kozani banner o logos ston politi

MEDIA KALOMENIDIS 55 TIS EKATO 834PIX

PHYSIO834pix

IMG 9335

MEDIA EYKOLIDIS 55 TIS EKATO 834pix

lactationland834pix

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

banner 728x90 PJC 4

spartakosBanner2

artinhouse2

3 21 Coffee3 004

musicart834pix

autodiagnosi banner 836pix 27 10 2021

 

noisis banner 836pix 2

Γιάννης Καραβασίλης: "Είναι ώρα ευθύνης, όχι στην ταφόπλακα της μεταλιγνιτικής εποχής-ναι στην μετατροπή όλων των παλιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε μονάδες μεικτής καύσης βιομάζας-λιγνίτη"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Φίλες και φίλοι

ΩΣ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΝΩΡΊΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ.

Στον Απόηχο των Δηλώσεων του πρωθυπουργού κυρ Μητσοτάκη, του περιφερειακου Συμβουλίου και της εμφάνισης της Παγκόσμιας Τράπεζας στην περιοχή, που έφεραν αναστάτωση, Ανησυχία, αλλά και προβληματισμό για το μέλλον μας ως περιοχή. Έχω να δηλώσω τα ακόλουθα.
Λιγνιτική Παραγωγή τέλος το 2028 από τα χείλη του κυρίου Μητσοτάκη, είναι Βίαιη Αποβιομηχανιση της περιοχής και Ξαφνικός Θάνατος, με δεδομένο η ΕΕ μιλάει έως και το 2050.

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟ 2028

Είναι Ευρωπαϊκή οδηγία ΟΧΙ

Είναι λόγοι περιβάλλοντος και ΡΎΠΩΝ, ΟΧΙ υπαρχή σύγχρονη τεχνολογία καύσης Λιγνίτη, ή μικτή καύση και ομογενοποιηση λιγνίτη ΚΛΠ

Μήπως είναι τα συμφέροντα που θέλουν να ελέγξουν το φιλέτο που λέγεται Η/Ε και πρέπει να φύγουν τα εμπόδια των Λιγνιτικών Μονάδων, που είναι μονάδες βάσης Σρατηγικης σημασίας που παρέχουν ασφάλεια στον εφοδιασμό…..

Είναι ενδιαφέροντα όσα παρουσίασε η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά αν κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες η Περιφέρειά μας θα οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή.
Για αυτό στη συνέχεια, θα αναφερθώ σε δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιφέρειά μας το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων, ενώ ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στην μετατροπή που μπορεί να γίνει στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για να συνεχίσουν αυτές να λειτουργούν αποφέροντας κέρδη στη ΔΕΗ, αλλά και στην περιφέρειά μας.

Η παύση λειτουργίας όλων των λιγνιτικών σταθμών και Ορυχείων θα είναι η ταφόπλακα της Δυτικής Μακεδονίας για τους εξής λόγους:

Η Δυτική Μακεδονία κατέχει την πρωτιά στην ανεργία σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας μας.

Συγκεκριμένα το β’ τρίμηνο του 2019 το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρειά μας ανέρχεται στο 24,6%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας είναι 16,9%.
Αν κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της περιοχής που έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3.775MW, τότε εκτιμάται ότι θα χαθούν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας, γιατί σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας για κάθε 300MW λιγνιτικής ισχύος που αποσύρονται από την περιοχή μας, στερείται η τοπική κοινωνία 83 εκατ. ευρώ ετησίως και προκαλείται απώλεια 1.600 θέσεων εργασίας και μάλιστα, κυρίως εκτός ΔΕΗ, λόγω των δορυφορικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ.
Οπότε με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων η ανεργία θα εκτοξευθεί και θα επέλθει η οικονομική καταστροφή της Περιφέρειάς μας γιατί θα στερηθεί την ετήσια εισροή κεφαλαίων άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Επιπρόσθετα αν τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι λιγνιτικές μονάδες και μείνουν σε λειτουργία οι μονάδες φυσικού αερίου που είναι κυρίως σε χέρια ιδιωτών είναι βέβαιο ότι η τιμή πώλησης του ρεύματος θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί, γιατί σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Διαχείρισης της ΔΕΗ σε περίπτωση που τεθούν εκτός λειτουργίας οι μονάδες του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ και του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, η οριακή τιμή συστήματος που είναι η χονδρική τιμή αγοράς του ρεύματος από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, θα εκτοξευθεί πολύ ψηλά και θα πιάσει τριψήφια νούμερα πάνω από 100 ευρώ ανά MWh.

Επισημαίνεται ότι στα συμβόλαια που συνάπτουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ με τους πελάτες τους (καταναλωτές) αναφέρεται στα «ψιλά γράμματα» ότι η τιμή με την οποία τους πουλάνε ηλεκτρικό ρεύμα είναι εξασφαλισμένη, εφόσον η οριακή τιμή του συστήματος είναι 45-55 ευρώ ανά MWh.

Επομένως αν αρχίσουν να τίθενται εκτός λειτουργίας οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και αυξηθεί σημαντικά η οριακή τιμή του συστήματος τότε το πιθανότερο είναι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ενεργοποιήσουν την ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος, οπότε θα αυξηθεί η τιμή χρέωσης του ρεύματος στους καταναλωτές. Ένα τέτοιο συμβάν θα επέφερε καίριο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Επιπλέον με το σταμάτημα λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων, θα σταματήσει η παροχή τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα, στο Αμύνταιο και στην Κοζάνη.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είδους θέρμανσης αυτών των πόλεων θα μας επιφέρει αύξηση του κόστους θέρμανσης, που σημαίνει επιβάρυνση των οικιακών εξόδων όλων μας.

Για την αποφυγή όλων των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων η λύση είναι να παραμείνουν σε λειτουργία όλες οι λιγνιτικές μονάδες της περιφέρειάς μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας μια πρακτική που έχουν εφαρμόσει ήδη με επιτυχία άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να μετατραπούν όλες οι λιγνιτικές μονάδες σε μονάδες μικτής καύσης βιομάζας-λιγνίτη.
Συγκεκριμένα πριν από κάθε λιγνιτική μονάδα να κατασκευαστεί ένας εξαεριωτής (gasifier) στον οποίο θα εισάγεται η βιομάζα, που μπορεί να είναι καλαμπόκι, σπόροι ηλίανθου, κουκούτσια ροδάκινων, κουκούτσια ελιάς, τσόφλια ξηρών καρπών κλπ και αυτή η βιομάζα θα μετατρέπεται σε αέριο καύσιμο που θα εισάγεται στον καυστήρα της μονάδας όπου θα καίγεται μαζί με τον λιγνίτη.
Αυτή η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκούς λιθανθρακικούς σταθμούς και αποδείχθηκε ότι μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων ρύπων τους και βελτιώθηκε ο βαθμός απόδοσής τους.

Με αυτή τη μετατροπή οι εν λόγω λιγνιτικές μονάδες μπορούν να γίνουν κερδοφόρες για τους εξής λόγους:

από τη συνολική ποσότητα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) που θα παράγεται, θα πληρώνεται φόρος CO2 μόνο για το ποσοστό του CO2 που θα παράγεται από το λιγνίτη, που θα καίγεται σε ποσοστό 30-50%, ενώ για το CO2 που θα παράγεται από την βιομάζα που θα είναι σε ποσοστό 70% ως 50% δεν θα πληρώνεται κανένας φόρος. (Γιατί θεωρείται ότι το CO2 που παράγεται από βιομάζα απορροφάται κατά την ανάπτυξη των φυτών που αποτελούν την εν λόγω βιομάζα).

Με αυτή την μικτή καύση η εκπεμπόμενη ποσότητα CO2 από λιγνίτη (ορυκτό καύσιμο) θα είναι κάτω από το όριο των 550gr/KWh που καθορίζεται στον νέο κανονισμό της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως αυτές οι μονάδες μικτής καύσης βιομάζας-λιγνίτη θα μπορούν να εντάσσονται στο μηχανισμό ισχύος (ΑΔΙ) και να λαμβάνουν χρηματικό ποσό αποζημίωσης για αυτή τη συμμετοχή τους στα ΑΔΙ, βελτιώνοντας έτσι την κερδοφορία τους.

Επισημαίνεται ότι και η υπό κατασκευή νέα Μονάδα V Πτολεμαΐδας για να είναι κερδοφόρα θα πρέπει να μπορεί να εντάσσεται στα ΑΔΙ και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν μετατραπεί σε μονάδα μικτής καύσης βιομάζας (50%) – λιγνίτη (50%).

Επομένως θα διασφαλιστεί η διάσωση της ΔΕΗ και η μόνιμη κερδοφορία της με μετατροπή όλων των λιγνιτικών μονάδων της σε μονάδες μικτής καύσης βιομάζας-λιγνίτη και όχι με την απόσυρσή τους, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας.

Όσο για την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει η ΔΕΗ όλες τις λιγνιτικές μονάδες της και να αρχίσει να εγκαθιστά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, επισημαίνονται τα εξής:

το αρχικό κόστος εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών πάνελ είναι πολύ μεγάλο, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή και ανέρχεται σε 15 με 20 χρόνια.

όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο, γιατί για την στήριξη μιας ανεμογεννήτριας πρέπει να κατασκευαστεί μια πολύ μεγάλη βάση από μπετό και να κατασκευαστεί ένας δρόμος βαρέως τύπου για να μπορεί να μεταφερθεί και να εγκατασταθεί η ανεμογεννήτρια.
Επιπλέον η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων δεσμεύει μεγάλες εκτάσεις γης που μπορεί να είναι καλλιεργήσιμες.

τα αιολικά και φωτοβαλταϊκά πάρκα χρειάζονται ελάχιστο προσωπικό για να λειτουργήσουν.

όταν αυξηθεί η ταχύτητα του ανέμου πάνω από 10 μποφόρ τότε βγαίνουν εκτός λειτουργίας οι ανεμογεννήτριες για λόγους ασφαλείας. Αν αυτός ο αριθμός των ανεμογεννητριών που θα σταματήσουν και είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο είναι μεγάλος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ευστάθεια του δικτύου και μπορεί να γίνεται black out.

η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα είναι συχνά χαμηλή ή μερικές φορές μηδενική. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μία ως αρκετές ημέρες, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Τότε πρέπει η κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών σε ηλεκτρική ενέργεια να γίνει εξ ολοκλήρου από τις συμβατικές μονάδες βάσης (λιθανθρακικές, λιγνιτικές μονάδες, μονάδες φυσικού αερίου κλπ).
Για αυτό το λόγο οι σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Πολωνία ποτέ δεν σταμάτησαν την λειτουργία των συμβατικών μονάδων βάσης τους, όπως αρχικά είχαν προγραμματίσει. Αυτές οι μονάδες βάσης πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για να καλύψουν όλη την ζητούμενη ηλεκτρική ενέργεια από το σύνολο των καταναλωτών, αλλιώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα της συχνότητας του δικτύου. Σημειώνεται ότι αυτές οι μονάδες βάσης που είναι σε ετοιμότητα αποζημιώνονται με ΑΔΙ και αυτό το κόστος επιβαρύνει την τιμή πώλησης του ρεύματος. Η Δανία που είναι πρωτοπόρος στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων πέτυχε να καλύψει με την παραγωγή των πάρκων αυτών το 41% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2018 αλλά με πολύ μεγάλες τιμές του ρεύματος. Συγκεκριμένα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές της Δανίας ήταν 0,304€/KWh το 2014, ενώ στη Γαλλία ήταν 0,175€/KWh, δηλαδή το μισό από ότι το κόστος ρεύματος στη Δανία.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Γερμανική Υπηρεσία ενέργειας και δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2005 αναφέρει ότι αυξάνοντας την ισχύ των αιολικών πάρκων που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο θα αυξηθεί κατά 3,7 φορές το κόστος ρεύματος του τελικού καταναλωτή.

Επιπρόσθετα η λειτουργία των ανεμογεννητριών προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Κάθε χρόνο σκοτώνονται χιλιάδες πουλιά και νυχτερίδες από τις ανεμογεννήτριες.
Ο θόρυβος λειτουργίας των ανεμογεννητριών ανάλογα με το μέγεθός τους φθάνει σε απόσταση 2 ως 3 Km. Σε ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή την απόσταση επιδρά αυτός ο θόρυβος αρνητικά στο νευρικό σύστημά τους και τους προκαλεί διαταραχές στον ύπνο τους.

Μετά τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για την διάσωση της ΔΕΗ και για την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης της περιφέρειάς μας, είναι να μετατρέπουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε μονάδες μικτής καύσης βιομάζας-λιγνίτη.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση αυτής της μετατροπής μπορεί να γίνει από το υπάρχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα Coal Platform ή από το νέο πρόγραμμα «Just Transition Fund» που εξήγγειλε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen ή από στρατηγικό επενδυτή.

Για αυτό καλώ τους Βουλευτές, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους τοπικούς φορείς και τους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να συστρατευτούν προκειμένου να πετύχουμε την συνέχιση λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων με μετατροπή τους σε μονάδες μικτής καύσης βιομάζας-λιγνίτη, προκειμένου:

να διατηρηθεί χαμηλή η τιμή ρεύματος για οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές

να συνεχίσει η παροχή τηλεθέρμανσης στις πόλεις μας

να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μην καταρρεύσει η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

www.kozani.tv

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).