kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Δεν ξεχνάμε-Να αποδοθεί δικαιοσύνη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα (Του Αλέξη Λιοσάτου, μέλους της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης)

Στην Ελλάδα η Ακροδεξιά έχει μακρά ιστορία και βαθιές ρίζες στους μηχανισμούς του κράτους. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος,  τη δεκαετία του ‘70 τη ...σκαπουλάρισε

για μια σειρά τρομοκρατικές ενέργειες, όπως η κλοπή εκρηκτικών από το στρατό  και οι εκρήξεις σε δυο κινηματογράφους με 34 τραυματίες (1978), ενώ, σύμφωνα με Έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (1978),  πληρωνόταν από την Ασφάλεια για να παρακολουθεί τις νεολαίες της Αριστεράς. Αργότερα πρωτοπαλίκαρά του (Περίανδρος, Κουσουμβρής) τον «έδιναν» κι αυτοι σαν χαφιέ της ΚΥΠ και της Ασφάλειας. Ο Μιχαλολιάκος ίδρυσε το 1980 τη Χρυσή Αυγή.

 

Η ΧΑ ορκιζόταν ανοιχτά και φανατικά  στον εθνικοσοσιαλισμό, κάτι που δεν άλλαξε ποτέ («Το γεγονός ότι δε χρησιμοποιούμε πια τον όρο ‘εθνικοσοσιαλισμος’ δε σημαίνει ότι αλλαξαμε ιδεες», γράφει η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» το 2006, «η ΧΑ πρεσβεύει τον λαϊκό εθνικισμό-εθνικοσοσιαλισμό», δηλώνει ηγετικό τους στέλεχος το 2010) . Το όνομα «Χρυσή Αυγή» το πήρε από την πρώτη οργάνωση του Χίτλερ, που είχε αναφορές στο σατανιστή Άλιστερ Κρόουλι. Σύμβολα ταυτότητάς τους είναι ο αριθμός  «88» (δηλαδή ΗΗ, HeilHitler), ο κέλτικος σταυρός, οι κέλτικοι Ρουνοι, η σβάστικα, ο μαίανδρος (πρόκειται για μετεξέλιξη της σβάστικας, σύμφωνα με κείμενό τους) , συνθήματα μεταφρασμένα από τα SA και SS κ.ά. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος υποδεικνύει ότι σε... συγκεκριμένες "επιχειρήσεις" τα μέλη της ΧΑ  πρέπει να φέρουν μαζί τους μαχαίρι!

ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

Το «πρόγραμμά της ΧΑ» είναι γεμάτο συστημικές ιδέες.Προσπαθεί να κερδίζει κόσμο με την επίδειξη δύναμης, το φόβο και τη βία, ακολουθώντας το μοντέλο ανάπτυξης του NSDAP του Χίτλερ (με την αρχή να γίνεται στον Άγιο Παντελεήμονα), αλλά από την άλλη φροντίζει να χτίζει πολυεπίπεδα δεσμούς με το κατεστημένο:

Μετανάστευση: Με το μαζικό κύμα μεταναστών από την Αλβανία τη δεκαετία του ‘90, τα αφεντικά έβαλαν στόχο να δημιουργήσουν εργάτες-σκλάβους κι έναν αποδιοπομπαίο τράγο για την κοινή γνώμη. «Εξοστρακισμένες σφαίρες» δολοφονούσαν δεκάδες Αλβανούς στα σύνορα. Η «λαθρομετανάστευση» και η «εγκληματικότητα» γίνονται όλη τη δεκαετία κεντρικό θέμα των ΜΜΕ, της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή είναι από τότε το μοναδικό «μικρό κόμμα» (του 0,1 %!) που απολαμβάνει τόση δημοσιότητα στα ΜΜΕ.

Αστυνομία:Το 2009 βγαίνει στις οθόνες η κοινή επιχείρηση ΜΑΤ-ΧΑ στο Παλιό Εφετείο. Το 2011 και το 2012 , όπως και το 2004, έχουμε και πάλι κοινό πογκρόμ σε μετανάστες , με πλήρη ατιμωρησία. Στον Αγιο Παντελεήμονα, μια περιοχή-θεμέλιο για την πολιτική-εκλογική εκτίναξη των ναζί,  τα πρωτα πογκρόμ εγιναν απο την αστυνομια (2004).Το 2012 και το 2015 πάνω από 50% των αστυνομικών ψήφισε ΧΑ.

Στρατός: Η ΧΑ είχε περισσότερους υποψήφιους στρατιωτικούς από όλα τα κόμματα στις βουλευτικές του 2015. Πιο πίσω στο χρόνο, στις Ευρωεκλογές του 1999, η ΧΑ σε συνεργασία με τον Πλεύρη παίρνουν 0,75%, τελείως διαφορετικό ποσοστό πήραν μόνο στο δήμο Παπάγου (που κατοικείται κυρίως από στρατιωτικούς), 5,85%!  Στο Καστελόριζο, με μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να αποτελείται από στρατιωτικούς, η ΧΑ το 2015 ανέβασε τα ποσοστά της σε 11,93% από 11.66%, ενώ στα Δωδεκάνησα και πανελλαδικά έπεσε στο 5,5% και στο 6,3 % αντίστοιχα! Μετά τη δολοφονία Φύσσα υπάρχει το οπτικο-ακουστικό αποδεικτικό υλικό για τη στρατιωτική άσκηση των φασιστών σε διάφορα στρατόπεδα , αρκετοί στρατιωτικοί που αποδείχθηκε ότι είχαν σχέση με τη συμμορία και πληροφορίες για χιλιάδες κρυμμένα όπλα: πού τα βρήκανε άραγε...

Εκκλησία: Μετά το 2012 δεκάδες ιερείς έσπευσαν να αγιάσουν τα γραφεία της ΧΑ. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παλιότερα έχτιζε στην καμπάνια για τις ταυτότητες ένα πλατύ αντιδραστικό «μέτωπο» που ένωνε Χρυσαυγίτες, χουντοβασιλικούς και Νεοδημοκράτες (τύπου Ψωμιάδη). Την εικόνα του «μαύρου μετώπου» εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών κύκλων, ακροδεξιών και ναζί ξαναείδαμε στις σκοταδιστικές συγκεντρώσεις με κάψιμο βιβλίων και στο Θέατρο Χυτήριο. Ποσώς τους ενδιαφέρει τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της Εκκλησίας το τουλάχιστον «ύποπτο» θρησκευτικό υπόβαθρο του πυρήνα της ΧΑ (πχ το μουσικό συγκρότημα του Καιάδα-Γερμενή NaerMataron, γράφει στίχους που βρίζουν χυδαία τους χριστιανούς και τον Ιησού Χριστό).

Δικαιοσύνη: Οι Χρυσαυγίτες δικάζονται με τρομακτική καθυστέρηση, πέφτουν στα μαλακά ή αθωώνονται. Ο «Περίανδρος» που το 1998 άφησε σχεδόν νεκρό τον αριστερό συνδικαλιστή Δ.Κουσουρή κρύφτηκε με τη βοήθεια της αστυνομίας για να παραδοθεί το 2005. Ενώ αρχικά καταδικάστηκε ομόφωνα σε 21 χρόνια φυλάκισης, το 2009 αποφυλακίστηκε. Η Θ.Σκορδέλη συνελήφθη επ’ αυτοφόρω για συμμετοχή σε ομάδα που μαχαίρωσε Αφγανό.Η δίκη έχει αναβληθεί μέχρι σήμερα 11 φορές (!). Τα περισσότερα ρατσιστικά εγκλήματα είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενα, σπανιότατα όμως κινούνται οι αντίστοιχες διαδικασίες. Στα χρυσαβγίτικα πογκρόμ του Σεπτέμβρη 2004 μετά τον αγώνα Ελλάδας-Αλβανίας, ο θλιβερός απολογισμός είναι 300 τραυματίες (οι 20 με κατσαβίδι!) κι ένας νεκρός. Δε συνελήφθη και δε διώχθηκε ποτέ κανένας. Η εισαγγελία Αθηνών ερευνούσε το 2011 εννέα περιστατικά εγκλημάτων μίσους όταν υπήρχαν 500 θύματα ρατσιστικών επιθέσεων μόνο στο πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους. Το πόρισμα Ντογιάκου (του υποτιθέμενου...Νεοδημοκράτη, σύμφωνα με τον Κασιδιάρη!) δεν κατηγορεί την ηγεσία της ΧΑ ούτε για τρομοκρατική οργάνωση ούτε για ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης, τους κατηγορεί για υποθέσεις μετά το 2008 και αφήνει απ’ έξω εκατοντάδες εγκληματικές ενέργειες, πχ τα γεγονότα του Μάη 2011, μετά τη δολοφονία Μ. Καντάρη (2 βδομάδες συνεχών πογκρόμ, με συνολικό απολογισμό ένα νεκρό, πάνω από 100 τραυματίες). Ο δε εισαγγελέας Σαλάτας δε βλέπει καν υπόνοια εγκληματικής οργάνωσης, αφού «δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο».

ΚΑΙ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ»  ΥΠΑΡΧΕΙ,  ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ

Το μοντέλο στον Άγιο Παντελεήμονα  εξασφάλιζε κέρδη από την προστασία σε διάφορα μαγαζιά, κάποιοι εργοδότες εξασφάλισαν φτηνά μεροκάματα, κάποιοι μαγαζάτορες μείωσαν τον ανταγωνισμό με το «παρεμπόριο». Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρθηκαν με το αζημίωτο. Μετά το 2012 ανοίξανε γραφεία εύρεσης εργασίας «για Έλληνες» με μεροκάματο 10 ευρώ, προσπαθώντας να ανοίξουν συναλλαγές με μεγάλους εργοδότες, παράλληλα με την υπόσχεση «να σταματήσουν οι απεργίες» ή να «ξεφορτωθούν το ΠΑΜΕ», όπως στο Πέραμα.Άλλες αποκαλύψεις εμπλέκουν κορυφαία στελέχη τους σε κυκλώματα εμπορίου ηρωίνης και λευκής σαρκός, εκτέλεσης συμβολαίων θανάτου κ.ά. Στο πενιχρό κοινοβουλευτικό τους έργο υποστήριξαν το Σάλλα, το Λάτση, τραπεζίτες κ.ά., έκαναν τις περισσότερες επερωτήσεις υπέρ των εφοπλιστών, τάχθηκαν υπέρ του ξεπουλήματος νησιών κλπ. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που στις εκλογές του 2012 και του 2015 οι Νεοναζί βρέθηκαν εκλογικά στη 2η θέση (μετά τη ΝΔ) στην κοινωνική κατηγορία «εργοδότες».

ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Μετά την έκρηξη του Δεκέμβρη 2008 (όταν  οι Χρυσαυγίτες δράσανε μαζί με την αστυνομία ενάντια στη νεολαία) το σύστημα ένιωσε ότι απειλείται από κοινωνική εξέγερση, ενώ πολιτικά είχε ήδη διαβλέψει ότι επωάζεται η άνοδος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς εις βάρος της Σοσιαλδημοκρατίας (βλέπε γκάλοπ 2007-2008). Δημιουργήθηκε λοιπόν η ανάγκη αξιοποίησης ενός «μπαμπούλα των δρόμων»  για να ανακοπεί η αριστερόστροφη ριζοσπαστικοποίηση του πληθυσμού. Μέσα από αυτές τις διεργασίες είχαμε τα τελευταία χρόνια τη μετακόμιση σωρείας στελεχών της «Δεξιάς Πολυκατοικίας» στο ΛΑΟΣ και τη ΧΑ, όπως και την ένταξη στο χιτλερικό μόρφωμα  αρκετών στρατιωτικών και αστυνομικών, που εκπαιδεύανε για τις «επιχειρήσεις» (με τα μαχαίρια).

ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ -Η ΜΟΝΗ «ΔΙΚΑΙΗ» ΔΙΚΗ

Κάπως έτσι φτάσαμε στη φριχτή δολοφονία Π.Φύσσα το Σεπτέμβρη του 2013. Ακόμα και τότε, πριν το μαζικό αντιφασιστικό ξεσηκωμό, οι πρώτες αντιδράσεις του καθεστώτος έδειξαν προσπάθεια συγκάλυψης. Μέχρι τότε άλλωστε, με ΑΥΤΗ τη συμμορία συζήταγε για εκλογική συνεργασία η ΝΔ, με τις εκκλήσεις δημοσιοκάφρων (πχ Μπάμπης Παπαδημητρίου) να «σοβαρευτούν» οι μαχαιροβγάλτες.

ά, ο Μιχαλολιάκος, που εχει κλ
έψει εξοπλισμο απο το στρατό ΔΕΝ δικάζεται με τον αντιτρομοκρατικό (!!) αλλά με το νόμο περί κατοχης εκρηκτικών και τρωει μονο 13 μήνες, που μετα γίνονται 11,5 μήνες.Οι εφημερίδες της εποχής κανουν "μοκο".Σε ερώτηση του ΚΚΕ ("γιατι φακελώνονται μονο οι αριστεροί και ο υποδικος Μιχαλολιάκος εγινε έφεδρος ανθυπολοχαγός?") , ο Αβέρωφ απαντά "μας ξεφυγε"! Ο Ν. Μιχαλολιάκος κατηγορεί το "συντροφό" του Ηλιοπουλο σαν εθνοπροδότη, και τον δεχεται λίγο αργότερα στη νεοσύστατη ΧΑ.Ο Καλέντζης κατηγορει τον Πλευρη ως ρουφιανο-πράκτορα της ΚΥΠ, γιατι τους "δίνει" στην αστυνομια για να γλιτώσει ο ίδιος.Σύμφωνα με τον Γ.Τραγκα, αυτο εγινε γιατι ο Πλευρης κινδυνευε να χασει την αρχηγια απο τον Καλέντζη.Ο ιδιος ο Πλευρης περιγραφει πως όταν πήγε στην αστυνομία της "Δημοκρατιας" γυρω στο 1978, την εποχη της εξάρθρωσης των βομβιστων της Κ4Α, μονο που δεν του ζητούσαν αυτογραφο, ενω όταν τους ρωτησε "θα με συλλαβετε?", ...σκασανε στα γέλια.Ο Ν.Μιχαλολιάκος κατηγορεί τον Πλεύρη κι αλλους του 4ΚΑ για ρουφιανους, "που οι περισσότεροι κατεληξαν δωσίλογοι της ΝΔ", ενω κι ο ιδιος σε αστυνομικά έγγραφα φέρεται να εχει σχέσεις έμμισθες με την ΚΥΠ.Αλλωστε ο Ν.Μιχαλολιάκος ποτε δεν απειληθηκε απο το "εννομο κράτος", παρ΄ότι πάντα η δραστηριότητά του κινούταν εκτός νόμου.Από την αλλη πρωτοπαλικαρά του τον δίνουν κι αυτοι σαν χαφιέ της ΚΥΠ, αφου αυτός πρωτα τους έβαλε φυλακη (Περίανδρος, Κουσουμβρής).
Συμπέρασμα? Ομορφη δεξια πολυκατοικια, ηθική, αγγελικά πλασμένη.
(Στοιχεια:Μαυρη Βιβλος Χρυσης Αυγης, Δημ. Ψαρρας).

ά, ο Μιχαλολιάκος, που εχει κλ
έψει εξοπλισμο απο το στρατό ΔΕΝ δικάζεται με τον αντιτρομοκρατικό (!!) αλλά με το νόμο περί κατοχης εκρηκτικών και τρωει μονο 13 μήνες, που μετα γίνονται 11,5 μήνες.Οι εφημερίδες της εποχής κανουν "μοκο".Σε ερώτηση του ΚΚΕ ("γιατι φακελώνονται μονο οι αριστεροί και ο υποδικος Μιχαλολιάκος εγινε έφεδρος ανθυπολοχαγός?") , ο Αβέρωφ απαντά "μας ξεφυγε"! Ο Ν. Μιχαλολιάκος κατηγορεί το "συντροφό" του Ηλιοπουλο σαν εθνοπροδότη, και τον δεχεται λίγο αργότερα στη νεοσύστατη ΧΑ.Ο Καλέντζης κατηγορει τον Πλευρη ως ρουφιανο-πράκτορα της ΚΥΠ, γιατι τους "δίνει" στην αστυνομια για να γλιτώσει ο ίδιος.Σύμφωνα με τον Γ.Τραγκα, αυτο εγινε γιατι ο Πλευρης κινδυνευε να χασει την αρχηγια απο τον Καλέντζη.Ο ιδιος ο Πλευρης περιγραφει πως όταν πήγε στην αστυνομία της "Δημοκρατιας" γυρω στο 1978, την εποχη της εξάρθρωσης των βομβιστων της Κ4Α, μονο που δεν του ζητούσαν αυτογραφο, ενω όταν τους ρωτησε "θα με συλλαβετε?", ...σκασανε στα γέλια.Ο Ν.Μιχαλολιάκος κατηγορεί τον Πλεύρη κι αλλους του 4ΚΑ για ρουφιανους, "που οι περισσότεροι κατεληξαν δωσίλογοι της ΝΔ", ενω κι ο ιδιος σε αστυνομικά έγγραφα φέρεται να εχει σχέσεις έμμισθες με την ΚΥΠ.Αλλωστε ο Ν.Μιχαλολιάκος ποτε δεν απειληθηκε απο το "εννομο κράτος", παρ΄ότι πάντα η δραστηριότητά του κινούταν εκτός νόμου.Από την αλλη πρωτοπαλικαρά του τον δίνουν κι αυτοι σαν χαφιέ της ΚΥΠ, αφου αυτός πρωτα τους έβαλε φυλακη (Περίανδρος, Κουσουμβρής).
Συμπέρασμα? Ομορφη δεξια πολυκατοικια, ηθική, αγγελικά πλασμένη.

Είναι φανερό λοιπόν ότι σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε παθητικά από τη Δικαιοσύνη να κάνει τη «δουλειά της», ενώ ήδη προϊδεάζει για πτώση «στα μαλακά».Η σύντομη αναδρομή έγινε για να δείξουμε ότι το κράτος παραδοσιακά και παρά τη Μεταπολίτευση δεν αντιμετωπίζει τους Ναζί ως απειλή αλλά ως ενισχυτική του κατασταλτικού της έργου-και μακροπρόθεσμα σαν εναλλακτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα έχουν το θράσος να διεκδικούν και το ρόλο της «συνεπούς αντιμνημονιακής δύναμης».

Είναι σημαντικό να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα φασιστικά τάγματα και οι ηγέτες τους, καθώς τον 1,5 χρόνο που διώκονται, έστω λειψά, οι ρατσιστικές επιθέσεις μειώθηκαν δραστικά. Αλλά γι αυτό είναι απαραίτητη η ενεργητική διεκδίκηση της κοινωνίας που θα απαιτεί δικαιοσύνη για τα θύματα της ναζιστικής βίας. Τα στοιχεία και το αναγκαίο νομικό οπλοστάσιο για τη συντριβή τους υπάρχουν. Εμείς να φροντίσουμε για την πολιτική βούληση.

*Το κείμενο αποτελεί τμήμα  κειμένου του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «Απελάστε το Ρατσισμό»

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).