kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Μία συνέντευξη από τα παλιά "2015" | Όταν ο 26χρονος τότε προπονητής ποδοσφαίρου Γιώργος Τσέπουρας μιλούσε στο www.top-sport.gr (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μία συνέντευξη από τα παλιά "2015" | Όταν ο 26χρονος τότε προπονητής ποδοσφαίρου Γιώργος Τσέπουρας μιλούσε στο www.top-sport.gr.

Δείτε όλη την συνέντευξη όπου είχε πραγματοποιηθεί το 2015 στον Χρήστο Τσαρτσιανίδη και τον Γιώργο Καρασαββίδη: 

Συνέντευξη στο www.top-sport.gr παραχώρησε ο προπονητής της Άνω Κώμης, Γιώργος Τσέπουρας.

Ο 26χρονος τεχνικός, μίλησε στον Γιώργο Καρασαββίδη και στον Χρήστο Τσαρτσιανίδη για πολλά επίκαιρα θέματα του αθλητισμού.

Ο Γιώργος είναι γεννημένος στην Κοζάνη στις 16 Δεκεμβρίου του 1989 και παρά το νεαρό της ηλικίας του, ακολουθεί το επάγγελμα του προπονητή, εδώ και τρία χρόνια.  Έχει κερδίσει δύο μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες στίβου, αλλά αυτό που τον κέρδισε όπως μας είπε ήταν η προπονητική.

Διαβάστε παρακάτω τι μας είπε για την ομάδα της Άνω Κώμης, για το μεγάλο «άλυτο» ζήτημα του γηπέδου, για την βία στα γήπεδα, ποιον θεωρεί φαβορί στο Α Τοπικό Ε.Π.Σ. Κοζάνης, τι του αρέσει να διδάσκει στους παίχτες, ποιος είναι ο αγαπημένος του προπονητής, πως ξεκίνησε την καριέρα του στο ποδόσφαιρο, ποιος ο φετινός στόχος για της ομάδα του, για τον κόσμο της Άνω Κώμης, για την Κοζάνη και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ζητήματα.

Η συνέντευξη του Γιώργου Τσέπουρα στο top-sport.gr

Πως αποφάσισες να γίνεις προπονητής, παρά το νεαρό της ηλικίας σου;

Ήταν κάτι που μου άρεσε από μικρό παιδί. Ο λόγος είναι ότι μου αρέσει πολύ ο χώρος του ποδοσφαίρου και καθώς παρακολουθούσα αγώνες, η θέση του προπονητή μου τράβηξε την προσοχή. Από τις τάξεις του λυκείου κιόλας το είχα αποφασίσει.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει στο χώρο του ποδοσφαίρου;

Στο ποδόσφαιρο μου αρέσει που όλα γίνονται ομαδικά και δεν είσαι μόνο σου. Είχα συνηθίσει από το στίβο που έκανα παλαιότερα, που είναι ατομικό άθλημα. Κάτι τέτοιο δεν με αντιπροσώπευε απ’ ότι κατάλαβα στην συνέχεια. Στο ποδόσφαιρο όμως είναι αλλιώς. Ναι μεν είναι πιο «βρώμικα»  τα πράγματα, αλλά πάντα με προσέγγιζε η μπάλα και τα γήπεδα.

Ποιος ο ρόλος του προπονητή σε μια αμάδα, εκτός από την αγωνιστική εικόνα;

Ο σημαντικότερος ρόλος σε μία ομάδα κατά την γνώμη μου είναι ο προπονητής. Για εμένα είναι το Α και το Ω. Πέρα από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα παίξει ρόλο ο προπονητής. Ένα παράγοντας είναι ο ψυχολογικός. Ένας προπονητής ξέρει τα πάντα για τους παίχτες και πρέπει να τους βοηθάει αναλόγως. Ένας άλλος ρόλος του προπονητή, είναι του παιδαγωγού. Ανεξαρτήτου ηλικίας, σίγουρα θα μάθεις κάτι από τον κάθε προπονητή. Επίσης είναι αναγκαίο να περνάς στους παίχτες την φιλοσοφία, πως ο ένας πρέπει να σέβεται τον άλλον.

Πως κατέληξες να γίνεις προπονητής στην Άνω Κώμη;

Πήγα στην Άνω Κώμη σαν γυμναστής, αλλά κατέληξα να γίνω προπονητής! Δεν το επιδίωξα, αλλά μου έγινε η πρόταση. «Άλλο που δεν ήθελα και εγώ» (γέλια) να σας πω την αλήθεια και έτσι ήρθαμε σε συμφωνία.

Ποια είναι η άποψή σου για τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Κοζάνης;

Έχω ζήσει σαν προπονητής την Γ και Β κατηγορία Ε.Π.Σ. Κοζάνης. Το Γ Τοπικό ήταν πολύ καλή εμπειρία για εμένα που ξεκινούσα. Τρία χρόνια που είμαι στα γήπεδα βλέπω αρκετή ποιότητα, ειδικά στο Α Τοπικό. Για εμένα η πρώτη κατηγορία της Ε.Π.Σ. Κοζάνης είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχει τακτική, υπάρχει μυαλό και έτσι το επίπεδο είναι υψηλό.

Πέρυσι με την Άνω Κώμη κάνατε πολύ καλή πορεία αλλά δεν κερδίσατε την άνοδο. Φέτος είναι υπαρκτός στόχος;

Πέρυσι η χρονιά ήταν αναγνωριστική για την ομάδα. Η αλήθεια ήταν πως ξεκινήσαμε με την προοπτική να σωθούμε, αν και κατά βάθος πίστευα πως η ομάδα θα πρωταγωνιστήσει. Εν τέλει μας βγήκε να διεκδικούμε την άνοδο, έως τις τελευταίες αγωνιστικές. Δεν το πετύχαμε και φέτος δεν σας κρύβω ότι στόχος της ομάδας είναι να ανεβούμε στην πρώτη κατηγορία της Ε.Π.Σ. Κοζάνης. Θα προτιμούσα κιόλας να κερδίσουμε την άνοδο με τον τίτλο του πρωταθλητή. Είναι ένας τίτλος που θα το παλέψουμε και εγώ και τα παιδιά της ομάδας.

Ένα θέμα που βασανίζει την ομάδα σου είναι το γήπεδο. Ποια η κατάσταση αυτή τη στιγμή;

Το γήπεδο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας. Σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα η ομάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Το γήπεδο είναι ημιτελές αυτή τη στιγμή στην Άνω Κώμη.  Έχει πολύ καλή υποδομή. Το μόνο μου μένει είναι να μπει το χώμα, η σπορά και τα αποδυτήρια. Είναι αρκετό το κόστος, αλλά όχι ακατόρθωτο. Πιστεύω αν αυτή η ομάδα αποκτήσει το δικό της γήπεδο, πρέπει να πρωταγωνιστεί, διότι ο κόσμος την στηρίζει.

Ποιο είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

Από την στιγμή που μπήκα στο χορό, θα χορέψω! Δεν το κάνω για να περνάει η ώρα μου. Μέσα από την δουλειά μου ευελπιστώ να δείχνω στα παιδιά που προπονώ κάποια πράγματα. Θα βγάλω ότι δίπλωμα προπονητικής χρειάζεται, θα το παλέψω και όπου με βγάλει. Θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται, σε πιο μεγάλες κατηγορίες. Βήμα-βήμα θα προσπαθήσω να γίνουν όλα. Έτσι στα ξαφνικά δεν γίνεται τίποτα. Θέλει υπομονή.

Σαν προπονητής τι είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάς να αλλάξεις στους παίχτες που προπονείς;

Το πρώτο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι να σκέφτονται ομαδικά. Πρέπει να σέβονται τους συμπαίκτες τους και τον ιδρώτα όλων όσων τρέχουν για την ομάδα. Δεύτερο πράγμα που με απασχολεί, είναι η νοοτροπία των ποδοσφαιριστών. Η παίχτες θέλω να κατεβαίνουν στο γήπεδο και να παίζουν όμορφη μπάλα και όχι να το βλέπουν σαν αγγαρεία. Επίσης η φυσική κατάσταση είναι σημαντική για μια ομάδα. Σαν γυμναστής κιόλας το προσέχω αρκετά. Έπειτα σε τακτικά θέματα και σε ψυχολογικούς τομείς, τα πάμε αρκετά καλά.

Δυστυχώς στα γήπεδα της Ελλάδας, είτε στις μεγάλες κατηγορίες είτε στις μικρές βλέπουμε ανά περιόδους επεισόδια. Ποια η συμβουλή σου για την λύση σε αυτό το πρόβλημα σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα αυτό. Πηγαίνουν δυστυχώς στο γήπεδο για να ξεσπάσουν. Πιστεύω η οικονομική κρίση της χώρας μας οξύνει περισσότερο την κατάσταση. Τα προβλήματα που έχει ο καθένας στο σπίτι του, τα βγάζει στα γήπεδα. Το να γίνονται επεισόδια μέσα στο γήπεδο, ανάμεσα στους παίχτες είναι το χειρότερο. Αυτό είναι θέμα χαρακτήρα και ομάδας. Το θέμα είναι οι παίχτες να μην επηρεάζονται από την κερκίδα. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Όπως στην Αγγλία απέκλεισαν τις ομάδες, έτσι να γίνει και εδώ. Εγώ είμαι υπέρ. Αν χρειαστεί να αποκλειστούν από τη Ευρώπη ας γίνει.

Ποια η γνώμη σου για την ομάδα της Κοζάνης;

Η Κοζάνη ήταν παλιά σε πολύ καλό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η ομάδα έχει πέσει. Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Είναι κρίμα να μην έχει η πόλη της Κοζάνης μια ομάδα στην Β’ Εθνική τουλάχιστον.

Ο κόσμος της Άνω Κώμης σας στηρίζει;

Ο κόσμος ήταν πάντα δίπλα μας και από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε η ομάδα. Ήταν πάντα εκεί. Και οικονομικά αλλά και στο γήπεδο για να βοηθήσουν τους παίχτες. Όσο η ομάδα παίζει σε κοντινά γήπεδα ο κόσμος είναι περισσότερος. Αυτό είναι και το πρόβλημα όπως προείπαμε. Όσο η ομάδα δεν έχει γήπεδο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πέρυσι παίξαμε σε εφτά διαφορετικά γήπεδα σε εντός έδρας αναμετρήσεις.

Θέλουμε να μας πεις ποιον θεωρείς φαβορί για το πρωτάθλημα του Α Τοπικού και ποιο λόγο

Για εμένα ξεκάθαρο φαβορί είναι η ομάδα του Μακεδονικού Φούφα. Όχι ότι ο Μακεδονικός Σιάτιστας και η Α.Ε.Π. Καραγιαννίων  δεν έχουν καλές ομάδες, αλλά ο Φούφας για εμένα είναι ομάδα με όλη την έννοια. Ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο. Οπότε για εμένα είναι το φαβορί.

Η ΕΠΟ πρέπει κατά τη γνώμη σου να δώσει περισσότερα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

Τα τελευταία χρόνια με την κρίση, οι επιδοτήσεις στο Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο έχουν σταματήσει. Πιστεύω πως κάποια χρήματα πρέπει να δοθούν στις ομάδες για να σταθούν στα πόδια τους. Υπάρχουν μόνο εθελοντές στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, χωρίς καμία βοήθεια. Νομίζω πως μπορεί να βοηθήσει η ΕΠΟ.

Σε κάθε αποτυχία της ομάδας, ο πρώτο που λαμβάνει το τίμημα είναι ο προπονητής. Ποια είναι η γνώμη σου και είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο;

Συμφωνώ πως το τίμημα σε μια αποτυχία της ομάδας το πληρώνει ο προπονητής. Είναι το εύκολο θύμα. Από τη στιγμή που η ομάδα δεν πάει καλά, είτε φταίει είτε όχι θα την πληρώσει στο τέλος. Είναι μοναχικός ο ρόλος του προπονητή. Η διοίκηση δεν μπορεί να διώξει 25 παίχτες, οπότε απολύει τον προπονητή. Μόνο στην Αγγλία υπάρχουν ομάδες που επιμένουν χρόνια σε κάποιον προπονητή και τελικά δικαιώνονται.  Πρέπει να αφήσεις τον προπονητή να σου δείξει την δουλειά του.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο καθήκον του προπονητή;

Το πιο δύσκολο για έναν προπονητή είναι να μεταδώσει στους παίχτες αυτό που σκέφτεται. Αν το καταφέρεις αυτό, θα έχει πολλά οφέλη. Πρέπει να καταφέρει ο κάθε προπονητής να μπει στην ψυχολογία των παιχτών και να βγάλει τον καλύτερο εαυτό τους.

Ποιον προπονητή θαυμάζεις περισσότερο, ξένο και έλληνα;

Αν και με κοροϊδεύουν πολλοί για αυτό το θέμα (!), από μικρό παιδί θαυμάζω τον Μουρίνιο. Για εμένα προσωπικά είναι ο καλύτερος. Αυτό που είπα και προηγουμένως. Μπαίνει στην ψυχολογία των παιχτών και παίρνει το 100% από τον καθένα. Μου αρέσει που παίρνει ομάδες και τις δημιουργεί μόνος του. Δεν βρίσκει κάτι έτοιμο. Από Έλληνες προπονητές  θα έλεγα πως κάνει καλή δουλειά ο Αναστασίου του Παναθηναϊκού. Άσχετα τι κάνει τώρα η ομάδα, έχει δείξει καλά στοιχεία. Επίσης μου αρέσει ο Τσιώλης και ο Ουζουνίδης.

Βλέπουμε αρκετά ταλέντα στα γήπεδα της περιοχής μας, αλλά η ομάδα της Κοζάνης συνεχίζει να προτιμά παίχτες από άλλες περιοχές. Γιατί πιστεύεις ότι γίνεται αυτό;

Αυτό είναι πολύ κακό. Το έζησα και εγώ φέτος με κάποιους παίχτες. Το χειρότερο για την ομάδα της Κοζάνης είναι να κάνει πρόταση σε παίχτες της περιοχής και τα παιδιά να μην θέλουν να πάνε στην ομάδα. Κάτι δεν γίνεται σωστά στην ομάδα, ίσως να μην υπάρχει η σωστή προσέγγιση. Θα μπορούσε η Κοζάνη να είχε ντόπιους παίχτες που να παίζουν για την φανέλα. Αυτό θα είχε αντίκτυπο και στον κόσμο.

Αν η Άνω Κώμης κερδίσει φέτος την άνοδο, είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στην παραπάνω κατηγορία;

Σίγουρα στο Α Τοπικό χρειάζονται περισσότερα πράγματα, καθώς ανεβαίνουν οι απαιτήσεις, για να ανταπεξέλθεις. Αν η ομάδα κερδίσει την άνοδο, θα κοιτάξουμε από πολύ νωρίς κιόλας για την νέα χρονιά Πρώτα απ’ όλα θα κοιτάξουμε το γηπεδικό θέμα. Η ομάδα φυσικά θέλει κάποιες προσθήκες σε περίπτωση ανόδου, διότι δεν θέλουμε να είμαστε περαστικοί στο Α Τοπικό. Αν ανεβούμε στόχος είναι να σταθεροποιηθούμε.  

Είσαι προπονητής και στην ακαδημία ΠΑΟΚ Κοίλων. Ποια η προοπτική;

Ευχαριστώ τον Γιάννη Νατσιόπουλο που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Να ασχοληθώ δηλαδή με τα μικρά παιδιά. Είναι κάτι θετικό για εμένα και μου αρέσει πολύ στην ακαδημία. Υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ μας και άριστη συνεργασία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα της Άνω Κώμης που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία, παρά το νεαρό της ηλικίας μου. Δεν έχουν παρενέβη ποτέ στο έργο μου και έτσι η συνεργασίας μας είναι άψογη. Οι ομάδες πρέπει να εμπιστευτούν νέους προπονητές. Κατά την γνώμη μου.

Ποιο είναι το μήνυμά σου στον κόσμο του αθλητισμού;

Εύχομαι να υπάρχει περισσότερη αγάπη, περισσότερα χαμόγελα στο χώρο του ποδοσφαίρου και γενικότερα στον αθλητισμό. Μου αρέσει να βλέπω σεβασμό ανάμεσα σε παίχτες, παράγοντες και λοιπούς. Θέλω οι φίλαθλοι να έρχονται στο γήπεδο για να περάσουν όμορφα την ώρα τους και όχι για άλλο λόγο.

Τέλος θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ποδοσφαιριστές μου που με ανέχονται για ακόμα μια χρονιά! (γέλια) Με θεωρούν παράξενο, περίεργο, νευρικό αλλά τα πάμε πολύ καλά. Είναι τρομερά παιδιά όλοι τους και τους σέβομαι όπως και αυτοί!

Επίσης θα ήθενα να ευχαριστήσω τον πρώτο μου προπονητή Στάθη Ρούσσο και φυσικά τον Γιώργο Ιωαννίδη που με βοήθησε να εξελιχθώ σαν αθλητής, μα πάνω απ’ όλα σαν άνθρωπος και γενικά τη οικογένεια μου που με στηρίζει σε όλα!

Φωτογραφίες από την συνέντευξη:

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στον Δημοτικό Πάρκο Κοζάνης, καθώς και στο ‘’Σύγχρονο Καφενέ Κιμωλία’’.

Επιμέλεια: Τσαρτσιανίδης Χρήστος – Καρασαββίδης Γιώργος | www.top-sport.gr 

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).