Η έκθεση «Ο Άγνωστος Στρατιώτης του '40» του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης, συνεχίζει το ταξίδι της...
Η έκθεση με τον αρχικό τίτλο «..πιο κοντά για το Καλπάκι, χρέος μνήμης» που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης το 2010 για πρώτη φορά
στην πόλη της Κοζάνης, στο Λαογραφικό Μουσείο με την συνδιοργάνωση της τότε «Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού-Τουρισμού-Κοινωνικής Πολιτικής και Αθλητισμού του Δήμου Κοζάνης» και την παρακολούθησαν 1.347 επισκέπτες στις 10 ημέρες που διήρκησε, συνεχίζει το ταξίδι της…
Εμπλουτισμένη πλέον με νέα στοιχεία, ανέκδοτα γράμματα και καρτ ποστάλ στρατιωτών του 1940, έχει ως στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον Άγνωστο στρατιώτη της εποχής εκείνης.
Μετά την περσινή παρουσίασή της στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Ηγουμενίτσας, εφέτος παρουσιάστηκε στην «Πνευματική Στέγη» της Ιεράς Μητρόπολης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης στην ακριτική Κόνιτσα.
Διήρκησε τρεις ημέρες, από τις δύο αρχικά που είχε σχεδιασθεί και την παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα μεταξύ των οποίων μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και όλοι οι οπλίτες του 583ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.
-"Πολύ ανθρώπινη και συγκινητική προσέγγιση ! Μίλησε στις ψυχές μας"
- «Εγώ ανατρίχιασα!!!»
- «Τους χρωστάμε πολλά!!! Ευχαριστούμε που μας βοηθήσατε να το συνειδητοποιήσουμε»,
ήταν μερικά από τα αποτυπωμένα σχόλια των παιδιών στο Βιβλίο Επισκεπτών της Έκθεσης.
Θερμά και συγκινητικά ήταν επίσης τα σχόλια που εκφράστηκαν προς τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης και από τον νυν και από τον νέο Δήμαρχο Κονίτσης, τους εκπαιδευτικούς, όπως και από τον Διοικητή του 583 Μ/Κ Τ.Π. Κονίτσης και από τον Υπεύθυνο του Τομέα Νεότητος της Ι.Μ. Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Αρχιμανδρίτη π. Χερουβείμ.
Η Έκθεση περιελάμβανε προβολή στρατιωτικού βίντεο από το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου, μικρής διάρκειας αποσπάσματα βίντεο από το διαδίκτυο και προβολή φωτογραφιών, καρτ ποστάλ και γραμμάτων που εμπιστεύτηκαν συγγενείς των «Άγνωστων-γνωστών» στρατιωτών στον παρουσιαστή της έκθεσης Δημήτριο Μαλάμη και στον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης.
Παράλληλα στον χώρο της Πνευματικής Στέγης υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ημέρες του πολέμου καθώς και πρωτοσέλιδα εφημερίδων από τις 28 Οκτωβρίου 1940 έως και τον Μάρτιο του 1941 και αποσπάσματα με πολεμικές ανταποκρίσεις από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Ο αγώνας, το φρόνημα, η πίστη και η αυταπάρνηση του Παναγιώτη Κουρουϊκίδη από το Σοφουλάρ Κοζάνης (Καπνοχώρι), του Κύρου Κωνσταντίνου από τον Κρόκο Κοζάνης, του Ανδρέα Μουμτζή από την Χαλκιδική, του Κουτσιμάνη Γεώργιου από την Κοζάνη, του Ζώη Πηγαδά από τον Σταφιδόκαμπο Ηλείας, του Θεοχαρίδη Ναπολέων από το Γραμμένο Ιωαννίνων, του Χρυσόστομου Μπουκάλη από την Σαρακήνα Γρεβενών και του Απόστολου Μπόνιου από το Αηδονοχώρι Κονίτσης ζωντάνεψαν στις καρδιές των επισκεπτών και έδωσαν μια πιο κοντινή και ανθρώπινη διάσταση στα γεγονότα.
Για τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης, το χρέος μνήμης και τιμής δεν σταμάτησε το 2010 στις δώδεκα ημέρες της πρώτης έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο.
Συνεχίζεται…
Τέλος φόρμας
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Λάζαρος Κιβρακίδης