kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Σέιμουρ Χερς: Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τον αγωγό Nord Stream Συνέντευξη στον Φαμπιάν Σάιντλερ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο διάσημος ερευνητής ρεπόρτερ Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για την καταστροφή του αγωγού Nord Stream

που μετέφερε φυσικό αέριο στη Γερμανία από τη Ρωσία. Μίλησε στον Jacobin για τους ισχυρισμούς.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από πολλές εκρήξεις στη Βαλτική Θάλασσα. Ο βραβευμένος ερευνητής ρεπόρτερ Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε ένα άρθρο , βασισμένο σε πληροφορίες από μία μόνο ανώνυμη πηγή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και η CIA ήταν υπεύθυνες.

Ο Χερς κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1970 για τον ρόλο που έπαιξε στην αφήγηση της ιστορίας της σφαγής του Μάι Λάι, ενός περιστατικού στο οποίο στρατιώτες των ΗΠΑ σκότωσαν από τριακόσιους έως πεντακόσιους άοπλους πολίτες. Μίλησε στον Φαμπιάν Σλαιντελρ και το Jacobin για τους ισχυρισμούς που έκανε στο πιο πρόσφατο άρθρο του και την επιρροή που ασκεί η CIA και το κράτος εθνικής ασφάλειας στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Ξεκινήστε να εκθέτετε λεπτομερώς τα ευρήματά σας. Τι συνέβη ακριβώς σύμφωνα με την πηγή σας, ποιος συμμετείχε και ποια ήταν τα κίνητρα πίσω από αυτό;

 

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Αυτό που έκανα είναι απλώς να εξηγήσω το προφανές. Ήταν απλώς μια ιστορία που παρακαλούσε να ειπωθεί. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022, οκτώ βόμβες έπρεπε να εκραγούν. Έξι έπεσαν κάτω από το νερό κοντά στο νησί Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα, στην περιοχή όπου είναι μάλλον ρηχά. Κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις μεγάλους αγωγούς στο Nord Stream 1 και 2.

Το Nord Stream 1 τροφοδοτεί με καύσιμο φυσικό αέριο [τη Γερμανία] εδώ και πολλά χρόνια σε πολύ χαμηλές τιμές. Και τότε ανατινάχτηκαν και οι δύο αγωγοί, και το ερώτημα ήταν γιατί και ποιος το έκανε. Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, είπε ότι μπορούμε να σταματήσουμε το Nord Stream.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Η ακριβής διατύπωση του Τζο Μπάιντεν ήταν «Εάν η Ρωσία εισβάλει, δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2, θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό». Και όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε πώς ακριβώς σκόπευε να το κάνει, δεδομένου ότι το έργο ήταν υπό τον έλεγχο της Γερμανίας, ο Μπάιντεν απλώς είπε: «Υπόσχομαι ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

 

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Η υφυπουργός Εξωτερικών του, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία συμμετείχε βαθιά σε αυτό που αποκαλούν επανάσταση του Μαϊντάν το 2014, χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Λέτε ότι η απόφαση για την απόσυρση του αγωγού ελήφθη ακόμη νωρίτερα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Εκθέτετε την ιστορία από την αρχή, χρονολογικά από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συγκάλεσε, σύμφωνα με το άρθρο σας, μια συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας ειδικής ομάδας από τον Γενικό Επιτελείο, τη CIA, το κράτος και το Υπουργεία Οικονομικών. Γράφετε, «ο Σάλιβαν σκόπευε η ομάδα να καταστρώσει ένα σχέδιο για την καταστροφή των δύο αγωγών Nord Stream».

 

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Αυτή η ομάδα αρχικά συγκλήθηκε τον Δεκέμβριο για να μελετήσει το πρόβλημα. Έφεραν τη CIA και ούτω καθεξής. Συναντιόντουσαν σε ένα πολύ μυστικό γραφείο. Ακριβώς δίπλα στον Λευκό Οίκο, υπάρχει ένα κτίριο γραφείων που ονομάζεται Κτήριο Εκτελεστικών Γραφείων. Συνδέεται υπόγεια μέσω σήραγγας. Και στην κορυφή του είναι ένα μέρος συνάντησης για μια μυστική ομάδα, μια εξωτερική ομάδα συμβούλων που ονομάζεται Συμβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών του Προέδρου. Το ανέφερα μόνο για να ενημερώσω τους ανθρώπους στον Λευκό Οίκο ότι ξέρω κάτι.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε για να μελετήσει το πρόβλημα: Τι θα κάνουμε εάν η Ρωσία πάει σε πόλεμο; Αυτό είναι τρεις μήνες πριν από τον πόλεμο, πριν από τα Χριστούγεννα του 2022 [Εδώ υπάρχει λάθος εκ μέρους του Jacobin. Το ορθό είναι 2021. Εκ του Kommon]. Ήταν μια ομάδα υψηλού επιπέδου. Μάλλον είχε διαφορετικό όνομα, απλώς το ονόμασα «διυπηρεσιακή ομάδα» — δεν ξέρω το επίσημο όνομα, αν υπήρχε. Ήταν η CIA και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, που παρακολουθούν και παρακολουθούν τις επικοινωνίες. το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Οικονομικών, που παρέχει χρήματα· και πιθανώς μερικές άλλες ομάδες που συμμετείχαν. Εκπροσώπηση είχε και το Μικτό Αρχηγείο του Επιτελείου.

Το μεγάλο καθήκον που είχαν ήταν να δώσουν συστάσεις σχετικά με το τι έπρεπε να κάνουν για να σταματήσουν τη Ρωσία, μέτρα που είναι είτε αναστρέψιμα, όπως περισσότερες κυρώσεις και οικονομική πίεση, είτε μη αναστρέψιμα, - εκρηκτικά, για παράδειγμα. Δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για κάποια συγκεκριμένη συνάντηση γιατί πρέπει να προστατεύσω την πηγή μου. Δεν ξέρω πόσα άτομα ήταν στη συνάντηση, καταλαβαίνετε τι εννοώ;

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Στο άρθρο, γράψατε ότι, στις αρχές του 2022, η ομάδα εργασίας της CIA ανέφερε στη διυπηρεσιακή ομάδα του Σάλιβαν και είπαν: «Έχουμε τρόπο να ανατινάξουμε τους αγωγούς».

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Είχαν έναν τρόπο. Υπήρχαν άνθρωποι εκεί που κατάλαβαν αυτό που λέμε στην Αμερική «πόλεμος ναρκών». Στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν ομάδες που πηγαίνουν σε υποβρύχια - υπάρχει επίσης μια εντολή για την πυρηνική μηχανική - και υπάρχει μια διοίκηση για εκρήξεις. Η υπόγεια εξόρυξη είναι πολύ σημαντική και έχουμε ειδικευμένους ναρκοθέτες. Πιθανώς το πιο σημαντικό μέρος για την εκπαίδευση των ναρκοθετών είναι στο μικρό θέρετρο που ονομάζεται Πόλη του Παναμά στη μέση του πουθενά στη Φλόριντα.

Εκπαιδεύουμε πολύ καλούς ανθρώπους εκεί και τους χρησιμοποιούμε. Οι ναρκοθέτες είναι πολύ σημαντικοί. Πάρτε κλεισμένες εισόδους στα λιμάνια. Μπορούν να ανατινάξουν τα πάντα με τον τρόπο τους. Αν δεν μας αρέσουν οι υποθαλάσσιοι αγωγοί πετρελαίου μιας συγκεκριμένης χώρας, μπορούμε να τους ανατινάξουμε επίσης. Δεν είναι πάντα καλά τα πράγματα που κάνουν, αλλά είναι πολύ μυστικοπαθείς. Για την ομάδα στον Λευκό Οίκο, ήταν σαφές ότι μπορούσαν να ανατινάξουν τους αγωγούς. Υπάρχει ένα εκρηκτικό που ονομάζεται C-4, το οποίο είναι απίστευτα ισχυρό, ιδιαίτερα καταστροφικό στην ποσότητα που το χρησιμοποιούν. Μπορείτε να το ελέγξετε και να το χειριστείτε από απόσταση με υποβρύχιες συσκευές σόναρ. Στέλνουν σήματα πολύ χαμηλής συχνότητας.

Έτσι ήταν δυνατό, και είπαν στον Λευκό Οίκο ότι, στις αρχές Ιανουαρίου, επειδή δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα, η υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland είπε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Νομίζω ότι ήταν 20 Ιανουαρίου. Και τότε και ο πρόεδρος, μαζί με τον Όλαφ Σολτς, είπε στις 7 Φεβρουαρίου ότι μπορούσαμε να το κάνουμε. Ο Σολτς δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο. ήταν ασαφής. Αλλά μια ερώτηση που θα έκανα στον Σολτς, αν είχα μια κοινοβουλευτική ακρόαση, είναι η εξής: Σας είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν γι' αυτό; Σου είπε εκείνη την ώρα γιατί ήταν τόσο σίγουρος ότι θα μπορούσε να το ανατινάξει;

Δεν είχαμε ακόμη σχέδιο, αλλά ξέραμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Τι ρόλο έπαιξε η Νορβηγία στην επιχείρηση;

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Λοιπόν, η Νορβηγία είναι ένα μεγάλο ναυτικό έθνος και έχει υπόγεια ενέργεια. Ανυπομονούν επίσης να αυξήσουν την ποσότητα φυσικού αερίου που μπορούν να πουλήσουν στη Δυτική Ευρώπη και τη Γερμανία. Και το έχουν κάνει, έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους. Λοιπόν, για οικονομικούς λόγους, γιατί να μην συνεργασθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Έχουν επίσης μια αντιπάθεια από το παρελθόν στη Ρωσία.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Στο άρθρο σου, γράφεις ότι συμμετείχαν η Μυστική Υπηρεσία και το ναυτικό της Νορβηγίας και λες ότι η Σουηδία και η Δανία ενημερώθηκαν, αλλά δεν είπαν τίποτε.

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Ο τρόπος που μου το έθεσαν είναι: αν δεν τους το είπες, δεν χρειαζόταν να τους το πεις. Με άλλα λόγια, κάνατε αυτό που κάνατε, και ήξεραν τι κάνατε και καταλάβαιναν τι συνέβαινε, αλλά ίσως κανείς να μην είπε ποτέ ναι. Δούλεψα πολύ σε αυτό το θέμα με τους ανθρώπους με τους οποίους μιλούσα. Η ουσία είναι ότι για να κάνουν αυτή την αποστολή, οι Νορβηγοί έπρεπε να βρουν το σωστό μέρος. Οι δύτες που εκπαιδεύονταν στην Πόλη του Παναμά μπορούσαν να πάνε στα τριακόσια πόδια κάτω από το νερό χωρίς βαρύ εξοπλισμό κατάδυσης, μόνο ένα μείγμα οξυγόνου, αζώτου και ηλίου.

Οι Νορβηγοί μας βρήκαν ένα μέρος έξω από το νησί Bornholm στη Βαλτική που είχε βάθος μόλις 260 πόδια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Θα έπρεπε να επιστρέψουν σιγά σιγά. Υπήρχε ένας θάλαμος αποσυμπίεσης και χρησιμοποιήσαμε το νορβηγικό υποβρύχιο. Μόνο δύο δύτες χρησιμοποιήθηκαν για τους τέσσερις αγωγούς.

Ένα πρόβλημα ήταν πώς να αντιμετωπίσουμε εκείνους τους ανθρώπους που παρακολουθούν τη Βαλτική Θάλασσα. Παρακολουθείται πολύ διεξοδικά και υπάρχουν πολλές ανοιχτά διαθέσιμες πληροφορίες, οπότε φροντίσαμε γι' αυτό. Υπήρχαν τρία ή τέσσερα διαφορετικά άτομα. Και αυτό που κάναμε τότε είναι πολύ απλό. Κάθε καλοκαίρι για είκοσι ένα χρόνια, ο έκτος στόλος του ναυτικού μας, ο οποίος έχει τον έλεγχο της Μεσογείου και επίσης της Βαλτικής Θάλασσας, έχει μια άσκηση για ναυτικά του ΝΑΤΟ στη Βαλτική (BALTOPS). Και θα φέρναμε ένα μεγάλα πλοία. Ήταν κάτι πολύ ανοιχτό. Οι Ρώσοι σίγουρα το γνώριζαν. Δώσαμε δημοσιότητα. Και σε αυτό, για πρώτη φορά στην ιστορία, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα είχε ένα νέο πρόγραμμα. Θα είχε μια άσκηση ρίψης ναρκών και εύρεσης ναρκών για δέκα ή δώδεκα ημέρες.

Αρκετά κράτη έστειλαν ομάδες εξόρυξης και μια ομάδα θα έριχνε τη νάρκη και μια άλλη ομάδα εξόρυξης από τη χώρα τους θα πήγαινε να κυνηγήσει και να την ανατινάξει. Είχαμε, λοιπόν, μια περίοδο όπου τα πράγματα ανατινάσσονται, και εκείνη την περίοδο οι Νορβηγοί μπορούσαν να ανακτήσουν δύτες βαθέων υδάτων. Οι δύο αγωγοί απέχουν περίπου ένα μίλι μεταξύ τους. είναι λίγο κάτω από το χώμα, αλλά δεν είναι δύσκολο να φτάσετε, και είχαν εξασκηθεί. Δεν χρειάστηκαν περισσότερες από μερικές ώρες για να τοποθετηθούν οι βόμβες.

 

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Δηλαδή αυτό ήταν τον Ιούνιο του 2022;

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Ναι, το έκαναν περίπου δέκα μέρες πριν τον Ιούνιο, στο τέλος της άσκησης, αλλά την τελευταία στιγμή στον Λευκός Οίκος δημιουργήθηκε νευρικότητα. Ο πρόεδρος είπε ότι φοβάται να το κάνει. Άλλαξε γνώμη και τους έδωσε εντολή ότι ήθελε το δικαίωμα να βομβαρδίζουν οποιαδήποτε στιγμή, να πυροδοτούν τις βόμβες ανά πάσα στιγμή από απόσταση από εμάς. Το κάνετε μόνο με ένα κανονικό βυθόμετρο, στην πραγματικότητα μια κατασκευή Raytheon. Πετάς και ρίχνεις έναν κύλινδρο κάτω. Στέλνει ένα σήμα χαμηλής συχνότητας — μπορείτε να το περιγράψετε ως ήχο φλάουτου, μπορείτε να κάνετε διαφορετικές συχνότητες. Αλλά η ανησυχία ήταν ότι μια από τις βόμβες, αν μείνει στο νερό για πολύ καιρό, δεν θα λειτουργούσε και δύο δεν λειτούργησαν – χτύπησαν μόνο τρεις από τους τέσσερις αγωγούς. Έτσι επικράτησε πανικός μέσα στην ομάδα για να βρούμε τα κατάλληλα μέσα και έπρεπε να πάμε σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών για τις οποίες δεν έγραψα.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Και τι έγινε τότε; Το τοποθέτησαν, βρήκαν τρόπο να το ελέγχουν από απόσταση;

 

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην τους ανατινάξει. Ήταν αρχές Ιουνίου, πέντε μήνες μετά τον πόλεμο, αλλά μετά, τον Σεπτέμβριο, αποφάσισε να το κάνει.

Θα σου πω κάτι. Οι επιχειρησιακοί άνθρωποι, οι άνθρωποι που κινούν τα πράγματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνουν ό,τι λέει ο πρόεδρος και αρχικά θεώρησαν ότι αυτό ήταν ένα χρήσιμο όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις.

Αλλά κάποια στιγμή, μόλις μπήκαν οι Ρώσοι και μετά όταν έγινε η επιχείρηση, αυτό έγινε όλο και πιο απεχθές για τους ανθρώπους που το έκαναν. Αυτοί είναι καλά εκπαιδευμένοι άνθρωποι. βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών. Άνοιξαν το έργο. Νόμιζαν ότι αυτό ήταν τρελό. Και μέσα σε μια εβδομάδα, ή τρεις ή τέσσερις μέρες μετά τον βομβαρδισμό, αφού έκαναν ό,τι τους διέταξαν, υπήρξε πολύς θυμός και εχθρότητα. Αυτό αντικατοπτρίζεται προφανώς στο γεγονός ότι μαθαίνω τόσα πολλά γι’ αυτό.

Και θα σου πω και κάτι άλλο. Οι άνθρωποι στην Αμερική και την Ευρώπη που κατασκευάζουν αγωγούς ξέρουν τι συνέβη. Σας λέω κάτι σημαντικό. Οι άνθρωποι που έχουν εταιρείες που κατασκευάζουν αγωγούς γνωρίζουν την ιστορία. Δεν πήρα την ιστορία από αυτούς, αλλά έμαθα γρήγορα ότι ξέρουν.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Ας επιστρέψουμε σε αυτή την κατάσταση τον περασμένο Ιούνιο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην το κάνει άμεσα και το ανέβαλε. Γιατί λοιπόν το έκαναν τότε τον Σεπτέμβριο;

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε λίγες μέρες μετά την ανατίναξη του αγωγού, σε συνέντευξη Τύπου, ότι μια μεγάλη οικονομική και σχεδόν στρατιωτική δύναμη αφαιρέθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είπε ότι αυτή ήταν μια τεράστια ευκαιρία, καθώς η Ρωσία δεν μπορούσε πλέον να οπλίσει τους αγωγούς - που σημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να αναγκάσει τη Δυτική Ευρώπη να μην υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο. Ο φόβος ήταν ότι η Δυτική Ευρώπη δεν θα συνέχιζε άλλο στον πόλεμο. Νομίζω ότι ο λόγος που αποφάσισαν να το κάνουν τότε ήταν ότι ο πόλεμος δεν πήγαινε καλά για τη Δύση και φοβόντουσαν ότι θα έρθει ο χειμώνας. Στο Nord Stream 2 είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τη Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβήθηκαν ότι η Γερμανία θα άρει τις κυρώσεις λόγω ενός κακού χειμώνα.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Σύμφωνα με εσάς, ποια ήταν τα κίνητρα όταν κοιτάζετε τα παρασκήνια; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν αντίθετη στον αγωγό για πολλούς λόγους. Κάποιοι λένε ότι ήταν αντίθετοι επειδή ήθελαν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, να αποδυναμώσουν τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Δυτικής Ευρώπης, ιδίως της Γερμανίας. Ίσως όμως και να αποδυναμώσει τη γερμανική οικονομία, η οποία τελικά είναι ανταγωνιστής της οικονομίας των ΗΠΑ. Με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι επιχειρήσεις άρχισαν να μετακινούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποια είναι, λοιπόν, η αντίληψή σας για τα κίνητρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εάν ανατίναξαν τον αγωγό;

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Δεν νομίζω ότι το σκέφτηκαν καλά. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται περίεργο. Δεν νομίζω ότι ο Μπλίνκεν και κάποιοι άλλοι στη διοίκηση σκέφτονται πάρα πολύ. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι στην αμερικανική οικονομία που τους αρέσει η ιδέα να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Πουλάμε LNG, υγροποιημένο αέριο, με εξαιρετικά μεγάλα κέρδη. βγάζουμε πολλά χρήματα από αυτό. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι σκέφτονταν, αγόρι μου, αυτό θα είναι μια μακροχρόνια ώθηση για την αμερικανική οικονομία.

Αλλά σε αυτόν τον Λευκό Οίκο, νομίζω ότι η εμμονή ήταν πάντα η επανεκλογή, και ήθελαν να κερδίσουν τον πόλεμο, ήθελαν να πάρουν μια νίκη, θέλουν η Ουκρανία να κερδίσει με κάποιο τρόπο μαγικά.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι ίσως θα ήταν καλύτερο για την οικονομία μας αν η γερμανική οικονομία είναι αδύναμη, αλλά αυτό είναι τρελή σκέψη. Νομίζω, βασικά, ότι έχουμε τσιμπήσει βαθιά σε κάτι που δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Ο πόλεμος δεν πρόκειται να πάει καλά για αυτήν την κυβέρνηση.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Δεν έχει σημασία τι σκέφτομαι. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο πόλεμος να εξελιχθεί όπως θέλουμε, και δεν ξέρω τι θα κάνουμε καθώς προχωράμε πιο κάτω. Με τρομάζει αν ο πρόεδρος ήταν διατεθειμένος να το κάνει αυτό.

Και οι άνθρωποι που έκαναν αυτή την αποστολή πίστευαν ότι ο πρόεδρος συνειδητοποίησε τι έκανε στον λαό της Γερμανίας, ότι τους τιμωρούσε για έναν πόλεμο που δεν πήγαινε καλά. Και μακροπρόθεσμα, αυτό θα είναι πολύ επιζήμιο όχι μόνο για τη φήμη του ως προέδρου αλλά και πολιτικά. Θα είναι στίγμα για την Αμερική.

Αυτό που έχετε λοιπόν είναι ένας Λευκός Οίκος που σκέφτηκε ότι μπορεί να έχει μια χαμένη ευκαιρία: η Γερμανία και η Δυτική Ευρώπη μπορεί να σταματήσουν να δίνουν τα όπλα που θέλουμε και ο γερμανός καγκελάριος θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον αγωγό - αυτό ήταν πάντα ένας φόβος. Θα έκανα πολλές ερωτήσεις στον καγκελάριο Σολτς. Θα τον ρωτούσα τι έμαθε τον Φεβρουάριο όταν ήταν με τον πρόεδρο. Η επιχείρηση ήταν ένα μεγάλο μυστικό και ο πρόεδρος δεν έπρεπε να πει σε κανέναν για αυτήν την ικανότητα. Αλλά μιλάει. Λέει πράγματα που δεν θέλει.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Η ιστορία σας αναφέρθηκε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης με κάποια αυτοσυγκράτηση και κριτική. Κάποιοι επιτέθηκαν στη φήμη σας ή είπαν ότι έχετε μόνο μία ανώνυμη πηγή και αυτό δεν είναι αξιόπιστο.

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Πώς θα μπορούσα να μιλήσω για μια πηγή; Έχω γράψει πολλές ιστορίες βασισμένες σε ανώνυμες πηγές. Αν κατονόμαζα κάποιον, θα απολύονταν ή, χειρότερα, θα φυλακίζονταν. Ο νόμος είναι τόσο αυστηρός. Δεν έχω εκθέσει ποτέ κανέναν, και φυσικά όταν γράφω λέω, όπως έκανα σε αυτό το άρθρο, είναι μια πηγή, τελεία. Και με τα χρόνια, οι ιστορίες που έγραψα ήταν πάντα αποδεκτές. Χρησιμοποίησα για αυτήν την ιστορία το ίδιο διαμέτρημα εξειδικευμένων fact-checkers που είχαν συνεργαστεί μαζί μου στο περιοδικό New Yorker . Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επαληθεύσω τις ασαφείς πληροφορίες που μου είπαν.

Και, ξέρετε, μια προσωπική επίθεση εναντίον μου δεν φτάνει στην ουσία. Το θέμα είναι ότι ο Μπάιντεν επέλεξε να κρατήσει τη Γερμανία κρύα αυτόν τον χειμώνα. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα προτιμούσε να δει τη Γερμανία κρύα [λόγω ελλείψεων ενέργειας] παρά να μην υποστηρίζει πιθανώς τη Γερμανία στον πόλεμο της Ουκρανίας, και αυτό, για μένα, θα είναι καταστροφικό για αυτόν τον Λευκό Οίκο. Για μένα, και νομίζω και για τους ανθρώπους στην αποστολή, ήταν φρικτό.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Το θέμα είναι επίσης ότι μπορεί να εκληφθεί ως πράξη πολέμου όχι μόνο κατά της Ρωσίας αλλά και κατά των δυτικών συμμάχων, ιδιαίτερα της Γερμανίας.

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Ας το κάνουμε απλό. Μπορώ να σας πω ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην επιχείρηση είδαν τον πρόεδρο να επιλέγει να κρατήσει κρύα τη Γερμανία για τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς του στόχους, και αυτό τους προκάλεσε φρίκη. Μιλάω για Αμερικανούς που είναι έντονα πιστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη CIA, εννοείται ότι, όπως το έθεσα στο άρθρο μου, δουλεύουν για το Στέμμα, δεν δουλεύουν για το Σύνταγμα.

Η μοναδική αρετή της CIA είναι ότι ένας πρόεδρος, που δεν μπορεί να περάσει την ατζέντα του μέσω του Κογκρέσου και κανείς δεν τον ακούει, μπορεί να κάνει μια βόλτα στην πίσω αυλή του Rose Garden του Λευκού Οίκου με τον διευθυντή της CIA και κάποιος μπορεί να πληγεί οκτώ χιλιάδες μίλια μακριά. Αυτό ήταν πάντα το σημείο πώλησης της CIA, με την οποία έχω προβλήματα. Αλλά ακόμη και αυτή η κοινότητα είναι τρομοκρατημένη που επέλεξε να κρατήσει την Ευρώπη κρύα για να υποστηρίξει έναν πόλεμο που δεν πρόκειται να κερδίσει. Και αυτό, για μένα, είναι αποτρόπαιο.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Είπατε στο άρθρο σας ότι ο σχεδιασμός της επίθεσης δεν αναφέρθηκε στο Κογκρέσο, όπως είναι απαραίτητο με άλλες μυστικές επιχειρήσεις.

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Επίσης, δεν αναφέρθηκε σε πολλά μέρη εντός του στρατού. Υπήρχαν και άλλα άτομα σε άλλα ιδρύματα που έπρεπε να γνωρίζουν αλλά δεν είχαν ενημερωθεί. Η επέμβαση ήταν πολύ μυστική.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Υπήρξε κάποια κριτική στο άρθρο σας από άτομα που ασχολούνται με την αξιολόγηση πληροφοριών ανοιχτού κώδικα (OSINT) σε πλοία και αεροπλάνα στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, λέγοντας ότι κανένα νορβηγικό αεροπλάνο δεν εντοπίστηκε απευθείας στο σημείο των εκρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου ή μέρες πριν.

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Οποιαδήποτε σοβαρή μυστική επιχείρηση λαμβάνει υπόψη το OSINT και λειτουργεί γύρω από αυτό. Όπως είπα, υπήρχαν άνθρωποι στην αποστολή που φρόντισαν για αυτό το θέμα.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΣΑΪΝΤΛΕΡ: Τι ρόλο παίζει για σένα το θάρρος στο επάγγελμά σου;

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ: Τι είναι θαρραλέο να λες την αλήθεια; Η δουλειά μας δεν είναι να φοβόμαστε. Και μερικές φορές γίνεται άσχημο. Υπήρξαν στιγμές στη ζωή μου, για τις οποίες ξέρεις, δεν συζητώ. Οι απειλές δεν είναι για ανθρώπους σαν εμένα. Είναι για παιδιά. Έχουν γίνει απαίσια πράγματα. Αλλά μην ανησυχείτε για αυτό - δεν μπορείτε. Πρέπει να κάνετε αυτό που κάνετε.

 

ΠΗΓΗ:  www.kommon.gr

 

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).