kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

«Πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας είμαστε όλοι πατριώτες»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν

αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλήτήριο για τη Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντρας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».

«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι:«Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».

Ακολούθησε ομιλία του μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης.

Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Το συλλαλητήριο συντονίζουν:

Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Aυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης

Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

International Hellenic Association

Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο

Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών

Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο

Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης

Από τις 06:00 το πρωί έχουν γίνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες να φτάσουν με ασφάλεια στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο.

Αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Σε εξέλιξη βρίσκεται αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια περίπου από τις 12 το μεσημέρι φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. 

Με κεντρικό σύνθημα "καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό" οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν ενάντια στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Σύνταγμα καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η εθνικιστική κινητοποίηση όχι μόνο δεν αποτελεί κάποια μπερδεμένη και συγχυσμένη συνέχεια του αντιμνημονιακού αγώνα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μια αστική αντιεξέγερση από την οποία οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι απανταχού ακροδεξιοί καθώς και η φασιστική τους πτέρυγα».

Tο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα 

Στην εξέδρα ανέβηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Το συλλαλητήριο συντονίζουν:

Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Aυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης

Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

International Hellenic Association

Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο

Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών

Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο

Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης

Δήλωση  Αντ. Σαμαρά 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στο συλλαλητήριο στην Αθήνα έκανε την εξής δήλωση: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;».

Β. Λεβέντης: Από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή από το συλλαλητήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία. Χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης«προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, από τις 06:00 το πρωί έχουν γίνει κυκλοφοριακές ρυθμίσειςπροκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες να φτάσουν με ασφάλεια στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι παραμένουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο, ενώ άνοιξε ο σταθμός στην Ομόνοια.

Αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Ολοκληρώθηκε, χωρίς επεισόδια, η αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχαν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Αριστεράς. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνονται αυτήν την ώρα προς τα Εξάρχεια.

Απ. Τζιτζικώστας: Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφίες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε "παρών" στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στο Σύνταγμα.

«Στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας σήμερα για τη Μακεδονία, με μια συγκλονιστική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί μετά και τη σημερινή συγκέντρωση να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει».https://twitter.com/tzitzikostas?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.amna.gr%2Fmacedonia

Στους 140.000 οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Σε 140.000 εκτιμά η αστυνομία τους συμμετέχοντες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από τη ΓΑΔΑ, «από τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου».

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς αήμερα το πρωί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Κ.Τ.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους», τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Δ.Σπ.

Γιώργος Κασιμάτης: Η Ελλάδα εδώ είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης που επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».

Στέλνουμε καθαρό μήνυμα πως δεν συμβιβαζόμαστε, τόνισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

«Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης είπε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

«Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ακόμα ο κ. Πατούλης που κατέληξε: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι».

 Η υΜΑΘ κ.Κόλλια-Τσαρουχά για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Το να είσαι παρών για την πατρίδα σου, για την ταυτότητά σου, για την ειρήνη, δεν είναι "εθνικισμός", ούτε κάποιου είδους "ακρότητα" σημείωσε σε σημερινή της δήλωση η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναφερόμενη στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

?Εθνικισμός και ακρότητα είναι να "εξαγιάζεις" τον αλυτρωτισμό. Να επιτρέπεις τη συνέχιση πονηρών σχεδιασμών που βασίζονται στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Να βλέπεις τους λαούς ως εργαλεία για να σχεδιάζεις "μεγάλους χάρτες", πολέμων και κατακτήσεων που θα καταστρέψουν και άλλες ζωές στα Βαλκάνια? είπε και πρόσθεσε: ?Το σημερινό συλλαλητήριο, όπως και εκείνο της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, έχει ως βάση τη γνήσια έκφραση των συνανθρώπων μας, που καταγγέλλουν έναν ολοφάνερο επεκτατικό σχεδιασμό που ξεκίνησε χρόνια πριν σε βάρος της ειρήνης στα Βαλκάνια?.

?Είναι η ιερή απαίτηση των συμπολιτών μας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και η δήλωση ότι είμαστε παρόντες για να προστατεύσουμε το μέλλον των οικογενειών και των συνανθρώπων μας.

Όπως είχε γράψει και ο Αλμπέρ Καμύ, "αγαπάμε πολύ την πατρίδα μας για να είμαστε εθνικιστές". Την αγαπάμε πολύ για να επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν κάποιοι την έκφραση των συμπολιτών μας για ακραία, πολιτικά και κομματικά συμφέροντα.

Για αυτό και ξεκαθαρίζουμε ότι οι προσπάθειες κάποιων να το μετατρέψουν σε έκφραση ακραίων και παραπολιτικών πεποιθήσεων, δεν εκφράζουν ούτε εμάς ούτε το σύνολο των συμπολιτών μας?, είπε η κ.Τσαρουχά.

Μικρή ένταση πριν από λίγο στην οδό Πανεπιστημίου

Μικρή ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ, που έχει σχηματίσει φραγμό στο σημείο. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν χωρίς να υπάρξει συνέχεια και αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, το επεισόδιο σημειώθηκε μετά την αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια και ενώ οι συγκεντρωθέντες είχαν ήδη αποχωρήσει και απομακρύνονταν.

Κ.Τ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).