kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Το εργασιακό σωματείο Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας για την δημόσια υγεία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το εργασιακό σωματείο Ε.Κ.Α.Β. δυτικής Μακεδονίας οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας για την δημόσια υγεία.

Την Τρίτη 23/01/2023 ώρα 12:00 συγκεντρωνόμαστε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης με αφορμή την αδράνεια του αρμόδιου υπουργείου υγείας για τα προβλήματα στο Ε.Σ.Υ. γενικά και ειδικότερα για το Ε.Κ.Α.Β. διεκδικούμε:

  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Με την αρ.πρωτ. 39535/Δ1.13239/2019/26.5.2020 απόφαση του υπουργείου εργασίας, το επάγγελμα μας εντάσσεται στα Β.Α.Ε. , τα συναρμόδια υπουργεία τι κάνουν;
  • Η υπερεργασία πρέπει να ανταμείβεται ανάλογα.
  • Η υγιεινή και ασφάλεια δεν είναι παραμύθι.
  • Την ένταξη της ειδικότητας ‘’Διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου’’ στον κλάδο υγείας και όχι στον κλάδο μεταφορών όπως αναφέρεται στο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ'ΑΡΙΘΜ. 85/2022 ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022.
  • Δαπάνη ετοιμότητας:

     Όλο το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να κληθεί και εκτός ωραρίου ή βάρδιας για να καλύψει (μαζικά ατυχήματα) τις ανάγκες της υπηρεσίας. Και αυτό αποδείχτηκε έμπρακτα κατά την περίοδο του covid-19.

  • Το ειδικό συνταξιοδοτικό είναι θέμα επιβίωσης και όχι πολυτέλεια.
  • Το ειδικό μισθολόγιο είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.
  • Η ακαδημαϊκή αναβάθμιση (ένταξη ειδικότητας στο πανεπιστήμιο) είναι επιτακτική ανάγκη και όχι σκοπιμότητα.
  • Η ριζική αναδιάρθρωση του οργανισμού θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.
  • Η προνοσοκομειακή φροντίδα πρέπει να είναι η σημαία μας και όχι το σφουγγαρόπανο του Ε.Σ.Υ. και του κάθε καιροσκόπου.

Την Τετάρτη και Πέμπτη 24-25/01/2023 θα συμμετέχουμε με αντιπροσωπείες στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας.

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Διεκδικητικό πλαίσιο για τις κινητοποιήσεις.

 

  • Ένταξη στα Β.Α.Ε. :

Ένα διαχρονικό αίτημα που ταλανίζει τις συνειδήσεις των εργαζομένων , αξιοπρέπεια και επιτέλους αξιοκρατία! Καταφέραμε και έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι δικαίως το αξίζουμε!

 

  • Επίδομα ειδικών συνθηκών:

Ο υπουργός (Κικίλιας) από την ανάληψη των καθηκόντων του, αναγνώρισε το έργο των διασωστών και υποσχέθηκε σχετικό επίδομα για τα μάχιμα πληρώματα που συνεχίζουν να εργάζονται έξω.

 

  • Δαπάνη ετοιμότητας:

Όλο το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να κληθεί και εκτός ωραρίου ή βάρδιας για να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας. Και αυτό αποδείχτηκε έμπρακτα κατά την περίοδο του covid-19.

 

  • Ίσες μισθολογικές απολαβές και για το επικουρικό προσωπικό:

Θεωρούμε άδικο να υπάρχουν διακρίσεις από την στιγμή που εργαζόμαστε μαζί και έχουμε τα ίδια καθήκοντα. Και φυσικά η μονιμοποίησή τους είναι επιτακτική ανάγκη.

 

  • Νέες προσλήψεις και μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού:

Το εν ενεργεία προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα, εν έτη 2023, περιοχές που δεν καλύπτονται από ασθενοφόρο και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν τομείς που στελεχώνονται από ανειδίκευτο προσωπικό!

ΚΑΝΕΝΑΣ ανειδίκευτος πάνω στο ασθενοφόρο! Υπάρχουν ,εδώ και χρόνια, θεσμοθετημένα τα καθήκοντα του ΔΙΑΣΩΣΤΗ με προεδρικό διάταγμα.

 

  • Πλήρης σύνταξη στα 58!

Δεν υπάρχει περίπτωση , Διασώστης, στα 67 χρόνια να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου προνοσοκομειακή φροντίδα (π.χ. ανακοπή στο 5ο όροφο) και να καταφέρει να είναι αποτελεσματικός στο 100% . Οι εργασιακές ασθένειες να πυκνώνουν , οι μυοσκελετικές παθήσεις πληθαίνουν. Όλο το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. ταλαιπωρημένο ψυχολογικά και ηθικά ριγμένο.

   Είναι πιθανόν για έναν διασώστη που στην δύση της καριέρας του μπορεί να μην αποδώσει το ιδανικό (μέσος όρος 48 έτη το 2021) και να καταστεί επικίνδυνος για τους πολίτες που θα κλιθεί να βοηθήσει!  

 

  • Στα 25χρόνια υπηρεσίας κατεβαίνουμε από το ασθενοφόρο:

Υπάρχουν προτάσεις και λύσεις ώστε οι παλαιοί συνάδελφοι, ή όσοι έχουν προβλήματα υγείας, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους που απορρέουν από τα καθήκοντά τους και εκτός ασθενοφόρου όπως:

  1. Πεζές περιπολίες με σάκο Ά βοηθειών σε δημοσίους χώρους (δικαστήρια, Δ.Ο.Υ. , δημαρχεία, πλατείες, εκπαιδευτικά συγκροτήματα, πάρκα και άλλα).
  2. Εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών σε δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια , Λύκεια και πανεπιστήμια.
  3. Υπεύθυνος Συντονιστικού - τηλεφωνικού Κέντρου. Θα διαχειρίζεται τις επείγουσες κλήσεις και θα διαχωρίζει τις διακομιδές σε κατηγορίες με την ανάλογη προτεραιότητα.
  4. Σε διασύνδεση Τ.Ε.Π. με Ε.Κ.Α.Β. υπάρχει δυνατότητα στην υποδοχή να υπάρχει διασώστης, που θα είναι σε άμεση και συνεχή επικοινωνία με τα πληρώματα ώστε να δρομολογεί τον διαχωρισμό τακτικών και επειγόντων περιστατικών. Θα συντονίζει και θα ενημερώνει το τμήμα επειγόντων για τον χρόνο άφιξης και το είδος του περιστατικού. Θα φροντίζει ο χώρος στάθμευσης να είναι ελεύθερος και να υπάρχει τροχήλατο φορείο για την παραλαβή.
  5. Ένας εργαζόμενος στο επαγγελματικό του βίο ΔΕΝ μπορεί να αποδώσει σε καμία περίπτωση το ίδιο στα 60 του απ’ όταν προσλήφθηκε νέος.
  6. Όλα τα παραπάνω απορρέουν από την ειδικότητα του διασώστη όπως τα προβλέπονται τα καθήκοντα στο προεδρικό διάταγμα αρ. 62/2007 (ΦΕΚ Α’ αρ. 70/22 Μαρτίου 2007).

 

  • Ακαδημαϊκή αναβάθμιση σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα:

Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβουμε ότι αυτός που θα μας σώσει την ζωή πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή πρώτων βοηθειών. Ας ξεχάσουμε τις εποχές που ο Χ «ΟΔΗΓΟΣ» του Χ Κ. Υγείας «φόρτωνε» τον ασθενή και ο Θεός βοηθός!

   ΔΕΝ είναι λύση απλά να μεταφερθεί ο πάσχοντας στο νοσοκομείο, θα πρέπει και να παραδοθεί στο νοσοκομείο ζωντανός με κλινική εικόνα που θα του δώσει την ευκαιρία να αναρρώσει και να συνεχίσει την ζωή του φυσιολογικά επιστρέφοντας στην οικογένεια του.

 

  • Συνεχιζόμενη εκπαίδευση:

Θα πρέπει πάντα να είμαστε μπροστά στις εξελίξεις και να βελτιωνόμαστε συνέχεια. Κάθε 2 με 3 χρόνια θα πρέπει οι Διασώστες να εκπαιδεύονται σε νέες τεχνικές και να εφαρμόζουν τις τελευταίες οδηγίες από τις επιστημονικές κοινότητες.

 

  • Δευτερογενείς διακομιδές. Εξιτήρια, επανεξετάσεις, ραντεβού νοσοκομείων:

Με την παρούσα κατάσταση είναι αδιανόητο ένας οργανισμός (Ε.Κ.Α.Β.) να εκτελεί εντολές άλλου οργανισμού (νοσοκομεία). Δεν μπορεί ένα πλήρωμα ασθενοφόρου ανάμεσα σε μία επιστροφή ενός βαρέως πάσχοντα στο σπίτι του και στην μεταφορά ενός νευροπαθή , να ανταποκριθεί και σε μία καρδιακή ανακοπή.

Πρόταση, οι λύσεις είναι δύο:

Η απόφαση βαραίνει την πολιτική ηγεσία,

  1. ή τα νοσοκομεία και οι Υ.ΠΕ. θα αναλάβουν αποκλειστικά το έργο των δευτερογενών διακομιδών:

Το ίδιο το νοσοκομείο θα διαχειρίζεται τα περιστατικά του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και η ταλαιπωρία των πολιτών θα ελαχιστοποιηθεί (χρόνος αναμονής) και το κόστος σε λειτουργικά έξοδα θα μειωθεί.

  1. ή Το Ε.Κ.Α.Β. να αναλάβει όλο το έργο:

α) Με διπλασιασμό (τουλάχιστον) του προσωπικού.

β) Τη διαχείριση όλων των ασθενοφόρων πανελλαδικά . Όλα τα ασθενοφόρα και των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας μαζί με το προσωπικό τους να ενταχθούν στην δύναμη του Ε.Κ.Α.Β.

γ) Διαχωρισμός επειγόντων – τακτικών και διαβάθμιση με διακριτούς ρόλους με βάση τα καθήκοντα της κάθε κατηγορίας ( Διασώστης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Τεχνικός διασώστης Ι.Ε.Κ. , Νοσηλευτής και λοιπό προσωπικό).

δ) Θεσμοθέτηση νέου κανονισμού λειτουργίας.

 

 

Να γνωρίζετε ότι:

  • Το ΕΚΑΒ είναι ο αποκλειστικός φορέας της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.
  • Επιχειρησιακά καλύπτει περιστατικά που αφορούν απειλητικές καταστάσεις για την ανθρώπινη ζωή όπως τροχαία, ανακοπές, εμφράγματα, τραυματισμοί, αποφράξεις αεραγωγού και άλλα.
  • Ο ρόλος του ΕΚΑΒ σχέση με τα νοσοκομεία είναι καθαρά επικουρικός. Όταν υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρου του νοσοκομείου, εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποιούνται επανεξετάσεις, ραντεβού, εξιτήρια και διανοσοκομειακές διακομιδές.
  • Με ασθενοφόρο ( εκτός από επείγοντα) μεταφέρονται παραπληγικοί, τετραπληγικοί , κατάγματα λεκάνης-σπονδυλικής στήλης ή για οποιοδήποτε άλλο σοβαρό λόγο και κατόπιν αιτιολογίας τους θεράποντος ιατρού Αρ.Φυλλου 740 1/6/2005(Υ4δ/Γ.Π.οικ.53080).
  • ·Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Διασωστών είναι καθορισμένα με προεδρικό διάταγμα αρ. 62/2007 (ΦΕΚ Α’ αρ. 70/22 Μαρτίου 2007).
  • ·Την ένταξη της ειδικότητας ‘’Διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου’’ στον κλάδο υγείας και όχι στον κλάδο μεταφορών όπως αναφέρεται στο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ'ΑΡΙΘΜ. 85/2022 ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022.
  • Το ΕΚΑΒ μετατρέπεται σε κεντρικός πυλώνας συντονισμού της προνοσοκομειακής φροντίδας μέσα στην πολιτική προστασία.
  • Την αποκλειστική ευθύνη για τον συντονισμό των ασθενοφόρων την έχει το ΕΚΑΒ. Συστήνεται Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Υγείας μετά την συγχώνευση του με το ΕΚΕΠΥ. Αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την έκβαση της πορείας της υγείας των ασθενών με μακρά νοσηλεία.
  • Το ΕΚΑΒ επιχειρεί και συντονίζει την αντιμετώπιση μαζικών ατυχημάτων και απωλειών υγείας.
  • Το ΕΚΑΒ πρέπει να γίνει αποκλειστικός εθνικός φορέας εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

 

Εδώ στο Ε.Κ.Α.Β. λέμε ότι:

 

  • Η δαπάνη στολής είναι βασική ανάγκη.
  • Το επίδομα ειδικών συνθηκών έχει τον σκοπό του.
  • Η υπερεργασία πρέπει να ανταμείβεται ανάλογα.
  • Η υγιεινή και ασφάλεια δεν είναι παραμύθι.
  • Το ειδικό συνταξιοδοτικό είναι θέμα επιβίωσης και όχι πολυτέλεια.
  • Το ειδικό μισθολόγιο είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.
  • Η ακαδημαϊκή αναβάθμιση είναι επιτακτική ανάγκη και όχι σκοπιμότητα.
  • Η ριζική αναδιάρθρωση του οργανισμού θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.
  • Η προνοσοκομειακή φροντίδα πρέπει να είναι η σημαία μας και όχι το σφουγγαρόπανο του Ε.Σ.Υ. και του κάθε καιροσκόπου.

 

 

                                           ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ   ΘΩΜΑΣ                                             ΖΥΓΟΥΡΗ   ΚΑΛΛΙΝΩ

               

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).