Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος Μαρία Καραμανώφ στο kozani.tv: «Καταστρέφοντας τη φύση, καταστρέφουμε την ουσία της ταυτότητάς μας». Μια συζήτηση για τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στα βουνά & τους κάμπους της χώρας! |video
Έχοντας στο επίκεντρο τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα
και την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν, η συζήτηση με την πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και πρώην Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ, στο www.kozani.tv. «Η Ελλάδα από άκρο σε άκρο είναι καλυμμένη ήδη ή πρόκειται να καλυφθεί με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά... Υπάρχει ακόμα ο μύθος ότι αν εγκαταστήσουμε παντού αυτές τις ανανεώσιμες πηγές, θα σώσουμε τον πλανήτη»...
video: https://www.youtube.com/watch?v=js9ZuYAb6y4
Σημεία της συνέντευξης της προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος
στις «Θέσεις & Αντιθέσεις» του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στο www.kozani.tv
«Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Ιδρύθηκε το 2000. Σκοπός του επιμελητηρίου περιβάλλοντος, ήταν και εξακολουθεί να είναι, η μελέτη και η διάδοση της επιστήμης της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι δραστηριότητές μας, στρέφοντα γύρω από την πληροφόρηση και τη διάδοση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και την εφαρμογή τους στην πράξη».
«Η Ελλάδα από άκρο σε άκρο είναι καλυμμένη ήδη ή πρόκειται να καλυφθεί με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά».
«Κανένας δεν αρνείται την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάγκη αναζήτησης, πηγών ενέργειας που, δε θα εκπέμπουν τα αέρια του θερμοκηπίου»…
«Είναι πλέον γνωστό και κάθε μέρα τεκμηριώνεται όλο και περισσότερο ότι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έχουν και αυτές τις δικές τους επιπτώσεις».
«Είναι διαπιστωμένο ότι η απώλεια εδάφους στην Ελλάδα για την μετακίνηση των ανεμογεννητριών και τη μεταφορά τους, είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτερη από, τον παγκόσμιο μέσο όρο».
«Το Σύνταγμα από το 1975 επιβάλλει την προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και πολιτιστικού και πλέον από το 2001 έχει ρητά περιλάβει την αρχή της αειφορίας»…
«Βλέπουμε πολλές φορές τις τοπικές αρχές και σε επίπεδο περιφέρειας και σε επίπεδο δήμων να έχουν αντιρρήσεις αλλά κανείς δεν απαντά σε αυτές».
«Υπάρχει ακόμα ο μύθος ότι αν εγκαταστήσουμε παντού αυτές τις ανανεώσιμες πηγές, θα σώσουμε τον πλανήτη».
«Η συμβολή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή είναι μηδαμινή».
«Είμαστε αρκετά δεμένοι με την ελληνική φύση. Επομένως καταστρέφοντάς την, ουσιαστικά καταστρέφουμε την ουσία της ταυτότητάς μας».