kozanitvbanner1363x131pix

MediaHome834p

banner 728x90 PJC 4

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Ολόκληρη η υφήλιος στρέφει τα μάτια στις ελληνικές εκλογές

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Εν αναμονή των αποτελεσμάτων απο την πλέον σημαντική εκλογική αναμέτρηση των τελευταιών ετών δημοσιογράφοι από ολο το κόσμο καταγράφουν την ελληνική πραγματικότητα λεπτό προς λεπτό

 
|EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Κώστας ΖαφειρόπουλοςΓιάννης Μπασκάκης

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που κινείται στον ρυθμό των εκλογών. Τα σχετικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο πληθαίνουν καθημερινά, ενώ δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι καταφτάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Πάνω από 600 ρεπόρτερ, εκ των οποίων 300 απεσταλμένοι ξένων μέσων και 100 μόνιμοι ανταποκριτές έχουν διαπιστευτεί στο Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο προκειμένου να μεταδώσουν τα γεγονότα της εκλογικής βραδιάς. Ο αριθμός των διαπιστεύσεων αυξάνεται και αναμένεται να ξεπεράσει τον αντίστοιχο των εκλογών του 2012 που έφτασε τις 640.

Η «Εφ.Συν.» συναντά σήμερα έξι Ευρωπαίους απεσταλμένους δημοσιογράφους που έχουν έρθει στην Αθήνα από τις γειτονικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και από την Κεντρική Ευρώπη. Καταγράφουμε το προεκλογικό κλίμα μέσα από τα δικά τους μάτια.

Aμελί Πουανσό, Γαλλία, Mediapart

Ρεύμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ


«Δεξιά πολιτική, κατάρρευση της μεσαίας τάξης, χατίρια στους επιχειρηματίες και ταφόπλακα στο σοσιαλιστικό κόμμα: Αυτά είναι τα κοινά σημεία μεταξύ Ολάντ και Παπανδρέου» έγραφε πριν από λίγο καιρό από το Παρίσι η Γαλλίδα δημοσιογράφος Αμελί Πουανσό σε άρθρο της με τίτλο «Προεδρία Ολάντ: ένα ελληνικό σενάριο». Εζησε στη χώρα μας ως μόνιμη ανταποκρίτρια της εξαιρετικής γαλλικής ιστοσελίδας Mediapart (110.000 συνδρομητές) τα πρώτα 4 μνημονιακά χρόνια της χώρας. Επέστρεψε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα για να καλύψει δημοσιογραφικά τις εκλογές.

«Είναι εμφανές πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα ρεύμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το βλέπεις παντού, δεν έχει σχέση με το 2012, που όσοι ψήφιζαν ήταν πιο διστακτικοί. Η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις γειτονιές της χώρας είναι πολύ πιο έντονη από την αντίστοιχη της Ν.Δ., ενώ εντυπωσιακή είναι και η συμμετοχή της νεολαίας», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.», εξηγώντας πως για το μέσο με το οποίο συνεργάζεται οι ελληνικές εκλογές θεωρούνται το αδιαμφισβήτητο θέμα των ημερών. «Παρατηρώ ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα έχει γίνει πιο μετριοπαθής», επισημαίνει η Αμελί, προσθέτοντας πως «δεν είναι μόνο ο Ζαν-Λικ Μελανσόν (σήμερα αναμένεται στην Κρήτη) αλλά και οι Πράσινοι που τάσσονται πλέον ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Γαλλία. Το ίδιο συμβαίνει και με την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών».

Συνάντησε οικογένειες από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, κοινωνικούς συνεταιρισμούς που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, ανέργους, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα με τις ανταποκρίσεις της, προετοιμάζει ένα κοινωνικό ρεπορτάζ με πορτρέτα Ελλήνων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ηλικίες. «Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι από τις πρώτες μέρες, η Ελλάδα παραμένει μια μικρή χώρα που ακόμα είναι μόνη της, θα είναι όμως ιστορικό γεγονός καθώς δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη» λέει η Αμελί.

Λετίσια Αλβάρεζ, Ισπανία, κανάλι Antena 3

Οι μεγάλες προσδοκίες


«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη προσδοκία υπάρχει στην Ισπανία για τις ελληνικές εκλογές! Ολα τα ισπανικά ΜΜΕ έρχονται εδώ γιατί για μας οι ελληνικές εκλογές είναι ο προάγγελος των ισπανικών εκλογών», λέει στην «Εφ.Συν.» η Λετίσια Αλβάρεζ, δημοσιογράφος του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Antena 3. «Το Podemos έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι αλλαγής και για την Ισπανία. Αυτή τη στιγμή στην Ισπανία όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos και την πιθανότητα αλλαγής των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη», αναφέρει.

Η Λετίσια Αλβάρεζ βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και 15 μέρες. «Για μας οι ελληνικές εκλογές αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2015. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει η πιθανότητα να είναι η πρώτη φορά που δεν θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ισπανία, όπου εναλλάσσονται στην εξουσία το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το σοσιαλιστικό (PSOE), εάν κερδίσει το Podemos. To δεύτερο θέμα που μας απασχολεί είναι το θέμα του χρέους. Εμείς έχουμε 26 δισ. ελληνικού χρέους. Επίσης, όπως η Ελλάδα έτσι και η Ισπανία έχει υψηλό χρέος. Εάν εσείς διαπραγματευτείτε σχετικά με το χρέος σας, τότε μπορεί κι εμείς να κάνουμε το ίδιο, ποιος ξέρει;», λέει και τονίζει ότι «εάν κερδίσει ο Τσίπρας έχει την ευκαιρία να επηρεάσει προς την κατεύθυνση της αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά αν δεν καταφέρει να αλλάξει τίποτα, τότε το όνειρο της Αριστεράς στην Ευρώπη και των κοινωνικών πολιτικών θα μείνει μόνο ένα όνειρο».

Τεόπι Σκαρλάτος, Αγγλία, ρεπορτάζ για το BBC

Μια γενιά χάθηκε


«Δεν είναι όπως στις τελευταίες ελληνικές εκλογές. Ολο και περισσότεροι αρθρογράφοι στην Αγγλία φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδέχονται περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ παρά να τον κατηγορούν ότι φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής ζητώντας αναδιάρθρωση του χρέους. Υπάρχουν βέβαια αρθρογράφοι που είναι επικριτικοί απέναντί του αλλά ταυτόχρονα είναι και ρεαλιστές», μας λέει η Τεόπι Σκαρλάτος, η οποία καλύπτει δημοσιογραφικά τις εκλογές για το BBC.

Εχει καταγωγή από τη χώρα μας και την επισκέπτεται συχνά. «Η Ελλάδα είχε κάποτε για μένα μια ρομαντική λάμψη. Κάθε φορά έφευγα αναπολώντας χαρούμενες στιγμές και αναμνήσεις από ευτυχισμένους ανθρώπους. Με στενοχωρεί να τους βλέπω σήμερα να έχουν χάσει την ελπίδα, να είναι δυστυχισμένοι και εγκλωβισμένοι. Είναι σαν μια ολόκληρη γενιά να έχει χαθεί στην κρίση», αναφέρει και προσθέτει ότι «η λέξη-κλειδί στις προεκλογικές αφίσες γύρω μας είναι η ελπίδα. Αυτό θέλουν οι πολίτες και το ερώτημα είναι ποιος θεωρούν ότι μπορεί να τους τη δώσει».

Η Τ. Σκαρλάτος έχει ήδη ακολουθήσει υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., έχει συναντήσει επιχειρηματίες στο Κολωνάκι, αγρότες, ανέργους, συνταξιούχους και ναυτεργάτες. Ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τις εκλογές στην Ελλάδα του Μνημονίου και μεταδίδει παράλληλα στην Αγγλία, μέσω του BBC, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, οι οποίες, όπως μας λέει, φαίνονται μακρινές και δεν αγγίζουν ιδιαίτερα τους εκτός ευρωζώνης Βρετανούς πολίτες. Υπάρχουν όμως και θέματα σχετικά με την Ελλάδα που τους ανησυχούν. «Το πρώτο πράγμα που με ρωτούν σχετικά με την Ελλάδα είναι για τη Χρυσή Αυγή και αν οι άνθρωποι εκεί είναι ρατσιστές. Ειδικά οι φίλοι μου αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής που αναρωτιούνται αν πρέπει να έρθουν διακοπές εδώ ή όχι. Πολλοί λένε ότι νιώθουν ξένοι στην Ελλάδα και αυτό με στενοχωρεί».

Βαλεντίνα Πετρίνι, Ιταλία, Κανάλι 7

Το πρόβλημα είναι η ανεργία


«Στην Ιταλία παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον την ελληνική προεκλογική περίοδο, διότι, στην περίπτωση που κερδίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αναμένουμε αλλαγές στις πολιτικές ισορροπίες της Ευρώπης», μας λέει η Βαλεντίνα Πετρίνι, δημοσιογράφος του ιταλικού Καναλιού 7 (La 7). Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές ο ιταλικός αριστερός συνασπισμός «Λίστα Τσίπρα» κατάφερε να εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά έχει υποσχεθεί ότι δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της λιτότητας. Αρα, όλα τώρα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και την ψήφο του ελληνικού λαού», αναφέρει. Η Βαλεντίνα Πετρίνι ήρθε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Εμεινε για τέσσερις ημέρες και είδε κοινά ανάμεσα στην Ιταλία της λιτότητας και την Ελλάδα του Μνημονίου. «Μπόρεσα να δω κάτω από το χαλί. Πήγα στο Πέραμα, το οποίο δεν απέχει πολύ από την Αθήνα. Είδα τη φτώχεια. Είδα ότι το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Μίλησα με γιατρούς και ηρωικούς εθελοντές που προσπαθούν να αποτρέψουν την ανθρωπιστική κρίση. Και στην Ιταλία υπάρχουν παρόμοιες περιοχές. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις χώρες μας, όπως για παράδειγμα η ανεργία των νέων, η οποία στην Ιταλία φτάνει το 44%. H ανεργία είναι το μεγάλο μας πρόβλημα και είναι επείγον να λυθεί», τονίζει.

Μαρία Ζοάο Γκιμαράες, Πορτογαλία, εφημερίδα «Publico»

Το τρελό σενάριο


«Το 2012 συναντήσαμε ανθρώπους που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για το εξωτερικό, αυτή τη φορά πήραμε συνέντευξη από κάποιους που αποφάσισαν να γυρίσουν», λέει η Μαρία Ζοάο Γκιμαράες, δημοσιογράφος στην «Publico», τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα της Πορτογαλίας.

Ηρθε στην Ελλάδα πριν από μια εβδομάδα με στόχο να αντιληφθεί πώς έχει συντελεστεί η διαφαινόμενη αλλαγή στο εκλογικό σώμα. «Προφανώς δεν έγιναν όλοι από τη μια μέρα στην άλλη αριστεροί στην Ελλάδα. Η κοινωνική κατάσταση άλλαξε. Θα ήταν πολύ εύκολο για μας να βρούμε ιστορίες δυστυχίας στην Ελλάδα του 2015, όπως κάναμε και στο παρελθόν, αλλά, εκτός από την καταγραφή των προβλημάτων, αναζητούμε και θετικά παραδείγματα, όπως του δικού σας συνεταιρισμού, της “Εφημερίδας των Συντακτών”».

«Η προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα θεωρείται ένα τρελό σενάριο για πολλούς Πορτογάλους που φοβούνται πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ» μας λέει η Μαρία Γκιμαράες, προσθέτοντας πως «φυσικά υπάρχει και η αντίθετη άποψη της ελπίδας για αλλαγή του μείγματος πολιτικής στην Ευρώπη. Είναι δύσκολο να πει κάποιος τι επικρατεί», προσθέτει.

Εκτός από τις ανταποκρίσεις της για την εφημερίδα της, η Μαρία συμμετέχει στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου παρακολούθησε την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. «Προσπαθούμε να φιλμάρουμε εικόνες και από την καμπάνια της Ν.Δ., αλλά παραδόξως μέρα με τη μέρα αυτό αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο. Ο κόσμος μιλά πολύ πιο εύκολα για την ελπίδα που του γεννά ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή αλλά και για τους ενδοιασμούς του για την έλλειψη εμπειρίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση εξουσίας και πολύ λιγότερο για την απερχόμενη κυβέρνηση».

Mπέρναρντ Νιμπρίγκε, Γερμανία, τηλεοπτικός σταθμός ARD

Πολύ αισιόδοξος ο Τσίπρας


«Οταν διάβασα πολύ προσεχτικά μία προς μία και τις 300 σελίδες του Μνημονίου σκέφτηκα, ωχ πρέπει να γίνουν τόσο πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα» λέει ο Μπέρναρντ Νιμπρίγκε, ερευνητής δημοσιογράφος και απεσταλμένος του μεγαλύτερου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD. Περνάει πάνω από 2 μήνες το χρόνο στην Ελλάδα, στέλνοντας συνεχείς ανταποκρίσεις και προετοιμάζοντας μεγάλα ντοκιμαντέρ για κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά θέματα. Οταν τον συναντήσαμε είχε μόλις γυρίσει από γυρίσματα στο Πέραμα, μια περιοχή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ξένων απεσταλμένων, οι οποίοι συστηματικά ζητούν από τους Ελληνες δημοσιογράφους (fixer) να τους υποδείξουν συνοικίες όπου οι συνέπειες της κρίσης είναι εύκολα ανιχνεύσιμες.

«Είναι εμφανές πια πως οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να παίρνουν στα σοβαρά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σίγουρα είναι μια αλλαγή. Ξέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει. Στη Γερμανία υπάρχει πάντα στο προσκήνιο ο φόβος μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ακόμα πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο ενός ντόμινο. Μην ξεχνάτε, μέρος του ελληνικού χρέους είναι και δικά μας χρήματα» υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως η Ελλάδα υπήρξε ένα αποτυχημένο παράδειγμα διάσωσης».

Μας εξηγεί πως δεν μπορεί ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Σαμαράς να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης της πλειοψηφίας των Γερμανών. «Είναι πολύ αισιόδοξος ο κύριος Τσίπρας, μόνο που δεν έχει δείξει σαφές πλάνο, δεν έχει δώσει οτιδήποτε στέρεο. Φυσικά και η Ευρώπη θα ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να έχει κάτι να προσφέρει. Μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει» σημειώνει. Μας μιλάει συνέχεια για την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για την αποτυχία των μνημονίων, το άδικο φορολογικό σύστημα, για το κτηματολόγιο, το πελατειακό κράτος, τα αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια, τα δάνεια των κομμάτων και των μίντια. «Νιώθω ότι οι Ελληνες θέλουν να φύγουν από το παλαιό πελατειακό σύστημα των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά νομίζω ότι αναζητούν κάτι διαφορετικό και από τον Τσίπρα, μόνο που δεν το έχουν. Είναι σαν να έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 7 διαβόλους, και εσύ επιλέγεις τον πιο... όμορφο. Αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι είσαι καμένος έτσι και αλλιώς», δεν διστάζει να πει.

http://www.efsyn.gr/

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).