kozanitvbanner1363x131pix

MediRenatus834

MediaHome834p

1

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας/Εορδαίας για την Ανάπτυξη: Περί τηλεθέρμανσης και άλλων......

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Περιμέναμε να κοπάσουν λίγο οι δίκαιες αντιδράσεις των έστω λίγων φορέων και πολιτών για την ξαφνική αύξηση της τιμής

τηλεθέρμανσης, και ερχόμαστε τώρα νηφάλια να ενημερώσουμε τους πολίτες για το θέμα αλλά και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την τηλεθέρμανση.

Πάμε λοιπόν: Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε «μέχρι κεραίας» με την αυτονομία και βιωσιμότητα της ΔΕΤΗΠ και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας γι’ αυτά.

Διαβάζουμε από το Δελτίο Τύπου της ΔΕΤΗΠ του έτους 2016 πως η σύνδεση της τηλεθέρμανσης με την Πτολεμαΐδα 5, θα ήταν έτοιμη το 2022, (το ότι δεν έγινε αυτό και είμαστε στα τέλη του 2023) δεν έχει ευθύνη η επιχείρηση (ΔΕΤΗΠ),

Το 2014 τίθεται εκτός ο ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ συνολική ισχύος 33ΜW, μια μονάδα που παρείχε θερμική ενέργεια στην τηλεθέρμανση (ΔΕΤΗΠ), που μαζί την 3η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας παρείχαν αδιάλειπτα την απαραίτητη θερμική ενέργεια που χρειαζόταν η πόλη.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της τότε Δημοτικής Αρχής που άφησε αμαχητί να κλείσει ο ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ (μιας και θα μπορούσε να παραμείνει μέχρι και τις μέρες μας σε λειτουργία, αφού η δυνατότητα αυτή υπήρχε από την Ε.Ε. βάσει του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ όπου μπορούσε να ενταχθεί, κατ’ εξαίρεση, επειδή η μονάδα ήταν κάτω των 50MW και παρείχε αποκλειστικά θερμική ενέργεια.

«Η απραξία» αυτή της τότε Δημοτικής Αρχής έγινε η αρχή των μέχρι σήμερα προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΔΕΤΗΠ. Για την περίπτωση αυτή ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι ήταν ίσως η μονάδα με τις λιγότερες βλάβες και άρα αρκετά αξιόπιστη για να βρίσκεται σε λειτουργία, εκτός βέβαια από το γεγονός πως αποτελούσε την «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» της Πτολεμαΐδας / Εορδαίας, (μερικά χρόνια μετά «οι σκοταδιστές» βρήκαν πρόσφορο έδαφος για την κατεδάφιση της).

Έτσι μοιραία, και αφού η πολιτεία δεν πήρε την γενναία απόφαση να επισκευάσει και να λειτουργήσει τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (λόγω της πυρκαγιάς στην 3η μονάδα τον Νοέμβριο του 2014), η τηλεθέρμανση έμεινε με μόνη παροχή θερμικής ενέργειας από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς.

Η θερμική ενέργεια θα παρέχεται από τις μονάδες 3 και 4 κατά 50ΜW από την κάθε μια σύνολο 100ΜW (συμβολαιοποιημένη δέσμευση της ΔΕΗ), το επόμενο διάστημα αποδείχτηκε ότι αυτή η δέσμευση δεν τηρήθηκε και η ΔΕΤΗΠ αναγκάστηκε να επέμβει μαζί με την ΔΕΗ στην αλλαγή των Υ/Σ από τα συνολικά 80MW στα 100ΜW, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση της θερμικής ενέργειας που ζητούσε η πόλη.

Για την ιστορία θα αναφέρουμε εδώ ότι το κόστος δεν ήταν και μικρό ασχέτως της μεγάλης έκπτωσης που πέτυχε η τότε Δημοτική Αρχή. (Προϋπολογισμός 12.701.972,30€ χωρίς Φ.Π.Α. (αρχικού 23.416,939€) µε χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης 550 ημέρες).

Πάμε τώρα να δούμε πόσο κοστολογούσε την θερμική μονάδα στην ΔΕΤΗΠ η ΔΕΗ.

Επειδή διαφορετική τιμή είχε αρχικά η πώληση από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και διαφορετικά από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και λόγω της διαφωνίας που υπήρχε της ΔΕΗ με την ΔΕΤΗΠ, από το 2013 και μέχρι 31-12-2020 δεν πληρωνόταν το τίμημα προς την ΔΕΗ και έτσι παρέμενε επί 8 έτη χωρίς σύμβαση. Στην συνέχεια συμφωνήθηκε και με αναδρομική ισχύ από το 2013 η τιμή και μάλιστα με έκπτωση επί της τιμής πώλησης της θερμικής μεγαβατώρας έτσι ώστε το ύψος της να διαμορφωθεί στα 4,48, 4,38 και 4,26 ευρώ ανά MWhth για τα έτη 2013, 2014 και 2015, αντιστοίχως. Επιπλέον, για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 επί του τελικού ετήσιου τιμήματος παρέχεται έκπτωση 18, 13, 8 και 3% αντιστοίχως.

Όλα αυτά τα χρόνια, που είχε λήξει η σύμβαση με τη ΔΕΗ από το 2012, η ΔΕΗ τιμολογούσε την παροχή θερμικής ενέργειας στη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την τιμή που παρείχε θερμική ενέργεια από τη μονάδα 3 του παλιού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα η ΔΕΤΗΠ να μην πληρώνει στη ΔΕΗ από το 2013 που συνδέθηκε με τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς. Καθώς, στο μεταξύ η ΔΕΗ διαπραγματευόταν μαζί με τις άλλες Τηλεθερμάνσεις σύμβαση θερμικής ενέργειας για ενιαίο τιμολόγιο παροχής θερμικής ενέργειας για όλες τις Τηλεθερμάνσεις. Εξορθολογίστηκε στο μεταξύ το πάγιο που αφορά τη θερμική ισχύ που παίρνει κάθε Τηλεθέρμανση και είναι διαφορετικό για κάθε επιχείρηση Τηλεθέρμανσης, διότι είναι διαφορετική και η ισχύς θερμικής ενέργειας που παρέχεται σε κάθε επιχείρηση Τηλεθέρμανσης.

Με τη σύμβαση αυτή η ΔΕΤΗΠ δεσμεύεται να καταβάλει στη ΔΕΗ και τις οφειλές της για τα χρόνια που δεν πλήρωνε την κατανάλωση θερμικής ενέργειας -μέχρι να συμφωνηθεί νέα σύμβαση για τον ΑΗΣ Καρδιάς. Η συνολική οφειλή της ΔΕΤΗΠ στη ΔΕΗ ανέρχεται σε 5.716.918 ευρώ, η εξόφληση της οποίας ρυθμίστηκε σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις ύψους 1.429.229 ευρώ, μάλιστα ήδη έχει εξοφληθεί η πρώτη δόση.

Το πόσο χρέος έχει η ΔΕΤΗΠ προς την ΔΕΗ μέχρι σήμερα, οφείλει να μας ενημερώσει η επιχείρηση (ΔΕΤΗΠ).

Σε αυτό το χρέος πρέπει να μας ενημερώσει η επιχείρηση τι υπόλοιπα χρέη έχει. ενδεικτικά αναφέρουμε η σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς επιβάρυνε την επιχείρηση με περίπου 5.000.000 ευρώ τα οποία αν δεν κάνουμε λάθος επιβαρύνονται με τοκοχρεολύσια. Αυτά μόνο από ένα έργο της επιχείρησης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις 2,5 μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, εξήγγειλε, χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση έναντι της Ε.Ε.-27, την πρόωρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας το αργότερο έως το 2028, στην ουσία την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Αποτέλεσμα της εξαγγελίας αυτής ήταν η μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη από 24% το 2018 κάτω από 10% των αναγκών του ηλεκτρικού ισοζυγίου κατά τα έτη 2021, 2022 και στο 11μηνο Ιανουαρίου έως τον Νοέμβριο του 2023. Ακόμη, η εξαγγελία αυτή σηματοδότησε την αποδιοργάνωση της αποδοτικής λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ και τη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής του εισαγόμενου φυσικού αερίου (φ.α.) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (Η.Ε.). Επομένως, εξυπηρετεί εκ των πραγμάτων τα συμφέροντα του μπλοκ του φ.α., δηλαδή τις χώρες παραγωγής του συμβατικού ή του σχιστολιθικού φ.α., αλλά και τους εφοπλιστές που μεταφέρουν το υγροποιημένο φ.α.(LNG), τους παραγωγούς Η.Ε. από φ.α. αλλά και τους ιδιώτες εισαγωγείς Η.Ε. από γειτονικές με την Ελλάδα χώρες.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στις 5 Μαΐου του 2021 ο ΑΗΣ Καρδιάς μονάδες 3 και 4 (αυτές που είχαν απομείνει σε λειτουργία ) σβήνουν οριστικά και τελεσίδικα, η τηλεθέρμανση (ΔΕΤΗΠ) Πτολεμαΐδας μένει εκτός από τον κύριο και μοναδικό της προμηθευτή σε θερμική ενέργεια που είναι η ΔΕΗ.

Περίπου στην ίδια κατάσταση βρίσκονται ή θα βρεθούν και οι άλλες δύο πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας με τηλεθερμάνσεις, το Αμύνταιο και η Κοζάνη.

Οι διαβουλεύσεις και οι συσκέψεις πολλές, τέλος αποφασίζετε η κατασκευή από την ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς μονάδα ΣΗΘΥΑ δηλαδή Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ( φυσικά με καύσιμο το εισαγμένο φ.α. και στη οποία μονάδα θα κουμπώσουν και οι τρείς τηλεθερμάνσεις των πόλεων Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου και Κοζάνης.

Όμως το πρόβλημα για την Πτολεμαΐδα και την τηλεθέρμανση της είναι το διάστημα μέχρι να κουμπώσει με την Πτολεμαΐδα 5, από πού θα παίρνει την απαραίτητη θερμική ενέργεια για την λειτουργία;;;

Όπως συμφώνησαν για την κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ, τελικά η κοινή Ομάδα Εργασίας ΔΕΗ-ΔΕΤΗΠ, μετά από οικονομοτεχνική αξιολόγηση (9) εναλλακτικών τεχνικών λύσεων κατέληξαν στην τοποθέτηση δυο ηλεκτρολεβήτων στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Το προτεινόμενο έργο συμφωνήθηκε με το άρθρο 6 του Μνημονίου (που υπογράφηκε 17-09-2020), στο οποίο αναφέρεται ότι το κόστος της επένδυσης των ηλεκτρικών λεβήτων, ύψους 4.000.000,00 € , θα καλυφθεί από τον λιγνιτικό πόρο που κατανέμεται στην Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, με το άρθρο 3 του Μνημονίου προβλέπεται ότι: «Η εγκατάσταση των ηλεκτρικών λεβήτων στον ΑΗΣ Καρδιάς θα γίνει από τη ΔΕΗ μετά από σχετική εντολή του Δήμου Εορδαίας (ΔΕΤΗΠ), ενώ στη συνέχεια, η εγκατάσταση θα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το οποίο θα παραχωρήσει δωρεάν στην Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθερμάνσεων Δ. Μακεδονίας μόλις αυτή συγκροτηθεί.»

Το κόστος της επένδυσης έφτασε τα 3,5 εκ € και πληρώθηκε από τον τοπικό πόρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και όταν σχεδιάστηκαν οι παραπάνω ενέργειες είχε αποφασιστεί ότι για το κόστος λειτουργίας με τις τότε τρέχουσες τιμές της αγοράς ενέργειας, δηλαδή περί τα 12 εκ.€, θα καλυπτόταν με την εισφορά 3 εκ.€ από την ΔΕΤΗΠ, 4 εκ.€ από τον τοπικό πόρο του Δήμου Εορδαίας και τα υπόλοιπα υπήρξε η υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι θα βρεθούν από χρηματοδοτικά πακέτα της απολιγνιτοποίησης. (Πράγμα που μετά την τελευταία ανακοίνωση της ΔΕΤΗΠ φαίνεται ότι δεν διεκδικήθηκε).

Στέλεχος της ΔΕΗ τότε (2020) ανέφερε ότι ο Δήμος Εορδαίας και οι αρμόδιοι της τηλεθέρμανσης ενημερώθηκαν ανεπίσημα από στελέχη της ΔΕΗ ότι το κόστος που θα προκύψει από τις νέες τιμές ρεύματος θα είναι κάτι παραπάνω από 32,5 εκ € χωρίς να ξέρουμε ακόμη τις τελικές τιμές που θα διαμορφωθούν από την αγορά ενέργειας. Εάν σήμερα ο καταναλωτής του Δήμου Εορδαίας πληρώνει την θερμική MWh με 39,5 € οι νέες τιμές της αγοράς διαμορφώνουν ένα κοστολόγιο που θα κυμαίνεται περίπου στα 180 έως 185 € την MWh. Όπως είναι φυσικό αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πληρωθεί από τους καταναλωτές και μάλιστα μιας περιοχής που θα έχει κτυπηθεί ανελέητα από την βίαιη και απολιγνιτοποίηση που επέβαλε η κυβέρνηση.

Εδώ λοιπόν προκύπτουν και τα ερωτήματα μας που είναι και ερωτήματα των δημοτών προς την Δημοτική Αρχή που ναι μεν απέρχεται αλλά η ίδια μένει!!!!

1ο Γνώριζαν ο κ.Πλακεντάς και οι συνεργάτες του αυτές τις τιμές και τις απέκρυπταν από τους Δημότες… Ναι ή Όχι.

Και ….

2ο Αν γνώριζαν από τότε γιατί δεν ενημέρωσαν τους Δημότες γι το δυσβάσταχτο κόστος που θα είχε η θερμική μονάδα της τηλεθέρμανσης;;;

Αρχίζουμε όμως και πιστεύουμε ότι δεν είναι το μόνο που απέκρυψε η δεν διευκρίνισε η Δημοτική Αρχή και οι συνεργάτες του κ.Πλακεντά.

Τελικά τους ηλεκτρολέβητες τους αγόρασε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους παραχώρησε μέχρι την κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ (όπου και θα δοθούν ΔΩΡΕΑΝ ή τους επιβαρύνθηκε η ΔΕΤΗΠ).

Κάπου όμως η αλήθεια θα ξετρυπώσει γιατί κάπως έτσι περίπου έκανε και για την περίπτωση της διέλευσης του φυσικού αερίου από τον Περδίκκα.

Συνελεύσεις επί συνελεύσεων και αναταραχή στην κοινότητα του Περδίκκα από την «δήθεν άγνοια» της Δημοτικής Αρχής των τεχνικών υπηρεσιών αλλά και της Περιφέρειας, ότι σκάβεται το Δημοτικό Διαμέρισμα του Περδίκκα για να διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου με κατεύθυνση την Φλώρινα!!!

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για μια Δημοτική Αρχή που επανεξελέγη με ποσοστό που προσβάλει την κοινωνία της Εορδαίας.

Σοβαρά πράγματα είναι να είχε καταθέσει είτε στο ΕΣΠΑ είτε σε άλλον φορέα μια ολοκληρωμένη πρόταση ο Δήμος Εορδαίας μαζί με την ΔΕΤΗΠ για αυτόνομη και βιώσιμη πρόταση της εταιρείας και όχι δέσμευση της με άλλες τηλεθερμάνσεις που στην ουσία τις επιχορηγεί η ΔΕΤΗΠ.

Εδώ δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο μετοχικό σχήμα της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων με την ΔΕΗ, ποιος ξέρει ποιος θα έχει το μαχαίρι και το πεπόνι;; Το πιθανότερο είναι να έχουμε πάλι κάτι σαν την ΔΙΑΔΥΜΑ.

Π.χ. Γιατί δηλαδή να συνεχίζει να πληρώνει τον αγωγό σύνδεσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς η ΔΕΤΗΠ και σε αυτή την δαπάνη δεν θα συμμετέχει η τηλεθέρμανση Αμυνταίου (τουλάχιστον μέχρι το τμήμα που φτάνει από τον ΑΗΣ Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα;;.

Δείτε την ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η υφιστάμενη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς (αγωγός μεταφοράς, μήκους 2Χ16.580 μ.) με συμβατικό κόστος 13.449.356 € και με δανειακές υποχρεώσεις (ετήσια τοκοχρεολυτική δόση) 496.149,22 € έως το έτος 2031.

Αλλά τα γράψαμε στην αρχή ότι το ολέθριο λάθος της Δημοτικής Αρχής το 2014 με το κλείσιμο του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ ήταν η αρχή των δεινών της τηλεθέρμανσης.

Ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΕΤΗΠ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΆ ΤΟΥ ΔΗΜΌΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ ΤΗΣ

Ζητούμε μεθ’ επιτάσεως την επανεξέταση της εξωφρενικής αύξησης της τιμής της τηλεθέρμανσης και κυρίως το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας.

 

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 20-12-2023

 

 

 

ΤΟ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ηλεκτρονική Διεύθυνση επικοινωνίας :

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).