ΔΡΑΣΕ - Σπάρτακος ΔΕΗ: "ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο μηδενικών δικαιωμάτων, ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου"
Συναδέλφισσες -οι
Την ώρα που στην Ευρώπη θεσμοθετείται το 35ωρο χωρίς την μείωση των αποδοχών, ο υπουργός εργασίας
της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Άδωνις Γεωργιάδης, με προκλητικό και ξεδιάντροπο τρόπο δηλώνει ότι με το νέο εργατικό νομοσχέδιο « Θεσπίζουμε τη δυνατότητα του εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο και δηλωμένο στα εισοδήματά του».
Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θεσμοθετεί το 13ωρο, σβήνοντας μονοκονδυλιά τα δίκαια κεκτημένα των εργαζομένων και γυρίζοντας τη μισθωτή εργασία ολοταχώς στον μεσαίωνα.
Με δεδομένη την πεποίθηση του Υπουργείου Εργασίας, ότι εάν ο εργαζόμενος θέλει να ζει αξιοπρεπώς, τότε θα πρέπει να εργάζεται ως και 13 ώρες την ημέρα, οι σημερινοί μισθοί και μάλιστα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας, είναι και θα παραμείνουν μισθοί φτώχειας. Ταυτόχρονα, δίνει στον ίδιο εργοδότη διαφορετικά επιχειρηματικά ΑΦΜ να απασχολεί τον εργαζόμενο όσα 13ωρα θέλει.
Παράδειγμα μπορεί ο εργοδότης που λέγεται Όμιλος ΔΕΗ να απασχολεί ειδικά τους νέους εργαζομένους, που ελέω του νόμου 4643/19 (Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ), προσλήφθηκαν στον Όμιλο εδώ και έναν χρόνο χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και Κανονισμό Εργασίας, να εργάζονται με 8ωρο στη ΔΕΗ και 4ωρο στη ΔΕΗ ΑΝ. ή στο ΔΕΔΔΗΕ.
Είναι σαφές, ότι το χτύπημα στο 8ωρο είναι συντριπτικό και επιβλαβές για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, αφού στην πράξη θα καταστρατηγήσει το 11ώρο της ανάπαυσης.
Τέλος ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, αφού εισάγει βαρύτατο πρόστιμο και ποινή φυλάκισης, σε όσους καταγγελθούν ότι άσκησαν «ψυχολογική πίεση» σε εργαζομένους κατά την είσοδο στο χώρο εργασίας.
Είναι απολύτως εξακριβωμένο πλέον πως η χώρα βαδίζει σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο για τον εργασιακό και κοινωνικό ΜΕΣΑΙΩΝΑ.
Η εμπάθεια και ο αποτροπιασμός της σημερινής κυβέρνησης σε κάθε εργατικό δικαίωμα, αλλά και σε κάθε εργατική διεκδίκηση, τη φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με την κοινωνία, διότι με εργασιακές σχέσεις ΓΑΛΕΡΑΣ, η εργασία αποδομείται και γυρίζει δεκαετίες πίσω.
Καμία σταθερότητα, καμία σιγουριά για το μέλλον, παρά μόνο ο κυβερνητικός αυτόματος πιλότος, για τον οποίο κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμα θα διαρκέσει.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ