kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το «μεγάλο κόλπο» με την ενέργεια (Γράφει ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το «μεγάλο κόλπο» με την ενέργεια στήθηκε για να κερδίσουν, σε βάρος των καταναλωτών, τα διεθνή καρτέλ του φυσικού αερίου και οι 4 εγχώριοι ιδιώτες πάροχοι

ρεύματος που, δίκην ολιγοπωλίου, νέμονται την ελληνική αγορά. Στους 4 προστέθηκε στη συνέχεια και η ΔΕΗ που αφού ιδιωτικοποιήθηκε, εισήλθε ως 5ος παίκτης στο παιχνίδι της… θεσμικής αισχροκέρδειας.

Το «μεγάλο κόλπο» εκτελέστηκε σε 6 προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα.

ΒΗΜΑ 1ο: Αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μέσω της πρόωρης απολιγνιτοποίησης.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης του εισαγόμενου από τη Ρωσία στην Ευρώπη φυσικού αερίου, που κι αυτή με τη σειρά της οφείλεται στη μαζική απανθρακοποίηση στην ενεργειακή αγορά, με πρόσχημα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας εφάρμοσε ένα πρώιμο και επιμελώς μη σχεδιασμένο, ως προς τις εναλλακτικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που όφειλε πρώτα να έχει εξασφαλίσει, πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό ήταν εξαιρετικά πρόωρο, καθώς εφαρμόστηκε σχεδόν μια δεκαετία πριν από τον χρόνο που προέβλεπε ο προγραμματισμός που υλοποιούνταν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το πόσο η απολιγνιτοποίηση ήταν προσχηματική αποδείχθηκε στη συνέχεια από το γεγονός ότι αντί ο λιγνίτης που καταργήθηκε να αναπληρωθεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα της «πράσινης μετάβασης», αναπληρώθηκε από το πανάκριβο, ως εισαγόμενο, φυσικό αέριο που είναι και αυτό ορυκτός άνθρακας, έστω και σε καθαρότερη μορφή από το λιγνίτη.

Η χωρίς αντίκτυπο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αιφνίδια απολιγνιτοποίηση προκάλεσε αύξηση της ζήτησης του εισαγόμενου φυσικού αερίου, που με δεδομένη τη σταθερή προσφορά του, εκτίναξε στα ύψη τις τιμές. Με μεγάλους κερδισμένους τα περίφημα στις διεθνείς αγορές καρτέλ του φυσικού αερίου.

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας που ξέσπασε αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2022, επιδείνωσε την κατάσταση, με συνέπειες όμως που μένει να εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον, καθώς η Ρωσία δεν έχει υλοποιήσει ακόμη τα αντίποινα που έχει εξαγγείλει.

Για την ώρα η κυβέρνηση, ενόψει του απρόσμενου για τους σχεδιασμούς της πολέμου, τρέχει να μαζέψει την απολιγνιτοποίηση που βίαια και χωρίς σχεδιασμό επέβαλε, επαναφέροντας σε λειτουργία μονάδες παραγωγής εγχώριου λιγνίτη που εντωμεταξύ είχαν κλείσει.

ΒΗΜΑ 2ο: Νομιμοποίηση της κερδοσκοπίας με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του 100% της ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης.

Αφού με τεχνητό τρόπο επετεύχθη ο στόχος της αύξησης της ζήτησης και μαζί με αυτήν και της τιμής του εισαγόμενου φυσικού αερίου προς όφελος των διεθνών καρτέλ, έπρεπε να ωφεληθεί από το «μεγάλο κόλπο» και το ολιγοπώλιο των ιδιωτών παραγωγών και παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Για να μπορέσει αυτό να συμβεί, έπρεπε η πρόβλεψη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την υποχρεωτική σύνδεση των τιμών των πηγών που εισέρχονται σε αυτό με τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, να επεκταθεί για το σύνολο της ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης.

Από όλα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που λειτουργούν σήμερα λοιπόν, κατά… τραγική σύμπτωση, το μόνο στο οποίο εισήχθη το 100% της ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης, ήταν το ελληνικό.

Με αποτέλεσμα οι τιμές για το 100% της ενεργειακής κατανάλωσης στη χώρα μας να αυξηθούν υπέρμετρα, καθώς εξαρτήθηκαν δεσμευτικά από την πολύ αυξημένη πλέον τιμή του φυσικού αερίου.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ρύθμισαν τα εθνικά τους Χρηματιστήρια κατά τρόπο ώστε να εισαχθεί σε αυτά ένα μικρό, μόνο, μέρος του συνόλου των ενεργειακών πηγών τους.

Που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής τους κατανάλωσης συνεχίζει και σήμερα να περνά από τον ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς, με συμβόλαια που συμφωνούνται με τους καταναλωτές, σύμφωνα με τους νόμους του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Κάτι που δεν συνέβη στην Ελλάδα, όπου η δυνατότητα παραγωγής φτηνού ρεύματος και μεταπώλησής του σε πολύ υψηλές τιμές για το σύνολο της κατανάλωσης, νομιμοποίησε την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια για τους παρόχους ρεύματος από εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης, τα υδροηλεκτρικά φράγματα και τα αιολικά πάρκα.

ΒΗΜΑ 3ο: Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Όπως όλοι θυμούνται, η ΔΕΗ ιδιωτικοποιήθηκε με την υπόσχεση ότι αυτό θα συνέβαλε στην αυτορρύθμιση της αγοράς και στη μείωση των τιμών του ρεύματος, λόγω ανταγωνισμού.

Οι τιμές της ενέργειας όμως, παρά τις υποκριτικές κυβερνητικές προβλέψεις, αυξήθηκαν μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αιτία υπήρξε η ρύθμιση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που προαναφέρθηκε, η οποία επέτρεψε στους 5 πλέον, 4 συν τη ΔΕΗ, ιδιώτες παρόχους ρεύματος, οι οποίοι σε συνθήκες ολιγοπωλίου είχαν την ευκαιρία νομίμως να κερδοσκοπούν.

Αφού έχουν τη δυνατότητα να παράγουν φτηνό ρεύμα από λιγνίτη, από υδροηλεκτρικά έργα και από αιολικά πάρκα και να το πουλούν πολλές φορές ακριβότερα, σε τιμές εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Σε πλήρη αντίθεση η Γαλλία του Μακρόν όχι μόνο διατήρησε κρατική τη δικής της ΔΕΗ, την EDF, σε ποσοστό μάλιστα 87%, αλλά και τη χρησιμοποίησε σαν εργαλείο προστασίας των καταναλωτών απέναντι στην κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια, επιβάλλοντας μέσω αυτής πλαφόν 4% στις αυξήσεις του ρεύματος.

Η ΔΕΗ συνεπώς ιδιωτικοποιήθηκε όχι για να μειωθούν οι τιμές αλλά αντίθετα, για να ενισχυθεί η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών και να πλουτίσουν οι μέτοχοι και τα γαλάζια golden boys που διορίστηκαν από την κυβέρνηση, σε εποχή μάλιστα ενεργειακής κρίσης και φτώχειας για τους πολλούς.

ΒΗΜΑ 4ο: Η αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει μέτρα για τη μείωση των τιμών.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η ακρίβεια ασφαλώς και είναι διεθνές φαινόμενο. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όμως, με διάφορες επιτυχείς παρεμβάσεις των κυβερνήσεών τους κατάφεραν να περιορίσουν εγκαίρως τις αυξητικές τάσεις μειώνοντας τις τιμές.

Σε αντίθεση, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που, με διάφορες προφάσεις εν αμαρτίαις, δεν εφάρμοσε μέτρα που να κτυπούν τις αιτίες της αύξησης των τιμών στη ρίζα τους.

Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση, εδώ και 9 μήνες, ΔΕΝ έβαλε πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, ΔΕΝ μείωσε τη φορολογία των καυσίμων και του ΦΠΑ των προϊόντων πρώτης ανάγκης και ΔΕΝ φορολόγησε τα υπερκέρδη των κερδοσκόπων της ενεργειακής αγοράς, όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, η Ελλάδα ΔΕΝ αποσύνδεσε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές των εγχώριων ενεργειακών πηγών όπως έκαναν, διαπραγματευόμενες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Ισπανική και η Πορτογαλική κυβέρνηση.

Το μόνο μέτρο που μέχρι σήμερα εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι η επιδότηση των καταναλωτών του ρεύματος. Μια πολιτική αναποτελεσματική που δεν επιτυγχάνει τη μείωση των τιμών, αλλά αντίθετα, επιδοτεί τους παρόχους του ρεύματος ώστε να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν, χωρίς παράλληλα να ανακουφίζει τους καταναλωτές που συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβούς λογαριασμούς.

Αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να παραμένει επί μήνες η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης, εξ αιτίας των κερδοσκοπικών τάσεων που η αδράνεια της κυβέρνησης επέτρεψε να αναπτυχθούν στην ελληνική αγορά.

ΒΗΜΑ 5ο: Η Ελλάδα περίμενε, χωρίς να χρειάζεται, την Ε.Ε. να πάρει μέτρα για την ενεργειακή κρίση.

Το επιχείρημα αυτό που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί η αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης, καταρρίφθηκε πρώτα από τη Γαλλία του Μακρόν και στη συνέχεια και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που από νωρίς επέβαλαν πλαφόν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, χωρίς την έγκριση κανενός.

Κι ακόμη, το επιχείρημα αυτό το καταρρίφθηκε από την Ισπανία και την Πορτογαλία που διεκδίκησαν και κέρδισαν στις Βρυξέλλες την αποσύνδεση των τιμών της ενέργειας από το φυσικό αέριο, με συνέπεια να μειώσουν σημαντικά τις τιμές του ρεύματος.

Το επιχείρημα όμως αυτό το κατέρριψε από μόνη της και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, όταν πιεζόμενη από τις δημοσκοπήσεις, αποφάσισε πολύ καθυστερημένα κάποιες παρεμβάσεις για την ακρίβεια.

Που σημαίνει ότι ενώ τόσον καιρό η κυβέρνηση μπορούσε να εφαρμόσει μέτρα για τη μείωση των τιμών δεν το έκανε, προς όφελος των κερδοσκόπων της ενεργειακής αγοράς.

ΒΗΜΑ 6ο: Η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί ότι υπάρχει κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές, αρνιόταν για καιρό ότι υπάρχει κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια στην ενεργειακή αγορά. Με αποτέλεσμα ενώ στην Ευρώπη τα υπερκέρδη των παρόχων  του ρεύματος φορολογούνται εδώ και καιρό και με τους φόρους χρηματοδοτούνται μέτρα υπέρ των δοκιμαζόμενων από την ακρίβεια καταναλωτών, στην Ελλάδα αυτό καθυστέρησε αδικαιολόγητα.

Ως εκ τούτου, όλον αυτό τον καιρό, το ολιγοπώλιο των παρόχων της ενέργειας κέρδισε πολλά δις, κερδοσκοπώντας σε βάρος των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τους εκτροχιασμένους λογαριασμούς.

Η κατάταξη της Ελλάδας, εδώ και μήνες, στην πρώτη θέση της Ευρώπης, ως η χώρα με την ακριβότερη τιμή ρεύματος χονδρικής, τη στιγμή που οι τιμές μειώνονται σημαντικά στην υπόλοιπη Ευρώπη, επιβεβαιώνει ότι το «μεγάλο κόλπο» της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας δεν είναι συγκυριακό, αλλά προμελετημένο φαινόμενο που εκτελέστηκε σε διακριτές φάσεις.

Η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει την ύπαρξη προμελετημένου σχεδίου, αφού τόσον καιρό αδρανεί, με διάφορα προσχήματα, ενώ θα μπορούσε να έχει ήδη προ μηνών εφαρμόσει μέτρα υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που υποφέρουν, αδυνατώντας να πληρώσουν τους φουσκωμένους, υπέρ της νομιμοποιημένης κερδοσκοπίας του ολιγοπωλίου, λογαριασμούς.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).