kozanitvbanner1363x131pix

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

banner 728x90 PJC 4

spartakosBanner2

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου - Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

490 π.Χ. Οι Πέρσες εισβάλουν στην Ελλάδα και οι Αθηναίοι προ του κινδύνου στέλνουν το Φειδιππίδη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια.

44 π.Χ. Η Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου ανακηρύσσει το γιο της Πτολεμαίο ΙΕ΄ Καισαρίωνα συμβασιλέα της Αιγύπτου.

44 π.Χ.  Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων εξαπολύει τον πρώτο του Φιλιππικό λόγο εναντίον του Μάρκου Αντώνιου.

31 π.Χ. Ναυμαχία του Ακτίου, μεταξύ του Οκταβιανού και της συμμαχίας Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας. Ο Οκταβιανός αναδεικνύεται νικητής και λίγο αργότερα αναλαμβάνει αυτοκράτορας της Ρώμης.

406 Γεννήθηκε Αττίλας, βασιλιάς των Ούννων

1666 Μεγάλη πυρκαγιά στο Λονδίνο που θα διαρκέσει τρεις ημέρες θα καταστρέφει 10.000 κτίρια, μεταξύ των οποίων και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

1752 Η Βρετανία υιοθετεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο περίπου δυο αιώνες μετά την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.

1843 Η πτωχευμένη Ελλάδα αναγκάζεται να υπογράψει το «μνημόνιο», που συντάσσουν οι τρεις πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων για τα οικονομικά του κράτους. Την επόμενη ημέρα θα ξεσπάσει η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.

1872 Πραγματοποιείται στη Χάγη το 5ο Συνέδριο της Α’ Διεθνούς (2–7/9/1872), που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή σύγκρουση σοσιαλιστών (Κ. Μαρξ) και αναρχικών (Μ. Μπακούνιν) και το οποίο έληξε με νίκη των σοσιαλιστών και την αποβολή του Μπακούνιν από τη Διεθνή.
Ως συνέπεια, οι αναρχικοί ανακήρυξαν το συνέδριο άκυρο και προχώρησαν στη σύγκληση χωριστού συνεδρίου λίγες μέρες αργότερα στο Σεν Ιμιέρ (902.gr.)

1882 Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο φωτογράφος William Nicholson Jennings ‑στη Φιλαδέλφεια, καταφέρνει να φωτογραφίσει κεραυνούς.

1885 - Στο Rock Springs, Wyoming, 150 λευκοί ανθρακωρύχοι επιτίθενται στους Κινέζους συναδέλφους τους, σκοτώνοντας 28, τραυματίζοντας 15 και αναγκάζοντας αρκετές εκατοντάδες έξω από την πόλη.
Η σφαγή του Rock Springs, ήταν το αποτέλεσμα των φυλετικών διακρίσεων του αμερικάνικου κράτους να πληρώνει Κινέζους ανθρακωρύχους λιγότερο από τους λευκούς, με αποτέλεσμα ‑σας θυμίζει τίποτε; να προσλαμβάνονται περισσότεροι Κινέζοι.
Έκαψαν και 75 κινεζικά σπίτια, προκαλώντας ζημιές περίπου 150.000$ (που αντιστοιχούν σε 3,9 εκατομμύρια δολάρια σήμερα).
Ο νόμος περί αποκλεισμού των Κινέζων του 1882 απαγόρευσε την είσοδό τους για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά λίγο πριν, χιλιάδες μετανάστες έφτασαν στη “γη της επαγγελίας”

1877 Πέθανε ο ναύαρχος και πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κανάρης

1878 Γεννήθηκε ο Ίων Δραγούμης, Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης, από τους βασικούς εκφραστές του ελληνικού εθνικισμού και της «Μεγάλης Ιδέας». (Θαν. 31/7/1920)

dragoumis

1901 Γεννήθηκε ο σημαντικός υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος

empeirikos

1901 Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ, αντιπρόεδρος τότε των ΗΠΑ, αναφέρει τη διάσημη φράση «speak softly and carry a big stick» (μιλάτε  γλυκά έχοντας έτοιμο το ραβδί) στην κρατική έκθεση της Μινεσότα.
Η φράση αποτέλεσε τη βάση της διπλωματίας του big stick (μεγάλου ‑μακριού μπαστουνιού) που είχε πέντε στοιχεία ‑με πρώτο «σοβαρή στρατιωτική ικανότητα που θα ανάγκαζε τον αντίπαλο να δώσει τη δέουσα προσοχή» (τότε αυτό σήμαινε ναυτικό παγκόσμιας κλάσης).
Τα υπόλοιπα ήταν η “δικαιοσύνη” απέναντι σε άλλα έθνη (sic!), όχι στις μπλόφες, χτυπάμε μόνο όταν είμαστε προετοιμασμένοι να δώσουμε σκληρό χτύπημα και τέλος προθυμία να δοθεί στον αντίπαλο δυνατότητα να σώσει τα προσχήματα.

1910 Πέθανε  ο Γάλλος ζωγράφος Ερίκ Ρουσό

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή κηρύσσει τη Σοβιετική Δημοκρατία ενιαίο πολεμικό στρατόπεδο. Συγκροτείται Επαναστατικό Πολεμικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

1920 Με τη νίκη της επανάστασης στην περιοχή ιδρύεται η Λαϊκή Σοβιετική Δημοκρατία της Μπουχάρας (που αργότερα ενσωματώθηκε κυρίως στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν).

1923 Γεννήθηκε ο Γάλλος μαθηματικός Ρενέ Τομ, θεμελιωτής της θεωρίας της καταστροφής

1930 Οι Γάλλοι αεροπόροι Κοστ και Μπελόντ πραγματοποιούν με επιτυχία την πρώτη πτήση αεροσκάφους από το Παρίσι μέχρι τη Νέα Υόρκη, που διήρκησε 37 ώρες και 18 λεπτά.

1933 Στη Γαλλία, κυκλοφορούν τα πρώτα γραμμάτια του εθνικού λαχείου.

1935 Μια καταστροφική θύελλα χτυπά το Φλόριντα σκοτώνοντας 423 άτομα.

1937 Πέθανε  ο Πιέρ ντε Κουμπερντέν, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία του στο όνειρο της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και συνέταξε το κείμενο του Ολυμπιακού Όρκου. Πρόεδρος της ΔΟΕ μέχρι το 1925.

1942 Στην Αίγυπτο, οι Βρετανοί διατηρούν τις αμυντικές θέσεις τους στην έρημο, ενώ τα αεροπλάνα τους διαλύουν τις μονάδες του Ρόμελ.

1944 Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς (τους Α. Σβώλο – Οικονομικών, Γ. Ζέβγο – Γεωργίας, Μ. Πορφυρογιάννη – Εργασίας, Ν. Ασκούτση – Δημοσίων Έργων και Η. Τσιριμώκο – Εθνικής Οικονομίας) και 1 υφυπουργό (τον Α. Αγγελόπουλο – Οικονομικών). Η Κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» ήταν προϊόν της Συμφωνίας του Λιβάνου (Μάης 1944) και αντικατόπτριζε το πρόβλημα στρατηγικής του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (λαϊκή αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, παιδεία, κ.α.), που θα μπορούσαν αν εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφονούν 149 κατοίκους του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη).

xortiatis

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μισούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Με την υπογραφή της πράξης αυτής ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Άπω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού σηματοδοτώντας τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου

telos pagkosmiou polemou

1945 Το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ.

1958 - Αεροσκάφος Lockheed C‑130 Hercules της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίπτεται από καταδιωκτικά πάνω από το Γερεβάν στην Αρμενία όταν, κατά τη διάρκεια αποστολής, εισέρχεται στον σοβιετικό εναέριο χώρο. Όλα τα μέλη του πληρώματος σκοτώνονται.

1960 Τρεις βαρυποινίτες εκτελούνται στην Κέρκυρα, έχοντας καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γκουβούση (22 ετών), Χαρίλαο Κουστένη (38 ετών) και Ιωάννη Νικολακόπουλο. Ο Γκουβούσης και ο Νικολακόπουλος είχαν σκοτώσει τις συζύγους τους, ενώ ο Κουστένης είχε καταδικασθεί για ληστεία μετά φόνου.

1962 Στο Ιράν, περίπου 20.000 είναι οι νεκροί στο χειρότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα.

1966 Ο Χρήστος Παπανικολάου κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο επί κοντώ στους Πανευρωπαϊκούς της Βουδαπέστης με 5.05 πίσω από τον Ανατολικογερμανό Βόλφγκανγκ Νορντγουινγκ (5.10), μεγάλο του αντίπαλο σε όλες τις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

1969 Πέθανε ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Επιφανής προσωπικότητα του Βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

ho ci minx

1970 — Η NASA ανακοινώνει την ακύρωση δύο αποστολών Απόλλων στη Σελήνη

1970 Έκρηξη βόμβας σημειώνεται έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Νεκροί και οι δύο δράστες.

 

1972 Ο Σταύρος Τζιωρτζής τερματίζει έκτος στα 400μ εμπόδια με 49.7 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχο.

1973 Πέθανε ο Βρετανός συγγραφέας Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, γνωστός για το έργο του “Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών”

1978 Ο Γκράχαμ Σάλμον καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ τυφλών στα 100μ σε μίτινγκ στη Σκοτία.

1980 Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι Italo Toni και Graziella De Palo εξαφανίζονται στη Βηρυτό.

1982 Ανακαλύπτεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, το θέατρο, όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’ (336 π.Χ.) στις Αιγές.

1992 Στη Νικαράγουα, 100 είναι οι νεκροί από το παλιρροϊκό κύμα που προκάλεσε ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ.

1993 Σε εξέλιξη βρίσκονται 41 πυρκαγιές στην Ελλάδα.

1994 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο νομός Φλώρινας και τίθεται σε μερική εφαρμογή το σχέδιο “Ξενοκράτης”, μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.

1995 Στη Βοσνία, το πυροβολικό του ΟΗΕ βάλλει εναντίον των Σέρβων στο Σαράγιεβο.

1996 Στις Φιλιππίνες, κυβέρνηση και μουσουλμάνοι αντάρτες υπογράφουν συμφωνία εκεχειρίας, τερματίζοντας τον πόλεμο που διήρκεσε 24 χρόνια και είχε 125.000 θύματα.

1998 Συντριβή αεροσκάφους McDonnell Douglas MD-11 της ελβετικής εταιρείας «Swiss Air» στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στο Πέγκις Κόουβ: σκοτώνονται και οι 229 επιβαίνοντες.

1999 Διεξάγεται φιλικός αγώνας στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Γαλατασαράι σε συμπαράσταση των πληγέντων από τον σεισμό στην Τουρκία.

2001 Πέθανε  ο Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός Κριστιάν Μπάρναρντ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο.

2004 Πέθανε η ηθοποιός Ελένη Ζαφειρίου

zafeiriou

2014 Πέθανε ο τραγουδοποιός Αντώνης Βαρδής  (Γεν. 7/8/1948)

Αντώνης Βαρδής άφησε το δικό του στίγμα στην ελληνική δισκογραφία

2019 Το τουρκικό κεφάλαιο επαναφέρει αξιώσεις για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Στη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε με χάρτη της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας» (με τουρκικές διεκδικήσεις συνολικής έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων, στην ευρύτερη περιοχή), ως τμήμα της οποίας προβάλλεται θάλασσα που σχεδόν «ακουμπάει» τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, ακόμα και νησιά των Κυκλάδων.

2021 Πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σπουδαιότερος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού πολιτισμού που με τη ζωή και δράση του σφράγισε τον 20ο αιώνα. Προσωπικότητα διεθνούς εμβέλιας, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους ποιητές, από τον Ρίτσο και τον Ελύτη μέχρι τον Πάμπλο Νερούδα, ενώ έγραψε μουσική για εμβληματικές ταινίες όπως, μεταξύ άλλων, «Φαίδρα», «Ζορμπάς», «Ζ», «Serpico» και άλλες. Έδωσε συναυλίες σε όλον τον κόσμο, κάνοντας γνωστή την ελληνική μουσική στα πέρατα της οικουμένης. Ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, της Νεολαίας Λαμπράκη και του ΚΚΕ.  Διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τις αριστερές του πεποιθήσεις, έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και στη μεταπολίτευση διετέλεσε βουλευτής Β’ Πειραιά του ΚΚΕ την περίοδο 1981–1986. Η κηδεία του έγινε στην Μητρόπολη Αθηνών στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 και η ταφή του στην ιδιαίτερή του πατρίδα, τον Γαλατά Χανίων την επόμενη μέρα.

 

ΠΗΓΗ: www.atexnos.gr

 

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).