kozanitvbanner1363x131pix

MediaHome834p

banner 728x90 PJC 4

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την κυβέρνηση ΝΔ να υπερασπιστεί την στοιχειώδη ανθρωπιά στη Γάζα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση και τη Διεθνή Κοινότητα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί

μια άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Με ανοιχτή επιστολή τους ζητούν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να απαιτήσει από την κυβέρνηση του Ισραήλ «να σταματήσει τις θανατηφόρες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών και να επιτρέψει την είσοδο της άκρως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Άλλωστε, η ανθρωπιστική οργάνωση του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι το Ισραήλ «έχει δείξει την κατάφωρη και πλήρη αδιαφορία του για την προστασία των ιατρικών δομών της Γάζας. Παρακολουθούμε τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε νεκροτομεία και σε ερείπια. Βομβαρδίζονται, βάλλονται από τανκς και πυροβόλα, περικυκλώνονται και δέχονται επιδρομές, σκοτώνοντας ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει 203 επιθέσεις κατά υγειονομικών δομών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 22 θανάτους και 59 τραυματισμούς εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας. Το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, είναι εντελώς εξαντλημένο και απελπισμένο. Έχουν αναγκαστεί να ακρωτηριάσουν παιδιά που υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα χωρίς αναισθησία ή αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία. Άνθρωποι πεθαίνουν από τον πόνο. Λόγω των βίαιων εκκενώσεων από Ισραηλινούς στρατιώτες, ορισμένοι γιατροί αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ασθενείς και να αντιμετωπίσουν μια αδιανόητη επιλογή: τη ζωή τους ή τη ζωή των ασθενών τους. Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή δικαιολογία για τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Όπως αναφέρουν επίσης στην επιστολή τους οι ΓΧΣ: «Μπροστά στα μάτια μας η θεμελιώδης αρχή της ανθρωπιάς αμαυρώνεται και χάνει την υπόστασή της».

Η ανοιχτή επιστολή των ΓΧΣ προς την Ελληνική Κυβέρνηση

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση και τη Διεθνή Κοινότητα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Πρέπει να απαιτήσετε από την Ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις θανατηφόρες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών και να επιτρέψει την είσοδο της άκρως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η επταήμερη εκεχειρία, μετά από εβδομάδες αμείλικτης βίας, ήταν μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα για τους κατοίκους της Γάζας. Ωστόσο, αυτές οι επτά μέρες δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετές για να οργανωθεί η παράδοση επαρκούς βοήθειας και βασικών προμηθειών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες. Τώρα που έληξε η εκεχειρία, επέστρεψε ο θάνατος και η καταστροφή.

Οι συνάδελφοί μας, όπως και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συγκλονιστήκαμε από την επίθεση της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων. Τώρα όμως, μετά από 58 μέρες, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την απόλυτη φρίκη που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι από τον αδιάκοπο και αδιάκριτο πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα και παρακολουθεί όλος ο κόσμος.

Το Ισραήλ έχει δείξει την κατάφωρη και πλήρη αδιαφορία του για την προστασία των ιατρικών δομών της Γάζας. Παρακολουθούμε τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε νεκροτομεία και σε ερείπια. Βομβαρδίζονται, βάλλονται από τανκς και πυροβόλα, περικυκλώνονται και δέχονται επιδρομές, σκοτώνοντας ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει 203 επιθέσεις κατά υγειονομικών δομών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 22 θανάτους και 59 τραυματισμούς εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας. Το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, είναι εντελώς εξαντλημένο και απελπισμένο. Έχουν αναγκαστεί να ακρωτηριάσουν παιδιά που υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα χωρίς αναισθησία ή αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία. Άνθρωποι πεθαίνουν από τον πόνο. Λόγω των βίαιων εκκενώσεων από Ισραηλινούς στρατιώτες, ορισμένοι γιατροί αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ασθενείς και να αντιμετωπίσουν μια αδιανόητη επιλογή: τη ζωή τους ή τη ζωή των ασθενών τους. Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή δικαιολογία για τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στείλαμε πρόσφατα μια διεθνή ομάδα επείγουσας παρέμβασης στη Γάζα για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας στην παροχή ιατρικής φροντίδας και τη διεξαγωγή χειρουργείων στις δομές υγείας. Δυστυχώς, οι δραστηριότητές τους έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω του αριθμού των θυμάτων, της καταστροφής των υποδομών, της έλλειψης βασικών προμηθειών όπως τα καύσιμα και της συνεχιζόμενης ανασφάλειας. Θέλουμε και θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να κάνουμε πολλά περισσότερα. Σήμερα αυτό είναι απλά αδύνατο λόγω της πολιορκίας και του αδυσώπητου γενικευμένου πολέμου που εξαπολύει το Ισραήλ.

Τέσσερα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν σκοτωθεί, πολλοί περισσότεροι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Πολλοί άλλοι συνάδελφοι έχουν τραυματιστεί. Άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού τους έχουν σκοτωθεί.

Η Γάζα, υπό τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ από το 2007, είναι όντως η μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή στον κόσμο. Από την αρχή της στρατιωτικής εκστρατείας της, η Ισραηλινή κυβέρνηση επέβαλε "πλήρη πολιορκία" στη Γάζα, απαγορεύοντας την είσοδο νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για τα 2,3 εκατομμύρια αμάχων που είναι παγιδευμένοι στον θύλακα. Σε αυτό προστίθενται και οι ανελαστικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και οι οποίοι εμποδίζουν την αναγκαία βοήθεια να φτάσει σε όποιον τη χρειάζεται. Η υποβολή ενός ολόκληρου πληθυσμού σε συλλογική τιμωρία αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Μπροστά στα μάτια μας η θεμελιώδης αρχή της ανθρωπιάς αμαυρώνεται και χάνει την υπόστασή της.

Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, η ολομέτωπη επίθεσή του δεν διεξάγεται μόνο εναντίον της Χαμάς. Στρέφεται ενάντια σε όλη τη Γάζα και τον λαό της, με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες, αλλά το Ισραήλ τους αντικαθιστά με τη δική του στρατιωτική στρατηγική που βασίζεται στη δυσανάλογη ισχύ. Τις πρώτες ημέρες αυτής της κατάφωρης επίθεσης, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας ανακοίνωσε ότι η «έμφαση» αυτών των εξωφρενικών αντιποίνων θα δοθεί στην «πρόκληση καταστροφικών πληγμάτων και όχι στην ακρίβεια». Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι πράξεις του Ισραήλ μίλησαν πιο δυνατά από τα λόγια του.

Η βόρεια Γάζα σβήνεται από τον χάρτη. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Περισσότεροι από 15.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Δηλαδή ένας στους 200 ανθρώπους στη Γάζα. Δεκάδες χιλιάδες είναι τραυματίες. Οι οικογένειες ξεθάβουν τους νεκρούς αγαπημένους τους από τα ερείπια. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτοί οι άμαχοι έχουν λάβει εντολή να μετακινηθούν με τη βία προς τα νότια, αλλά το Ισραήλ βομβαρδίζει και αυτή την περιοχή. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια.

Η ομάδα επείγουσας παρέμβασης μας στην Khan Yunis στη νότια Γάζα, έχει αναφέρει μαζικές αφίξεις τραυματιών μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές. Το περασμένο Σάββατο, 60 νεκροί και 213 τραυματίες έφτασαν στα επείγοντα του νοσοκομείου Al-Aqsa. Οι επιδρομές αυτές πλήττουν ακόμη και υπερπλήρεις, άθλιους καταυλισμούς προσφύγων, όπου οι άνθρωποι μετά βίας επιβιώνουν με τη λιγοστή διαθέσιμη ανθρωπιστική βοήθεια. Αν δεν τους σκοτώσουν οι βόμβες, θα τους σκοτώσουν οι μολυσματικές ασθένειες και η πείνα. Η διαρκής κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εξόντωση χιλιάδων ακόμα αμάχων και να επιτραπεί η κλιμάκωση της παράδοσης της άκρως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επίσης τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού που θα επιβλέπει την επαρκή ροή των ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα. Τέλος, ζητάμε την δημιουργία ασφαλών και μακροχρόνιων διόδων ιατρικών διακομιδών σε τρίτες χώρες για τους ανθρώπους που υποφέρουν από σοβαρούς τραυματισμούς. Βραχυπρόθεσμα, η διακομιδή αυτών των ασθενών στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην ενίσχυση των απαραίτητων ιατρικών μέσων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν:

  • Οι αδιάκριτες και ανελέητες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν τώρα.

  • Οι βίαιοι εκτοπισμοί πρέπει να σταματήσουν τώρα.

  • Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό πρέπει να σταματήσουν τώρα.

  • Η πολιορκία και οι περιορισμοί στη βοήθεια πρέπει να σταματήσουν τώρα.

Όλα πρέπει να σταματήσουν ΤΩΡΑ.

Σας καλούμε να γίνετε μέρος της λύσης και να ασκήσετε όλα τα μέσα που διαθέτετε για να αποτρέψετε περισσότερους θανάτους.

Οι ιατρικές μας ομάδες στη Δυτική Όχθη αναφέρουν επίσης επιθέσεις κατά των υγειονομικών δομών με έξαρση της βίας, των διώξεων και των παρενοχλήσεων, κατά τις οποίες πάνω από 240 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, είτε από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας είτε από εποίκους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Μέχρι στιγμής, οι παγκόσμιοι ηγέτες των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν συμπράξει είτε χρηματοδοτώντας ή προμηθεύοντας το Ισραήλ με όπλα είτε δεν έχουν καταβάλει καμία προσπάθεια εκτός από ανούσια λόγια, αποτυγχάνοντας να σταματήσουν την ανελέητη αιματοχυσία και τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στη Γάζα.

Ήρθε η ώρα να επιλέξετε αν θα συνεχίσετε να μην κάνετε τίποτα περισσότερο από το να απευθύνετε ανούσιες εκκλήσεις για «σεβασμό της προστασίας των αμάχων» ή να χρησιμοποιήσετε τη διπλωματική σας επιρροή για να πείσετε το κράτος του Ισραήλ ότι η θανατική καταδίκη που έχει επιβάλει στο λαό της Γάζας είναι απάνθρωπη και αδικαιολόγητη.

Σας προτρέπουμε να αναλάβετε δράση για να υπερασπιστείτε την στοιχειώδη ανθρωπιά.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Να μας θυμάστε.» Αυτά είναι τα λόγια που έγραψε ο Δρ. Mahmoud Abu Nujaila από την ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε έναν πίνακα του νοσοκομείου της Γάζας που χρησιμοποιείται συνήθως για τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων. Όταν τα όπλα σιγήσουν και αποκαλυφθεί η πραγματική κλίμακα της καταστροφής, θα μπορέσετε εσείς και η κυβέρνησή σας να πείτε το ίδιο;

 

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

 

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).