kozani banner o logos ston politi

PHYSIO834pix

IMG 9335

lactationland834pix

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

banner 728x90 PJC 4

spartakosBanner2

artinhouse2

3 21 Coffee3 004

autodiagnosi banner 836pix 27 10 2021

 

noisis banner 836pix 2

Καλλιόπη Βέττα: «Η υγεία των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS λόγω της υποστελέχωσης τους»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνάντηση με τις Ενώσεις ιατρών και εργαζομένων και κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε

με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ.) και τον Σύλλογο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης και Κέντρων Υγείας ενώ κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Η υποστελέχωση των νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ιδίως των παιδιών, και την ασφάλεια των εργαζομένων»

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τους κκ. Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη και Κωνσταντίνο Στόκκο, Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα, αντίστοιχα, της Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ. και, από πλευράς του Συλλόγου Εργαζομένων, με τον κ. Δημήτρη Κουκουβίκη, Πρόεδρο και τον κ. Στέφανο Καραλιμάνη, Μέλος και Πρόεδρο του Νοσηλευτικού Προσωπικού Δυτικής Μακεδονίας.

Στις δύο συναντήσεις, συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα δύο Νοσοκομεία της περιοχής, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, λόγω και του εξόχως ευαίσθητου θέματος, στις σοβαρότατες ελλείψεις της Παιδιατρικής Κλινικής του Μαμάτσειου.

Αναφέρθηκε, ότι από τις 88 θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Μαμάτσειου έχουν καλυφθεί μόνο 42 ενώ στο Μποδοσάκειο, από τις 62 οργανικές, κατειλημμένες είναι μόνο οι 45. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι στις προκηρύξεις που δημοσιεύονται δεν υπάρχει πρόνοια να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ενώ, ακόμα και όσες θέσεις προκηρύσσονται, καθίστανται άγονες καθώς υπάρχει γενική απροθυμία του κλάδου να εργαστεί σε απάνθρωπες, εξοντωτικές και αντιεπιστημονικές συνθήκες.

Ειδικότερα, για να καλυφθούν τα κενά στις Κλινικές, γίνονται συνεχώς μετακλήσεις ιδιωτών, ακόμα και συνταξιούχων, ενώ συμμετέχουν τακτικά σε εφημερίες ιατροί από κέντρα υγείας, γεγονός που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις πρωτοβάθμιες δομές.

Ως εκ τούτου, η υποστελέχωση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα – άλλα όχι μοναδικό- την Παιδιατρική κλινική του Μαμάτσειου, όπου, αυτή την στιγμή υπηρετεί ένας μόνιμος ιατρός και μια επικουρική, της οποίας η σύμβαση λήγει στο τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν 4 κενές οργανικές θέσεις.

Τέλος, στις συζητήσεις επισημάνθηκε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις απομακρύνσεις 45 εργαζομένων τον Σεπτέμβριο του 2021, τέθηκαν πάγια μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα, ενώ έγινε ειδική αναφορά στις ελλείψεις σε ιατρικά μηχανήματα καθώς και στη ανυπαρξία ειδικών χειριστών για την πλήρη αξιοποίηση των  υφιστάμενων.

Η Βουλευτής ανέφερε ότι έχει αποδειχτεί πως ο τομέας της Υγείας στην Π.Ε. Κοζάνης, αρχής γενομένης από την πανδημία έως και σήμερα, αποτελεί μια υπόθεση ήσσονος προτεραιότητας για την κυβέρνηση, καθώς οι προχειρότητες, η αδιαφορία και η ολιγωρία συνιστούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, της δημογραφικής στασιμότητας και των αυστηρών μηχανισμών υγειονομικής επιτήρησης θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα για τις δομές της Π.Ε. Κοζάνης, τουναντίον, όμως, παρατηρείται υποστελέχωση και αδιαφορία για την υγεία των πολιτών, που καλύπτεται μόνο από την υπεράνθρωπη διάθεση για προσφορά της μεγάλης πλειοψηφίας των ιατρών και εργαζομένων των δομών.

Τέλος, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας άμεση κάλυψη των κενών και πλήρη στελέχωση των οργανογραμμάτων στα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης.

Στην ερώτηση, τίθενται τα εξής ζητήματα:

1.     Πότε και με ποιο τρόπο θα καλύψετε τα οργανικά κενά των Νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης;

2.    Ειδικότερα, πως θα προασπίσετε την λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο»; Ποιες ενέργειες έχει κάνει η αρμόδια ΥΠΕ για την στελέχωση της κλινικής;

3.     Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για την αποκατάσταση των μισθολογικών απολαβών των ιατρών, ώστε να αρθεί η αδικία από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012;

4.     Με ποιο τρόπο θα ενισχύσετε τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης που παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές και μηχανήματα;

 

Η κοινοβουλευτική ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Η υποστελέχωση των νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ιδίως των παιδιών, και την ασφάλεια των εργαζομένων»

Οι υγειονομικές δομές της Π.Ε. Κοζάνης παρουσιάζουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την υγεία και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων.

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» παραμένει ακέφαλο εδώ και μήνες, καθώς δεν έχει καλυφθεί ακόμη η θέση του Διοικητή.

Τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν, ωστόσο, την υποστελέχωση των κλινικών με το πιο επείγον ζήτημα να αφορά την Παιδιατρική κλινική όπου υπηρετεί ένας μόνιμος ιατρός και μια επικουρική, της οποίας η σύμβαση λήγει στο τέλος του 2022.Αναγκαστικά, για να βγει το πρόγραμμα εφημεριών, χρησιμοποιούνται ιδιώτες ιατροί, ενώ γίνονται μετακλήσεις ιατρών από κοντινά κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Όπως είναι επιστημονικά παραδεκτό, ωστόσο, η νοσηλεία, ειδικά σε ευαίσθητες ηλικίες προϋποθέτει μια ιατρική συνέχεια και επιμελητεία που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από εμβαλωματικές λύσεις και έκτακτες προσθήκες.

Παράλληλα, οι παιδίατροι της κλινικής αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από τις προβλεπόμενες γεγονός που, εκτός από την παρατυπία, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια τους και την νοσηλεία των παιδιών-ασθενών, ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνει τον προγραμματισμό των προσωπικών τους υποχρεώσεων.

Το παράδοξο είναι, δε, ότι παρά τις ελλείψεις δεν έχουν προκηρυχθεί, ακόμα και στην πιο πρόσφατη πρόσκληση, οι τέσσερις κενές οργανικές θέσεις παιδιάτρων, την ώρα που είναι γνωστά τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Η ίδια κατάσταση, ωστόσο, επικρατεί και σε άλλες κλινικές και ειδικότητες. Ενδεικτικά, στο Νοσοκομείο υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι – με σοβαρή πιθανότητα να αποχωρήσει ο ένας από τους δύο- και ένας στη ΜΕΘ, ενώ το έργο τους επικουρεί κι ένας συνταξιούχος. Επίσης, στην Παθολογική κλινική υπάρχουν δύο μόνιμοι ιατροί σε σύνολο επτά οργανικών θέσεων, ενώ συμπράττει κι ένας ιδιώτης γιατρός.

Στην Ψυχιατρική κλινική υπάρχουν, δε, μόνο δύο γιατροί και 16 κλίνες για όλη τη Δυτική Μακεδονία, στα ΤΕΠ καλύπτονται οι ανάγκες – μιας και αποχώρησε ένας αναισθησιολόγος για το ΕΚΑΒ – από γενικούς ιατρούς και από την πρωτοβάθμια φροντίδα, στην Πνευμονολογική κλινική υπάρχει μόνο ένας διευθυντής και ένας επικουρικός γεγονός που δεν επιτρέπει την σύσταση και τη λειτουργία κλινικής, στη ΜΕΘ υπάρχουν δύο εντατικολόγοι σε σύνολο πέντε οργανικών θέσεων, στην Ουρολογική μια επικουρική και ένας ιδιώτης.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί, περίπου, και στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας ΄΄Μποδοσάκειο΄΄ όπου, για παράδειγμα, στην Παθολογική κλινική υπάρχουν δύο κενές οργανικές θέσεις, στην Παιδιατρική συνδράμει ιατρός όμορης περιφερειακής ενότητας, οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν και, ομοίως, καλούνται ιατροί από γειτονική Π.Ε., στην Ογκολογική υπάρχει ουσιαστικά μόνο ένας γιατρός, ενώ στη ΜΕΘ υπάρχει μόνος ένας μόνιμος ιατρός και ένας που μετακινείται από πρωτοβάθμια δομή.

Συνολικά, από τις 88 θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του ΄΄Μαμάτσειου΄΄ έχουν καλυφθεί μόνο 42 ενώ στο Μποδοσάκειο, από τις 62 οργανικές, κατειλημμένες είναι μόνο οι 45.

Επιπρόσθετα, οι μετακινήσεις ιατρών από την πρωτοβάθμια υγεία, δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δομών οι οποίες αποδυναμώνονται έτι περαιτέρω και δεν επιτελούν το έργο για οποίο προορίζονται.

Παράλληλα, στον τομέα της υγείας, υφίστανται τα γνωστά και κοινά αιτήματα που άπτονται της αποκατάστασης των μισθολογικών απολαβών των ιατρών έπειτα από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012, όπως και βέβαια με τους εργαζόμενους που έχουν απομακρυνθεί λόγω του μη εμβολιασμού τους, ενώ παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη μηχανημάτων και υποδομών π.χ. σε όλη τη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχει αιμοδυναμικό, με συνέπεια να έχουμε συνεχώς διακομιδές σε άλλες δομές για στεφανιογραφία, μπαλονάκια και βηματοδότη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος, συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και οι πολίτες της περιοχής έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στις επικίνδυνες ελλείψεις, στις καθυστερήσεις και τις ανεπάρκειες των τριτοβάθμιων δομών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια βούληση ή πρόθεση για την επίλυση του ζητήματος, σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ιατροί δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την στελέχωση θέσεων με εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, πόσο μάλλον δε, όταν δεν προβλέπεται καμία πριμοδότηση, ενώ μεγάλο ποσοστό υφιστάμενων ιατρών αποχωρούν ή επιδιώκουν να αποχωρήσουν λόγω των επιβαρυντικών .

Επειδή τα μεγάλα κενά στο οργανόγραμμα των νοσοκομείων δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ιδιαιτέρα των παιδιών,

Επειδή οι εργαζόμενοι υφίστανται μεγάλη επιβάρυνση,

Επειδή η Δυτική Μακεδονία, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, θα έπρεπε να έχει ειδική προτεραιότητα στις προκηρύξεις,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Πότε και με ποιο τρόπο θα καλύψετε τα οργανικά κενά των Νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης;
  2. Ειδικότερα, πως θα προασπίσετε την λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο»; Ποιες ενέργειες έχει κάνει η αρμόδια ΥΠΕ για την στελέχωση της κλινικής;
  3. Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για την αποκατάσταση των μισθολογικών απολαβών των ιατρών, ώστε να αρθεί η αδικία από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012;
  4. Με ποιο τρόπο θα ενισχύσετε τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης που παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές και μηχανήματα;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).