kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Θετικό νεύμα από Eurogroup, ζητούμενο η ρευστότητα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η καταγραφή της προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις ήρθε με ένα σύντομο αλλά θετικό ανακοινωθέν αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του  Eurogroup και στο οποίο καλωσορίζεται

αυτή η πρόοδος ενώ επαναλαμβάνεται ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις.

"Το Eurogroup σήμερα" αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, "κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί.
Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία.
Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσων δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας".

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί-Ρέγκλιγκ 

Στην κοινή συνέντευξη τύπου των Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί-Ρέγκλιγκ που ακολούθησε, ο πρόεδρος του  Eurogroup δήλωσε ότι "αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, έχουμε πρόοδο με πιο θετικές συζητήσεις".

"Καλύψαμε μια σειρά από πολλά θέματα, ήταν ένα πλήρες Eurogroup. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο ενδιαφέροντος" τόνισε. "Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές. Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, έχουμε πρόοδο με πιο θετικές συζητήσεις.

Καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να λειτουργήσουν πιο γρήγορα για να φτάσουμε στην τελική συμφωνία. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου εξακολουθεί να είναι το πλαίσιο πριν φτάσουμε στις εκταμιεύσεις", κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο Π.Μοσκοβισί δήλωσε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο του Eurogroup.
"Σε σχέση με την τελευταία συνάντηση έχουμε πρόοδο και νέο πνεύμα. Έχουμε αποτελεσματικές ανταλλαγές και καλύτερης ποιότητας συζητήσεις.

Για το ΦΠΑ η Ελλάδα θέλει ανεξάρτητη Αρχή για την είσπραξη και επιτέλους μιλήσαμε με σαφήνεια για τα κόκκινα δάνεια. Οι συντάξεις και η αγορά εργασίας είναι ζητήματα που μένουν ανοιχτά.
Η ελληνική πλευρά λέει πως έχει κόκκινες γραμμές σε αυτά αλλά πρέπει να φέρει και σαφείς προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, όλα πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου" κατέληξε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρεγκλιγκ κάλεσε και αυτός τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός των προσεχών εβδομάδων.

«Απομένουν έξι εβδομάδες μέχρι τη λήξη του προγράμματος της Ελλάδας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σωστά», τόνισε ο πρόεδρος του EFSF και σημείωσε ότι στο ταμείο υπάρχουν διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από τη τρέχουσε δόση, καθώς και το 1,9 δισ. των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας.

Γ. Βαρουφάκης: "έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές αρχές"

Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι "τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προσέγγιση. Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική".

Διευκρινίζοντας στα επιμέρους θέματα επισήμανε ότι "οι διαφορές μας είναι μικρές για τα φορολογικά. Για τις ιδιωτικοποιήσεις συγκλίνουμε, για την αγορά εργασίας είμαστε ξεκάθαροι και όχι συμβατοί με τη θέση των θεσμών. Έχουμε άλλη ερμηνεία του εργασιακού χώρου στην Ελλάδα. Δεν είμαστε μια αγορά που έχει διευθετηθεί. Θα ήθελα να πω πως το βασικό ερώτημα είναι αν οι σειρές αλλαγών που έχουμε αποδεχθεί, αν θα έχουμε μια τελική λύση της ύφεσης. Αυτό το πακέτο αλλαγών μπορεί να γίνει αποδεκτό από έναν λαό που μόνο μειώσεις βλέπει;"

Μιλώντας για το συνταξιοδοτικό, είπε ότι  "είναι κρίσιμο ζήτημα, είναι το κομβικό σημείο. Η κυβέρνηση θα προστατεύσει όσους θα υπέφεραν αν τους αναγκάζαμε να υποστούν όλα όσα είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, κανένα ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο σε μια χώρα με ανεργία και μαύρη εργασία. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, να έχουμε μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων".

"Συνεχίζουμε τις συζητήσεις" πρόσθεσε "και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας. Οι θεσμοί και εμείς μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα.Μιλάμε πλέον σε τεχνικό επίπεδο για να καταλήξουμε στις εναλλακτικές δράσεις και να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση".

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος τόνισε ότι "αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ζήτημα του δημοψηφίσματος γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει".

Απαντώντας σε ερωτήσεις επισήμανε ότι "έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές αρχές. Πρέπει να σταματήσει ο κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού. Το πακέτο συμφωνίας είναι μια σειρά συμβιβασμών. Το θέμα είναι να καταμεριστεί σωστά το βάρος στην κοινωνία".

Αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τα όσα ελέχθησαν επισημαίνοντας όμως ότι "μιλάμε πάντα φιλικά με τον κ. Σόιμπλε και σήμερα ήταν η πιο φιλική μας κουβέντα. Σήμερα έμαθα από εκείνον πράγματα και ελπίζω να έμαθε και εκείνος από εμένα. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω το περιεχόμενο".

Κυβερνητικό Συμβούλιο αύριο

Για την αποτίμηση των αποφάσεων του Eurogroup θα συνεδριάσει αύριο στις 14.00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο στη Βουλή

Πριν τη συνεδρίαση

Νωρίτερα, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup και  απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της. «Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές της», δήλωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την είσοδό του στο κτίριο του Συμβουλίου. Όπως ανέφερε, περιμένει μια καλή συνάντηση σήμερα που θα καθιερώσει και θα ενδυναμώσει τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα. Τέλος, είπε πως περιμένει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση σε καλό κλίμα, έτσι ώστε μέσα στις επόμενες μέρες να γίνει εφικτή μια συμφωνία, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Τη «σαφή πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι μετά το τελευταίο Eurogroup της Ρίγας, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει βελτιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την επίτευξη προόδου και στην ουσία των διαβουλεύσεων. Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε ορισμένους σημαντικούς τομείς οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν.

Ο Π. Μοσκοβισί προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σημαντική, παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση. Όπως είπε, θα γίνει αποτίμηση της προόδου, ενώ παράλληλα αναμένεται από την ελληνική πλευρά να επιβεβαιώσει τη βούλησή της να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιτευχθεί συμφωνία. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Π. Μοσκοβισί, τόνισε ότι υπάρχει η βούληση να βρεθεί συμφωνία.

Ο Γάλλος επίτροπος, τέλος, είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να στείλει ένα θετικό σήμα. Όπως ανέφερε, έχει γίνει αρκετή δουλειά, η οποία «ανοίγει τον δρόμο που απομένει να διανύσουμε». «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», προσέθεσε ο Π. Μοσκοβισί. «Αυτό είναι κάτι που θα πουν σήμερα όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στον κ. Βαρουφάκη, αν και ο κ. Βαρουφάκης το γνωρίζει », κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο Β. Σόιμπλε από την πλευρά του κράτησε την γνωστή, σκληρή στάση, τονίζοντας ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι μικρή έως μηδαμινή και ότι μόνο το κλίμα έχει βελτιωθεί. «Εναπόκειται στην Αθήνα να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα προκειμένου να αποδεσμευτεί η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα», πρόσθεσε.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να κάνει δημοψήφισμα», δήλωσε ο παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η συναίνεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην όποια συμφωνία έχει ουσιαστική σημασία προκειμένου να πεισθούν τα κοινοβούλια της ευρωζώνης να προσυπογράψουν την παροχή βοήθειας.

"Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ότι η ουσία και η πολιτική βούληση πάνε μαζί και η θέληση πρέπει να είναι παρούσα για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη δημοσιονομικά τροχιά. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ότι  το Εurogroup δεν εξετάζει κανένα plan B για την Ελλάδα.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε συμφωνία πριν φτάσουμε σε σημείο να μην μπορεί η Ελλάδα να καταβάλει τις πληρωμές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

«Ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να βιαστούμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για βελτίωση των διαπραγματεύσεων από το άτυπο Eurogroup της Ρίγας και μετά, τόσο από άποψη ταχύτητας, όσο και από άποψη δέσμευσης των ελληνικών αρχών στην εξεύρεση λύσης.

http://www.avgi.gr/

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).