kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Αλ. Τσίπρας στο Βελλίδειο: Ζητάμε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την βεβαιότητά του για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώ κλήθηκε να απαντήσει

για τις διαφορές με τον παλαιοκομματισμό, το πρόγραμμα διακυβέρνησης, τη συμφωνία αλλά και για τις Σκουριές.

To Α' μέρος της συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στην 80ή ΔΕΘ

 

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλώς ήρθατε. Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Σας ευχαριστούμε που είστε όλοι εδώ.

Χτες παρακολουθήσατε την ομιλία του Προέδρου, μια ομιλία προγραμματική, με άξονες τετραετίας ή και λίγο περισσότερο, όπως ο ίδιος το επέκτεινε, σήμερα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνετε τις ερωτήσεις σας, θα σας παρακαλούσα να είστε όσο πιο σύντομοι γίνεται, διότι η συνέντευξη θα κρατήσει αυστηρά μιάμιση ώρα.

Επομένως ξεκινάμε αμέσως δίνοντας τον λόγο, αυτό είναι εθιμοτυπικό το πρώτο, στην ΕΡΤ 3 με την κα Λουτσοπούλου.

Γ. ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ («ΕΡΤ 3»): Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε και ευχαριστώ. Ο κ. Μεϊμαράκης χτες μιλώντας σε εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δήλωσε πρόθυμος να σας ζητήσει συγνώμη αν σας πρόσβαλε με χαρακτηρισμούς του. Εσείς πριν από λίγες μέρες αφήσατε ένα μικρό περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις βεβαίως και στενοί συνεργάτες σας και στελέχη αφήνουν κάποιο περιθώριο συνεργασίας και με κάποια άλλα Κόμματα.

Τι θα κάνετε; Με ποιους θα κυβερνήσετε την επομένη των εκλογών; Τι θα γίνει για να έχει η χώρα Κυβέρνηση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Λουτσοπούλου, είναι καλό πράγμα κανείς να ζητάει συγνώμη αλλά θα έπρεπε ο κ. Μεϊμαράκης να ζητήσει συγνώμη για όσα έκανε το Κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια που φόρτωσε τον ελληνικό λαό με δυσβάστακτα χρέη και ελλείμματα.

 Ίσως και να ζητήσει συγνώμη γιατί επί 2,5 χρόνια την περίοδο του Μνημονίου συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά χωρίς καμία δυνατότητα διεκδίκησης, με τη λογική και το δόγμα «ουδείς αναμάρτητος» και ίσως θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη, ματώναμε προκειμένου να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει, μας έλεγε «κωλυσιεργείτε, αργείτε, γιατί δεν υπογράφετε ό,τι κι αν σας δίνουν».

Για το θέμα ότι με είπε με χαρακτηρισμούς της σειράς «ψευτράκο» «αλητάκο» δεν ξέρω τι είπε, δεν του ζητάω να μου ζητήσει συγνώμη, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για εμένα. Ίσως θα έπρεπε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό αν συνεχίζει να τον κοροϊδεύει ή όχι. Διότι με κάποιον που τον θεωρεί καταστροφέα, ψευτράκο, πονηρούλη και πολιτικό αγύρτη όπως είπε, είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και είναι οξύμωρο να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές.

Από εκεί και πέρα θέλω να ξεκαθαρίσω: εμείς διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη, για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια σύντομη παρένθεση.

Και ζητάμε ισχυρή εντολή πάνω σε μια προγραμματική βάση κι ένα σχέδιο, έχοντας την εμπειρία αυτή της εξάμηνης διακυβέρνσης, έχοντας πλέον σίγουρα βήματα  μπροστά μας και σταθερό έδαφος. Διότι εμείς το δημιουργήσαμε αυτό το σταθερό έδαφος.

Από εκεί και πέρα είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει με βάση το απόλυτο κριτήριο που έχει, για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες που έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη και με Κόμματα τα οποία έχουν εντελώς διαφορετική ιδεολογική αφετηρία από τη δική μας. Σας θυμίζω ότι το ίδιο ερώτημα κάνατε και πριν τον Γενάρη «με ποιους θα συνεργαστείτε» και σας είπαμε ότι υπάρχουν δυνάμεις έντιμες και βρέθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

Άρα το κρίσιμο δίλημμα είναι: ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ή η Νέα Δημοκρατία, φέρνοντας μαζί της και όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος;Αυτό είναι το κρίσιμο δίλημμα, αυτό είναι διακύβευμα των εκλογών και σε αυτό το διακύβευμα θα κριθεί να απαντήσει και πιστεύω ότι θα απαντήσει δίνοντας προοπτική συνέχειας της διεκδίκησης και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, ο ελληνικός λαός στις 20 του Σεπτέμβρη.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ («ΤΑ ΝΕΑ»): Καλό μεσημέρι κ. Πρόεδρε. Ζητάτε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό, όμως η κοινωνία εμφανίζεται μπερδεμένη και θα έλεγα και λίγο μουδιασμένη και διερωτάται: αν σας δώσει την εντολή μία ισχυρή εντολή, θα εφαρμόσετε τα συμπεφωνημένα και θα κυβερνήσετε για να βγάλετε σε τρία χρόνια τη χώρα από το Μνημόνιο ή θα κάνετε κάποια διασταλτική ερμηνεία της εντολής που θα σας δώσει, όπως σας κατηγορούν, τύπου δημοψηφίσματος. Σας ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Κεχαγιά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο εμείς φέραμε μια συμφωνία παλεύοντας σκληρά και διαπραγματευόμενοι σκληρά επί έξι μήνες. Σας θυμίζω ότι πριν από το Γενάρη, η βασική επιχειρηματολογία των αντιπάλων μας ήταν ότι εμείς δεν θα φέρουμε συμφωνία, αλλά έχουμε κρυφό σχέδιο να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ.

Δώσαμε τη μάχη, την σκληρή μάχη κερδίσαμε πολλά, εφαρμόσαμε αυτούς τους έξι μήνες με τη θηλιά στο λαιμό μια σειρά από φιλολαϊκά μέτρα σε αντίθεση σε σύγκρουση με τους εταίρους και τους δανειστές και φέραμε μια συμφωνία η οποία έχει δυσκολίες, αλλά δίνει τη δυνατότητα μιας προοπτικής.

Αποκαθιστά τη χρηματοδότηση της χώρας για την επόμενη τριετία, δίνει τη δυνατότητα μέσα από το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ να μπορέσουμε να επανεκινήσουμε την οικονομία, αφαιρεί 20 δισεκατομμύρια υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων, 20 δις ουσιαστικά σε μέτρα που ήταν υποχρεωμένη η προηγούμενη Κυβέρνηση, διασφαλίζει ότι θα αξιοποιηθεί και δεν θα εκποιηθεί η δημόσια περιουσία μέσα από το νέο Ταμείο, μετατρέπει τη δανειακή σύμβαση από μια σύμβαση στο αγγλικό Δίκαιο -αυτό το αποικιοκρατικού χαρακτήρα Δίκαιο- σε μια σύμβαση στο ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο, άρα αυτή τη συμφωνία την οποία εμείς καταφέραμε μέσα από δυσκολίες, θα την τηρήσουμε προσπαθώντας στα κρίσιμα σημεία και στα ανοιχτά θέματα που εμείς κρατήσαμε ανοιχτά μέσα σε αυτή τη συμφωνία, να δώσουμε τη μάχη ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατό περισσότερα.

Αναφέρθηκα χτες σε αυτά τα ανοιχτά θέματα.

1).Πρώτο ανοιχτό θέμα το θέμα του χρέους. Σας θυμίζω, ότι η Νέα Δημοκρατία διακήρυττε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι δεν χρειάζεται ούτε αναδιάρθρωση, ούτε απομείωση. Εμείς δώσαμε αυτή τη σκληρή μάχη και μέχρι τέλους του έτους, ίσως πολύ νωρίτερα, θα γίνει η συζήτηση θα ξεκινήσει η διαδικασία για να προχωρήσουμε να πάρουμε αποφάσεις για την αναγκαία απομείωση του χρέους. Δεν συζητείται πια αν θα γίνει αυτό, αλλά σε τι βάθος και σε τι έκταση θα γίνει.

Διερωτώμαι ποιος είναι ικανότερος να διεκδικήσει τα περισσότερα δυνατά, τα καλύτερα δυνατά για τον ελληνικό λαό; Αυτοί οι οποίοι διακήρυτταν ότι είναι βιώσιμο το χρέος ή εμείς που δώσαμε τη μάχη και το καταφέραμε αυτό;

2).Δεύτερο σημαντικό και ανοιχτό ζήτημα, το θέμα των κόκκινων δανείων. Όπου εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και το ξεκαθαρίζω αυτό,δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για πολίτες οι οποίοι πήραν δάνεια κάποια εποχή ενώ τώρα η αξία των σπιτιών τους έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά. Θα προστατεύσουμε τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας. Δεν είναι αυτό προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας.

3).Τρίτο μεγάλο και σημαντικό θέμα οι εργασιακές σχέσεις. Εμείς καταφέραμε και πήραμε μέσα στη συμφωνία, τη δυνατότητα να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να καταργήσουμε τις ομαδικές απολύσεις. Δεν είναι στις ιδεολογικές και προγραμματικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας αυτό.

Σας έφερα τρία παραδείγματα μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Από εκεί και πέρα η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί με στόχο να βρούμε ταυτόχρονα και τα αντισταθμιστικά μέτρα εκεί όπου δημιουργούνται μεγάλες δυσκολίες, με στόχο να ξεφύγουμε το δυνατότερο, το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας και αυτό θα γίνει αν καταφέρουμε -και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε- την ελάφρυνση στο χρέος, με την επιστροφή στην ανάπτυξη -υπολογίζουμε στο 1ο εξάμηνο του 2016- και βεβαίως εάν κι εμείς αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, πετύχουμε σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές εντός της χώρας ώστε να προχωρήσουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από την επιτροπεία, να ξεφύγουμε από τα Μνημόνια.

Εγώ αυτό το μόνο ασφαλή δρόμο βλέπω τούτη την ώρα, έχοντας την εμπειρία της σκληρής αυτής μάχης για να ξεφύγουμε από αυτή την περίοδο, την σκληρή περίοδο των Μνημονίων στην οποία βρέθηκε η χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αν υπάρχει κανείς άλλος που βλέπει άλλο δρόμο, ας μας το πει. Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση, το λέω μετά βεβαιότητας. Ο δρόμος της σκληρής διαπραγμάτευσης που πετυχαίνεις νίκες διεκδικώντας και τις διεξόδους μέσα από σχέδιο, είναι ο μόνος δρόμος και αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε.

Ε. ΤΣΙΚΡΙΚΑ («Alpha TV»): Κύριε Πρόεδρε στη συνέντευξή σας στον Alpha πρόσφατα είχατε πει πως «εγώ δεν πρόκειται να είμαι Πρωθυπουργός σε μια συγκυβέρνηση με Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι». Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο Κόμμα αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, αν δηλαδή δεν μπορεί να σχηματιστεί αλλιώς Κυβέρνηση. Επιμένετε; Θα ανοίξετε το δρόμο έτσι ώστε κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την πρωθυπουργία;

Και επιπλέον μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν θα πάμε ξανά σε εκλογές;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Τσικρικά, δεν αναφέρομαι σ’ εσάς, είναι ένα πολύ ωραίο δημοσιογραφικό ερώτημα αλλά το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τεχνητό δίλημμα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει. Διότι όλοι μα όλοι γνωρίζουν, ότι με βάση τ’ απλά μαθηματικά, αυτός που θα έρθει πρώτος θα είναι ή με απόλυτη πλειοψηφία ή κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία και σε κάθε περίπτωση θα είναι σε θέση να δημιουργήσει κυβέρνηση.

Γιατί όμως επιχειρείται να δημιουργηθεί αυτό το δίλημμα το τεχνητό, να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η χώρα δε μπορεί να κυβερνηθεί και πρέπει εξ ανάγκης να βρεθεί ένα mondus viventi ανάμεσα σε δυο δυνάμεις πολιτικές που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα;

Ο λόγος είναι ακριβώς επειδή η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μεϊμαράκης δε μπορούν ν’ αντιπαρατεθούν προγραμματικά με το ΣΥΡΙΖΑ, δε μπορούν να δικαιολογήσουν τ’ αδικαιολόγητα 40 χρόνων στο παρελθόν στην κυβέρνηση του τόπου που οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση χρεοκοπίας στη χώρα, να δημιουργήσουν το ψευδές αίσθημα στους πολίτες ότι όλοι το ίδιο είναι, δεν υπάρχουν διαφορές.

Λοιπόν, σας πληροφορώ ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές. Πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, σε όλους όσοι, και συντηρητικοί πολίτες θέλουν επιτέλους ένα βήμα προς τα εμπρός, να ξεφύγουμε από αυτό το καθεστώς των παλαιών πολιτικών πρακτικών. Της πρακτικής του ρουσφετιού, της διαπλοκής, της κομματικοκρατίας. Και να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια ν’ ανασυγκροτήσουμε τη χώρα σε στέρεες βάσεις, κάνοντας τομές.

Και οι δυνάμεις εκείνες που τις δοκιμάσαμε. Ποιος μπορεί να πει ότι ευθύνεται η διακυβέρνηση των 6 μηνών, 7 μηνών του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα δεινά που έχει ο τόπος και όχι η διακυβέρνηση των 40 χρόνων όπου η Νέα Δημοκρατία σ’ αυτά τα 40 χρόνια είχε κομβικό ρόλο στο πλαίσιο ενός δικομματισμού εναλλαγής στην εξουσία;

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν αυτό. Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, ακούστε: Εγώ βρίσκομαι υπηρετώντας ένα συλλογικό πολιτικό σχέδιο, συνεπώς η αναφορά μου δεν εξηγούσε μονάχα την προσωπική θέση και στάση αλλά τη συλλογική θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι θα επιχειρήσουν, θα προσπαθήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δε θα τους κάνει τη χάρη ο λαός. Διότι ο λαός θα δώσει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να είναι πρώτος σ’ αυτές τις εκλογές αλλά να έχει τη δύναμη εκείνη που χρειάζεται για να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη του 2015.

Θ. ΣΙΧΛΕΤΙΔΗΣ («ΚΟΚΚΙΝΟ»): Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες. Ένα χρόνο πριν εδώ πάλι, ήταν κάτι το οποίο υπήρχε μέσα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ότι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και το διαγωνισμό.

Θέλω να σας ρωτήσω γιατί σ’ αυτό το εξάμηνο δεν ήρθε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, τι θα συμβεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει ξανά τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει και θα ήθελα κι ένα σχόλιό σας για μια δήλωση της κας Βούλτεψη σήμερα το πρωί στο «Κόκκινο», η οποία είπε μέσες άκρες ότι αυτό το θέμα είναι ένα παραμύθι γιατί η ψηφιακή εποχή δεν αφήνει περιθώριο διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή, έχει κατατεθεί, είναι σε διαβούλευση όπως οφείλαμε να είναι και είναι σε διαβούλευση διότι μια τόσο μεγάλη θεσμική τομή πρέπει να γίνει με το μέγιστο δυνατό διάλογο και με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Είναι μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία, αναγκαία πρωτοβουλία για να σπάσουμε το θύλακα της διαπλοκής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στον τόπο.

Έχω μιλήσει κατά καιρούς για το λεγόμενο «τρίγωνο της αμαρτίας». Μία από τις κορυφές του τριγώνου είναι δυστυχώς οι ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης, ελλειμματικών Μέσων που έχουν όμως διαφορετική μεταχείριση από το πολιτικό σύστημα και από τις Τράπεζεςπου μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απόλυτη διασύνδεση με το πολιτικό σύστημα προκειμένου ν’ απολαμβάνουν και οι Τράπεζες αλλά και το πολιτικό σύστημα ευνοϊκής μεταχείρισης από τα Μέσα. Αυτό ήταν το τρίγωνο της διαπλοκής στη χώρα μας που καθόρισε και τις πολιτικές εξελίξεις για πολλά χρόνια.

Είμαι λοιπόν περήφανος που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, να σπάσει αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής και να βάλει κανόνες. Δεν ολοκληρώθηκε διότι κάποιοι αριστεροί Βουλευτές αποφάσισαν να ρίξουν την κυβέρνηση σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Έπεσε η κυβέρνησή μας. Το νομοσχέδιο αυτό όμως είναι γνωστό και αμέσως μετά, με την επιθυμία του ελληνικού λαού να μας δώσει την ισχυρή εντολή που ζητάμε, θα γίνει νόμος του κράτους.

Όπως επίσης είμαι και περήφανος που για πρώτη φορά υπήρξε καταπίστευση των οφειλών των ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης προς το Δημόσιο. Που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει μέχρι τώρα ν’ ασχοληθεί μ’ αυτά τα θέματα.

Ξέρετε εμείς, δεν το λέω από παλικαρισμό, αλλά το λέω με την έννοια ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε μια άμεση επικοινωνία με τον ελληνικό λαό, δε διαμεσολαβείται αυτή. Συνεπώς δε μας ενδιαφέρει, πολλές φορές όταν τα Μέσα Ενημέρωσης και ιδίως την περίοδο της δημοψηφίσματος, σας θυμίζω, όλα ήταν απέναντί μας ή σχεδόν όλα, όλο το παλιό πολιτικό σύστημα, αυτό μας έκανε καλό εμάς, δε μας έκανε κακό.

Γιατί ο ελληνικός λαός έχει κρίση και καταλαβαίνει. Συνεπώς δε φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος, δε θα φοβηθούμε το πολιτικό κόστος, θα μπει μια τάξη σ’ αυτή τη χώρα. Οι νόμοι θα εφαρμόζονται για όλους. Η κα Βούλτεψη σήμερα νομίζω ότι άθελά της ή συνειδητά, δεν ξέρω, φανέρωσε τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Την πρόθεση να μην αλλάξει τίποτα, να μην πειράξει τίποτα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Δεν ξέρω αν το έκανε άθελά της, πιθανόν συνειδητά το έκανε διότι προσδοκά ακόμα πιο ενισχυμένη στήριξη από τα Μέσα Ενημέρωσης στο επόμενο διάστημα, όμως σας λέω ότι ο ελληνικός λαός πλέον έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που παίζει ο καθένας και ίσως, αν υπάρξει αυτή η ακόμα περαιτέρω στήριξη να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

 Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ξέρουμε πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα συνεχιστεί αυτή η ασυδοσία και η αναρχία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Σ. ΤΖΗΜΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, κορυφαία επιλογή της κυβέρνησής σας υπήρξε το άνοιγμα προς τη Μόσχα για την εξασφάλιση οικονομικής και πολιτικής βοήθειας στην οικονομική κρίση. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, μάλλον δεν απέδωσε όλη αυτή τη κινητικότητα τ’ αποτελέσματα.

Θυμίζω τα 5 δισεκατομμύρια προκαταβολή για τον αγωγό του φυσικού αερίου, τη χαλάρωση του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, άλλες ρωσικές επενδύσεις για κάποια δάνεια κτλ. Τι έγινε τελικά και ο Πούτιν δεν άνοιξε το πουγκί του; Εσείς ο ίδιος σε συνέντευξή σας πρόσφατα στο “Kontra News” νομίζω, είχατε πει ότι σας παρέσυρε περίπου ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος απαντώντας σε μια άλλη τηλεόραση, στο «Έψιλον» συγκεκριμένα, ακούστηκε να λέει και το μεταφέρω επί λέξει, ότι «ο κ. Τσίπρας δεν είναι μικρό παιδί να τον παρασύρω» και ότι όλα τα συναποφασίσατε και τα σχεδιάσατε από κοινού.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, τόσο για το γενικότερο εγχείρημα, το ρωσικό εγχείρημα και ειδικά για το θέμα του αγωγού, εάν η γεωπολιτική σας ανάλυση τότε είχε προβλέψει τις σφοδρότατες αντιδράσεις της Δύσης επ' αυτού και αν ναι, αν τις αγνοήσατε σε μια περίοδο μάλιστα που χρειαζόμασταν τη βοήθεια ειδικά των Αμερικανών για να μη μας πετάξουν από την Ευρωζώνη.

Και ακόμα, εφ' όσον αύριο γίνετε κυβέρνηση και με δεδομένη την αντίθεση των Αμερικανών και γενικότερα των Δυτικών στην κατασκευή αυτού του αγωγού, είστε αποφασισμένος να το προχωρήσετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τζήμα, πολλά σκέλη έχει το ερώτημά σας, θα προσπαθήσω όμως ν’ απαντήσω στην ουσία. Εγώ πήγα και συνάντησα δυο φορές τον Πρόεδρο Πούτιν, μια στη Μόσχα, μία στην Αγία Πετρούπολη, προσκεκλημένος σ’ ένα οικονομικό φόρουμ και έβαλα μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των ρωσικών σχέσεων.

Νομίζω ότι αυτό ήταν αναγκαίο και είναι αναγκαίο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανήκει, όπως γνωρίζετε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχεις σχέση με τους παραδοσιακούς εταίρους και δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει οικονομική συνεργασία όπως και άλλες χώρες έχουν οικονομική συνεργασία.

Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να έχει η Γερμανία τη δυνατότητα απευθείας οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας και ενός αγωγού αερίου που συνδέει τις δυο χώρες και μάλιστα τώρα να συζητάει και για δεύτερο και να μην έχει η Ελλάδα.

Δεν καταλαβαίνω γιατί η Τουρκία που είναι χώρα του ΝΑΤΟ να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται και να συζητά με τη Ρωσία για να περάσει ο αγωγός και να μην έχει η Ελλάδα;

  Και δεν καταλαβαίνω και τη λογική σας, τη λογική σας ότι δεν θα μας αφήσουν κάποιοι σύμμαχοι άλλοι. Μα, κοιτάξτε να δείτε, αυτή η λογική, η λογική του ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι μας πούνε κάποιοι άλλοι, είναι που οδήγησε τη χώρα εκεί που σήμερα βρίσκεται.

Είδατε ότι οι ΗΠΑ στήριξαν τη χώρα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ανάγκη να παραμείνει στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι εμείς διεκδικήσαμε και κατοχυρώσαμε το δικαίωμά μας να διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία τον αγωγό που θα περάσει από τα ελληνικά σύνορα.

Είναι έτσι ή δεν είναι έτσι; Συνεπώς το επιχείρημα ότι εάν συνεχίσουμε να έχουμε μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, που πολλές φορές δεν θα είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνει τότε πως θα πρέπει πάντοτε να κάνουμε πίσω.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση που σπατάλησε πολλές από τις οικονομικές δυνατότητές της, διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας εξαιρετικά κρίσιμος έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη διαπραγμάτευση και στο τελικό αποτέλεσμα εάν θέλετε.

Διότι η Ελλάδα παραμένει ένα πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή με πολεμικές συγκρούσεις στο Βορρά, στην Ουκρανία, νοτιοανατολικά στη Συρία, με διαλυμένη τη Λιβύη νοτιοδυτικά. Και αυτός ο ισχυρός ρόλος της Ελλάδας ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και σε μια εύθραυστη περιοχή, πρέπει να αναδειχθεί μέσα από μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά. Κι αυτό θα το διαπιστώσατε και στις κοινές δηλώσεις που έκανα με τον Πούτιν στη Μόσχα και στην Πετρούπολη. Δεν ζήτησα οικονομική βοήθεια, εμπορικές συνεργασίες προσπάθησα να κάνω και είναι σε καλή εξέλιξη αυτή η προσπάθεια και δεν πρέπει να σταματήσει εδώ και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν, ο αγωγός εάν περάσει από την Τουρκία πρέπει να περάσει και από την Ελλάδα και αυτό θα είναι μια σημαντική εξέλιξη διότι θα καταστεί ενεργειακός κόμβος η χώρα μας. Έχει ήδη τον ΤΑΠ. Καλό είναι να έχουμε κι άλλο έναν αγωγό.

Οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να ομαλοποιηθούν. Ρώσοι τουρίστες πρέπει να έρχονται στην Ελλάδα. Το 2016 θα είναι το έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Ίσα – ίσα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική. Τώρα κάποιοι άλλοι που ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, ας κάτσουν να τα λύσουν αυτά τα προβλήματα, δεν με αφορά. Εγώ δεν είχα ποτέ τέτοια αυταπάτη. Ήξερα τι θέλω και ξέρω τι θέλω.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ («ΑΠΕ – Ρ/Σ ΑΠΕ»): Θέλω να σας ρωτήσω, η Ν.Δ. σας κατηγορεί ότι κοστίσατε στη χώρα 90 δις. Εσείς τι απαντάτε; Είστε τόσο ακριβός;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι αξίζω κάτι περισσότερο κ. Ρούμπο.

 Η Ν.Δ. προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει την εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι για όλα τα δεινά που μας έχουν βρει δεν φταίνε τα 40 χρόνια διακυβέρνησης που μας χρέωσαν με ελλείμματα, με χρέη που έφτασαν τη χώρα στη χρεοκοπία, αλλά φταίνε οι έξι μήνες που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και έδωσε μάχη, αγώνα, διεκδίκησε, διαπραγματεύτηκε, για να βγάλει τη χώρα από αυτή τη μέγγενη.

                        Είναι αστείο αυτό το ποσό. Επιτρέψτε μου όμως μια και μιλάμε με νούμερα να πω και εγώ ορισμένα νούμερα. Η Ν.Δ. ήταν αυτή που μας έλεγε στις 20 Φλεβάρη όταν φέραμε την πρώτη, την προσυμφωνία με τους εταίρους, ότι τι έχετε καταφέρει; «Διαπραγματεύεστε μέτρα, ούτε ένα ευρώ δεν φέρατε». Αργότερα η Ν.Δ. μας έλεγε «ψηφίστε τη συμφωνία που σας προτείνει ο Γιούνγκερ». Στο δημοψήφισμα μας έλεγε υπέρ του ναι, ήταν μια πρόταση η οποία είχε μόνο 5 δις σε χρηματοδοτική στήριξη για πέντε μήνες με πέντε απανωτές αξιολογήσεις σε πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που τελικά καταφέραμε στη συμφωνία.

Και τώρα που φέραμε μια συμφωνία η οποία δίνει ανάσα χρηματοδοτική 83 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσέξτε, όχι για να φορτώσουν το χρέος, γιατί πηγαίνουν για να αποπληρώσουν τα προηγούμενα χρέη. Τι ακριβώς γίνεται με αυτά τα 83 δισεκατομμύρια; Θέλετε να τα πιάσουμε ένα – ένα;

Κατ’ αρχάς καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου διαστήματος, της επόμενης 3ετίας και αποπληρώνουμε με αυτά τα χρήματα τα ομόλογα που είχαμε μέχρι το 2019 μπροστά μας στο ΔΝΤ 20 δις και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 28 δις. Ομόλογα τα οποία όμως είχαν επιτόκιο 3,8 και 4,5%. Και τώρα τα καλύπτουμε αυτά με δάνειο το οποίο όμως έχει επιτόκιο 1,5%. Άρα ουσιαστικά αποχρεωνόμαστε. Δεν χρεώνουμε τη χώρα, όπως λέει η Ν.Δ.

 Και βεβαίως διασφαλίζουμε το τραπεζικό σύστημα το οποίο ούτως ή άλλως είχε ανάγκες, προφανώς τα capital controls τις διεύρυναν αυτές τις ανάγκες, αλλά διασφαλίζουμε πλήρως το τραπεζικό σύστημα και μάλιστα προλαβαίνοντας την 1/1/2016  που όπως όλοι γνωρίζετε, από 1/1/2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει η λογική του κουρέματος καταθέσεων, το οποίο εμείς το αποφεύγουμε. Διασφαλίζονται οι τραπεζικές καταθέσεις και ελληνικές τράπεζες.

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρεώσει τη χώρα 90 δις; Για να τα βάλουμε όλα κάτω. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διεκδίκησε, έτσι όπως μάτωσε, προκειμένου να σταματήσει ο ελληνικός λαός να ματώνει, έτσι θα πορευτεί και το επόμενο διάστημα.

 Και επίσης να γνωρίζει  ο ελληνικός λαός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η στιγμή να πάρει μια δύσκολη επιλογή, αν θα κάνει ένα συμβιβασμό με κόστος εσωκομματικό, προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα της κοινωνίας, να περισώσει τα λαϊκά στρώματα, τα συμφέροντα των κοινωνικών δυνάμεων, έκανε τη δύσκολη επιλογή.

Και άρα ο ελληνικός λαός σήμερα έχει πλήρη επίγνωση και το ότι έχει να κάνει με μια πατριωτική δύναμη, και το ότι έχει να κάνει  με μια δύναμη που διεκδικεί προς όφελος της κοινωνίας. Μια δύναμη που απευθύνεται στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, των ελληνικών εκείνων δυνάμεων που επλήγησαν από την κρίση.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ΑΝΤΕΝΝΑ»): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός σας σε αυτές τις εκλογές; Είναι η Ν.Δ. και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή μήπως είναι τελικά ο ίδιος σας ο εαυτός; Και το λέω αυτό γιατί η συσπείρωση του κόμματός σας κινείται σε απαγορευτικά για τις εκλογές επίπεδα. Σας προβληματίζει που πλέον μένουν δυο εβδομάδες και οι ψηφοφόροι σας φαίνονται μουδιασμένοι ακόμα και παγωμένοι;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι πλεονέκτημα για μια δύναμη η οποία διεκδικεί. Με ποια έννοια είναι πλεονέκτημα; Με την έννοια ότι η συσπείρωση πάντοτε ανεβαίνει πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Και όταν ο αντίπαλος έχει φτάσει στα αποθέματά του και τα έχει εξαντλήσει, τότε είναι φανερό για όσους ξέρουν μαθηματικά ότι οι προοπτικές διανοίγονται για σένα που έχεις τη δυνατότητα να συσπειρώσεις δυνάμεις.

Αλλά εγώ θέλω να αξιοποιήσω το ερώτημά σας. Αυτή είναι η στρατηγική της Ν.Δ. η επικοινωνιακή. Δεν είναι στρατηγική Ν.Δ. απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, Μεϊμαράκης απέναντι στον Τσίπρα, γιατί ξέρουν ότι εκεί θα χάσουν κατά κράτος. Δεν έχουν να συγκρίνουν πρόγραμμα. Δεν ξέρω εάν και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης θέλει ο άνθρωπος να γίνει Πρωθυπουργός, διότι βλέπω ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο και αυτό είναι πρωτοφανές για μια αναμέτρηση που είναι ντέρμπι, έτσι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να βγαίνει αυτός που διεκδικεί την πρωθυπουργία και να λέει εγώ θέλω τον Τσίπρα πρωθυπουργό, παρ’ ότι είναι ψευτράκος, πονηρούλης, αλλά θέλω με αυτόν να συνεργαστώ. Εγώ δεν το καταλαβαίνω.

Αλλά εν πάση περιπτώσει μπορεί ο άνθρωπος να μη θέλει να αναλάβει ένα ρόλο, να μη μπορεί να τον αναλάβει αυτό το ρόλο. Βρέθηκε ως υπηρεσιακός αρχηγός, έχει αυτό το βαρύ φορτίο. Δεν τα πάει άσχημα όμως. Αλλά καταλαβαίνει και τα όριά του.

Από εκεί και πέρα ποια είναι η επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ.; Δεν λέει ελάτε να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας. Ελάτε, λέει, να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το Γενάρη του 2015 και τι κατάφερε μέσα σε έξι μήνες να υλοποιήσει. ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ. απουσιάζει η Ν.Δ.

Το τι έκανε η Ν.Δ. και τι υποσχέθηκε η Ν.Δ. και τι υπόσχεται η Ν.Δ. απουσιάζει. Απουσιάζει από την πολιτική και επικοινωνιακή αντιπαράθεση.

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κρύψουμε, δεν κρυφτήκαμε ποτέ, ούτε τώρα θα κρυφτούμε. Στον ελληνικό λαό μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Πιστέψαμε ότι η δύναμη του δίκιου και η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα έφερνε και ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Σε αυτό διαψευστήκαμε.

Όμως δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αυτό φάνηκε, διότι φτάσαμε τα πράγματα στα άκρα και ακόμη πιο  πέρα από τα άκρα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του και για να υλοποιήσουμε τις δικές μας δεσμεύσεις. Και μέσα σε αυτό το 7μηνο υλοποιήσαμε πάρα πολλά πράγματα απ’ όσα είχαμε υποσχεθεί. Όχι όλα προφανώς.

Και μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων οι οποίες αφορούσαν τη δυνατότητα η χώρα να έχει ρευστότητα και μια δημοσιονομική σταθερότητα. Αλλά όλα τα μέτρα τα οποία πήραμε και τα ανέλυσα χθες, ήταν μέτρα σε μια φιλολαϊκή κατεύθυνση, μέτρα που υλοποιούσαν μέρος του προγράμματος το οποίο είχαμε εξαγγείλει ένα χρόνο πριν.

Σας θυμίζω τα μέτρα που πήραμε για την ανθρωπιστική κρίση, σε συνθήκες ασφυξίας, σήμερα όμως 212 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν δωρεάν ρεύμα. Σήμερα πάνω από 300 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν κάρτα σίτισης. Σήμερα πάνω από 30 χιλιάδες οικογένειες έχουν επίδομα στέγασης και αυτά δεν είναι μικρά πράγματα.

Καταργήθηκε το χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, προχώρησε η διαδικασία και υλοποιήθηκε ο νόμος για τις 100 δόσεις που συνολικά έχουν μπει πάνω από 750 χιλιάδες επιχειρηματίες ή φυσικά πρόσωπα και αν λάβει κανείς υπόψη και την προρύθμιση πάνω από ένα εκατομμύριο. Αυτά γιατί δεν τα υλοποίησε η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά; Τα υλοποιήσαμε εμείς.

Και εν πάση περιπτώσει ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει το τι καταφέραμε και τι διεκδικήσαμε και πόσο ματώσαμε αυτούς τους έξι μήνες, με το τι έκαναν οι προηγούμενοι που τώρα θέλουν να ξαναγυρίσουν στην εξουσία, οι οποίοι σας θυμίζω ότι δε λέγανε μας τα επιβάλλουν οι έξω, έλεγαν "δε θα αφήσουμε την τρόικα να μας πάρει τη δόξα", αυτό έλεγε ο κ. Γεωργιάδης. Έλεγαν ότι "αν δεν υπήρχε μνημόνιο έπρεπε εμείς να το εφεύρουμε, διότι είναι ευλογία".

Νομίζω ότι οι διαφορές είναι απολύτως ορατές σε όλο τον ελληνικό λαό.

Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε επανέρχομαι στο θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών όχι από επαγγελματική διαστροφή, αλλά γιατί πιστεύω ότι είναι μία παράμετρος η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την ψήφο των πολιτών.

Από τις απαντήσεις που έχετε δώσει και σήμερα αλλά και στις τελευταίες συνεντεύξεις σας προκύπτουν δύο βεβαιότητες και μία ασάφεια. Η βεβαιότητα η πρώτη είναι ότι δεν συνεργάζεστε με τη Νέα Δημοκρατία και η δεύτερη ότι μετά χαράς θα ξανασυνεργαζόσασταν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Και η ασάφεια την οποία δεν μας αποσαφηνίσατε ούτε σήμερα είναι εάν αποκλείετε ή συμπεριλαμβάνετε ως πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους σας το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και υπό ποίες προϋποθέσεις. Και κάτι ακόμη, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι και δεύτερο κόμμα, θέλω να μου πείτε, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα έως τώρα δημοσκοπικά δεδομένα, σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνετε ως κόμμα κι εσείς ως Πρόεδρός του; Θα συνδράμετε στη συγκρότηση Κυβέρνησης συνεργασίας ή θα απέχετε;

Και επίσης θα ψηφίσετε τα προαπαιτούμενα και τους εφαρμοστικούς νόμους για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου ή θα τα καταγγείλετε και θα καταψηφίσετε; Και κλείνω ρωτώντας σας σε αυτή την περίπτωση ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εάν και με ποιο τρόπο θα αναλαμβάνατε την πολιτική ευθύνη μιας εκλογικής ήττας;

Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Ηλιάδη, στο «μικρό» αυτό ερώτημά σας θα προσπαθήσω να απαντήσω αναλυτικά.

Κατ΄ αρχάς δε θέλω να αφήσω καμία ασάφεια κ. Ηλιάδη, θα τα αποσαφηνίσουμε όλα σήμερα εδώ. Είμαι απέναντί σας, όλες τις ερωτήσεις, ότι θέλετε να το αποσαφηνίσουμε. Ας αφήσουμε αυτά για τα οποία μιλήσατε ότι υπάρχει σαφήνεια.

Μου θέσατε μια σειρά από υποθετικά ερωτήματα. Στα υποθετικά αυτά ερωτήματα, εάν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, αλλά αν δεν του φτάνουν οι ΑΝΕΛ για να φτιάξει Κυβέρνηση, τι θα κάνετε με τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί δε ρωτάτε κι αυτά τα κόμματα κ. Ηλιάδη;

Δηλαδή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παρ΄ ελπίδα, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό παλεύουμε και αυτό διεκδικούμε να μην έχουμε 149 που είχαμε την προηγούμενη να έχουμε 151, αυτό παλεύουμε, αν λοιπόν παρ΄ ελπίδα δεν έχουμε και δεν φτάνει μαζί με τους ΑΝΕΛ κι έχουμε πάλι 149 όλοι μαζί, τι θα κάνουν, θα αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη δηλαδή; Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε δεύτερες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

Λοιπόν να τα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, θα είμαστε πρώτοι στις εκλογές, διεκδικούμε να έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, αν δεν την έχουμε η χώρα θα κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί διότι κανείς δε θα πάρει τη μεγάλη ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα ακυβέρνητη.

Αλλά σε μας όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε με το παλιό και να μην κάνουμε τις μεγάλες τομές που το πρόγραμμά μας έχει κανείς δε θα βάλει, όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που μας δώσει ο ελληνικός λαός. Κι αυτό είναι το δίλημμα αυτών των εκλογών, εγώ σας διαβεβαιώ κανείς δε δίνει μάχη για να βγει πρώτος, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος.

Τη μάχη που δίνουν και τη δίνουν με έξυπνα κόλπα του στυλ «όλοι ίδιο είναι και γιατί να μη συνεργαζόμαστε» και τα λοιπά, είναι η μάχη για να μας εγκλωβίσουν και να μας αναγκάσουν να είμαστε όμηροι μετά τις εκλογές, όμηροι των παλιών πολιτικών δυνάμεων και να μην μπορούμε να κάνουμε τις τομές που είναι αναγκαίες να γίνουν. Εγώ είμαι απολύτως βέβαιος και αισιόδοξος ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει απάντηση σε αυτά τα διλήμματα στις 20 Σεπτέμβρη.

Τώρα σε σχέση με το άλλο υποθετικό σενάριο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει δεύτερος. Αυτό είναι Δημοκρατία, άμα ο ελληνικός λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος και επιλέξει την επιστροφή στο χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ως υπεύθυνη δύναμη να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται όλα όσα υπερασπίζεται μέχρι σήμερα αρχές, αξίες, ιδανικά, την κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους.

Προφανώς και σε ότι αφορά τη συμφωνία εμείς τη φέραμε τη συμφωνία, εμείς τη φέραμε κ. Ηλιάδη αυτή τη συμφωνία, εμείς και δε θα έφερνε κανένας άλλος τέτοια συμφωνία. Ας μου πείτε εσείς ποιος θα έφερνε καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε εμείς, αφήστε αυτούς που δεν ήθελαν συμφωνία και ήθελαν δραχμή. Θα έφερνε ο Σαμαράς καλύτερη συμφωνία; Θα έφερνε ο Μεϊμαράκης καλύτερη συμφωνία; Θα έφερνε ο Θεοδωράκης που με πίεζε "υπέγραψε ότι νάναι, φέρε ότι νάναι να έρθουμε να το ψηφίσουμε";

Λοιπόν σε ότι αφορά τη συμφωνία εμείς πιστεύουμε ότι η σωστή τήρησή της και η γρήγορη τήρησή της είναι ο δρόμος εξόδου από τα μνημόνια, από κει και πέρα είπα στο πρώτο ερώτημα ότι έχει έξι μεγάλα ζητήματα, ανέφερα τρία ως παράδειγμα, μαχών, σκληρών συγκρούσεων και διαπραγματεύσεων μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα οποία εμείς πιστεύουμε ότι θα τα δώσουμε αποτελεσματικά αν είμαστε Κυβέρνηση.

Και γι΄ αυτό ο ελληνικός λαός θα επιλέξει εμάς για να τα δώσουμε αποτελεσματικά και για να καταφέρουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

 

Για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» συζήτησαν νωρίτερα Μπουτάρης και Τσίπρας (διαβάστε αναλυτικά):

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στο Βελλίδειο την Κυριακήπεριέγραψε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο «θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία και την αναδιανομή του εισοδήματος» και «θα στηρίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογία, την ποιότητας της οικονομίας» και όχι στην καταβαράθρωση των μισθών.dpufΠαράλληλα με το αναπτυξιακό μοντέλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τις τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος.  Η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας, η κοινωνική ψηφιακή πολιτική και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τον επαναπροσανατολισμό της με αντικειμενικά κριτήρια, από τα ειδικά συμφέροντα των ολιγαρχών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

 

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα βασικά επίδικα της συμφωνίας τα σημεία της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται με πρώτο και κύριο την αναδιάρθρωση του χρέους, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και τέταρτο το κρίσιμο και κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει 10 παρεμβάσεις κλειδιά που θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν τρία πεδία: την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας, την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Επιτέθηκε στην Ν.Δ. ότι η πολιτική της έχει ως στόχο τον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, δηλαδή η ακόμη πιο σφοδρή επίθεση στη υγεία την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση και να πάρουν πίσω όλα τα θετικά νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ τόνισε ότι αν "η ΝΔ επιστρέψει στην εξουσία μαζί της θα γυρίσουν και τα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας".

Αντίθετα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή: Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας, την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας, την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αναφορικά με την μεταρρύθμιση του κράτους ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε εξιδεικευμένες παρεμβάσεις που αφορούν την ανασυγκρότηση της  δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

: http://left.gr

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).