kozanitvbanner1363x131pix

MediRenatus834

MediaHome834p

1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Από σήμερα, βγαίνουν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στα χωριά, κλιμακώνοντας τον δίκαιο αγώνα τους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, που συντονίζονται μέσα από τηνΠανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων κινητοποιήσεων το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη, με περιοδείες στα χωριά και οργάνωση συσκέψεων, όπου συζητιούνται τα προβλήματα, το πλαίσιο των αιτημάτων και συγκεκριμενοποιούνται οι δράσεις του επόμενου διαστήματος.

Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται από τη Θεσσαλία. Εκεί οι βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατυκάμπου, από τις 13 Δεκέμβρη.

Οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, μετά από σειρά πολύμορφων δράσεων, βγάζουν σήμερα, Δευτέρα 15 Γενάρη τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.

Οι αγρότες της Μαγνησίας επίσης θα βγάλουν σήμερα τρακτέρ σε πλατείες των χωριών. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ριζομύλου καλεί τους αγρότες της περιοχής να βγάλουν τα αγροτικά τους μηχανήματα σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου Λάρισας στο ύψος του Ριζομύλου και να συμμετέχουν στην μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου την Τρίτη 16 Γενάρη. Στη μηχανοκίνητη πορεία στο Βόλο θα πάρουν μέρος και οι αγρότες του Αλμυρού θα πραγματοποιήσουν μηχανoκίνητη πορεία στον Βόλο. Στον προσανατολισμό των Θεσσαλών αγροτών βρίσκεται επίσης η πραγματοποίηση πανθεσσαλικής σύσκεψης μέχρι την Τετάρτη, με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα.

Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα αναπτύσσεται μια πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων:

-- Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μαχητική και μαζική κινητοποίηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Κατερίνη.

-- Τρακτέρ έχουν βγει στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες μέρες θα βγουν τρακτέρ και σε άλλα χωριά με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε συσκέψεις σε Βόνιτσα και Λεπενού. Αποφασίστηκαν την Δευτέρα 22 Γενάρη να γίνουν δύο συγκεντρώσεις, στο Αγρίνιο (12 μ.) στην κεντρική πλατεία και στο κόμβο της διασταύρωσης της Βόνιτσας με τη Λευκάδα (11.30 μ.μ.), με την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους να καλούν σε μαζική συμμετοχή με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επίσης θα γίνει νέα σύσκεψη την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στο Νεοχώρι.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 15 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στη Νάουσα (αίθουσα της «Βέτλανς») και καλεί σε συμμετοχή όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, αγρότες και κτηνοτρόφους από Ημαθία και Πέλλα.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών αποφάσισε κινητοποίηση την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Σημείο συνάντησης η αλάνα του ΚΤΕΛ στις 10 το πρωί.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, από κοινού με Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους πραγματοποιεί συσκέψεις στα χωριά της περιοχής. Μετά την σύσκεψη που έγιν στην Ξυλοκέρα την Παρασκευή, προγραμματίζεται νέα, την Τρίτη το απόγευμα στο Χειμαδιό.

-- Στη Σάμο, την Τετάρτη 17 Γενάρη, οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο, με κάλεσμα από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο και αγωνιστικό ραντεβού στις 10.30 π.μ., έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.

-- Στον Έβρο, διευρυμένη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Ν. Βύσσας, Ορεστιάδας και Τριγώνου, πραγματοποιήθηκε στις 13 Γενάρη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην περιοχής. Αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού την Τετάρτη 17 Γενάρη στις 19:00, στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας και να ακολουθήσει ενημέρωση των θεσμικών φορέων της περιοχής για τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Στην Άρτα, μετά από πανηπειρωτική σύσκεψη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας (ΟΑΣΝΑ) αποφασίστηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Tρίτη 16 Γενάρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενώ στις 26 Γενάρη προχωρούν σε κινητοποιήσεις τις πρωτεύουσες των νομών, με την ΟΑΣΝΑ να καλεί σε συγκέντρωση τον αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στην γέφυρα της πόλης.

Σε περιοδείες και συναντήσεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων προχωρά από την Δευτέρα 15 Γενάρη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (ΟΑΣΛ). Μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συναντηθούν διαδοχικά με όλους τους αγροτικούς συλλόγους του νησιού για να συναποφασίσουν τις δράσεις που θα αναλάβουν για να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους με κινητοποίηση – συλλαλητήριο το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Οι αγρότες παλεύουν για να μείνουν στο χωράφι και στον τόπο τους

Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους; Η ίδια τους η επιβίωση, αφού η κατάστασή τους είναι σε οριακό σημείο.

Απαιτούν να στηριχτεί το εισόδημά τους που υπέστη βαρύτατο πλήγμα, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, που πολλές φορές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα. Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί, το κόστος ζωής της λαϊκής οικογένειας στο χωριό, όπως και συνολικά στις πόλεις, έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Ειδικά στη Θεσσαλία, οι αγρότες συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, το οποίο αφού τους έπνιξε, τώρα αντιμετωπίζει την προστασία και την αποζημίωσή τους ως κόστος, καθυστερώντας τραγικά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προκαταβολές δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα τελικά ποσά θα δοθούν όχι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι με 100% εκτιμημένη ζημιά, στη Λάρισα, η αποζημίωση θα είναι 201,40 ευρώ/στρέμμα και στην Καρδίτσα 180,20 ευρώ/στρέμμα, πολύ πίσω από τη ζημιά των αγροτών.

Την ίδια ώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες βλέπουν την κυβέρνηση να προωθεί, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σχέδια που υπηρετούν τις μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οδηγούν χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα ή στην εγκατάλειψη του τόπου τους. Εκεί οδηγούν, για παράδειγμα, οι εξαγγελίες για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, τα διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», αλλά και η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.

Οι νέες κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες με συντονισμένες δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας τον Δεκέμβρη για τα προβλήματα που αφορούσαν τους παραγωγούς αμπελοοινικών προϊόντων, ελαιοπαραγωγών, παραγωγών μήλων, κάστανων, αμυγδάλων, κερασιών, καρυδιών, με τις οποίες διεκδικούσαν την αναπλήρωση του εισοδήματός τους.

Αντί για λύσεις, κοροϊδία και συκοφαντίες από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, αλλά επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησης, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις. Ετσι, μέσα από διάφορες φιέστες που στήνει, κυρίως στη Θεσσαλία, αντιστρέφει την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες αγρότες θριαμβολογώντας για τα ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων», καλλιεργεί κλίμα αναμονής. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται αδιάλλακτη και δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρνείται εδώ και δύο μήνες να ορίσει συνάντηση των ομοσπονδιών της Θεσσαλίας με κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα δίκαια αιτήματά τους. Η άρνηση αυτή αποτυπώθηκε και την Πέμπτη στην κυβερνητική φιέστα που στήθηκε στην Καρδίτσα, όπου οι αγωνιζόμενοι αγρότες και άλλοι εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, μαζικών φορέων και πλημμυροπαθών, δεν μπόρεσαν καν να παραβρεθούν και να μεταφέρουν την αγωνία τους, αφού βρήκαν απέναντί τους την αστυνομία.

Στη σύσκεψη αυτή μάλιστα, αναπαράχθηκαν τα γνωστά ψέματα και συκοφαντίες, αφού οι εκπρόσωποι - πρόεδροι Ομοσπονδιών της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων, χαρακτηρίστηκαν «μειοψηφία και κομματικά υποκινούμενοι».

Αντίστοιχα, καλλιεργείται από την κυβέρνηση και το δηλητήριο της μοιρολατρίας, το «δεν βγαίνει τίποτα». Μια προσπάθεια που σιγοντάρεται από διάφορα πρόθυμα «παπαγαλάκια», κυρίως συνδικαλιστές από τον χώρο της ΝΔ καθώς και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, οι οποίοι αναπαράγουν την κυβερνητική προπαγάνδα, καλλιεργούν αυταπάτες, απογοήτευση και ηττοπάθεια.

Με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα

Στον αντίποδα, κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Υπάρχουν άλλωστε συγκεκριμένες κατακτήσεις που υπήρξαν με τα μπλόκα, όπως το αφορολόγητο το 2016, που έδωσε και δίνει σημαντική ανάσα για όλους τους παραγωγούς, η περσινή στήριξη εισοδήματος των μηλοπαραγωγών της Αγιάς. Αλλά και πρόσφατα, ήταν οι κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών αγροτών που ανάγκασαν την κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Και όλα αυτά κόντρα στην αδιαλλαξία των εκάστοτε κυβερνήσεων, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του αγροτικού κινήματος κάθε είδους συκοφαντία, αλλά και την αστυνομική και δικαστική βία.

Κόντρα στις αφόρητες πιέσεις και στα ψέματα της κυβέρνησης, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες και στον δρόμο, συμμετέχοντας μαζικά στις πολύμορφες δράσεις, συντονίζοντας πανελλαδικά τον αγώνα τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στην προπαγάνδα που τη συνοδεύει, να αυξήσουν την πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Αυτός είναι ο δρόμος που δίνει διέξοδο και όχι οι λογικές της αναμονής που καλλιεργούν επίδοξοι - παλιοί και νέοι - «σωτήρες».

Δίκαια και ζωτικά αιτήματα για να μείνουν στα χωράφια και στην παραγωγή

Οι βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

-- Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

-- ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

-- Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

 

ΠΗΓΗ: www.902.gr

 

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).