kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Ελευθερία Χατζηγεωργίου: «Οι πολίτες θα πουν την τελευταία λέξη στην κάλπη»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Οι πολίτες θα πουν την τελευταία λέξη στην κάλπη της επόμενης Κυριακής», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Κατηγορεί, δε, τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «με έπαρση και αλαζονεία έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, αγνοώντας για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό».
«Στόχος μας είναι η νίκη», υπογραμμίζει η κ. Χατζηγεωργίου, εκτιμώντας ότι αυτό είναι εφικτό «αν ο λαός συγκρίνει τις πολιτικές και τα προγράμματα των κομμάτων». Σημειώνει ακόμα ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις κάλπες της 26ης Μαΐου με τις εθνικές της 7ης Ιουλίου καθώς «οι ευρωεκλογές θέτουν τους ψηφοφόρους απέναντι σε διαφορετικά διλήμματα και όχι στην έγκριση προγραμμάτων για τη διακυβέρνηση της χώρας». 
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε μπροστά μας την κάλπη των εθνικών εκλογών και αγωνιζόμαστε να γίνει κατανοητό στους πολίτες το έργο μας τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως να προβάλλουμε τις προγραμματικές μας θέσεις για την επόμενη μέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Χατζηγεωργίου.
Τονίζει, παράλληλα, πως «το πιο σημαντικό για τους πολίτες στην εθνική κάλπη, όταν δηλαδή αποφασίζουν για τη διακυβέρνηση της χώρας, άρα για τη ζωή τους, είναι η καθημερινότητά τους και το κόστος διαβίωσής τους, τα επαγγελματικά προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές για τους ίδιους και τα παιδιά τους».
Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει ότι η μεσαία τάξη πράγματι σήκωσε πολύ μεγάλο μέρος από το βαρύ φορτίο της κρίσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης συντελέσθηκε την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ μετά την έξοδο από την επιτροπεία η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση όχι μόνο των χαμηλών αλλά και των μεσαίων στρωμάτων.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Χατζηγεωργίου κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά ένα εθνικό ζήτημα, επενδύοντας «επικοινωνιακά με παραληρήματα και εθνικιστικές νάρκες για να βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ» , ενώ «τώρα υποκριτικά απέναντι στον ελληνικό λαό υπόσχεται ότι θα την τηρήσει».
Σε ό,τι αφορά, δε, τη Θεσσαλονίκη, η κ. Χατζηγεωργίου υπογραμμίζει ότι «το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υλοποιείται ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το 2018 από το βήμα της ΔΕΘ έχουν υλοποιηθεί» και αναφέρεται σε μια σειρά έργα που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε για τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Χατζηγεωργίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου στη Σοφία Παπαδοπούλου για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με μεγάλη διαφορά τη μάχη των ευρωεκλογών. Τι έφταιξε γι’ αυτό; Ήταν λάθος η στρατηγική που ακολούθησε ή δεν κατάφερε να επικοινωνήσει σωστά το μήνυμά του στον λαό;

Απ.: Οι Ευρωεκλογές θέτουν τους ψηφοφόρους απέναντι σε  διαφορετικά διλήμματα και όχι στην έγκριση προγραμμάτων για τη διακυβέρνηση της χώρας. Γι' αυτό δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις δύο εκλογικές διαδικασίες. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μπροστά μας την κάλπη των εθνικών εκλογών και αγωνιζόμαστε να γίνει κατανοητό στους πολίτες το έργο μας τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως να προβάλλουμε τις προγραμματικές μας θέσεις για την επόμενη μέρα. Οι συμπολίτες μας έχουν στην πλάτη τους 10 χρόνια κρίσης και είναι φυσικό να έχουν την ανάγκη να αντιδράσουν εκφράζοντας κάποια δυσαρέσκεια. Ωστόσο θυμίζω ότι παραλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης με τεράστιο δημοσιονομικό χρέος, με απανωτές μειώσεις μισθών και συντάξεων, με 1 εκατ. ανέργους και 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, με διαλυμένο το δημόσιο σύστημα Υγείας, δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και τα χρέη του ΕΟΠΠΥ να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες παρόχους. Και καταφέραμε, και με τις θυσίες του ελληνικού λαού, να πετύχουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας και να βγούμε από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Τώρα συνεχίζουμε στο δρόμο που ανοίξαμε προτείνοντας το πολιτικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Ερ.: Η μεσαία τάξη λέγεται πως είναι αυτή που «τιμώρησε» με την ψήφο της τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες κάλπες. Είναι κι αυτή που κλήθηκε να σηκώσει ένα μεγάλο μέρος από το βαρύ φορτίο της κρίσης. Πώς μπορείτε να την πείσετε να σας ψηφίσει στις εθνικές εκλογές;

Απ.: Η μεσαία τάξη πράγματι σήκωσε πολύ μεγάλο μέρος από το βαρύ φορτίο της κρίσης, σε ένα βαθμό και κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης. Ωστόσο μπορώ να βεβαιώσω με στοιχεία ότι αυτό συντελέστηκε κυρίως πριν από το 2015. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία, από το 2009 έως το 2014, δηλαδή κατά τη διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, 800.000 πολίτες πέρασαν από τη μεσαία τάξη στο κατώτερο εισοδηματικό κλιμάκιο, ενώ όσοι απέμειναν στη μεσαία τάξη έχασαν το 35,5% των εισοδημάτων τους. Αποδεχόμαστε βεβαίως ότι δεν καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τις πληγές αυτές των μεσαίων στρωμάτων, διότι ήταν επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσουμε από τους ασθενέστερους. Ωστόσο, την περίοδο 2015-2017, 130.000 άτομα μετατοπίστηκαν από τα φτωχότερα στα μεσαία στρώματα, ενώ τα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων φαίνεται να βελτιώθηκαν λίγο. Άρα, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης συντελέσθηκε την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Μετά την έξοδο από την επιτροπεία η κυβέρνηση πήρε  πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση όχι μόνο των χαμηλών αλλά και των μεσαίων στρωμάτων: μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30%, οι 120 δόσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος. Και στο πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία έχουμε περιλάβει περαιτέρω ελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά, μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%.

Ερ.: Εκτιμάτε πως η Συμφωνία των Πρεσπών στοίχισε τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ; 

Απ.: Με ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και πάντοτε υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον προχωρήσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρούμε επωφελή για τη χώρα μας. Στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αφενός να θέσει τέρμα σε ένα εθνικό ζήτημα που αιωρούνταν για πολλές δεκαετίες και ναρκοθετούσε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, αφετέρου να διασφαλίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οικονομικά, αναπτυξιακά και άλλα οφέλη για τη χώρα μας, τα οποία έχουν αρχίσει να φαίνονται. Λόγου χάρη η υπογραφή της επιτήρησης του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, το οποίο διεκδικούσαν οι Τούρκοι εδώ και χρόνια, διασφαλίζει την ασφάλειά μας στα βόρεια σύνορά μας. Φαντάζεστε να είχαν αναλάβει οι Τούρκοι την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων; Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την προκλητικότητά τους μόνο από την Ανατολή. Οπωσδήποτε ένα πολιτικό κόστος υπήρχε. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η στάση της Νέας Δημοκρατίας η οποία επένδυσε επικοινωνιακά με παραληρήματα και  εθνικιστικές νάρκες για να βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα υποκριτικά απέναντι στον ελληνικό λαό υπόσχεται ότι θα την τηρήσει. Ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους για το πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει παιχνίδια πάνω στην πλάτη του ελληνικού λαού. Αυτό που θα επαναλάβω είναι ότι ο πατριωτισμός ενός κόμματος κρίνεται από τις πράξεις του και προφανώς και δεν είναι δείγμα πατριωτισμού η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά ένα εθνικό ζήτημα. 

Ερ.: Ο πρωθυπουργός λέει ότι στόχος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η νίκη. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Απ.: Στόχος μας φυσικά και είναι η νίκη στην εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουλίου, για την οποία η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης με έπαρση και αλαζονεία έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, αγνοώντας για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα πουν την τελευταία λέξη στην κάλπη της επόμενης Κυριακής. Όσο για το αν είναι εφικτή μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω πως ναι, αν ο λαός συγκρίνει τις πολιτικές και τα προγράμματα των κομμάτων. Ο συντηρητικός νεοφιλελευθερισμός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της ιδιωτικούς πυλώνες στο ασφαλιστικό σύστημα του ελληνικού κράτους, χωρίς όμως να μιλά ξεκάθαρα πώς θα λειτουργήσει και αν θα είναι βιώσιμο το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Και όλα αυτά στο όνομα των μεταρρυθμίσεων που ευαγγελίζεται, τις οποίες και πάλι δεν εξηγεί στον ελληνικό λαό. Οι Ελληνες πολίτες οφείλουν στους εαυτούς τους να εκτιμήσουν σοβαρά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δείξει στο παρελθόν δείγματα γραφής της πολιτικής του, η οποία ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη, όπως είπα παραπάνω, καθώς και τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Και να μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις του στο Δημόσιο Τομέα, καμία από τις οποίες δεν έγινε προς όφελος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι πολύ συγκεκριμένη, ξεκάθαρη και με δημοκρατικό προοδευτικό πρόσημο: διπλασιασμός των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025, 500.000 νέες θέσεις εργασίας εντός τετραετίας, νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας. Επίσης στα σχέδιά μας είναι η μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%, η αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, αλλά και ο μόνιμος διορισμός 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εντός του 2019.

Ερ.: Τι είναι αυτό που εκτιμάτε πως θα βαρύνει περισσότερο στην ψήφο των πολιτών, όταν προσέλθουν στην κάλπη; 

Απ.: Νομίζω ότι το πιο σημαντικό για τους πολίτες στην εθνική κάλπη, όταν δηλαδή αποφασίζουν για τη διακυβέρνηση της χώρας, άρα για τη ζωή τους, είναι η καθημερινότητά τους και το κόστος διαβίωσής τους, τα επαγγελματικά προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Αυτό με μια δεύτερη ανάγνωση σημαίνει περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες στην εργασία, ελεύθερη πρόσβαση στην Υγεία, διατήρηση των κοινωνικών αγαθών, κοινωνική αλληλεγγύη, ισότητα, δίκαιο φορολογικό σύστημα, καλύτερες υποδομές στη γειτονιά τους, στη χώρα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει αποδείξει ότι με την πολιτική του υπηρετεί όλα τα παραπάνω και εγγυάται ότι θα συνεχίσει. 

Ερ.: Η Θεσσαλονίκη τι ρόλο έχει στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ; Θα λέγατε ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παραμένει επίκαιρο ή χρειάζεται διορθώσεις και ενδεχομένως προσθήκες;

Απ.: Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υλοποιείται ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το 2018 από το βήμα της ΔΕΘ έχουν υλοποιηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε για τη Θεσσαλονίκη. Έβαλε μπρος τις μηχανές των εργοταξίων του μετρό που είχαν «κολλήσει» για πολλά χρόνια με τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, προχωρά τις επενδύσεις στο Λιμάνι, με στόχο να αποτελέσει η πόλη μας τον ισχυρότερο διαμετακομιστικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, έφερε πιο κοντά τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα με την ολοκλήρωση του εθνικού οδικού άξονα, αλλά και με την ολοκλήρωση της διπλής σιδηροδρομικής ηλεκτροκίνητης γραμμής που μειώνει το χρόνο σε 3 ώρες και 15 λεπτά. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που επέλεξε να έρχεται συχνά στη Θεσσαλονίκη γιατί θεωρεί ότι είναι μια εξωστρεφής πόλη με ευρωπαϊκό χαρακτήρα, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν δυναμικό αναπτυξιακό πόλο της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και έγιναν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ο αγωγός TAP, που μετατρέπει σε ενεργειακό κόμβο τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα και η έναρξη κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB που θα αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών επίσης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

 

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).