kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Ευ. Αντώναρος στο TPP: "Τρία πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ μολύνουν τη γραμμή και την πολιτική του κόμματος" (Ηχητικό)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, είναι ένα από τα πρώτα «γαλάζια» στελέχη που επέκριναν και κατήγγειλαν την στροφή

της ΝΔ στην Ακροδεξιά, από τις αρχές της προεδρίας Μητσοτάκη. Με αφορμή τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κ.Ο της ΝΔ, μίλησε στο ραδιόφωνο του TPP για τα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην τριάδα των πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ (Γεωργιάδης - Βορίδης - Πλεύρης) που σήμερα βρίσκονται «σε κρίσιμες θέσεις της ελληνικής Δημοκρατίας». Μιλώντας με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τον Νίκο Δένδια, σχολίασε εκτενώς την αναφορά του σε «εθνική απειλή», ενώ χαρακτήρισε «κατ'αρχάς θετική» τη συμφωνία με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά, διατυπώνοντας ωστόσο σειρά προβληματισμών.

συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη

«Εδώ και 4 χρόνια περίπου κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, αφού όμως είχε γίνει Πρόεδρος της ΝΔ. Λέγοντας ότι, για μικροπολιτικού λόγους που διευκόλυναν την εκλογή του, παραχωρείται περισσότερος χώρος από ό,τι θα έπρεπε σε αυτά τα ακραία στοιχεία, τα ακροδεξιά στοιχεία, τα φιλοχουντικά στοιχεία. Σε αυτά τα στοιχεία που πριν αρκετά χρόνια, αλλά σε ηλικία ωριμότητας, δεν είχαν καμία επιφύλαξη να είναι επικεφαλής της νεολαίας του παπαδοπουλικού κόμματος. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν αυτά τα άτομα να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες σε κρίσιμα υπουργεία της ελληνικής Δημοκρατίας» υπενθύμισε στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του TPP ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή.

«Κι όταν τα έλεγα αυτά, πολλοί πίστευαν ότι έχω κάποια προσωπική αντιδικία με τα συγκεκριμένα άτομα, ή ότι περίμενα από τον κ.Μητσοτάκη, που έχω την ατυχή τύχη να τον γνωρίζω καλά, να με κάνει κάτι. Δεν θέλω και δεν επεδίωξα ποτέ να με κάνει κάτι ο κ.Μητσοτάκης. Αυτά τα οποία κάνει ο κ.Μητσοτάκης στους περισσότερους τομείς μου είναι, να μην σας πω τη λέξη απεχθή, είναι αρνητικά στα μάτια μου» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εσωτερικά της ΝΔ και τη διαρκή διολίσθηση στην ακροδεξιά, ο κ.Αντώναρος έβαλε με σκληρές εκφράσεις στο κάδρο τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη και τον Θάνο Πλεύρη, ενώ στάθηκε και στην ενθάρρυνση που λαμβάνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Οι ψηφοφόροι της ΝΔ αποτελούνται από διάφορες υποομάδες, αυτό συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα. Με μία διαφορά: Ο χαρακτήρας του κόμματος ήταν πάντα κεντροδεξιός. Δεν επιτρεπόταν από κανέναν ηγέτη της ΝΔ, με εξαίρεση ίσως κάποιον πρόσφατο πρωθυπουργό, να επικρατούν υπερδεξιές για να μην πω ακροδεξιές σκέψεις» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Το θέμα είναι να μην παίρνουν το πάνω χέρι. Δεν είναι δυνατόν σε τρία καίρια υπουργεία, αν είναι τοποθετημένα τα πρώην κεντρικά στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν πα να έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ, αυτό είναι απολύτως αδιάφορο. Δεν μπορούν να μολύνουν με την σκέψη τους τη διαδρομή και τη χάραξη γραμμής αυτού του ιστορικού κόμματος».

«Ο Μπογδάνος είναι ακόμα μέλος της ΝΔ» – Αποτυχία στην πανδημία, στήριξη σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες

Για την υπόθεση της διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, χαρακτήρισε το συμβάν ως «προδιαγεγραμμένο» καθώς «το συγκεκριμένο άτομο ήθελε να προκαθορίσει το ίδιο την τύχη του». Έσπευσε ξανά να σχολιάσει πως «δεν είναι ο μόνος στη Νέα Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «όλη αυτή η συμπεριφορά διαφόρων ανθρώπων, όσο και να καλύπτονται πίσω από πολιτικά ευπρεπείς φρασεολογίες, δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως οι απόψεις που τους διαπερνούν είναι ακραίες, που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία ήρθε πριν από 47 χρόνια τέτοιες μέρες στην πολιτική του τόπου με την απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για να συμβάλει στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας μετά την πτώση της χούντας. Όσα έχει πει εδώ και καιρό αυτός και πολλοί άλλοι, το τονίζω αυτό, δείχνει ότι υπάρχει η πρόθεση να οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε μονοπάτια που δεν έχουν καμία σχέση με τις βασικές αρχές και την ιστορική της διαδρομή».

Σημείωσε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Μπογδάνο μόνο από βουλευτή και δεν τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, με το ερώτημα της διαγραφής του από τη ΝΔ, αν η συμπεριφορά κριθεί αντικομματική.

«Είναι ένα γεγονός – πυροτέχνημα; Που το χρησιμοποιεί ο κ.Μητσοτάκης για να συγκρατήσει απώλειες στον χώρο του κέντρου; Ή είναι η αρχή για το ξεχείλωμα ενός πουλόβερ;» αναρωτήθηκε και συνέχισε με σειρά ερωτημάτων: «Τα είπε τυχαία ο κ.Μπογδάνος ή ήθελε να προκαλέσει τη διαγραφή του, να πάει κάπου αλλού; Μήπως αυτό διευκολύνει σε τελευταία ανάλυση των κ.Μητσοτάκη; Επειδή έχει διαρροές προς τα δεξιά, να πει “άσε αυτά τα παιδιά να κάνουν ένα κόμμα, να πάρουν ένα 3-4-5% και όταν χρειαστεί, πάλι μαζί θα είμαστε”. Και ταυτόχρονα δίνει ένα επίχρισμα για να ανακόψει απώλειες στον κεντρώο χώρο».

Σχολιάζοντας την στάση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, τον χαρακτήρισε «ένα από τα λίγα κορυφαία στελέχη της παράταξης», αλλά αρνήθηκε τα περί αρχηγικών βλέψεων, παραπέμποντας στη δήλωσή του την Τετάρτη ότι «εκπροσωπεί τον Πρωθυπουργό». Υπενθύμισε επίσης πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει περάσει από σειρά Υπουργείων σε διάφορες κυβερνήσεις, απαντώντας στις «αιχμές» του Άδωνη Γεωργιάδη ότι «κανείς δεν μπορεί να υποδύεται τον Πρόεδρο».

Στη συζήτηση για το γενικότερο πολιτικό αποτύπωμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε σειρά ζητημάτων, τόνισε ότι «ο κ.Μητσοτάκης καταβάλλει μία αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι είναι πολιτικός του κέντρου, της μετριοπάθειας και της κοινωνικής ευαισθησίας. Κοινωνική ευαισθησία δεν νομίζω ότι επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση, αντίθετα νομίζω ότι επιδεικνύει μία κοινωνική αδιαφορία».

Ειδική αναφορά έκανε στον διαχωρισμό εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων, μιλώντας για κυβερνητική αποτυχία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Επιχειρείται ένας διαχωρισμός των πολιτών περίπου στη μέση, μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Εγώ έχω εμβολιαστεί εδώ και μήνες, δεν χρειάστηκε να με πείσει κανένας. Αλλά δεν μπορείς σε μία χώρα, που έχει φτάσει μόνο στο 60% του εμβολιασμού, να λες ότι το 40% των ανεμβολίαστων είναι πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας ότι στη Βόρεια Ελλάδα, το ποσοστό εμβολιασμού ξεπερνάει – ξεπερνάει το 45%». Αναφέρθηκε επίσης και στους ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς των ημερήσιων νεκρών από την πανδημία, που έχουν φτάσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον τραγικό αυτόν απολογισμό.

Συνεχίζοντας τις καταγγελίες του για τους χειρισμούς Μητσοτάκη, απαρίθμησε επίσης «την αδιαφορία για την κοινωνική ισορροπία, η συνεχής στήριξη σε συγκεκριμένες ομάδες. Δεν έχω τίποτα εναντίον των επιχειρηματιών, αντιθέτως. Ο τρόπος που χειρίζεται τα εξωτερικά θέματα, όπου μας έβαλε τη συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες. Προχθές στη συζήτηση με τους Γάλλους μίλησε για “διαφορές” που έχουμε να επιλύσουμε με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πάγια πολιτική των κυβερνήσεων είναι ότι υπάρχει μία διαφορά, η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που συναρτάται με την Υφαλοκρηπίδα».

«Ναι» με αστερίσκους στη συμφωνία με τη Γαλλία

Με τη συζήτηση να πηγαίνει στα Ελληνοτουρκικά και την κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία για την αγορά εξοπλιστικών αξίας δισεκατομμυρίων, σημείωσε ότι «αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο κ.Δένδιας μίλησε για εθνική απειλή. Δύο λεξούλες με πολύ μεγάλο ειδικό βάρος. Το οποίο σαν θέμα θα έπρεπε να το δει κανείς ξεχωριστά από τον τρόπο με τον οποίον εβαλε στη θέση του τον συγκεκριμένα βουλευτή της ΝΔ. Εκεί νομίζω ότι ο κ.Δένδιας ήθελε να δέιξει σε πόσο λεπτό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα και πόση μεγάλη προσοχή πρέπει να έχουμε στους χειρισμούς σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις τέλειωσε η τουριστική περίοδος, το ΥΠΕΞ έκανε διαμαρτυρίες προς την Τουρκία για τον τρόπο με τον οποίον κινούνταν όλο το καλοκαίρι τα αλιευτικά και τα λεγόμενα αλιευτικά σκάφη στο Αιγαίο».

Εκτίμησε πως «δεν είναι μία ομαλή κατάσταση αυτή που ζούμε. Είναι μια κατάσταση που έχει οξυνθεί πάρα πολύ. Και δεν θα πρέπει οι συμπολίτες μας να νομίζουν ότι όσοι μιλούν για τα ελληνοτουρκικά το κάνουν για να στρέψουν την προσοχή του κόσμου αλλού. Το πρόβλημα είναι μεγάλο με την Τουρκία και θα πρέπει να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το δυσθεώρητο κόστος των προμηθειών εξοπλιστικών από τη Γαλλία, με τη νέα συμφωνία να προβλέπει αγορές ακόμα 5 δισεκατομμυρίων, δήλωσε ότι «είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει το ελληνικό κράτος».

Πρόσθεσε ότι «είναι αλήθεια επίσης ότι εδώ και πολλά χρόνια συζητιέται η ανανέωση του ελληνικού στόλου. Όπως είναι επίσης αλήθεια ότι διαβάζω πολλούς αναλυτές, που λένε σήμερα ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι μία τελική συμφωνία, αλλά ένα μνημόνιο συνεργασίας και οι λεπτομέρειες αυτών των θεμάτων πρέπει να καθοριστούν».

Συνέχισε την στήριξή του με αστερίσκους στη συμφωνία με τη Γαλλία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι συνδέεται με το γεγονός ότι η Γαλλία βρέθηκε εκτός της συμμαχίας ΗΠΑ – Βρετανίας Αυστραλίας και έχασε μία τεράστια συμφωνία με την Αυστραλία για προμήθεια υποβρυχίων: «Όλα αυτά λένε ότι η συμφωνία είναι θετική κατ’αρχάς, πρέπει να μελετηθεί σε βάθος όταν οριστικοποιηθεί. Δεν θα έλεγα ότι γράφτηκε στο πόδι, αλλά εξυπηρετεί ανάγκες της στιγμής. Οι Αμερικανοί κλείσανε το μάτι στους Γάλλους, γιατί τους αφαίρεσαν τη μεγάλη δουλειά για την παραγγελία των υποβρυχίων στην Αυστραλία και τους δώσανε τη δυνατότητα να κάνουν τη συγκεκριμένη προμήθεια πολεμικού υλικού στη δική μας χώρα. Τα συγκεκριμένα όπλα, όπως λένε όλοι όμως, είναι πάρα πολύ προηγμένα. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι όλα αυτά δεν εξασφαλίζουν από μόνα τους την ακεραιότητα του ελληνικού χώρου».

Σημείωσε επίσης ότι «όλα αυτά είναι σύνθετα θέματα. Μη νομίζουμε λοιπόν ότι επειδή υπογράψαμε μία συμφωνία με τη Γαλλία, θα έρθουν όταν χρειαστεί 10.000 Γάλλοι για να μας βοηθήσουν».

Τουρκική επιθετικότητα, στρατηγική της αδράνειας και Διεθνείς Συνθήκες

Απαντώντας σε ερωτήματα για το αν τελικά η «στρατηγική της αδράνειας» στα «εθνικά θέματα» είναι χρήσιμη για τη χώρα και την επίλυση διαχρονικών διαφορών, τόνισε πως «για την προσφυγή στη Χάγη πρέπει να έχεις ένα συνυποσχετικό, για το ποιες ακριβώς είναι οι διαφορές. Οι Διεθνείς Συνθήκες είναι ξεκάθαρες για το ποιος έχει την κυριαρχία σε όλον αυτόν τον χώρο. Γι αυτό ακριβώς η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμφισβητήσει και να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, που εμείς δεν επιτρέπουμε με κανέναν τρόπο να πέσει κάποια σκιά πάνω της».

Σε επισήμανση ότι και η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, με τη μη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, γεγονός που συγκαταλέγεται στα βασικά επιχειρήματα της Τουρκίας, απάντησε ότι «βεβαίως, αλλά η συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει επίσης, το ότι η Τουρκία θα έχει μια στρατιά τη στρατιά του Αιγαίου απέναντι ακριβώς από τα νησιά. Όλα αυτά είναι μονάδες αυτοάμυνας. Η Τουρκία λοιπόν θέλει να απογυμνώσει τα νησιά, τα οποία νόμιμα και απολύτως φυσικά πρέπει να έχει η Ελλάδα, οπότε να είναι έτοιμα να πέσουν στα χέρια της, όποτε θέλει να τα αποκτήσει. Διότι ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύεται η Τουρκία τη δεύτερη δεκαετία του Ερντογάν στην εξουσία, είναι μία προσπάθεια να καθυποτάξει τους γείτονες».

Τέλος, σε ερώτημα για το αν είναι λύση οι διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, για ζητήματα ΑΟΖ και «άμυνας», στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου, απάντησε πως «πρέπει να έχουμε συμμάχους στην περιοχή. Να μην τους αφήσουμε κι αυτούς έξω από το γεωστρατηγικό παιχνίδι. Σε αυτόν τον ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία αντιστέκεται η Αίγυπτος, αντιστέκεται το Ισραήλ. Πρέπει αυτούς τους παίκτες να τους έχουμε με το μέρος μας. Η Τουρκία αυτό που λέει είναι ότι δεν θέλει απλά να συνδιαχειριστεί το Αιγαίο, θέλει να κυριαρχήσει στο Αιγαίο, απόλυτα. Νομίζω ότι αυτό καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί».

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).