθειες από τη μία τρομοκράτησης και από την άλλη χειραγώγησης και ενσωμάτωσης. Κόντρα στις προσπάθειες για να εμποδιστεί η ανάπτυξη ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών γύρω απ’ το τι υπηρετεί το νέο σχολείο, το ρόλο της ΕΕ και των κατευθύνσεών της. (...)

Στους φοιτητές και σπουδαστές στοχεύουμε στο να διαμορφώνονται αντιστάσεις στο πέρασμα και την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που συνδυάζουν την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την άμεση εμπλοκή τμημάτων του κεφαλαίου στη συνολική τους λειτουργία και όχι μόνο στην έρευνα. Να κατακτιέται προσανατολισμός πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να δυναμώνει η οργάνωση των φοιτητών και σπουδαστών. Να πάρει χαρακτήρα μορφωτικής - ιδεολογικής - πολιτιστικής αντεπίθεσης η αντιπαράθεση μέσα στα αμφιθέατρα με τις αντιεπιστημονικές θεωρίες, με τη διαστρέβλωση και παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, το σκοταδισμό και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις. (...)

Επιδιώκουμε η δράση μας στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές να επεκτείνεται σε γειτονιές, σε πόλεις και χωριά. (...) Να δράσουμε και να επιδράσουμε, να αποκτήσουμε επαφή με πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία. Να γενικεύσουμε την αξιοποίηση στεκιών - πολυχώρων σε εργατικές και λαϊκές συνοικίες. Υπάρχει πλέον μια υποδομή σε ανθρώπινο δυναμικό, επεξεργασίες και εμπειρία που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε πλούσιο πολιτικό, πολιτιστικό, αθλητικό, διαφωτιστικό πρόγραμμα σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές, σε γειτονιές, δίπλα στο κύριο μέτωπο της οργάνωσης της πάλης με βάση το σύνολο των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Με την πίστη που δίνει το δίκιο, με τη γνώση που δίνει η επιστημονική κοσμοθεωρία μας, με νέες δυνάμεις, με το βλέμμα στα σημερινά και αυριανά καθήκοντα, τιμάμε στην πράξη τη συγκλονιστική 100χρονη ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ και την 50χρονη της ΚΝΕ, βάζουμε τον πήχη ψηλότερα, ώστε να βάλουμε και τη δική μας "σεμνή υπογραφή στις λεωφόρους του μέλλοντος", του σοσιαλιστικού αύριο, χωρίς κρίσεις, πολέμους και εκμετάλλευση.

ΑΓΩΝΑΣ - ΤΟΛΜΗ - ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΝΕ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ

ΖΗΤΩ ΤΟ 11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ!».

 http://www.902.gr/

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).