kozanitvbanner1363x131pix

MediRenatus834

MediaHome834p

1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Προγονικές Εστίες: Πόλεις & πολίσματα της Καππαδοκίας - 1ον Καππαδοκία Μικράς Ασίας – γενικές πληροφορίες (του Σταύρου Π. Καπλάνογλου, συγγραφέα - ιστορικού ερευνητή)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από την σημερινή δημοσίευση θα αρχίσουμε να περιγράφουμε μια μεγάλη περιοχή της Μ. Ασίας που

εκτός από την μεγάλη ιστορία της είναι πανέμορφη και συγχρόνως μυστηριώδης . Μυστηριώδη την κάνει ύπαρξη ολόκληρων οργανωμένων πόλεων που είναι σκαλισμένες μέσα στα ηφαιστειογενή βράχια της περιοχής

Η Καππαδοκία είναι από μία από τις πιο γνωστές περιοχές της Μικρά Ασίας. Ένας τόπος με μεγάλη γεωγραφική έκταση, πλούσια ιστορία, αξιόλογο πολιτισμό, σημαντική γεωπολιτική θέση, πατρίδα λογίων και καλλιτεχνών, αγίων της Χριστιανικής εκκλησιάς σταυροδρόμι ηθών και εθίμων.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Τα γεωγραφικά της όρια μεταβλήθηκαν αρκετές φορές λόγω πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων.

Πρόκειται για μια χώρα στο μέσο της Μικρασίας, ανάμεσα στη λίμνη Τάττα και τους ορεινούς όγκους του Ταύρου και Αντίταυρου. Συνορεύει Βόρεια με την Γαλατία και τον Πόντο, Δυτικά με τη Λυκαονία και τη Φρυγία, Ανατολικά με την Αρμενία και Νότια με την Κιλικία και τη Συρία. Την Καππαδοκία διαρρέουν αρκετοί ποταμοί, κυριότεροι των οποίων είναι οι Άλυς, Μέλας, Σάρος, Σκορδίσκος ενώ τη γεωφυσιολογία της συμπληρώνουν οι λίμνες Τάττα, Στεφάνη, Ίντε Σου.

ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ - Γεωλογικά χαρακτηριστικά

Η Καππαδοκία έχει μια μοναδική γεωλογία. Οφείλει τη δομή του στη διαδοχική δράση δύο αντίθετων φυσικών δυνάμεων πριν από περίπου 65-62 εκατομμύρια χρόνια:

Η περίοδος που, χάρη στις ηφαιστειακές εκρήξεις και τις εκροές λάβας, καλύφθηκε με στάχτες και άλλα γεωλογικά πετρώματα.

Το γεωλογικό φαινόμενο δημιουργήθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η οροσειρά του Ταύρου και του Αργαίου ήταν ενεργά ηφαίστεια. Από τις συνεχείς εκρήξεις, τις πλημμύρες και τους ανέμους σχηματίστηκε το οροπέδιο της Καππαδοκίας που αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς λαούς. Χετταίοι, Μακεδόνες, Κούρδοι, Σύριοι, Εβραίοι και Ρωμαίοι .

Κατά τη διαμόρφωση των βουνών, ιδιαίτερα της κορυφογραμμής του Ταύρου, σχηματίστηκαν βαθιά ρήγματα στην κεντρική Μικρά Ασία ,μέρος της οποίας είναι η Καππαδοκία.

Το μάγμα, χύνοντας στην επιφάνεια, σχημάτισε ηφαίστεια, έτσι μια σειρά νέων ηφαιστείων εμφανίστηκε παράλληλα με τον Ταύρο (Erciyes, Develi, Melendiz, Keyciboyuran, Hasan και Gulludag).

Η λάβα και η στάχτη γεμίζοντας τα βαθουλώματα στο ανάγλυφο, ισοπέδωσε τις κοιλάδες και τις πλαγιές και σχημάτισαν ένα πλάτωμα στη θέση της ορεινής χώρας. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν κώνοι από σβησμένα ηφαίστεια, παγωμένες ροές λάβας, στρώματα γκρίζας τέφρας και διασκορπίσεις θραυσμάτων πυρίτη.

Η επόμενη περίοδος χαρακτηρίζεται από διάβρωση και καιρικές συνθήκες. Λόγω του έντονα ηπειρωτικού κλίματος της Καππαδοκίας με ξαφνικές και σημαντικές αλλαγές θερμοκρασίας, σχηματίστηκαν ρωγμές στα βράχια. Το νερό και ο πάγος συνέβαλαν στην καταστροφή των βράχων, μαζί με τις έντονες βροχοπτώσεις και την επίδραση των ποταμών.

(Ο ποταμός Άλυς (Kyzyl-Irmak ) και οι Nevsehir, Damsa και οι παραπόταμοί τους που ρέουν σε αυτόν έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση των κοιλάδων αυτής της περιοχής). Κατέστρεψαν ηφαιστειακά πετρώματα. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίστηκαν μεμονωμένοι λόφοι από τον ηφαιστειακό βράχο. Πέτρινοι πυλώνες Έτσι δημιουργήθηκαν οι περίφημες «πέτρινες κολόνες» των hoodoo, ή peribajaları (τουρκικά Peri bacaları, «νεράιδα τζάκια») - λείψανα με τη μορφή πέτρινων μανιταριών και πέτρινων πυλώνων με περίεργα σχήματα και περιγράμματα.

ΤΟ ΌΝΟΜΑ

«Η χώρα των όμορφων αλόγων»)

Η Καππαδοκία (τουρκικά: Kapadokya· από το περσικό: Κατπατούκα, λέξη ουσιαστικά άγνωστης ετυμολογίας] η οποία από κάποιους νομίζεται πως σημαίνει «η χώρα των όμορφων αλόγων»), είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας. Σήμερα το έδαφός της ανήκει σε πέντε τουρκικές επαρχίες: Καισάρεια……’… Kayseri , ( Μαζάκα , Ευσέβεια )

Νίγδης, …………. Nigde (Νακίτα )

Κιρσεχίρ, ……… Kırşehir (Mυκισσός, Ιαστινούπολη )

Ακσαράι, ……….. Α (Αρχελαίς Κολώνια )

Νεβσεχίρ………… (Νεάπολη )

Μία χώρα των πολλών θρύλων και πολιτισμών όπως η Καππαδοκία δεν μπορεί παρά να δημιουργεί και ένα είδος μυστηρίου γύρω από την προέλευση του ονόματός της. Υπάρχουν αρκετές ετυμολογίες της λέξης «»Καππαδοκία», οι επικρατέστερες των οποίων είναι:

α) Καππαδοκία = χώρα των αλόγων (στην περσική γλώσσα)

β) Καππαδοκία < Καππαδόκες = Έθνος που εγκαταστάθηκε στην περιοχή γύρω στο 1600 π.Χ.

γ) Καππαδοκία< ποταμός Καππαδόξ.

δ) Καππαδοκία < ἃπα 😊νερό)+δοκῶ(=θεωρώ)

Οι κάτοικοι της Καππαδοκίας λέγονται Καππαδόκες (εν. Καππαδόκης -κη· καθ. Καππαδόκης -ου, αλλά και Καππάδοξ -κος).

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Το 1912, στην Καππαδοκία (τα σύγχρονα χωριά Kayseri, Nigde, Aksaray και Nevsehir) ζούσαν:

Τούρκοι - 202.927 άτομα,

Έλληνες - 78.719 άτομα,

Αρμένιοι - 39.489 άτομα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ

Υπήρχαν λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας της Λοζάνης 48 Χριστιανικες

κοινότητες στην Καππαδοκία ,οι εξής :

Άγιοι Ανάργυροι - Άγιος Κωνσταντίνος - Αμπντού Ραχμανλί – Ανδρονίκιο - Αρχελαΐς -Αφσάρι - Βέξε -Ευμορφοχώρι (Τζάλελα) -Ζήλα - Ιντζεσού --Κάρσαντι (Φκόσι)

Κέρκεμε – Κέσι -Κίσκα – Καισάρεια Καράτζορεν ΒερεκιούΚαρατζά Ορέν -Καριπλέρ

Κερμίρα -Κουρούμζα - Μουταλάσκη -Μπεσκαρντάς Μωκησσός -Μόλου -Νεάπολις

Ποτάμια - Προκόπιο – Ρουμκαβάκ – Σαρμουσακλή - Σατί – Σινασός--Σκοπή

Σουλούτζοβα -Στέφανα --Ταβλοσούν - Ταξιάρχης –Τασλίκ –Ταστσί --Τσατ- Τσιουκούρ --Τσορούμ -Τσουκούρ Γιουρτ Τσουχούρι Υοσγάτη Φάρασα Φλαβιανά

Χοστσά

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ως αποτέλεσμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, η περιοχή χωρίστηκε μεταξύ των διοικητικών επαρχιών

Nevsehir,

Kayseri,

Aksaray και

Nigde.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΟΡΗ

-- Αργαίος (τουρκ. Erciyes dagi )

Ψηλότερο βουνό είναι ο Αργαίος (τουρκ. Erciyes) κοντά στην Καισάρεια, παλιό ηφαίστειο συνεχώς χιονοσκεπές,

Ο Μεγάλος και ο Μικρός Αργαίος, οι 2 κορυφές υπήρξαν δυο θεόρατα ηφαίστεια, .

Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια της Καισαρείας. Το ύψος του φθάνει τα 3.916 μέτρα.

Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων έγραψε για τον Αργαίο ότι ήταν συνεχώς καλυμμένος με χιόνια και οι λίγοι που κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κορυφή του ανέφεραν ότι σε μέρες με καθαρό ουρανό μπορούσαν να δουν τόσο τη Μεσόγειο στα νότια όσο και τον Εύξεινο Πόντο στα βόρεια.

Σύμφωνα με τον Εκκλησιαστικό μύθο ο Άγιος Γεώργιος σκότωσε το δράκο στο βουνό αυτό.

– Ο οροσειρά του Ταύρου,

Η οροσειρά του Ταύρου ( Toros Dağları) είναι ογκώδες σύμπλεγμα βουνών που βρίσκεται στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, κοντά στη θάλασσα. Στο κομμάτι της Κιλικίας βρίσκεται βόρεια από τα Άδανα και τη Μερσίνη, αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικά τμήματα και προς τα ανατολικά (μέχρι τον Ευφράτη ποταμό) αλλά και προς δυτικά, με συνολικό πλάτος 600 χλμ. Υπάρχουν αρκετές κορυφές με ύψος πάνω από 3.000 μέτρα και το ψηλότερό της σημείο είναι στα 3.756 μέτρα.

--Αντιταύρος

Αντίταυρος, (Τουρκικά: Aladağlar) είναι μεγάλη οροσειρά της νότιας και της ανατολικής Τουρκίας. Το Aladağlar, η οροσειρά βρίσκεται μεταξύ των επαρχιών Καισαρείας, Νίγδης και Αδάνων είναι πλούσια σε βλάστηση και ζωική ποικιλότητα .

ΠΟΤΑΜΟΙ

Κύριοι ποταμοί είναι ο Άλυς (από το ορυκτό αλάτι στις όχθες του), ο Ευφράτης, ο Γεσίλ Ιρμάκ (Ίρις) και ο Σάρος (Σεϊχάν). Το έδαφος στα υψίπεδα σχηματίζει κυρίως βοσκοτόπους, είναι εύφορο προς τον Πόντο και τον Ευφράτη και δασώδες προς την οροσειρά του Ταύρου.

ΑΛΛΥΣ

Το «Alys» δεν είναι άγνωστο στην ελληνική αρχαιότητα. Ο ελληνικός μύθος

γιατί τον θέλει ως Θεό του ομώνυμου ποταμού

Το «Alys», που ονομάστηκε έτσι «από το αλάτι που ρέει»7, χωρίζει τους λαούς.

όπου βρίσκονται στη μία ή στην άλλη όχθη, διαχωρίζει συμφέροντα και φι

ιδιωματισμούς. Αναφέρονται επίσης από τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα.

Ο Ηρόδοτος, η παλαιότερη ιστορική πηγή, αναφέρει «Η Άλυς στα σύνορα μεταξύ Λυδίας και

Οι Μήδοι μετά τη συνθηκολόγηση των δύο πολέμων το 585 π.Χ

Σήμερα, Alys όπου είναι το όνομά του Το Kizilirmak, δηλαδή το κόκκινο ποτάμι, δεν παίζει πλέον κανένα πολιτικό ρόλο.

Ο Αλλυς πηγάζει περίπου 55 χλμ. Α. της Ζάρας και μέχρι 115 χλμ. ανατολικά της Seva διαμονή. Εκβάλλει στην Εύξεινο μέχρι 20 χλμ. βόρεια της Πάφρας

– Ευφράτης Ντελιτζε Ιρμάκ

--'Ο Ντελιτζέ ίρμάκ πηγάζει μεταξύ ’Άκντάγ— Μαντέν και Καισαρείας, περί τά 40 χλμ. Β-ΒΑ της Καισαρείας καί χύνεται στον "Αλυ, 40 χλμ. Β. από το Σουγγουρλού, κωμόπολη πού βρίσκεται περί τά 50 χλμ. ΒΔ της 'Υοσγάτης. Μέσα στον Ντελι-τζε ίρμάκ χύνεται το ρυάκι 'Υοσγάτ-τσάϊ, πού περνά μέσα άπο την Ύοσγάτη.

'Ο Τσίχατσεφ13 τ’ ονομάζει Μικρό Ντελιτζέ τσάϊ. τον Ντελιτζέ ίρμάκ τον θεωρεί ό Τσίχατσεφ από τα λιγότερο γνωστά ποτάμια της Μικρασίας14 . Οι πηγές, ή ροή καί οί εκβολές του Ντελιτζέ ίρμάκ συντελούνται στη μεταξύ Πόντου καί Καππαδοκίας χώρα- είναι λοιπόν ποταμός ξένος για τη σύγχρονη Καππαδοκία. ’Απεναντίας ό Καρά σου-Σαρμουσακλί σου πού περιβρέχει την πεδιάδα της Καισαρείας ανήκει στην Καππαδοκική χώρα. Πηγάζει περίπου 40 χλμ. Β.Α. τής Καισαρείας. Οί πρώτοι του συμβάλλοντες ενώνονται κοντά στην ομώνυμή του κωμόπολη. Στην αρχή και ό τούρκικος χάρτης καί ό Κίπερτ τον ονομάζουν Σαρμουσακλίσου ’ κατόπιν ιτο μεν Κίπερτ τον ονομάζει Καρά σου και Μέλα, ό δε τούρκικος, μόλις 8 χλμ. προ της εκβολής του στον "Αλυ, τον ονομάζει Καρά σου, πού σημαίνει Μαύρο ρυάκι και συμπίπτει έτσι με το αρχαίο του όνομα Μέλας15 . 'Ο Καρά σου χύνεται στον "Αλυ 30 χλμ. ΒΔ. της Καισάρειας. Πολλά μικρά παραποτάμια, περισσότερο ρεματιές, εκβάλλουν στον Καρά σου- το μεγαλύτερο απ’ αυτά φαίνεται να είναι τό Ντελί σου πού χύνεται

στον Καρά σου 6 χλμ. ΒΔ. τής Καισαρείας.

– Σάρος (Σεϊχάν)

Ο ποταμός Σάρος (τουρκ. Seyhan, Σεϊχάν) έχει μήκος 560 χλμ, πηγάζει από τον Αντίταυρο, διαρρέει την Καππαδοκία και την πεδιάδα της Κιλικίας και εκβάλλει στη Μεσόγειο, 6 μίλια ανατολικά του Κύδνου στο σημερινό Σεϊχάν, όπου καταλήγουν μεγάλοι πετρελαιαγωγοί από το Ιράκ.

ΛΙΜΝΕΣ

Λίμνες Τάττα, Στεφάνη, Ίντε Σου.

*-ΤΑΤΤΑ ( Τουζ ή Αλμυρά Λίμνη ή Tuz Gölü )

Η λίμνη Τουζ ή Αλμυρά Λίμνη (τουρκικά: Tuz Gölü, κυριολεκτικά Αλμυρή Λίμνη) είναι μεγάλη υπεραλμυρή λίμνη στην κεντρική Μ. Ασία , σε υψόμετρο 905 μέτρων.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας, ( έκταση 1.665 χλμ² ), που χωρίζει το Καππαδοκικό Οροπέδιο από το Οροπέδιο της Άγκυρας, είναι μία από τις αλμυρότερες και ρηχότερες λίμνες στον κόσμο

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν λίμνη Τάττα και αναφέρεται έτσι από τον Ξενοφώντα στο ιστορικό σύγγραμμά του Κύρου Ανάβασις αλλά και από τον Στράβωνα.

Η λίμνη βρίσκεται στην περιοχή της Καππαδοκίας, στη σημερινή επαρχία του Ακσαράι, 105 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ικονίου,

Η λίμνη είναι πολύ ρηχή, με μέγιστο βάθος 1,5 μέτρο και έχει αλατότητα 32,4%.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η λίμνη ξεραίνεται και αφήνει πίσω ένα στρώμα αλατιού πάχους μέχρι 30 εκατοστά. Αυτό το στρώμα αλατιού εξορύσσεται από αλατωρυχεία στη λίμνη. Η επιφάνεια της λίμνης είναι τόσο λευκή που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των καμερών των γεωσκοπικών δορυφόρων.

*- Λίμνη Ναρ

Η λίμνη Nar ή στα τουρκικά «Nar Gol» ή «Narli Gol» βρίσκεται στο δρόμο προς την κοιλάδα Ihlara, 22 χλμ δυτικά του χωριού Derinkuyu. Η απόσταση από το Goreme έως τη λίμνη είναι 65 km,

Lake Yay (Τουρκικά: Yay Gölü =αλμυρή λίμνη) είναι μια στο Επαρχία Καισάρειας , κεντρική Τουρκία. Βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Develiilçe .

*-Λίμνη Yay

Η λίμνη είναι η μεγαλύτερη στο Εθνικό Πάρκο Sultan Reedy. Τ Το υψόμετρο της επιφανειακής της στάθμης είναι 1.071 m) πάνω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας. Είναι μια ρηχή λίμνη με μέσο βάθος 2. μόνο 2 m

Η μέση επιφάνειά του είναι περίπου 20 χλμ2 Ενώ καλύπτει μια πολύ ευρύτερη επιφάνεια κατά την περίοδο των βροχών, η έκτασή του παρουσιάζει διακυμάνσεις και συνήθως στεγνώνει την καλοκαιρινή περίοδο Όταν βρίσκεται σε χαμηλή άμπωτη, παράγεται αλάτι στον πυθμένα της λίμνης.

--Λίμνη Çöl

Η λίμνη βρίσκεται στο Haymana και στο Bala ilçes< /span> στο Επαρχίας Άγκυρας (περιοχές) τ] Ητο υψόμετρο σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας είναι περίπου 1.045 μέτρα . Βρίσκεται σε μια κλειστή λεκάνη και τροφοδοτείται από μερικούς μικρούς κολπίσκους. Είναι μια ρηχή λίμνη και η επιφάνεια παρουσιάζει αυξομειώσεις.

-- Acıgöl

Η λίμνη Nar είναι μια υφάλμυρη λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της επαρχίας Aksaray και της επαρχίας Niğde της κεντρικής Τουρκίας. Έχει βάθος περίπου 21 μέτρα και έκταση 0,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ανύψωση επιφάνειας: 1.363 μ.

ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

* Άβανος

Η Παλιά Άβανος είναι γεμάτη από ένα δίκτυο μικρών υπόγειων «πόλεων» που μπορεί κάποτε να ήταν οικιστικές αλλά τώρα χρησιμοποιούνται κυρίως από τις πολλές αγγειοπλαστικές επιχειρήσεις.

ο Avanos είναι μια πόλη στην επαρχία Nevşehir στην περιοχή της Καππαδοκίας της Κεντρικής Ανατολίας , Τουρκία , που βρίσκεται 18 χλμ. (11 μίλια) βόρεια του Nevşehir , της πρωτεύουσας της επαρχίας.

Είναι η έδρα της Επαρχίας Άβανος

*Αραβάνιον

Πληθυσμός ..1200. -Έλληνες1200 -

* Αραβισσός -Αραμπισόν – Τριπόταμος,

Πληθυσμός 12000 -Έλληνες 4000 - Μουσουλμάνοι 8000

Η πόλη αντιστοιχεί στο σημερινό Afşin, πρώην Yarpuz, στην επαρχία Καχραμάνμαρας της Τουρκίας.

Η Αραβισσός, αναφερόμενη και ως Τριπόταμος, ήταν πόλη στην αρχαία Καταονία στην Καππαδοκία και αργότερα στη ρωμαϊκή επαρχία της Μικρής Αρμενίας (Armenia Secunda). Εκεί γεννήθηκε το 539 ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Μαυρίκιος.

*Αξος

Σε απόσταση 90 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Καισαρείας και 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νίγδης, στο κεντρικότερο μέρος του οροπεδίου Μπουντάκ- Οβά, βρίσκεται η Αξός. Το χωριό αυτό, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές ήταν η παλιά κωμόπολη των Σασίμων, όπου έγινε επίσκοπος ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

* Ζεμάλα – Ζαλέλα - Τζαμηλ -Ευμορχώριον

Βρίσκεται κοντά στην Σινασόο νότια παλιότερα ινομαζοτα Ζαζελα

* Καρβάλι - Γκέλβερι

Έλληνες 500 οικ έως 3000 κάτοικοι … - Μουσουλμάνοι ..360 κάτοικοι

Λίγο πριν την ανταλλαγή του 1924 στο Γκέλβερι κατοικούσαν περί τις 560 οικογένειες ΕλλήνωνΧριστιανών Ορθοδόξων περίπου 3000 ατομα και σε ξεχωριστή συνοικία, τον Τουρκομαχαλά, 50-60 οικογένειες Τούρκων Μουσουλμάνων.300 -350 ατομα

*Καγιάμπαση

Έλληνες 4000

*Καισάρεια

Έλληνες 3000

Η Καισάρεια (τουρκική: Kayseri «Κάισερι») είναι μία μεγάλη και βιομηχανοποιημένη πόλη της Κεντρικής Μ. Ασίας Η Καισάρεια είναι πρωτεύουσα της Καππαδοκίας,μιας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες περιοχές της Μικράς Ασίας

*Κιλισέ χισάρ

Πληθυσμός μονον με Μουσουλμάνους..Βρισκετα νότια από τον Πορο

*Μαλακοπή

Πληθυσμός 4000... -Έλληνες 2000 600 οικ … - Μουσουλμάνοι ...

κέντρο της περιοχής της Κεντρικής Ανατολίας της Τουρκίας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Καισάρειας 75 χλμ. και της Νεάπολης 27 χλμ. πάνω στη μεγάλη αρχαία οδό που οδηγεί από το Βυζάντιο στην Περσία και τη Βαγδάτη.

*Μισθή

Πληθυσμός .5000 . -Έλληνες …5000

Το Μίστί ή Μισθί (στα Τούρκικα Konaklı), είναι πρώην ελληνική κωμόπολη στην ιστορική περιοχή της Καππαδοκίας στην σημερινή Τουρκία, νότια της Καισάρειας, όπου στις αρχές του 20ου αι. ζούσαν τετρακόσιες χριστιανικές οικογένειες, κατοικώντας υπό την επιφάνεια του εδάφους.

*Μπορ (Πόρος)

Πληθυσμός .2600.. -Έλληνες …2000 - Αρμένιοι 600 Μουσουλμάνοι .0..

Το Μπορ ή ο Πόρος είναι κωμόπολη της κεντρικής Τουρκίας στην περιοχή της Καππαδοκίας. Διοικητικά αποτελεί έδρα ομώνυμης περιφέρειας που υπάγεται στην επαρχία Νίγδης της περιοχής Κεντρικής Μικράς Ασίας .

Ο Πόρος βρίσκεται σε οροπέδιο νοτιοδυτικά της Νίγδης, κτισμένος σε υψόμετρο 1115 μέτρων]. Ανασκαφές που διενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από το 1964 μέχρι το 1966 έφεραν στο φως προϊστορικούς οικισμούς που ανάγονται στη Νεολιθική περίοδο[5]. Επιπλέον έχει υποστηριχθεί πως ο Πόρος συνδέεται με τη βυζαντινή Βορησσό

*Νεάπολις -Νεβσεχίρ (Μόσχαρα )

Πληθυσμός .24000.. -Έλληνες …20000 - Μουσουλμάνοι .1300 Αρμένιοι 700..

Σύμφωνα με τις πρώτες ιστορικές αναφορές, το σημερινό Νέβσεχιρ ήταν ένα μικρό χωριό, το οποίο χτίστηκε στους πλαγιές του βουνού Kahveci, στην κοιλάδα του ποταμού Άλυς ( Kızılırmak), από τους Χετταίους.

Το πρώτο πιθανόν όνομα της πόλης ήταν Νήσσα αργότερα το 1308 όταν οι Οθωμανοί τη πήραν απ τους Μογγόλους ονομάστηκε Μούσκαρα (Muşkara) και κατάληξε σιγά σιγά ένα μικρό χωριό, μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα.

Μέχρι το 1922 ζούσαν στην περιοχή ελληνικοί πληθυσμοί, και ορισμένοι εξ αυτών μιλούσαν το τοπικό Καππαδοκικό ιδίωμα που είναι ένα μίγμα ελληνικών λέξεων μέσα σε τουρκικά ιδιώματα, άλλοι (λίγοι) μιλούσαν Ελληνικά και άλλοι Καραμανλίδικα (Τούρκικα που στο γραπτό λόγο χρησιμοποιούσαν Ελληνικό αλφάβητο).

* Νίγδη -Νίγδε

Πληθυσμός . 17000 -Έλληνες 5000

Η Νίγδη (τουρκ: Niğde «Νίγντε» είναι πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας Νίγδης στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας της Τουρκίας. Ο συνολικός πληθυσμός της πόλης είναι 348.081 κάτοικοι.

Τοποθεσία

Η Νίγδη βρίσκεται στον ιστορικό-γεωγραφικό χώρο της Καππαδοκίας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, ανάμεσα στα ηφαιστειακά βουνά Μελαντίζ, συμπεριλαμβανομένων του όρους Χασάν Νταγ κοντά στην πόλη Ακσαράι προς τα βόρεια. Ο ορεινός όγκος είναι ένας μεταμορφωμένος θόλος που περιέχει αντιμόνιο και εγκαταλελειμμένα ορυχεία σιδήρου. Πολλά λατομεία μαρμάρου δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω στο καθαρό λευκό κρυσταλλικό μάρμαρο του ορεινού όγκου.

*Ποταμιά (Μογαρρησός )

Πληθυσμός ... -Έλληνες … - Μουσουλμάνοι ...

Βρισκόταν μέσα σε ένα απόκρημνο φαράγγι ,σε μια περιοχή που διαθέτει με πολλά νερά Ήταν η πατριδα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

*Προκόπιον (Ουργιούπ )

Πληθυσμός ..14000. -Έλληνες …4000 - Μουσουλμάνοι ..10000.

Το Προκόπι είναι γνωστό για τον ιερό ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, τα οποία έφεραν μαζί τους το 1924 Καππαδόκες πρόσφυγες από το Προκόπι (Ουργκιούπ – Ürgüp) Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας. Δίπλα από το χωριό διέρχεται ο ποταμός Κηρέας.

*Σιλανα ή Ζήλα

Πληθυσμός ..1100. -Έλληνες 800… - Μουσουλμάνοι ..300.

*Σινασός -Σινασούν

Η κωμόπολη Σινασός (σήμερα Μουσταφα-πασά) βρίσκεται στο κέντρο της Μικράς Ασίας, στην Καππαδοκία, περίπου 250 χλμ νοτιοανατολικά της Άγκυρας και 50 περίπου χλμ νοτιοδυτικά από την Καισάρεια.

Πληθυσμός ... -Έλληνες …3.000 - Μουσουλμάνοι ..500.

*Τένεγι

Πληθυσμός .4000 .. -Έλληνες …4000 - Μουσουλμάνοι ..0 .

*Φάρασσα

Πληθυσμός ... -Έλληνες … - Μουσουλμάνοι …

Το 1924 οι κάτοικοί του ήταν Έλληνεςι (204 οικογένειες – 583 άτομα) και ελάχιστοι Τούρκοι (3 οικογένειες – 15 άτομα περίπου).

Ο Οσιότατος Αρσένιος ο Καππαδόκης γεννήθηκε γύρω στα 1840 μ.Χ. στα Φάρασα ή Βαρασιό, στο Κεφαλοχώρι των έξι Χριστιανικών χωριών της περιφέρειας Φαράσων της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι σε αρετές και μέτριοι σε αγαθά. Είχαν αποκτήσει δύο αγόρια, τον Βλάσιο και τον Θεόδωρο (τον Άγιο Αρσένιο).

*Φερτεκιον ή Φερτακαινα (Φερτέκ )

Πληθυσμός .3300. -Έλληνες …3000 - Μουσουλμάνοι . 300..

Το Φερτέκι (τουρκικά: Fertek) είναι κωμόπολη του δήμου Νίγδης στην ομώνυμη επαρχία της κεντρικής Τουρκίας στην περιοχή της Καππαδοκίας.

Οι κυρίαρχες Ελληνικές ονομασίες Φερτέκι και Φερτέκιον προέρχονται εκ του τουρκικού Φερτέκ], το οποίο αναφέρεται και αυτό ως προερχόμενο από τις παλαιότερες ονομασίες Φερτάκαινα ή Φαρτάκαινα Το Φερτέκι είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1270 μέτρων[2] στους πρόποδες λόφου

 

Υ.Γ.

Στην επόμενη δημοσίευση σε περίληψη η ιστορία της Καππαδοκίας

 

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).