kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Η... αθλητική Ελλάδα μέσα στο 2018

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Εικόνες, στιγμές, γεγονότα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά, πρόσωπα και ομάδες, μεγάλα ρεκόρ, επιτυχίες, καθώς επίσης απογοητεύσεις και διακρίσεις, χαρακτήρισαν το 2018 στην «αθλητική» Ελλάδα.

Απούσα από το Μουντιάλ της Ρωσίας, την κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή στον κόσμο, η Ελλάδα γνώριζε εκ των προτέρων το απίθανο της διάκρισης στους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ. 

Κι όμως οι τέσσερις αθλητές μας που βρέθηκαν στην παγωμένη πόλη της Νότιας Κορέας, Απόστολος Αγγελής, Σοφία Ράλλη, Μαρία Ντάνου και Γιάννης Αντωνίου, επέστρεψαν γεμάτοι αξέχαστες εικόνες, πολύτιμες εμπειρίες και μοναδικά συναισθήματα, παρουσιάζοντας θέσεις στην κατάταξη από 44η (Ράλλη) έως και 81η (Αγγελής).
Ο Κωνσταντίνος Πετράκης από τη Βέροια, που συμμετείχε στο άθλημα της χιονοσανίδας κατηγορία UL, εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Ο ελληνικός αθλητισμός δεν έμεινε χωρίς θριάμβους. Στιγμές μοναδικές, τρόπαια, μετάλλια, κορυφαίες εμφανίσεις, που γράφτηκαν και συζητήθηκαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ 
    Ακόμη μία «χρυσή σελίδα» στην Ιστορία της ενόργανης γυμναστικής «έγραψε» ο Λευτέρης Πετρούνιας, αφού κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο των κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, νικητής το 2015 στην Γλασκώβη και το 2017 στο Μόντρεαλ, πρώτευσε με 15,366 βαθμούς και στην Ντόχα (Νοέμβριος), παρά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στον αριστερό ώμο και το οποίο αποκαταστάθηκε αργότερα με χειρουργική επέμβαση. Νωρίτερα, τον Αύγουστο, ο 27χρονος Ολυμπιονίκης, είχε αναδειχθεί Πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη φορά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκόβης.Αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής για το 2018 σύμφωνα με τον ΠΣΑΤ.

 
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΡΑΚΑΚΗ
  Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην πόλη, Τσανγκουον της Νότιας Κορέας και εξασφάλισε τη συμμετοχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (2020). Αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια για το 2018 σύμφωνα με τον ΠΣΑΤ.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΙΠΑ
Ο 20χρονος τενίστας  έγινε στην Στοκχόλμη η πρώτος Έλληνας που κατέκτησε τίτλο σε μια ATP διοργάνωση. Επιβλήθηκε με 2-0 (6-4, 6-4) σετ του Λετονού Έρνεστς Γκούλμπις (Νο 145) στον τελικό του Stockholm Open και κατέκτησε το τρόπαιο του ΑTP 250. Λίγο αργότερα, κατέκτησε τον τίτλο στο δεύτερο Next Gen ATP Finals, που φιλοξενήθηκε στο Μιλάνο, καθώς νίκησε στον τελικό τον 19χρονο Αυστραλό Άλεξ Ντε Μινόρ με 3-1 σετ (2-4, 4-1, 4-3, 4-3) και «σήκωσε» αήττητος το τρόπαιο.
Ο Τσιτσιπάς, αναδείχθηκε η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς από τη διεθνή ομοσπονδία τένις (ATP), αλλά και ο «πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς στον κόσμο» (Most Improved Player) για το 2018. Όχι άδικα, αφού άρχισε τον Ιανουάριο με την είσοδό του στο «top-100» ως Νο 91 της παγκόσμιας κατάταξης και έφτασε έως το νο 15, απ΄ όπου κλείνει την χρονιά. 
Μέσα στο διάστημα αυτό, ο Ελληνας πρωταθλητής, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε έναν τελικό ΑΤΡ διοργάνωσης στη Βαρκλελόνη και έφτασε σε έναν masters τελικό, στο Rogers Cup του Τορόντο (και στους δύο ηττήθηκε από τον Ναδάλ). 
Μάλιστα στο Rogers Cup, για να φτάσει στον τελικό του καναδικού τουρνουά, κατάφερε να κερδίσει τέσσερις αντιπάλους από την πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, τους Ντομινίκ Τιέμ (No. 8 τότε στον κόσμο), Νόβακ Τζόκοβιτς (No. 10), Αλεξάντερ Ζβέρεφ (No. 3) και Κέβιν Αντερσον (No. 6). Έτσι, έγινε ο νεότερος τενίστας στην Ιστορία της ΑΤΡ, που κέρδισε τέσσερις παίκτες από την κορυφαία δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης στο ίδιο τουρνουά. 

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
     ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: Η εθνική Εφήβων του Δημήτρη Κραβαρίτη κατέκτησε την κορυφή του κόσμου. Στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, επικράτησε με 9-8 της Ισπανίας, έχοντας κορυφαίο σκόρερ  τον Καλογερόπουλο που σημείωσε τρία γκολ.

     ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πραγματοποιώντας συγκλονιστική εμφάνιση στη Γένοβα, ο Ολυμπιακός επικράτησε 9-7 της Προ Ρέκο και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά στην Ιστορία του. Αναδείχθηκε κορυφαία ομάδα για το 2018 σύμφωνα με τον ΠΣΑΤ.

 
    ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ  Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΑΝΙΔΩΝ: Η εθνική Νεανίδων του Κώστα Δήμου επικράτησε με 7-3 της Αυστραλίας στον «μικρό» τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στο Βελιγράδι, και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

    «ΑΣΗΜΕΝΙΑ» Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ: Στα πέναλτι (12-10, 8-8 κανονική διάρκεια) «λύγισε» η εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών απέναντι στην πανίσχυρη Σερβία, στον τελικό των Μεσογειακών Αγώνων της Ταραγόνα και κατέκτησε τη δεύτερη θέση, που πάντως είναι η καλύτερη που έχει πάρει στην Ιστορία της διοργάνωσης. 

    ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΟ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην κατηγορία Νέων Ανδρών, η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι αθλητές του Τεο Λοράντου επικράτησαν του Μαυροβούνιου με 14-12 και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης στην ίδια κατηγορία.

    «ΑΣΗΜΕΝΙΑ» ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ: Η εθνική γυναικών υδατοσφαίρισης ηττήθηκε 6-4 από την Ολλανδία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρκελόνης και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, όπως είχε συμβεί και το 2010 και το 2012.

    «ΧΡΥΣΟ» ΣΤΟ EUROPA CUP: Το χρυσό μετάλλιο στο νεοσύστατο Europa Cup κατέκτησε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών νικώντας 9-8 την Ρωσία στον τελικό του final-6 της διοργάνωσης, που διεξήχθη στην Ποντεβέδρα της Ισπανίας.
 
    «ΧΑΛΚΙΝΟ» ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ: Το χάλκινο μετάλλιο των Μεσογειακών Αγώνων της Ταραγόνα κατέκτησε η εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών, επικρατώντας εύκολα της Γαλλίας με 15-5 στον «μικρό» τελικό της διοργάνωσης.

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Εξι μετάλλια, τρία από αυτά χρυσά, είναι ο εξαιρετικός απολογισμός της ελληνικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου.  
«ΧΡΥΣΗ» ΚΑΤΕΡΙΝΑ- «ΑΣΗΜΕΝΙΑ» ΝΙΚΟΛ: Η Ελλάδα έκανε το «1-2» στο επί κοντώ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο. Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα 4.85, ενώ δεύτερη ήταν η Νικόλ Κυριακοπούλου με 4,80μ. 
    Νωρίτερα στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου στο Μπέρμιγχαμ, μετά από 19 αγώνες αήττητη, η Κατερίνα Στεφανίδη, περιορίστηκε στην 3η θέση και στο χάλκινο μετάλλιο, με άλμα 4.80μ. Στην μοναδική διοργάνωση, όπου η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης δεν έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. 
    «ΧΡΥΣΟΣ» Ο ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Ο Μίλτος Τεντόγλου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου κι έφθασε στην πρώτη συμμετοχή του στη διοργάνωση στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Ο σπουδαίος άλτης της ΓΕ Γρεβενών κατέκτησε την πρώτη θέση με 8.25μ στην πρώτη προσπάθειά του, που είναι η καλύτερη εφετινή του επίδοση, αφού είχε κάνει 8.24μ.
    «ΧΡΥΣΗ» ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Η Ελληνίδα αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 14.60μ στη 2η προσπάθειά της στο Βερολίνο, φτάνοντας στην μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της. Μάλιστα, η Βούλα, αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια των Βαλκανίων για το 2018 από την ABAF στο ετήσιο γκαλά που εφέτος πραγματοποιήθηκε στην  Αθήνας
    «ΑΣΗΜΕΝΙΑ» ΜΠΕΛΙΜΠΑΣΑΚΗ: Η Μαρία Μπελιμπασάκη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 50.45 στον τελικό των 400μ στο Βερολίνο. Σημείωσε παράλληλα νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, αφού το προηγούμενο ήταν της Φανής Χαλκιά με 50.56 από τις 12 Σεπτεμβρίου 2004.
    «ΧΑΛΚΙΝΟΣ» Ο ΤΣΙΑΜΗΣ: Σε ηλικία 36 ετών, ο Δημήτρης Τσιάμης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του τριπλούν, την τελευταία ημέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου στο Βερολίνο. Ο έμπειρος άλτης είχε καλύτερη προσπάθεια (την τρίτη) στα 16.78μ που είναι και η καλύτερη εφετινή του επίδοση.

«ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ» ΓΚΟΛΟΜΕΕΒ ΚΑΙ «ΧΑΛΚΙΝΟΣ» ΧΡΗΣΤΟΥ 
Δύο μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο,  πανηγύρισε η ελληνική κολύμβηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκόβης. Ο 25χρονος κολυμβητής του Εθνικού, Κριστιάν Γκολομέεβ έσπασε την... κατάρα της τέταρτης θέσης και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο, πετυχαίνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 21.44. 
Νωρίτερα, ο Απόστολος Χρήστου είχε χαρίσει στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου. Οπως ακριβώς και πριν δύο χρόνια στο Λονδίνο, ο κολυμβητής του Ολυμπιακού πήρε την τρίτη θέση στα 100μ. ύπτιο με 53.72.

«ΑΣΗΜΕΝΙΟΙ» ΜΑΝΤΗΣ/ΚΑΓΙΑΛΗΣ

Το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 470 πανηγύρισε στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας το δίδυμο των επιτυχιών της ελληνικής ιστιοπλοΐας, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Έπειτα από μια σπουδαία εμφάνιση στη διοργάνωση, οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες του Ρίο συγκέντρωσαν συνολικά 72 βαθμούς ποινής (σε σύνολο 12 ιστιοδρομιών) και βρέθηκαν στο 2ο σκαλί του βάθρου.

Η ΑΕΚ ΞΑΝΑ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα επέστρεψε στον ευρωπαϊκό της θρόνο. Επικράτησε 100-94 της Μονακό, στον τελικό του Final 4 του Basketball Champions League, που διεξήχθη στο κλειστό "Ν. Γκάλης" μπροστά σε 18.000 φίλους της. Αυτό  ήταν το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για την ΑΕΚ, 50 χρόνια μετά το έπος του 1968 στο Καλλιμάρμαρο (Κύπελλο Κυπελλούχων) και το Κύπελλο Σαπόρτα το 2000.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
Στην κορυφή της Ευρώπης «ανέβηκε» η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού με την κατάκτηση του Challenge Cup μέσα στην Τουρκία.
Οι «ερυθρόλευκες» του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς επικράτησαν με 1-3 σετ (26-28, 25-23, 20-25, 18-25) στην έδρα της Μπουρσασπόρ και πανηγύρισαν τον τίτλο.
  

   48 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΡΑΓΟΝΑ
Η ελληνική αποστολή στους Μεσογειακούς αγώνες της Ταραγόνα κατέκτησε συνολικά 48 μετάλλια, εκ των οποίων 12 χρυσά, 14 ασημένια και 22 χάλκινα.

      Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ALL STAR GAME 
Στα 22 του χρόνια, ο διάσημος άσος, συμμετείχε στο πρώτο του All Star Game στη Νέα Ορλεάνη  και έγινε ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στον αγώνα των αστέρων. Το 2018 έκανε την δεύτερη εμφάνισή του, στο Staples Center του Λος Άντζελες, στο 67ο All Star Game. Η ομάδα του ΛεΜπρον Τζέιμς, επικράτησε 148-145 της ομάδας του Στίβεν Κάρι, με την οποία αγωνίστηκε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας σούπερ σταρ σε 27 λεπτά συμμετοχής είχε 16 πόντους (6/12 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4/6 βολές), επτά ριμπάουντ, δύο ασίστ και ισάριθμα λάθη.

Η ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΑΡΧΟΥΣ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ 
Τρεις προκρίσεις πανηγύρισε η ελληνική ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο το 2020, μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Άαρχους. Η Ελλάδα πήρε τα «εισιτήρια» στα 470 γυναικών με τις Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, στα Laser Radial με τη Βασιλεία Καραχάλιου και στα σκάφη RSX ανδρών με τον Βύρωνα Κοκκαλάνη. 

ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΟΚΤΑΔΑΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΡΙΦΗ
Η εθνική γυναικών του Κώστα Κεραμιδά  αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τις οκτώ καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στην Τενερίφη, αφού ηττήθηκε 57-56 από τη Νιγηρία, στον «νοκ άουτ» αγώνα για την πρόκριση στους προημιτελικούς. 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΟ NATIONS LEAGUE
Η Ελλάδα έμεινε στην τρίτη θέση στον όμιλό της, στην νεοσύστατη ποδοσφαιρική διοργάνωση και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για το Euro 2020, ενώ παράλληλα έπεσε στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, ενόψει των προκριματικών του Euro, μετά από 30 χρόνια! Στο επόμενο Nations League, η Ελλάδα, που διατηρήθηκε στην League C, θα κληρωθεί σε όμιλο με αντιπάλους κάποιες από τις εξής Εθνικές Ομάδες: Ισραήλ, Αλβανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Λευκορωσία, Κόσοβο, FYROM, Σλοβακία, Τουρκία, Ιρλανδία, Β. Ιρλανδία

ΧΩΡΙΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ FINAL 4 ΤΗΣ EUROLEAGUE
Ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Ολυμπιακός κατάφεραν να εξασφαλίσουν συμμετοχή στο Final 4 της Euroleague, που φιλοξενήθηκε στο Βελιγράδι και κατέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης.  

Η ΑΕΚ ΤΙΤΛΟ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 
Τον 12ο τίτλο στην Ιστορία της και πρώτο μετά το 1994 πανηγύρισε η ΑΕΚ. Τον εξασφάλισε δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της Super League (28η), καθώς επικράτησε με 2-0 του Λεβαδειακού στο ΟΑΚΑ. Στους ομίλους του Champions League, όπου συμμετείχε, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που δεν μπόρεσε να πάρει ούτε έναν βαθμό.

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ 
Κυπελλούχος Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ. Νίκησε δίκαια με 2-0 την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο και κατέκτησε το έκτο του τρόπαιο. Τα γκολ σημείωσαν Βιερίνια και Πέλκας, ενώ ο Μπάρκας είχε αποκρούσει πέναλτι του Πρίγιοβιτς. Αποβλήθηκαν στο φινάλε Μαουρίσιο και Βράνιες.

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ 
Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ, νίκησε με 84-70 τον Ολυμπιακό στον πέμπτο τελικό στο ΟΑΚΑ (3-2) και κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή για 36η φορά στην Ιστορία του και δεύτερη διαδοχική. 

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ Η ΑΕΚ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 16 ΧΡΟΝΙΑ 
Η ΑΕΚ επικράτησε του Ολυμπιακού (88-83) στον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ, στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου και αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για το 2018. Πρώτο τρόπαιο μετά από 16 χρόνια για τους κιτρινόμαυρους, που σταμάτησαν έτσι την κυριαρχία του  Παναθηναικού στη διοργάνωση, με τα έξι συνεχή τρόπαια. 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ EUROPA LEAGUE Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Νικώντας με σκορ 3-1 την Μίλαν την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League, ο Ολυμπιακός εξασφάλισε ιστορική πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης. 
Αντίθετα ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στην φάση των ομίλων, μένονατς τελευταίος στο 12ο γκρουπ, με μία νίκη και πέντε ήττες, ενώ στους ομίλους, αλλά του Champions League, σταμάτησε η  ευρπωαϊκή διαδρομή της ΑΕΚ, που γνώρισε έξι ηττες σε ισάριθμα παιχνίδια, δημιουργώντας νέο αρντηικό ρεκόρ σχετικά με την παρουσία της χώρας μας στην κορυφαία διοργάνωση.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-0 σετ (25-22, 25-21, 25-20.) του ΠΑΟΚ στον τρίτο τελικό στο «Μελίνα Μερκούρη» και κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα στο βόλει. Ετσι έφτασε στο 28ο τρόπαιο και πρώτο μετά το 2014, απέναντι στον ΠΑΟΚ που μετά από τρεις συνεχόμενους τίτλους παρέδωσε τα σκήπτρα στον αντίπαλό του. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν έμεινε χωρίς τίτλο, αφού επικράτησε 3-0 (25-18, 25-16, 25-18)του Ηρακλή στον τελικό του Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας στη Ρόδο και κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιο της Ιστορίας του.

ΝΤΑΜΠΛ ΣΤΟ ΠΟΛΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 
Πρωτάθλημα και Κύπελλο για τον Ολυμπιακό στην υδατοσφαίριση. Νίκησε την Βουλιαγμένη με 3-0 στη σειρά και κατέκτησε τον 32ο τίτλο της Ιστορίας του στην Α1 Ανδρών της υδατοσφαίρισης, τον 6ο συνεχόμενο και 18ο την τελευταία 20ετία, καθώς από το 1999 έχει χάσει το πρωτάθλημα μόνο δύο φορές (2006, 2012).
Ο Ολυμπιακός, πανηγύρισε και το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας 14-8 τον ΑΝΟ Γλυφάδας στον «μεγάλο τελικό» του Final-4, στο Ιωνικό κολυμβητήριο της Χίου, κατακτώντας το 19ο τρόπαιο στην ιστορία τους στο θεσμό.

«ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 
Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής για 23η συνεχόμενη χρονιά και 59η συνολικά. Οι «ερυθρόλευκοι» κολυμβητές, συγκέντρωσαν 483,2 βαθμούς, υπερδιπλάσιους από τον δεύτερο ΠΑΟΚ (215,3), ενώ πρώτευσαν με χαρακτηριστική άνεση και στις επιμέρους βαθμολογίες των ανδρών και των γυναικών. Κορυφαίοι αθλητές της διοργάνωσης αναδείχθηκαν ο Κριστιάν Γκολομέεβ (Εθνικός), με το 21.97 στα 50μ. ελεύθερο, και η Αννα Ντουντουνάκη (ΠΑΟΚ), η οποία πέτυχε και το μοναδικό πανελλήνιο ρεκόρ του τριημέρου με το 58.25 στα 100μ. πεταλούδα. Στους Ανδρες συγκέντρωσε 275,2 βαθμούς (δεύτερος ο Εθνικός με 127,5) και 208,2 στις γυναίκες (δεύτερος ο ΠΑΟΚ με 109,5).

ΝΤΑΜΠΛ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΌΛ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών, με 3-2 νίκες επί της ΑΕΚ. Στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς, η πειραϊκή ομάδα νίκησε με 24-23 στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», πανηγυρίζοντας την παρθενική σεζόν του στο άθλημα, όπου εισήλθε πέρυσι το καλοκαίρι, «απορροφώντας» τον -περυσινό πρωταθλητή- ΙΕΚ Ξυνή. Οι «ερυθρόλευκοι» του Γιώργου Ζαραβίνα κατέκτησαν και το Κύπελλο, αφού επικράτησαν 26-22 του ΑΣΕ Δούκα, στον τελικό του final-4, που διεξήχθη στην Γλυφάδα, και έγιναν η 13η διαφορετική ομάδα που κατακτά τον τίτλο, στα 36 χρόνια Ιστορίας του θεσμού.

ΝΤΑΜΠΛ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ 
Ο Ολυμπιακός, όπως και πέρυσι, κατέκτησε το πρωτάθλημα μπάσκετ στις γυναίκες. Στη σειρά των τελικών των πλέι οφ επικράτησε εκτός έδρας με 86-59 του Φάρου Κερατσινίου και με 4-0 νίκες πήρε τον τίτλο. Η ομάδα του Κώστα Μίσα κατέκτησε για τρίτη φορά στην Ιστορία της, και μάλιστα διαδοχική και το Κύπελλο, νικώντας 68-53 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Final Four του θεσμού, που φιλοξενήθηκε στο ΔΑΚ Γλυφάδας

ΝΤΑΜΠΛ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Θρίαμβος με την κατάκτηση του 6ου συνεχόμενου νταμπλ για τις γυναίκες του Ολυμπιακού. Πανηγύρισαν τον έκτο σερί τίτλο τους στην Α1, νικώντας 3-0 (25-11, 25-15, 25-15) στην σειρά των αγώνων τον Άρη στο κατάμεστο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη. Επίσης κατέκτησαν τον όγδοο συνεχή τίτλο τους στο Κύπελλο Ελλάδας, αφού στον τελικό του final 4, που φιλοξενήθηκε στη Σαντορίνη, οι «ερυθρόλευκες» νίκησαν τον Πανναξιακό με 3-0 σετ (25-15, 25-16, 25-19).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ 
Η Ελλάδα επικράτησε 2-1 (18-14, 15-24, 5-2) της Νορβηγίας στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπιτς χάντμπολ στο Καζάν και στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Η Εθνική έχει εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση για πρώτη φορά στην Ιστορία της στα World Games που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2019 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

   H ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗΝ 1Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ FED CUP
   Η Μαρία Σάκκαρη και η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου νίκησαν στο καθοριστικό παιχνίδι του διπλού και σφράγισαν την επιστροφή της Ελλάδας  στην 1η κατηγορία του Fed Cup έπειτα από επτά χρόνια. 


 ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΣΑΜΠΛ ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
 Το ελληνικό ανσάμπλ, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής της Σόφιας, κατέκτησε την πρόκριση για το προ-Ολυμπιακό του 2019, προκειμένου να διεκδικήσει μέχρι τέλους το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020».
 Η Εθνική ομάδα (Χρύσα Μουτάφη, Ζωή Ντίτσιου, Μυρτώ Αθανασουλάκη, Ιωάννα Τζιατζιά, Χρυσάνθη Αθανασακοπούλου, Αύρα Ντούρο), υπό την τεχνική καθοδήγηση της Φωτεινής Κωτσοπούλου και της Σοφίας Αϊβαθιάδου, συγκέντρωσε 32,300 βαθμούς στον σύνθετο αγώνα, και έφτασε 22η μεταξύ 36 χωρών.
      
 Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2030 ΚΑΙ ΤΟ EURO 2028

Κοινή υποψηφιότητα για την ανάληψη του EURO 2028 και του Μουντιάλ 2030, θα καταθέσουν η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λίγο μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας των  τεσσάρων χωρών, στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του οικοδεσπότη της συνάντησης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Θα δημιουργηθεί μία 16μελής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη - εκπρόσωποι από κάθε χώρα, ενώ η υποψηφιότητα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Επόμενες σχετικές συναντήσεις των 4 χωρών ορίστηκαν στη Σόφια τον προσεχή Φεβρουάριο και στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2019.
 Η ιδέα είχε συζητηθεί  από τους Υπουργούς Αθλητισμού Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, στο Βελιγράδι.Στη συνάντηση αυτή, εκτός από τον κ. Βασιλειάδη, συμμετείχαν οι υπουργοί Αθλητισμού, της Βουλγαρίας Κρέλεβ Κράσεν, της Ρουμανίας Κονσταντίν-Μπόγκνταν Ματέι, ενώ οικοδεσπότης ήταν ο υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας, Βάνια Ουντόβιτσιτς.
 Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 προέκυψε στην τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Βουλγαρίας,Ρουμανίας,Σερβίας στη Βάρνα.


   ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ SUPER LEAGUE, VAR, KORIOPOLIS ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    Ξεκινώντας από τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (0-2), έφτασαν στην Ελλάδα (ξανά) ξένοι διαιτητές. Στον αγώνα, «σφύριξε» ο Ισπανός Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, ενώ ξένοι διαιτητές ορίστηκαν στη συνέχεια σε κορυφαία  παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Την περασμένη σεζόν πάντως  το παιχνίδι ΠΑΟΚ -Ολυμπιακού δεν άρχισε ποτέ, εκείνο του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ δεν τελείωσε, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, είχε ανακοινώσει την καταρχήν επ΄αόριστον διακοπή του  πρωταθλήματος. Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έχει ήδη δοθεί προς συζήτηση.
 Αποφασίστηκε η χρήση VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα και Κύπελλο, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να χρησιμοπποιηθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.
 Επίσης,συνεχίστηκε , η -σε δεύτερο βαθμό- δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011, γνωστό και ως Koriopolis, με την απόφαση να αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. 

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΤΖΗΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
 Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε ο διαιτητής της Super League, Θανάσης Τζήλος, στη Λάρισα, στις 19 Δεκεμβρίου, όταν άγνωστοι του επιτέθηκαν έξω από το σπίτι του.
 Ο Θάνασης Τζήλος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, απ΄ όπου πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Με αφορμή την επίθεση οι διαιτητές ανακοίνωσαν την αποχή τους από το πρόγραμμα των παιχνιδιών της 15ης αγωνιστικής της Super League.

ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ, ΚΟΡΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΤΟΝ ΠΣΑΤ
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής το 2018 Λευτέρης Πετρούνιας αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής της χρονιάς ενώ κορυφαία αθλήτρια, είναι η επίσης παγκόσμια πρωταθλήτρια μέσα στο έτος, Αννα Κορακάκη.

 Κορυφαίος προπονητής στην ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών, αναδείχθηκε ο προπονητής της γυμναστικής Δημήτρης Ράφτης, ενώ καλύτερη ομάδα είναι το πόλο του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Champions League.

 Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία είναι ο κολυμβητής Αριστείδης Μακροδημήτρης, κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία η επίσης κολυμβήτρια Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και κορυφαία ομάδα με αναπηρία η Εθνική Ομάδα BC3 Μπότσια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).